Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 15 návštěvníků)

MUČENKA PĚSTOVÁNÍ

0.0
MUČENKA   PĚSTOVÁNÍ

Postup

MUČENKA CAERULEA -Passiflora caerulea
Mučenky jsou tropické liány, které u nás můžeme pěstovat v bytech nebo v zimních zahradách. Mučenkám nejlépe vyhovuje těžká, jílovitá zemina namíchaná s dobrým kompostem ze zahrádky. V kupovaných substrátech mučenky dobře rostou, ale málo nakvétají.
Mladé rostliny přesazujte každoročně do květináče vždy o 2-5 cm většího,starší rostliny mají rády těsný květináč. Od jara do podzimu je nutno přihnojovat každých 10-14 dní kombinovaným hnojivem na kvetoucí
rostliny (muškáty). Při nedostatku živin rostliny žloutnou a shazují listy. Mučenky jsou náročné na světlo, proto je dobré je v bytě umístit na světlém místě,nejlépe na okně na jižní straně. Jsou to liánovité rostliny, proto musíme počítat s oporou -nejlépe se vyjímají vyvázané na drátěné kruhové opoře.Pukud máte možnost přezimovat v chladnější místnosti,omezte přes zimu zálivku.Nesmí ale přeschnout ! Jinak spolehlivě přezimuje i bez snížení teploty v paneláku,pokud je to i Váš případ,nepřestává se přihnojováním.
Mučenka Pass. Caerulea - je ozdobná velkým množstvím příjemně vonných modrobílých květů , které mají v průměru 8-10 cm. Listy jsou tmavozelené,pětidílné, hluboce vykrajované. Na jaře je potřeba rostlinu hluboce seříznout (na 5-6 oček), a po přesazení obráží.Kvete jen na mladých výhonech,na starých bezlistých větvičkách už žádné květy nenasadí.
Mučenka Violacea Pass. Violacea - patří k nejkrásnějším mučenkám, vykvete
množstvím růžovofialových překrásných květů. Lze pěstovat i v závěsných květináčích.Dobře snáší slunné místo, v létě například i venku.


Kdyby jste potřebovaly více informací,klidně
napište :-) ! Monika

*Passiflora Lavander Lady Patrick Worley

Pass. Sanguinolenta

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Štokyna 3. 1. 2013, 11:29
Dobrý den Moniko, před pár měsíci jsem vám psala ohledne mučenky,poslala pár fotek jak jste psala,ale ty nevím zda jsem je poslala správne pač mě posílání fotek moc nejde,ale ted už je to jedno mučenka mě bohužel chuděra zašla.Zachránila jsem pár listů se tonky. Prosím o radu. Zkusím zda nepustí kořeny. Stonky jsem ponořila do sklenice s vodou.Myslíte,že je to tak správne? Nebo prosím o radu. měla jsem z ní radost a takhle to dopadlo. Mám ješte jedem dotaz. nemáte náhodou na prodej mučenku? Pokud ano ráda bych si jí od vás koupila. zatím s pozdravem Lucie Štočková z Pardubic :-)
Štokyna 2. 10. 2012, 18:26
Dobrý den Moniko, prosím moc o radu ohledne MUČENKY. Mučenku jsem si koupila asi před měsícem.Mám jí u okna na parapetu.Má druhý květ,ale ani jeden se nerozvinul.Nejdříve pěkne roste na horu,ale najednou se jako ohne. Prosím pěkne nevíte čím to je? Předem moc děkuji za odpoved. S pozdravem Lucka Š.
U_Bafíka:-) 28. 1. 2012, 13:45
Dobrý den Moniko, děkuji za krásný návod . Chtěla jsem Vás poprosit o radu, co v tuto chvíli dělat s mojí mučenkou. Ve Vašem návodu jsem našla vynikající rady na celoroční péči, ale nevím, co by bylo v tuto chvíli nejvhodnější. Dostala jsem tu svoji mučenku vloni na jaře - asi 1m dlouhou, pěkně zakořeněnou, celé léto se rozrůstala, nyní má cca 4m dohromady, měla 2 květy. Moc jsem se o její zimování nezajímala, až když nyní začala "chřadnout" - de fakto si asi o zimování řekla sama. Jak byla krásná, kvalitně olistěná, tak poslední měsíc doslova "opelichala", pustila skoro všechny listy, zbyla jí tak 1/4 z původního množství. Proto bych se chtěla zeptat, co v tuto chvíli s ní - zimovat bez zastříhnutí (pokoj o 15 stupních by stačil, menší zálivka)? nebo ji zastříhnout a udělat jí už jaro? Nejsem odborník na pokojovky, jsme oba s manželem kaktusáři, ale tahle mučenka má tak nádherné květy, že bych o ni nerada přišla. Moc Vám děkuji za radu, díky, Lucie. (clamp) (clamp)
17. 8. 2011, 12:05
Dobrý den, moc děkuji za návod (clamp) (clamp) (clamp). Jižní okna, tak ty jsou právě volná. Málo které pokojovky chtějí přímé slunce. Tak to vyzkouším, snad se nespálí. I když letošní léto (dest). Kytičky od vás došly v pořádku. Na jaře nebudu vědět, jak je seříznout (rozmotat z kruhu a o kolik). Bude mi jich líto (child12), co když chcípnou *-) Mějte se hezky Jana Ď.
VERONIKA 30. 4. 2010, 12:32
Dobrý den, máte hezkék rady k mučenkám, já mám dvě moc hezké (jukněte do albíčka kytičky), poprvé mi přezimovaly na půdě pod oknem (máme zateplenou) už nádherně obrazily, ale čekám po 3 zmrzlých půjdou na terasu. Marně sháním Alatu, netušíte kde ji sehnat ? Děkuji Lucie :-)
monifo 2. 6. 2010, 17:52
@VERONIKA Dobrý den, teď jsem teprve mrkla do návodů a objevila Vaší zprávu.Alatu jsem právě nařízkovala,tak uvidíme,jak se chytne.Já osobně jí mám z Kruhu.Jinak mrkněte ještě ke mně do albíčka,mám tam další krasavici tohoto druhu.Ty Vaše jsou také moc pěkné (flower) ,mějte se Monika (hello) (hello)
lukin.21 17. 7. 2009, 15:02
Dobrý den přivezl jsem si kousek stonku s několika kořínky z dovolené a strčil ho do hlíny. Jak moc se musí zalévat aby zakořenil? Zeshora mi začíná trochu žloutnout může to být z přelití? Děkuji Lukáš
monifo 3. 8. 2009, 15:34
@lukin.21 Dobrý den,se zálivkou se musí u řízků opatrně,zejména pokud ještě nemají vytvořené dostatečné množství kořenů,které by odváděly vodu do rostliny.Žloutnutí listů by pak mohlo být následkem přemokření.Řízek ani nesmí být zasazený moc hluboko,má pak tendenci uhnívat. Snad se Vám chytne,mějte se Monika (hello) (hello)
vlasticka555 20. 6. 2009, 13:16
Jeden kvitek mi zrovna dnes kvete ^o) ja mucenku i rosim, hnojim povidam si s ni :-D moje dcera nehnoji, nerosi, soupne ji do hliny jakou ma po ruce a kvete ji temer cely rok *-) a listy ma dvakrat takove nez ta moje pritom jsem ji odnoz dala z te sve ;-) krasny den (flower)
monifo 20. 6. 2009, 20:16
@vlasticka555 *-) píšete,že jste ze své dala dceři odnož,tak předpokládám,že už máte starší rostlinu.Už jste jí někdy pořádně seřízla?Já tu svojí skosím nejméně jednou,někdy i dvakrát do roka,podle toho jak mi naroste - tedy spíš přeroste :-D . Hnojit je v pořádku, rosit není nutné. ;-) Já občas i některé kytičce,která mi neroste i pohrozím a vynadám :-@ a ona se pak hodně rychle vzpamatuje a začne pěkně růst.... ;-) ;-) mějte se (hello) (hello)
veramarysa 29. 7. 2009, 14:07
@monifo já nadávám a vyhrožuju pernamentně-hlavně fialkám a ty krásně kvetou,ale ta mrcha mučenka ne a ne. Tak nevim co dělám špatně.... (6)
majika 10. 4. 2010, 22:22
@veramarysa Ahoj já mám mučenku 3roky je vypěstovaná ze semínek je nádherná ,ale nikdy nekvetla.Mám jí ořezat a kolk.Diky Dana
monifo 3. 8. 2009, 14:45
@veramarysa (child1) sluníčko a hnojit !!! jsou hrozně hladové... (pl) (pl) :-) Mon. (hello) (hello)
vlasticka555 21. 6. 2009, 9:25
@monifo Ehm.....neserizla :-$ :-D a zkusim to tedy i s tim nadavanim :-D moc diky (Y) (clamp) mejte se fajn (flower)
kopretinka95 16. 6. 2009, 12:55
Já mámPassiflora alata a ta je nádherná,prý kvete až druhým rokem,tak si musím ještě počkat. :-( Prý se dá i přezimovat venku,pokud se dobře zazimuje,to mě došlo v návodu s mučenkou,tak nevím jestli to risknout,nebo ne.Návod je moc pěkný.
monifo 16. 6. 2009, 13:33
@kopretinka95 Alata je nádherná mučenka,s vonícími, temně červenými květy až 15 cm velkými.Je hodně vzrůstná,používá se i jako stínící rostlina třeba ve sklenících nebo zimních zahradách.Pokud je vypěstovaná ze semínka,může opravdu poprvé kvést až druhým,ale spíše až třetím rokem.Rostliny vypěstované řízkováním kvetou ještě ten rok.Rozhodně ji NENECHÁVEJTE přes zimu venku,snese v našich klimatických podmínkách bez újmy teploty jen do 7°C !!! Je to tropická liána (plaz),miluje slunce,ale v žádném případě ne naši zimu !! 8-| Mějte se,Monika (hello)
kopretinka95 17. 6. 2009, 21:19
@monifo Jste zlatíčko (L) a moc děkuji za radu :-) . (hello). Ještě jeden dotaz,na přímém slunci mě ty listy jakoby pomalilinku usychají,tak jsem ji dala domů a rosím ji.Už se začala bráborat,ale mám strach ji dát ven.Je možné že takhle reaguje na sluníčko???
monifo 20. 6. 2009, 19:27
@kopretinka95 *-)Tak to si nejsem jistá,mohla by to dělat v případě,že by byla na sluníčku a zároveň neměla dostačující množtví vody,pak by to samozřejmě neutáhla.Nebo jestli jste jí nedala na sluníčko z místa,kde si ho před tím moc neužila.Než by si na slunce zvykla,mohla by takto reagovat. (hello) (hello)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie