Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 60 návštěvníků)

Čepičky a ponožky pro nedonošená miminka

0.0
Čepičky a ponožky pro nedonošená miminka

Postup

Milé pletařky,

chtěla bych uspořádat sbírku pro nedonošená miminka tak sháním nějaké šikovné ručičky. V pátek jsem se seznámila s koordinátorkou projektu baby klokánci a věřte že je opravdu třeba pomoct prcky zahřát. Pokud máte chuť a nějaké zbytky vlny můžete se ke mě přidat a uplést během pár desítek minut něco potřebného. V případě dotazůů mě můžete kontaktovat na e-mailu vanclina@email.cz

Návod ponožtičky

Délka chodidýlka BabyKlokánka je cca od 6 cm do 8 cm.

Pleteme na jehlicích velikosti 3,5.
Začínáme na 11 ok.
Pleteme jedno oko hladce, druhé obrace - 20 řad tj. 10 krajových ok.
Pak třikrát řadu hladce a obrace tj. 3 krajové oka.
Začneme ujímat v každé hladké řadě spleteme poslední dvě oka - tvoříme patičku.
Polovina paty je hotová - 1 krajové oko, 3 oka hladce,1 krajové oko.Teď začneme splétat patičku. Vezmeme krajové oko z předešlé řady a spleteme dohromady a první a poslední oko rozpleteme.Splétáme na obou krajích a přidáváme v každé hladké řadě.Když máme opět 11ok je patička hotová.Teď pleteme šlapku - pět řad hladce a obrace.Tvoříme špičku - stejně jak patičku.A už je skoro hotovo - pleteme jedno oko hladce a druhé obrace a splétáme.


Návod Čepička

Hlavička BabyKlokánka má obvod od 16cm do 30cm, nejžádanější jsou čepičky na obvod hlavičky 22cm až 28cm. Výška čepičky musí být více než její šířka, k tomu je nutno připočíst lem.
Čepička musí být vyrobena z pružného materiálu, musí pružit hlavně kolem hlavičky, tzn. po jejím obvodu. Materiál je nutno nejdříve vyprát, aby se snížila jeho srážlivost dalším praním.
Použitá vlna Batole, 5 krátkých jehlic č.3
nahodíme 60 ok

1. řadu pleteme bílou 2 hladce, 2 obrace, začínáme na dvou jehlicích
2. řada oka pleteme jak se jeví nad hladce hladce, nad obrace obrace, přitom oka rozdělíme rovnoměrně na 4 jehlice, dbáme na to, aby se nám práce nepřekroutila.
3. až 5. řadu pleteme stále stejně
dále pleteme 2 řady zelené (vlnu v barevných pruzích vedeme po rubové straně a trháme až po upletení barevných řad, necháme tak, aby nám zůstalo na zapošití)
2 řady bílé
2 řady zelené
další řady pokračujeme bílou až do celkové výše 14 cm (což je asi 40 řad nad druhým modrým pruhem)
dále po celé řadě splétáme 2 oka obrace v jedno oko obrace, 2 hladce a to po celé řadě
pokračujeme dále normálně jak se jeví asi 6 řad, vlnu ustřihneme asi 20 cm od pleteniny. Navlékneme do jehly s tupým hrotem a postupně protáhneme všemi oky na jehlicích. Zapošijeme po rubu vlnu v pruzích i začátek vlny na lemu čepičky.
Čepičku můžeme plést i jednobarevnou.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

kosiska11 25. 1. 2011, 8:09
Termín nemám žádný :) Až to upleteme tak to upleteme můžu to předávat i průběžně takže je to jedno jak dlouho Vám to bude trvat. Hlavně když něco vyrobíte svými šikovnými ručičkami (Y) Tak s chutí do toho ať jsou prťata brzy v teple (child7) (child11) Budu se opakovat, to že budete háčkovat a ne plést vůbec nevadí stačí doržení přibližně udaných rozměrů :) Jak psaala níže Lenka K. ten odkaz tak přesně pro ZRNKA to všechno vytváříme :)
marcipana2 25. 1. 2011, 6:51
Pletu pro brněnskou porodnici na Obilňáku a tam mají požadavek šňůrky k ponožkám a taky rukavičky se šňůrkami.Držím palečky,vlastně ne,ty potřebuji k pletení,tak přeji hodně dobrých a ochotných duší.
Ryskovi 24. 1. 2011, 20:09
Dobrý den, to co děláte je super věc moc ráda se také připojím ale bohužel jen háčkováním .Plést vůbec neumím (no možná šálu) tak snad můžou být i háčkované čepičky a ponožky nemůžu nikde najít návod na háčkované tak snad budou stačit alespoň čepičky, snad každá snaha také pomůže, jen nevím kam potom čepičky poslat a do kdy.
LenHav 24. 1. 2011, 17:26
To je výborná iniciativa (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) už jsem několikrát psala do různých porodnic s odděleními pro nedonošeňátka, že ráda upletu, donesu zdarma, ale nikdy se mi nikdo neozval zpět :´( to mě trošku zarmoutilo :´( tak jsem ráda, že jste tu teď Vy, hlásím se do klubu |:o) mám spoustu zbytečků a klidně i ráda přízi pro prťátka nakoupím :-) |:o)
Herminka80 24. 1. 2011, 18:38
@LenHav Leni já dávala jsem čepičky http://www.zrnka.cz/projekty/klokanci/ a absolutně bez problémů,paní je moc milá :-) :-) :-) :-)
kklarysa 24. 1. 2011, 14:41
Dobrý den, ráda bych se také připojila, do kdy ty čepičky a ponožtičky chcete? :-) :-) :-) Dnes také začnu (Y) (Y) (Y)
PAVLAFe 24. 1. 2011, 14:37
:-$Bohužel se 4mi jehlicemi neumím plést, tak zkouším háčkovat, ale asi to nnebude tak pružné :-|snad nevadí, jeden páreček umotám (child5) (child6) (child6)
kosiska11 24. 1. 2011, 14:27
Co se týká návodů nejsou ode mě jsou volně dotupné na stránkách babyklokánků kam je vložili holky které pomáhají, myslím že se nebude určitě nikdo zlobit že jsme je použili jinde pro dobrou věc a poslali dál.
kosiska11 24. 1. 2011, 14:19
Všem moc děkuji za příspěvky opravdu jste mě potěšily (L) Určitě i háčkované věcičky berou takže můžeme do sbírky dát i háčkované :) Já vždycky pletla známým a většina jich to vůbec neocenila takže jsem se rozhodla pomáhat tam kde to opravdu je potřeba. Moc ráda bych založila nějaký klub pletařek kde bychom se pravidelně scházely , ale bohužel jsem tady v Praze pořádně nikoho zatím nenašla tak jsem zvolila alespoň tuto cestu. Všem přeji hodně zdaru a budu se těšit na výrobky do naší sbírky (balicek)
Putin 12. 2. 2011, 11:05
@kosiska11 Pavli odkud z Prahy jste? Nenapadlo Vás zangažovat nějaké babičky z domova důchodců? Já nad tím již delší dobu přemýšlím. Většinou pletly rády a často se už cítí nepotřebné. Možná by to byla oboustraně přínosná spolupráce. Já sama jsem z Prahy 9 a s přejížděním jinam mám trochu potíže kvůli dětem a je to pro mě přijatelnější během dne, pokud je mohu vzít s sebou. Ráda se ale zapojím pokud to nepůjde jinak i na dálku. Umím šít, plést a asi bych pochopila i háčkování. Mějte se Martina (H)
KarpasovaZ 23. 1. 2011, 19:08
Dobrý den, to co děláte je úžasné, přeji Vám, ab se k Vám připojilo co nevíce maminek. Já sama mám doma nedonošenou holčičku a moc dobře vím, jak takový drobečkové potřebují zahřát. (L) (L). Moc ráda bych se k Vám přidala i já, jenže neumím plést. :´( Jen háčkovat. Pokud by byl zájem i o háčkované čepičky, ráda se přidám. :-) :-) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Makka 23. 1. 2011, 17:42
Dobrý den, i já se připojuji a hned dneska začnu plésti. návod si ukládám a budu se snažit pro mimiska udělat něco od srdce. Doufám že nás takových bude víc. Už dávno jsem si říkala, že věci co pletu spíše na panenky, by mohly někomu pomoci a jsem ráda, že jste to sem vložila. ROZHODNĚ SE PŘIDÁVÁM. (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) Markéta
ZdeniR 23. 1. 2011, 16:08
milá Pavlíno, tyhle věci mě rozhodně nenechávají chladnou, osobně Váš tento návod moc vítám, sama se do podobných akcí zapojuji. Snad se na mě nebudete zlobit, že jsem informaci o velikosti čepiček pro nedonošená miminka vložila do svého návodu ( http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=3925). mým záměrem nebylo cokoli Vám "ukrást", ale věřím, že tvořilky ocení, když najdou na jednom místě rozměry čepiček i pro takto malé dětičky. A možná tím získáte nějakou další dobrou duši, která ráda pomůže dobré věci. Pro pořádek Vás samozřejmě uvádím jako zdroj. moc zdravím a držím palce, ať je těm maličkým krásně teplíčko :o)
Obelixova 23. 1. 2011, 13:54
Dobrý den CHtěla jsem také pomoci ,ale nevěděla jsem kam mám poslat výrobky.Jsem moc ráda že jsem toto našla, hned dnes začnu plést a až budu něco mít tak vám to zařlu
ZdeSta 23. 1. 2011, 13:26
Další podobnou akci pořádá Nedoklubko: http://www.mamypromamy.blogspot.com/ (hello) (L)
hacmont 23. 1. 2011, 13:06
Super, já pletu na pooperační na dětské kardiocentrum FN Motol, jediné co tam děti po zákroku mají, jsou ponožky. Sami jsme několikrát potřebovaly, tak několik desítek párů za zimu vždy upletu. Děláte záslužnou věc. Díky.
knedlis 23. 1. 2011, 10:31
jéé, moc vás chválím. bohužel neumím plést, max. šálu. Ale háčkuji a také už jsem pár čepiček a botinek pro klokánky uháčkovala. [A] tak doufám že se k vám někdo připojí :)
nelusajda 23. 1. 2011, 10:27
Děláte moc hezkou práci.Taky jsem mámou nedonošeného dětátka tak Vám chci poděkovat za všechny ostatní maminky (Y) (Y) (Y)Sama upletu leda šálu +o(

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie