Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 185 návštěvníků)

Jak na louhování

0.0
Jak na louhování

Postup

Dobrý den,na přání jedné bydlenky vkládám postup louhování tak,jak ho dělám já.Snad nikoho neurazím a kdyby tu už návod byl,stačí říct a odstraním.
A teď k postupu.
Ohledně louhu,já ho kupuji v domácích potřebách,ale viděla jsem ho i v tescu a myslím,že i v drogériích bude k dostání,je to hydroxid sodný a někdo ho používá i na čištění odpadů.Doporučuji si louhování nejprve vyzkoušet na něčem malém, aby jste zjistily jak se s ním pracuje.Je opravdu dost agresivní takže to chce rukavice,dlouhé rukávy a klidně i ochrané brýle.Já si ho ředím do asi 2l konvičky,dám 3 vrchovaté lžíce hydroxidu(od oka) a 1,5-2 litry horké vody,pozor začne prskat.Pak už s ním jen poleji co potřebuji očistit,vezmu obyč rejžák a drhnu,jde to skoro samo,opakuji podle potřeby.Ihned po olouhování opláchnu voudou a hned poté polévám vodou s octem,(ocet louh zneutralizuje ),opět dávám od oka,většinou na 3 l vody 1/4 octa z láhve.Nakonec nechat oschnout.Pak přebrousím, opět dle potřeby a začnu natírat.Já natírám klasicky štětkou.Nastříkané by to bylo určitě dokonalejší,ale mě stačí i tak.
A mám zkušenost,že když je natřeno barvou,tak louhování jde lépe,protože vidíte kde barva ještě je a není,problém nastává u nalakovaných věcí.Já dělala židly a dost to klamalo,nakonec jsem to už brala se dřevem,protože jsem nepoznala jestli tam lak ještě je nebo není.Takže doporučuji dělat kartáčem jen pár tahů.Těžko se to popisuje a každý nábytek má jinou vrstvu laku.Při nejhorším po zaschnutí louhování opakovat na místech kde lak zbyl nebo vzít smirkový papír a obrousit.A ještě jedna věc mě trápila a to,že kartáčem jsem se nemohla dostat do všech těch záhybů a rohů.Tak jsem to vyřešila nožem nebo plochým šroubovákem,kterým jsem tu zbylou barvu stáhla.Tím jak je to odmočené to šlo moc pěkně.
Ještě k tomu louhu chci dodat,že pokud by Vám natekl třeba do rukavice nějakou pididírkou,ihned si ruku opláchněte octem.Já to podcenila a louh my začal hezky rozežírat nehet,nic příjemného,nehet je vpohodě a já se ponaučila.Tak hezký den a snad návod někomu pomůže.

Mé pomůcky.Ještě chybí ochrané brýle.

Po namíchání hydroxidu s horkou vodou začnu polévat.Většinou jde barva okamžitě dolů.Já ještě používám kalfas do kterého onu louhovanou věcičku postavím a to co z ní steče,ještě použiji znovu během louhování,tak,že namáčím kartáč a drhnu a drhnu.

A tady se stolička už suší.Je opláchnutá vodou a následně ještě vodou s octem.Byla použita opravdu kvalitní barva,takže není olouhováno úplně na dřevo,ale zrovna tady mě to nevadí.Ještě příjde trošku obrousit, natřít na bílo a dát nový potah.

A tady je už stolička dokončená.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

matija 15. 5. 2014, 9:14
Dobrý den, lze zbytky staré barvy po louhování využít na následný stíraný nátěr s patinou, máte zkušenost? Míša
Atuna 12. 11. 2013, 13:39
(clamp) (clamp) (clamp)
novackova 18. 10. 2013, 16:48
(Y) (Y) (Y) (F)
medvedice33 8. 6. 2013, 8:28
DOBRÝ DEN, CHTĚLA BYCH SE JEN OPTAT KDYŽ MÁM VE STARÉM NÁBYTKU (ZŘEJMĚ NEAKTIVNÍHO )ČERVOTOČE,ALE CO KDYBY ZNIČÍ HO LOUH , KDYŽ NÁBYTEK JEN OMÝVÁM POVRCHU NEBO BYCH TO MUSELA NĚKOLIK DNÍ MÁČET , NECHAT NASÁKNOUT A RISKOVAT POKROUCENÍ??? DÍKY
P.A.V.L.A 17. 5. 2013, 17:31
(Y) (Y) (Y)
tataš 14. 9. 2012, 18:08
(dance)
Nota 12. 9. 2012, 10:05
(Y) (Y) (Y).Díky za návod,zítra začínám louhovat (Y)
jezikuze1574 10. 9. 2012, 13:18
(Y) Super návod, určitě vyzkouším (clamp) (clamp) (clamp)
Andy MC 2. 9. 2012, 8:52
Váš návod se mi osvědčil díky (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
NikaV 1. 9. 2012, 16:54
Tak jsem si frajerka zařídila hlídání malého, svého velkého přemluvila, že má vyndat starý krásný nábytek (skříň, kredenc, skříňku, lékárničku) od souseda z garáže, naložit do dodávky a odvézt dva kilometry od domova k naší dílně, vybavila se octem a louhem, vyzbrojila rukavicemi a brýlemi ...... ............A teď tu sedím polomrtvá, ruku necítím a myslím na tu jednu skříňku, kterou jsem od rána dokázala očistit. ,-) Návod je bezva, díky za něj, ale já se asi nějak přecenila. (H)
manka73 1. 9. 2012, 18:52
@NikaV Mám za sebou už pár louhovaných kousků, ale ne vždy mi byl louh pomocníkem. :-@ Taky jsem se párkrát nadřela a nakonec potom skončila u odstraňovače starých nátěrů a abych pravdu řekla, sáhnu po něm raději, protože se mi osvědčil víc než louh. Louhování nezavrhuju, ale odstraňovač nátěrů doporučuji vyzkoušet jako alternativu. [A]
Sona31 28. 8. 2012, 9:06
Děkuji moc za návod (Y) Já to zatím dělala plynovou pistolí, ale musela jsem si ji půjčit, nechce se mi do ní zatím investovat, zas tolik toho zase nerenovovuji.... (Y) Kolikrát jsem na netu hledala, jak louhovat, takže moc díky, už je mi to jasné (Y) (L)
MadlenkaS. 30. 8. 2012, 13:40
@Sona31 Jsem ráda,že jsem pomohla.Každý má nějaký ten svůj postup jak louhovat,ale ten základ je stejný. (L)
Hubatá 27. 8. 2012, 19:10
Děkuji za návod (Y) (Y) (Y) (Y)taky chci vyzkoušet (Y) (Y) (F) (F) (F)Díky (F) (F) (F) (F) (F)
MadlenkaS. 30. 8. 2012, 13:37
@Hubatá Jani nemáte zač (L)
micik 26. 8. 2012, 8:56
(Y)Taky používám hydroxid sodný z drogerky,jen si udělám silnější koncentrát do sklenice a pak po částech natírám štětcem a zrovna drhnu a splachuju, (jablka)nedávno jsem zrestaurovala skříňku po babičce,která prošla mnoha podřadnými funkcemi když jsme stavěli,třeba jako botník,nebo odkládací na nepořádek a nakonec ještě vylouhovaná,nalakovaná dělá parádu,určitě se to v dnešním umělohmotném světě vyplatí,dát znovu život starým věcem a zbytečně nevyhazovat ,-) ,-)a krom toho by babička určitě měla radost (hello) (hello) (flower)
MadlenkaS. 26. 8. 2012, 10:37
@micik Blani je to krása a velká radost,když se podaří takový kousek nábytku znovu přivést k životu a obzvlášť když se jedná o věci z rodinného dědictví (L) (L) (L)
Jitulina11 21. 8. 2012, 20:27
Díky za návod.Škoda,že jsem ho neznala před sedmi lety, když jsem renovovala dveře u babi na chalupě.Drbala jsem je střepy skla..Nic jiného ty staré nátěry a fermež neodstranilo.
xlmakrela 23. 8. 2012, 8:17
@Jitulina11 :-$ :-$ :-$ Jitu já zrovna opaluju dveře a futra, louh je super,ale pokud by máte kazetové, tak u louhu je nebezpečí, že když dveře moc namokříte a pak sušíte mohly by se zkroutit (L) (L) (L) (L)
Kar 21. 8. 2012, 13:24
Jste šikulka, taky louhuji obdobným způsobem, dokonce to ještě před tím opaluji pistolí, ale pokud to chce mít člověk profi, tak se do těch záhybů prostě nedostane, tak mám louh na finální dočištění. Když je to menší věc jako stolička, tak to na chalupě šoupnu přímo do sprcháče a pročistí se mi i odpad. Když je to větší kus nábytku snažím se poblíž kanálu. Tolik pro environmentalisty (Y) (Y) (Y) (Y)
MadlenkaS. 26. 8. 2012, 10:38
@Kar Klárko (L)
krabičková 21. 8. 2012, 12:46
Ano peru v prášcích bez fosfátů, snažím se žít skromně, nekupovat kraviny, v domácnosti a na zahradě používáme nezbytné minimum chemických přípravků,šetříme energie,a s nadšením recyklujeme staré věci, k čemuž jistě patří i natírání strahého nábytku, místo nákupu nového z kdovíčeho vyrobeného. Louh se samozřejmě používá leckde a asi my s tím nic nenaděláme, ale nevím proč ještě přihazovat poleno na vatru a vypouštět si louh na dvůr! jestli paní Marie dělá všechno v lavorcích , které pak vyleje do odpadu, tak proti tomu v podstaě nic nemám. A k výmluvě, že už je stejně všechno zničneé, všichni jsou prasata, kterým na zachování udržitelného životního prostředí nezáleží mám jedno staré přísloví: "Je lepší zapálit jen jednu malou svíčku, než proklínat temnotu!" víte kolik světla dá pár zapálených pr´tavých svíček?
krabičková 20. 8. 2012, 22:59
Propánakrále a to jako děláte jen tak na zemi? Bez odpadu? to vás tedy musí příroda milovat, když takové svinstvo pouštíte rovnou do hlíny!! nenapadá vás, že se ty sračky dostávají do spodních vod? Kdlik brouků pozdechá kvůli vašemu natřenému štokrleti? to je fakt zlý sen. naši otcové na chalupě u rybníka myli auta a my zase louhujeme zahradu. Ženský nebuďte lenošný, kupte si opalovací pistoli a smirkový papír . Takovou židličku jakou máte na fotce , máte obroušenou za 15 minut.
MadlenkaS. 21. 8. 2012, 10:15
@krabičková Terezko vlastně jsem čekala,že tu někdo napíše,že jsem hotová ekologická katastrofa,ale chci jen upřesnit,že sice louhuji venku,ale louhované věci mám v kalfasu a všechen ten louh do něho stéká a nakonec je ještě hodně zředěn a nevylévám ho jen tak někam,máme jímku a i kdyby jímka nebyla,klidně to spláchnu do odpadu.Ale ráda bych se Vás zeptala jestli jste někdy louhování viděla na vlastní oči,protože žádná vše rozežírající kyselina z toho nevznikne. A je docela smutné,že vždy tohle odnese obyčejný člověk,když vidím kolik ekologických katastrof je,jaká svi..tva dávají výrobci do potravin,a to bych mohla ještě pokračovat, tak trošku nechápu,že někomu vadí trocha zředěného louhu.M.
letnivanek 21. 8. 2012, 12:08
@MadlenkaS. Děkuji za návod, je to pěkné. Určitě využiji. Normálně tady moc nereaguji,ale musím se Vás zastat. Louhuje se pečivo,to znamená,že se tepelnou úpravou změní na jedlou sodu. V mlékárnách se vymývá louhem všechno co přijde do kontaktu s mlékem a v pivovaře také. V podstatě je to potravinářské odmašťovadlo které se normálně splachuje do odpadu. V podstatě se v domácnostech také používá louhu na čištění odpadů ať to má název Krtek nebo jiný a jde to také do odpadu. Takže louhovat někde do lavoru a v pohodě vylít do kanálu
Nadys 21. 8. 2012, 10:22
@MadlenkaS. Víte ,pokud to jde jinak ,tak bych se tomu louhu prostě taky vyhnula.
honeydew 21. 8. 2012, 9:54
@krabičková Na to jsem se zrovna chtěla zeptat, kde to pani dělá. Já nemám na zahradě odpad a taky se dost bojim kvůli dětem, že tam pobíhají po trávě *-)
MadlenkaS. 21. 8. 2012, 10:19
@honeydew Andrejko na dotaz kde louhuji jsem odpověděla paní Terezce (L)
pasky 21. 8. 2012, 8:53
@krabičková A víte kolik sraček se vypustí, než si koupíte svoje oblíbené rifle, mikinu, či laminový nábytek??? Kolik svinstva se sem vozí z ciziny, aniž by se nás někdo zeptal??? Jestlipak kupujete prací prášky bez fosfátů a chodíte všude pěšky, abyste nevypouštěla výfukové plyny???
Nadys 21. 8. 2012, 10:19
@pasky no víte tohle už zas zavání takovým zjednodušováním ,oni ti výrobci všichni a všechny sračky taky nevypouští ,ono taky záleží kde je či není čistička ,a na dalším zpracování,a na každém jak se chová doma ,nemusíme se ohánět tím že velkovýrobci také mají nějaký sajrajt a odpad ,a ano třeba kupuje paní prášek bez fosfátů ,a další ,nevím proč jí vnucujete myšlenku že má chodit pěšky!
Aja161 21. 8. 2012, 21:19
@Nadys paní Jana vnucuje paní Tereze, aby chodila pěšky a paní Tereza vnucuje abychom si koupili opalovací pistoli a smirkový papír :-D ,-)
carodejka71 10. 9. 2012, 22:16
@Aja161 (Y)
pasky 20. 8. 2012, 20:49
Jojooo, dělám to stejně, jenom nepoužívám konvičku, ale kýbl a v něm ten rejžák namáčím (Y) A dětičky mám malé, ale vysvětlila jsem jim, že je to chemikálie a tak mne sledují z povzdálí. Nakreslila jsem jim křídou hranici a za tu ke mně nesmí (tudledudle) Potom vymeju kýbl a oni mohou hadicí smývat nábytek a posléze octovou vodou dodělají sami (Y) Pod záštitou hesla - Co se v mládí naučíš... ^o) Návod je SUPER (sampus)
MadlenkaS. 21. 8. 2012, 10:18
@pasky Jani děkuji (L)
kukucka-vl 20. 8. 2012, 19:09
Ďakujeme za návod, ja sa chcem pýtať používate aj tmel pred natieraním, keď sú nejaké viac poškodené miesta ?
MadlenkaS. 20. 8. 2012, 19:28
@kukucka-vl Nemáte zač a tmel jsem po louhování zatím nepoužila,nebyla potřeba,ale čeká mě stolek do obýváku a tam tmel používat budu.Co mám zkušenost s doma zhotovenými obložkami, tak tmel na přelakovaném dřevě vidět byl,není to nic hrozného,ale úplně nesplyne,ale u toho stolu budu natírat na bílo,tak si myslím,že by to nemělo být vidět.Uvidím jak to dopadne (L)
Jitulina11 21. 8. 2012, 20:36
@MadlenkaS. Pokud budete lakovat masiv, tak je místo tmelu lepší použít smirek na ten kus nábytku, který se bude tmelit, ten prášek po osmirkování smíchat s kapkou laku a pak tou vzniklou hmotou místo tmelu vyplnit požadované místo.Po zaschnutí teprve lakovat.A rozdíl nepznáte.Tmel vyleze pokaždé.Pod barvu je to jedno.
MadlenkaS. 21. 8. 2012, 21:40
@Jitulina11 Tak takový způsob zatmelení by mě opravdu nenapadl,je to super vychytávka.Děkuji moc za radu,určitě vyzkouším (Y) (L)
pijaciks 20. 8. 2012, 20:55
@MadlenkaS. Marie tmel Vám nebude vidieť,keď budete natierať na bielo, stačí kúpiť biely alebo neutrálny, mám s tým skúsenosť a inak ten návod je super (Y) (Y) (Y) (L) (L)
Hvězdař 20. 8. 2012, 19:02
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
MadlenkaS. 20. 8. 2012, 19:28
@Hvězdař (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie