Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 96 návštěvníků)

Nápady pro zabavení dětí ***tvoříme ručičkami***

0.0
Nápady pro zabavení dětí         ***tvoříme ručičkami***

Postup

1 Namalujeme obrázek voskovkami a pak ho celý přebarvíme vodovkami. Tam kde je obrázek voskovkami, se vodovky nechytají.
2 Potřeme lupeny, trávu... barvou a obtiskneme na papír. Můžeme dokreslit pastelkami a vytvořit louku, strom, lesního mužíčka, divoženku...
3 Nakreslíme malé obrázky nebo natiskneme razítky, vybarvíme je a vystřihneme. Jiný papír pomalujeme a vystřižené obrázky na něj nalepíme.
4 Krupici, semínka, mák, koření... sypeme na papír, který je potřen lepidlem a tvoříme různé barevné obrazce. Můžeme domalovat detaily tuší – pěkně se rozpíjí, stačí se jen dotknout.
5 Vylíváme sádru do formiček a po zaschnutí výtvory pomalujeme temperkami. Po zaschnutí můžeme přestříkáme lakem, aby nepouštěly barvu.
6 Celý papír pomalujeme voskovkami (na voskovky přitlačíme). Celý obrázek natřeme tuší a po zaschnutí do ní vyškrabeme špendlíkem obrázek. Obrázek bude barevný podle použitých barviček.
7 Inkoustem natřeme celý papír a po zaschnutí na něj malujeme zmizíkem. Krásně vypadají zimní motivy.
8 Obrázek např. z časopisu si rozstříháme na proužky. Pozor, aby se nám proužky nepomíchaly. Proužky postupně nalepíme na papír a mezi každým proužkem necháme malý rozestup.
9 Na čtvrtku předkreslíme tvary a vystřihneme. Tvary nabarvíme vodovkami a po zaschnutí přetřeme klovatinou. Můžeme posypat kořením...
10 Ze 2 čtvrtek si vystřihneme např. tvar okénka, jednu přetřeme místy klovatinou, pak vodovkami děláme tečky, které se nám krásně rozpíjejí. Z druhého okénka vystřihneme rám okna a nalepíme na první suché okénko.
11 Na čtvrtku si klovatinou namalujeme vzory, které budou potom bílé. Po zaschnutí klovatiny vybarvíme obrázek barevnými křídami podle své fantazie. Celý obrázek smyjeme vodou, měla by se smýt jen klovatina, křída by měla zůstat na svém místě.
12 Na polovinu barevného papíru si nakreslíme půlku motýla, hlavu klauna, brouka... a vystřihneme. Na výkres si tužkou namalujeme uprostřed čáru a vystřiženou část přilepímek čáře. „Odstřižky“ přilepíme na druhou stranu výkresu, abychom vytvořili celý tvar obrázku.
13 Na čtvrtku si namalujeme voskovkami obrázek. Potom papír zmuchláme a natřeme černou tuší. Nakonec obrázek omyjeme pod tekoucí vodou. „Dílo“ pak získá nádech starého obrazu.
14 Na čtvrtku si nakreslíme černou tuší pavučinu. Po zaschnutí prostory mezi pavoučími vlákny vybarvíme barevně vodovkami. Z černého papíru si můžeme vyrobit pavouka a přilepíme ho na pavučinu.
15 Zažehlovací korálky - Vytvoříme obrázek z korálků a přes papír zažehlíme.Více inspirace, co z korálků mám zde: www.mimibazar.cz/navod.php?id=1321&user=161164
16 Malujeme obrázky window barvičkami na prosp.obal, po zaschnutí obrázek sloupneme a nalepujeme na hladký povrch (okno, dlaždičky, sklen...). Můžeme tvořit např. kapičky, na okraj přidat drátek (včelařský) a po zaschnutí tvarujeme lístky – kytky, stromky... Nebo místo prosp.obalu použijeme pevnou folii na kopírování, z ní obrázky neslupujeme, ale vystřihneme podle kontur a pak je můžeme různě zavěsit.
17 Navlíkáme korálky, jeřabiny, šípky, lupínky, květy sedmikrásek... na bavlnky nebo provázky a tvoříme náramky, náhrdelníky, řetězy...
18 Vyrábíme postavičky z rolí od toaleťáku nebo kulatých krabiček od sýrů. Polepíme je papírem, namalujeme obličej, z vlny uděláme vlasy, provlíkneme provázky místem, kde chceme mít ruce a nohy. Na konec rukou nalepíme z papíru vytvořenou dlaň s prsty a jako nohy vystřižené boty nebo použijeme malé krabičky (od zápalek).
19 Na tvrdší papír (od krabice) si namalujeme jednoduchý obrázek (autíčko, kytičku, motýlka...) a uděláme nůžkami dirky a tkaničkou od bot provlíkáme.
20 Pečeme (vhodné jsou hrníčkové recepty) - malýho baví přidávat ingredience a míchat je.
21 Hrajeme si s modelínou: modelíny z kelímků - nejsou tvrdé, ale některé jsou mazlavé, nesmí se nechat dlouho na vzduchu, jinak ztvrdnou - ale hotové výtvory se mohou vystavit.
22 Malování na hrníček – děti mohou cokoliv namalovat a hrníček se strčí na cca 150´C do předehřáté trouby na 20-30 minut – dle návodu a typu trouby. Jsou také mističky, talíře...
23 Nakreslíme si na čtvrtku džbánek, autíčko, motýlka... a nastříháme (nebo natrháme) na malé kousíčky barevný papír a polepíme na obrázek.
24 Srdíčka z papíru – můžeme část nebo celá rozstříhat na proužky a proplítat je nebo je polepit menšími srdíčky, kolečky... nebo je ozdobně prostříhat a lepit na jiná srdíčka či papír, přáníčka...
25 Obrázky z listí - ježkovy nalepíme misto bodlin lupínky, pávovy misto peří .... Můžeme je namalovat na papírové tácky, budou o něco víc zajímavější.
26 Foukací fixy - foukáme na papír ve vzdálenosti cca 10 cm, můžeme je použít i na textil, šablonky si můžem vytvořit sami...
27 Děláme na papíře dirky ozdobnou děrovačkou - kytičky, srdíčka, sluníčka... i malé papírky můžeme různě využít, např. nalepit na namalovaný obrázek, přáníčka, na proužky papíru, které nám slouží jako záložky do knížek...
28 Ozdobná vytlačovátka - vytlačíme do papíru vzorečky - kytičky, sluníčka..., takto ozdobíme např. okraje našit výtvorů nebo můžeme na vytlačená místa přiložit další papír, přetřít ho podélnou stranou voskovky (trochu přitlačit) a objeví se nám obrázky.
29 Kůra z pomerančů, citronů... - buď nakrájíme čtverečky nebo malými vykrajovátky na cukroví srdíčka, kolečka... a napichujeme na špejli (můžeme vpíchnout do květináče) nebo navlíkáme na nit (korále, vánoční řetěz...) nebo trochu větší obrázky zatížíme a necháme usušit (ozdoby na talíře, stromeček...).
30 Zvířátka z kaštanů a žaludů – spojujeme k sobě kaštany a žaludy pomocí párátka nebo špejle.
31 Zápichy do jabek, pomerančů, citronů... - na párátka napichujeme rozinky, víno, suš. ovoce... a zapichujeme jako bodlinky do ovoce. Pomeranče nebo citrony než vyschnou, krásně provoní byt. (Nebo to dřív ozobou "potají" děti.)
32 Kouzelné malování - Tužkou naplněnou vodou se maluje na obrázek, ten se objeví, za pár minut zmizí a může se malovat znova.
33 Stírací obrázky - Vyškrabeme předtištěný obrázek - spíše pro větší děti.
34 Dřevěná skládačka s obtisky - vytlačíme díly autíčka, helikoptéry, slona, žirafy..., sestavíme, vymalujeme a vybarvíme. Jen pozor na obtisky, lehko se obtisknou i tam, kam nechceme a sloupnout se již nedají.
35 Věneček z kávy, z jeřabin, kuliček... - lepíme na polyst. věneček tavnou pistolí, děti hlídáme, aby se nepopálili!! Nebo lepíme herkulesem. Věneček můžeme nahradit koulí, srdcem, kuželem...
36 Malování na kameny - Vybereme podkladovou barvu, můžeme zvo­lit i tmavší odstín – akrylové barvičky jsou krycí. Malujeme dle fantazie proužky, kytičky, srdíčka, puntíky, obličeje... Kamínky přetřeme bezbarvým lakem.
37 Skládání origamů - některé zvládnou i malé dětičky. (např. http://www.bydonovan.com/templates.html)
38 Vystřihovánky – Obrázky vystříháme a zdobíme jimi okna. Nebo přiložíme na čtvrtku, přetřeme vodovkami a po sundání máme obrázek. Anebo položíme na moučník a posypeme kakaem. (např. http://www.vranovi.cz/)
39 Z dřívek od nanuků můžeme udělat chaloupky, vozíky, obrázky... slepíme je k sobě lepidlem (nebo tavnou pistolí). Hotové zdobíme, pomalujeme nebo použijeme ubrouskovou techniku.
40 Z knoflíků můžeme udělat mnoho zvířátek, kytiček.... lepíme je k sobě nebo na papír tavnou pistolí.
41 Ozdoby z těstovin - lepíme k sobě tavnou pistolí a přemalujeme temperami či barevným lakem.
42 Malujeme obrázky křídou namočenou v troše mléka smíchaného s vodou.
43 Skládačky – zvířátka, autíčka... - vystřihneme je z tvrdšího papíru, pomalujeme a složíme.
44 Prstoví maňásci - ušijeme z látky nebo můžeme vyrobit i z papíru.
45 Nastříháme si papír na kostičky cca 5x5 cm a zadáme několik mnohoznačných věcí, které namalujeme. Např. oko (lidské - na punčoše), los (zvíře - výherní poukaz), koruna (peníz - princeznovská), zámek (u dveří - stavba), myš (zvíře - počítačová), ucho (u hrníčku – orgán)... Každý si pod daným slovem představí jinou věc, namalované kartičky pak může použít jako pexeso.
46 Skládačka z dřevěných kousků (mozaika) – dobře se zabaví i dospěláci, můžeme složit domeček, kytičku, děvče, čerta, psa... prostě vše, co nás napadne.
47 Domeček z pohlednic: 7 pohlednic zpevníme z druhé strany buďto tvrdým papírem nebo další pohlednicí. Dvě vyšší sestřihneme do špičky. Propícháme si dírky po obvodu. Pak sešijeme k sobě strany domečku, dno a díly střechy. Jeden díl střechy bude sešit jen nahoře, abychom ho mohli odklápět. Jeho 3 strany ozdobně prošijeme.
48 Pohádkový domeček – Z papíru si vystřihneme šablonku domečku a můžeme vybarvovat podle fantazie: perníková chaloupka, stará děravá chalupa s čertem, s mlýnským kolem a hastrmánkem..... nebo jen tak domečky a vytvořit si vesničku... Pak stačí jen vystřihnout, ohnout v čarách a slepit.
49 Rozkládací srdíčko z papíru – můžeme do něho cokoli napsat, nalepit... a děti ho mohou DAROVAT jen tak z lásky nebo k svátku, narozeninám... Návod zde: http://www.muchlanek.estranky.cz/fotoalbum/tvorenicko-/srdicko-z-papiru
50 Čáry, máry, malování, ať je obrázek moc pěkný – zaříkadlo – nabarvíme bavlnku vodovkami, různě ji zmuchláme do papíru přeloženého na půl tak, aby konec vykukoval, zatížíme např. „zlatými stránkami“ a pomalu bavlnku vytáhneme.
51 Čtvrtku potřeme lepidlem, nalepíme dva obrázky a namotáme různě provázek tak, aby u každého obrázku byl jeden konec a máme hotový labirint.
52 Obrázky z dřevěných překližek nebo dřevěné panenky vybarvíme barvičkami a různě dozdobíme puntíky...
53 Prstové barvičky - malujeme prsty nebo děláme otisky rukou, nohou a můžeme různě domalovat obličejík...

UKÁZKY TVORBY mám v obrázkové příloze a v albíčku tvořeníčko

inspirace z dřívek (inspirace z netu)

inspirace z knoflíků (inspirace z netu)

inspirace z přírodnin (inspirace z netu)

inspirace z těstovin (inspirace z netu)

dřevěná skládačka - ukázka našeho tvořeníčka

inspirace na přáníčka + šablonky

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

johnynka 5. 3. 2009, 6:19
|:o) |:o) |:o) super, hned si v práci vytisknu, už mám v oblíbených :-) :-)
muchlanek (upraveno) 5. 3. 2009, 14:10
A zde je dalších pár inspirací od jiných maminek: 33. Novinové těsto - Dělá se "těsto" ze starých novin a lepidla na tapety a z toho se pak dělají korálky (nalepují se kuličky na špejli) nebo misky (napatlá se to na kelímky např. od jogurtu). Když to vyschne, pomaluje se to. (nápad od Gabriela P. (Gaaby) - http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1393915 34. Vyšívání na tvrdém papíře - větší děti by mohly našívat korálky - http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1292859 35. Drátkovaná přáníčka - http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1285693 36. Panenka a Panáček - může se vytvořit i chobotnice... - http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1442589 37. Obrázky 3D - http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1247609 38. Obrázek z nití - http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1479429 39. Ptáčci - http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1498423 40. Šitý advent. kalendář - http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1497932 41. Vločky z papírových kapesníčků - http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1480141 42. Z papíru a vaty - http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1486525 43. Recept na modelínu - http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=29004&user=83445 a http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=19426&user=83445 44. růže z listí http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=26773&user=136212 45. hýbací panáček http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=38282 46. sněhuláci z bambulí http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=36126 47. těstování http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=36306 48. z kinder vajíček http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=498650 a http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1512819 49. ručičky http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1721134&user=0&order=0&typ=1 50. z koření nebo obarveného písku http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1453250 51. velikonoční tip http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1757173

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie