Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 13 návštěvníků)

Svetr raglán s knoflíkovou légou

0.0
Svetr raglán s knoflíkovou légou

Postup

Jelikož jsem se i já díky maminkám zde naučila například háčkovat, rozhodla jsem se vložit návod na svetr, který jsem upleltla synovi - třeba se někomu bude hodit.
Inspiroval mě světřík, který mi vloni dala kamarádka po jejím synovi a byl takhle pletený (raglán s knoflíkovou légou), dobře se mi na syna oblékal.

Prosím o shovívavost, je to můj první psaný návod, takže kdyby se objevila nějaká chybka či něco jiného, řekněte. Pokud tady takový návod je (já ho tedy nenašla) tak smažu.

Svetr je na dítě velikosti 2-3 roky (92-98), použité jehlice č. 4, 5 krátkých jehlic č. 3,5-4, příze je od fy Schachenmayr Bravo Color, 100% acryl, klubko 50 g 133m . Přízi jsem koupila na stránkách www.ganella.cz.
Spotřebovala jsem cca 4-5 klubek.

Zadní díl: já pletla na 70 ok, ale mohlo být i jen 62 (byl by trošku užší). Nejdříve žerzejovým vzorem: 1 oko hladce a 1 obrace do požadované výše (u mě 8 řad). Potom z líce hladce a z rubu obrace.
Upleteme do požadované výšky a z každé strany ujmu 5 ok. Zbytek nechám na jehlici a pletu další díl.

Přední díl: stejný jako zadní, až do požadované výše, kde ujmu z jedné strany 5 ok, rozpočítám si střed a 6 středových oček už pletu zase 1 oko hladce a 1 obrace (budoucí knoflíková léga) koncové oko. Nechám na pomocné jehlici.
Navážu si další klubíčko vlny a z těch prostředních šesti ok naberu háčkem zezadu dalších 6 ok, přidám si je k těm zbývajícím (druhá polovina) a pletu: 6 ok - 1 oko hladce, 1 oko obrace, další hladce až dojedu na konec, otočím - vezmu pomocnou jehlici a pletu 5 krajových očí uzavřu a přepletu jak se jeví až do konce

Rukáv: Začla jsem na 40 ok opět žerzejem do výše 8 řad. Rovnoměrně přidávám po jednom oku z každé strany (já přidávala cca každou pátou řadu) Opět pleteme líc hladce, rub obrace do požadované výše. Potom z každé strany uzavřeme 5 krajových ok a přendám na pomocné jehlice.

Teď už budeme plést vše dohromady na pomocných jehlicích. Já měla na čtyřech a pátou pletla. Je jen na Vás na kolik si rozdělíte, aby se Vám dobře dělalo.
Pletu levá polovina předního dílu, rukáv, záda, rukáv a pravá polovina předního dílu přičemž vždy mezi jednotlivými díly splétám 2 oka hladce, 1 oko upletu normálně hladce a další oko sejmu na jehlici další upletu hladce a sejmuté přes něj přetáhnu. Udělá Vám to takový hezký jakoby šev. (raglán).
Zadí stranu pletu všechny oči obrace.
Nesmíte zapomenout na knoflíkové dírky na předním díle ( těch stredových 6 ok: upletu hladce, obrace, nahodím, další dvě oka spletu obrace a dopletu do konce. Rubová strana jak se jeví.) Já udělala 4 dírky na knoflíky cca každou šestou řadu.
Takhle upletu do požadované výšky a budu ujímat u krku pro výstřih.

Postupně dopíšu a přidám foto na synovi.......

Už se těším na Vaše výtvory. Vypadá to složitě, ale není. Já bych se zařadila do kategorie začátečník či mírně pokročilý....a v pohodě jsem to zvládla i bez párání (což považuji za velký úspěch)!!!
Upleteno jsem měla asi za týden.

Zadní díl

Rukáv

Všechny díly dohromady (přední díl, rukáv, zadní díl, rukáv)

další detail pomocných jehlic

Už dokončený svetr. Nemohla jsem se dočkat výsledku a pletla a pletla (pak už jsem nefotila)

Svetr od kamarádky, který byl mou inspirací ........

Detail svetříku, dle kterého vznikl ten "můj"

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Levnytextil 24. 6. 2013, 21:00
Dobrý den Lenko, dovolila jsem si částečně použít váš návod, upravit ho a dokončit. Doufám, že se nebudete zlobit, v návodu jsem vás zmínila. Zde je odkaz na můj návod: http://www.mimibazar.cz/navody.php?user=2864 Děkuju za pochopení i inspiraci. Hezký večer přeje Martina (F) (F) (F)
Lenina25 26. 6. 2013, 8:46
@Levnytextil Dobrý den Marti, vůbec se nezlobím, jsem ráda, že návod někomu pomohl a chválím Váš krásný svetřík :-) |:o) Hezké léto Lenka (child2)
Zrušený účet 17. 1. 2013, 8:36
(Y)
smahelka2 17. 1. 2013, 7:19
(clamp) (clamp) (clamp)
sarulinkaa 16. 1. 2013, 19:13
Krásný svetřík (clamp) |:o)
Makafa 16. 1. 2013, 14:14
Pokud jste mladé maminky, jste moc šikovné! (Y) (Y) (clamp) (clamp) (child5) (kocka)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie