Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 53 návštěvníků)

Návod na použití menstruačního kalíšku

0.0
Návod na použití menstruačního kalíšku

Postup

Včera se zde strhla bouřlivá diskuze, týkající se popisu a používání menstruačního kalíšku. Jelikož bylo více ohlasů pozitivních a mnohé z Vás si ho daly do oblíbených, návod jsem trochu upravila a umisťuji ho sem znovu.
UPOZORNĚNÍ: POKUD VÁS POUŽITÍ MENSTRUAČNÍHO KALÍŠKU ODPUZUJE, NEČTĚTE DÁL!

Menstruační kalíšek je vyrobený z lékařského jakostního silikonu. Je navržen tak, že se dá složit a zavést do pochvy, kde sbírá menstruační krev. V pochvě se otevírá a zůstává níže než tampon. Na místě ho udržuje poševní svalstvo.
Menstruační kalíšek lze bezpečně používat ve dne i v noci, při cestování, plavání nebo cvičení. Nemusí se používat pouze při menstruaci, ale také jako ochrana proti vniknutí vody do pochvy při koupání a omezení vzniku poševní mykózy.
Naučit se zavádět a vyndávat Váš menstruační kalíšek může vyžadovat trochu cviku. Opakovaným používáním získáte větší zručnost a lépe se obeznámíte s oblastí pochvy. Nejlepší dobou pro nácvik jsou poslední dva dny menstruačního krvácení. Vyhraďte si na něj dostatek času a nezapomeňte se uvolnit!

JAK MENSTRUAČNÍ KALÍŠEK ZAVÉST
Před prvním použitím menstruační kalíšek omyjte. Umyjte si ruce teplou vodou a mýdlem a pečlivě je opláchněte čistou vodou. Zvolte si pohodlnou polohu v sedě, ve stoje, v dřepu nebo v kleče. Kalíšek se zavádí lépe, pokud je vlhký. Použijte vodu nebo lubrikační gel.

ZPŮSOB SKLÁDÁNÍ KALÍŠKU před zavedením, je na přiložených nákresech.

Menstruační kalíšek složte, pevně ho držte mezi prsty a palcem, jak nejníže je to možné, abyste jej ještě udržela přeložený. Druhou rukou rozhrňte stydké pysky, najděte vchod do pochvy a zaveďte menstruační kalíšek nahoru a dozadu.
Teprve až bude kalíšek víceméně celý v pochvě, můžete ho pustit. Ústí kalíšku se rozevře, přitiskne se k poševním stěnám a vznikne tak podtlak potřebný k tomu, aby krev neunikala mimo kalíšek. Zavedení kalíšku není o moc těžší než zavedení tampónu, takže se toho rozhodně nebojte!
Ujistěte se, že jste kalíšek zavedla správně. Uchopte ho za stopku (nebojte se, nezasunete ho tak daleko, že byste na něj nedosáhla a tvar kalíšku zabrání posunutí směrem dovnitř). Zkuste kalíšek lehce povytáhnout. Pokud to nepůjde, vznikl podtlak, zavedení bylo správné. Pokud by kalíšek šel snadno vytáhnout, pravděpodobně se nerozvinul správně a nepřiléhá dobře k poševní stěně.
POZOR: Menstruační kalíšek je uložen níže než tampon.

JAK MENSTRUAČNÍ KALÍŠEK VYJMOUT
Vyprazdňujte menstruační kalíšek po 4-8 hodinách. Umyjte si ruce teplou vodou a mýdlem a pečlivě je opláchněte čistou vodou. Sedněte si na toaletu nebo do podřepu. Poloha v dřepu zkracuje pochvu a usnadňuje tak vyjmutí. Jemně táhněte za stopku, dokud nedosáhnete na spodek Vašeho menstruačního kalíšku. Pokud na stopku nemůžete dosáhnout, zatlačte poševními svaly, dokud se Vám nepodaří uchopit spodek kalíšku.
Pro vyjmutí je třeba zrušit podtlak vzniklý při zavedení. Stiskněte spodní část kalíšku, tím docílíte toho, že se ústí kalíšku oddálí od poševní stěny. Po té kalíšek vytáhnete. Při vytahování si můžete pomoci stažením poševních svalů.
Pokud zrovna nebudete hlavou dolů, nashromážděná krev Vám z kalíšku při vytahování rozhodně nevyteče! Vnější spodní část kalíšku se při správném zavedení do kontaktu s krví nedostane, takže nehrozí, že byste se ušpinila.
Jemně zmáčkněte spodek kalíšku nebo zasuňte prst podél menstruačního kalíšku. Měla byste slyšet, jak se menstruační kalíšek uvolnil, a odlepil se od stěny pochvy. Když je spodek kalíšku téměř venku, nakloňte menstruační kalíšek mírně šikmo, abyste vyndala půlku okraje. Poté vytáhněte i druhou půlku. Tímto způsobem vyjmete menstruační kalíšek hladce ven a tekutina zůstane uvnitř.
Vyprázdněte obsah menstruačního kalíšku do toalety, opláchněte ho a znovu zaveďte.

JAK ZKRÁTIT STOPKU MENSTRUAČNÍHO KALÍŠKU
Většina žen zjistí, že je stopka příliš dlouhá. Měla byste ji ustřihnout tak, že konec stopky se skryje uvnitř pochvy. Žádná část stopky by neměla zůstat vně pochvy.Některé ženy odstraňují stopku úplně. Udělejte to pouze v případě, že jste si jistá, že budete bez ní schopná menstruační kalíšek vyjmout.

ČIŠTĚNÍ A PÉČE O MENSTRUAČNÍ KALÍŠEK
Při správné péči, čištění a uchovávání Vám menstruační kalíšek vydrží mnoho let. Umývejte ho pravidelně jemným mýdlem a horkou vodou a ujistěte se, že jste odstranila všechny zbytky mýdla, protože to by mohlo způsobit podráždění pochvy. K očištění záhybů použijte měkký kartáček. Pokud je to k čištění nutné, otočte menstruační kalíšek naruby.
Drobné otvory pod okrajem menstruačního kalíšku pomáhají uvolnit přilnutí. Udržujte je čisté – pokud je to nutné, použijte špendlík. Pokud jste na veřejné toaletě, berte si s sebou malou láhev vody na opláchnutí menstruačního kalíšku, nebo ho jednoduše vyprázdněte a znovu zaveďte. Při příštím vyprázdnění menstruační kalíšek umyjte důkladněji. Když cestujete do zahraničí, používejte k čištění menstruačního kalíšku vždy pitnou vodu.
V průběhu používání může menstruační kalíšek změnit barvu, což však nemá vliv na jeho použití. Odbarvení lze dosáhnout namočením do sterilizačního roztoku. Pokud si všimnete na vzhledu struktury svého menstruačního kalíšku, trhlin, puklin nebo jiných změn, doporučujeme ho vyměnit.

STERILIZACE KALÍŠKU PO OKONČENÍ MENSTRUACE
- ponořte kalíšek do nádoby tak, aby byl zcela pod vodou a povařte 5-7 minut.
- můžete ho také dát do skleněné nebo umělohmotné nádoby, ponořit do vody a dát na 3 minuty na plný výkon do mikrovlnné trouby.
- namočte ho v malé nádobce do sterilizačního roztoku (>5% chlornan sodný) ředěného podle pokynů výrobce. Ponechte ho ve sterilizačním roztoku pouze po minimální dobu pro sterilizaci (obvykle 7-10 minut)
- použijte parní sterilizátor
Nikdy nepoužívejte na čištění nebo zvlhčování následující přípravky, protože mohou poškodit Váš menstruační kalíšek nebo způsobit podráždění pochvy:

UCHOVÁVÁNÍ MENSTRUAČNÍHO KALÍŠKU
Důkladně menstruační kalíšek osušte a uložte do bavlněného sáčku, který je součástí balení. neuchovávejte ho v igelitovém sáčku nebo obalu, který nepropouští vzduch.

RADY PŘI OBTÍŽÍCH, POTÍŽE S PROTÉKÁNÍM
1. Poloha kalíšku
Nejčastějším důvodem protékání je, že menstruační kalíšek není v pochvě dostatečně nízko (nezasouvá se tak daleko jako tampón, ale je umístěn ihned za poševním vchodem)
2. Přilnutí
Objeďte prstem kolem bočních stěn menstruačního kalíšku, abyste se ujistila, že přiléhá těsně ke stěně Vaší pochvy a je zcela otevřený. Uchopte spodek kalíšku (ne stopku) a otáčejte jím. Sevřete menstruační kalíšek poševními svaly.
3. Otvory pod lemem
Zkontrolujte, že jsou drobné otvory pod lemem menstruačního kalíšku čisté, protože pomáhají při vytvoření podtlaku, který brání protékání.
4. Velikost Vašeho menstruačního kalíšku
Pokud máte velikost S a tento se neustále protáčí dokola nebo protéká, pak potřebujete velikost L. Pokud zjistíte, že Vám protéká i velikost L, účinnou pomoc může představovat cvičení svalů pánevního dna, které udržují menstruační kalíšek na místě.

RADY PŘI OBTÍŽÍCH, PROBLÉMY S VYJMUTÍM
Pro vyjmutí menstruačního kalíšku je nezbytné se uvolnit. Průchod z pochvy do dělohy je pouze velikosti špendlíkové hlavičky, takže není možné, aby se menstruační kalíšek „ztratil“ a navíc je natolik ohebný, že nemůže způsobit žádné poškození.Pokud jste v dřepu, je vyjmutí i zavedení menstruačního kalíšku mnohem jednodušší.
Pokud nemůžete na menstruační kalíšek dosáhnout, budete muset použít poševní svaly k posunutí menstruačního kalíšku směrem dolů. To se provádí jako sled pomalých, mírných zatlačení směrem dopředu. Když se po zatlačení uvolníte, ucítíte, že se menstruační kalíšek posunuje znovu nahoru. Nepřestávejte mírně tlačit směrem dolů a po 5-8 mírných zatlačeních se menstruační kalíšek posune níž.

VAROVÁNÍ
Menstruační kalíšek Vás nechrání před otěhotněním ani před sexuálně přenosnými chorobami. Pokud byste pozorovala příznaky jako je bolest, pálení, dráždění, zánět v oblasti genitálií nebo potíže během močení, Menstruační kalíšek vyjměte a kontaktujte svého lékaře. Menstruační kalíšek nemusíte vyndávat před močením nebo když jdete na stolici, ale musíte ho vyjmout před pohlavním stykem.
Nedoporučuje se půjčovat Váš menstruační kalíšek jiné ženě.

Nákres menstruačního kalíšku

1. varianta skládání menstruačního kalíšku

2. varianta skládání menstruačního kalíšku

Kalíšek je v pochvě umístěn níže než tampon (nezavádí se tak hluboko)

Vytažení kalíšku a jeho vyprázdnění

Vyjmutí kalíšku

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

mamina (upraveno) 16. 6. 2009, 16:21
..
brubru 16. 6. 2009, 14:49
dobrý den, já si myslím, že upozornění nahoře bylo napsáno, kdo nechce ať nečte, a tím bylo řečeno vše, je to nový způsob s kalíškem, týká se nás žen a myslím, že na MMB jich je více než mužů. Já ho zkoušet nebudu, ale přečetla jsem si to až do konce, zájímalo mě to. A vůbec mi to nevadilo. Kdo chce tak si to přečte a vůbec mi to nepřipadá hnusné, ale hold menstruace k nám patří a je to v různých vychytávkách, tak pro né.
Shay 12. 6. 2009, 20:23
Vzdyt snad o nic nejde... *-),ja jsem se o tom treba dozvedela tady,dekuji Market,je to zajimave,pokud se to nekomu "hnusi" tak to prece nemusite cist *-),pani to nedala do diskuze,ale do tipu a navodu -a myslim ze zrovna do ruznych vychytavek se to hodi *-) (L) (L) (L) (L)
helenka2057 12. 6. 2009, 19:55
MĚ se to hnusí
Leoonka 12. 6. 2009, 19:48
Já myslím, že není nutné sem vůbec dávat tento návod.Kdo si to chce koupit ,tak si snad návod přečte u výrobku.Tohle je celkem zbytečné 8-|
Stepula 12. 6. 2009, 19:37
Tak pokud tu nebude nikomu vadit můj názor,,,tak za sebe říkám - ;-) zlaté vložky s křidélky ;-). Neumím si vůbec představit, že bych doma co 4-8hod vytahovala ze sebe kalíšek,nebo někde na návštěvě a šla rychle do koupelny, kde bych to vymývala a pak zas zaváděla,,atd. Příjde mi to prostě neosobní ba nechutné. Ale toto je opravdu můj názor, určitě je hodně příznivkyň této moderny,ale já zůstanu věrná klasice (hello) (hello). A dále bych asi tuto kolonku - NÁVODY - chápala jako informace na naše nápady, prácičky,atd... Za chvíli se sem už bude dávat návod, jak správně obléknout svetr, zapít prášek,atd.
barvice 12. 6. 2009, 19:52
@Stepula :-$ souhlasí s vámi, není nad jednorázovky 8-|
moravian 3. 1. 2010, 23:56
@barvice Tak to já bych z vložek brzo zešílela. 8-|
ruzik 11. 6. 2009, 22:05
????? Co pořád řešíte? +o(. Já jsem si myslela že jste se včera na paní vyřádili dost. Paní odkaz smazala návod poopravila, a je to. :^).Tak nevím proč to řešit dál. A jestli Vám použití kalíšku přijde nechutné, tak to nekomentujte. |-). Já moc za vrácení návodu děkuji, a přemýšlím o objednání kalíšku. Paní Markéto (flower) díííííííííky (F)
marketmal 11. 6. 2009, 12:55
Milé maminky :-$ děkuji za vaši starost o můj účet. Divím se ale, že jste se nestaraly například u návodu na použití gelu na jedlý papír, http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=1094, ve kterém je přímo odkaz na prodej v mimibazaru. Nebo že by Vám vadil pouze menstruační kalíšek? :-o ;-)
JitkaKr 11. 6. 2009, 14:36
@marketmal Nedělejte ze sebe oběť - nebo z spíš z kalichu. ;-) Smažte nepatřičný návod a budete mít pokoj. :-$
zuzu 11. 6. 2009, 14:26
@marketmal aaaa, opět tu máme obvyklé ukazování prstíčkem, když to co je zakázané dělá on, tak proč bych já nemohl :-D
veveřice 1 11. 6. 2009, 12:27
:-$už zase? *-) *-) *-)vy si koledujete o pozastavení účtu :-$ (H)
karca90 11. 6. 2009, 14:15
@veveřice 1 na rozdíl od včera tady není odkaz na její albíčko, tak na tom nic špatnýho nevidím *-) *-) *-) *-) *-)
skippyna 11. 6. 2009, 12:29
@veveřice 1 Lidko,paní asi nepochopila co jsme jí tady včera chtěly sdělit :-S
skippyna 11. 6. 2009, 12:07
Paní Markéto,nešlo o tu diskuzi,ale o to,že si tady děláte neplacenou reklamu :-o Tento kalíšek nabízíte ve svém albu a tím porušujete pravidla webu
majulenka 11. 6. 2009, 12:21
@skippyna Klárko, i špatná reklama je reklama :-D ... já teda diskusi nečetla, ale tohle bych nechtěla ani za zlatou cihlu 8-| (blijící smajlík)
skippyna 11. 6. 2009, 12:25
@majulenka Paní tady měla včera asi 4 návody a ve všech si dělala reklamu na svoje výrobky,co měla v albu +o( nevím,jestli si je pak smazala paní nebo admini,ale zaráží mě,že si to sem paní dá dneska znovu *-)
majulenka 11. 6. 2009, 12:28
@skippyna jo tááák.... nu, kdo chce kam...

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie