Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 33 návštěvníků)

TECHNIKA PLETENÍ PONOŽEK SE SADOU 5 JEHLIC

0.0
TECHNIKA PLETENÍ PONOŽEK SE SADOU 5 JEHLIC

Postup

V tomto popisu najdete základní postup při pletení ponožek pomocí sady 5 jehlic. Pokud nebudete čemukoliv rozumět, napište mi a já se vám pokusím pomoct. Přeju hodně úspěchů při tvoření! Popis jsem převzala z knihy Pleteme ponožky od Helene Weinold.

Nahodíme potřebný počet ok a rovnoměrně je rozdělíme na 4 jehlice. Dále pleteme požadovaným vzorem, dokud nedosáhneme potřebnou délku ponožky k patě. Střed řady je uprostřed vzadu. Na fotce je ukázka pletení lemu se vzorem tzv. "myších zoubků", kterým se dá provléci guma. Pokud bude mít někdo zájem, návod na pletení tohoto lemu mu zašlu.

Nyní budeme plést patu: oka 2.a 3. jehlice nepleteme a oka 1. a 4. jehlice pleteme dále žerzejem. Přitom můžeme plést 2 oka po 1. krajovém oku a 2 oka před posledním krajovým okem v lícových řadách obrace. Tvoří se pak vroubky. Upleteme tolik řad, kolik je ok na patu na jehlici, tedy např. při nahození celkem 60 ok na všechn 4 jehlicích se na 30 okách plete pata 30 řad. Po stranách je 15 vroubků.

Patu můžeme plést dvěma způsoby: třídílným nebo čtyřdílným zakulacením. Na třídílné zakulacení rozdělíme oka paty rovnoměrně na 3 jehlice, např. 3 x po 10 okách. V následující lícové řadě pleteme oka 1. a 2. jehlice hladce, přitom * poslední oko 2. jehlice sejmeme hladce a další oko 3. jehlice upleteme hladce a sejmuté oko přes ně přetáhneme; práci otočíme, 1 oko sejmeme obrace, oka 2. jehlice upleteme obrace až k poslednímu oku 2. jehlice, pak toto oko s následujícím okem 1. jehlice spleteme obrace, práci otočíme; 1 oko sejmeme obrace, následující oka 2. jehlice až k poslednímu oku upleteme hladce; stále opakujeme od *, až jsou všechna oka z 1 a 3. jehlice paty spotřebovaná. Vypadá to složitě, ale není, je třeba si to řádně i několikrát přečíst a přitom to zkoušet, uvidíte, že vám to půjde.

Na čtyřdílné zakulacení paty označíme střed ok paty. Po např. 30 řadách od začátku paty * v následující lícové řadě upleteme 4 oka za střed, práci otočíme, 14 oko sejmeme obrace, 3 oka upleteme obrace až ke středu a upleteme 4 oka za střed. Práci otočíme, 1. oko následující řady sejmeme hladce, následující 3 oka až ke středu upleteme hladce. Od * stále opakujeme, avšak pokaždé pleteme po středu o jedno oko navíc, až je na obou stranách tolik ok, kolik činí 1/4 ok paty (případně o 1 oko navíc při lichém počtu ok). Při 30 okách paty je to po 8 okách = 16 ok střední části. V každé následující lícové řadě * poslední oko střední části sejmeme, následující oko upleteme hladce a sejmuté oko přes ně přetáhneme, otočíme, 1 oko sejmeme sejmeme obrace, pokračujeme obrace a poslední oko střední části spleteme s následujícím okem obrace, obrátíme, 1. oko následující řady sejmeme obrace, střední části pleteme hladce **.
Od * do ** stále opakujeme, až jsou spotřebována všechna oka po obou stranách středního dílu.
Tenhle postup jsem nezkoušela, ale třeba bude někomu více vyhovovat než třídílné zakulacení.

Nabrání ok paty: oka prostředního dílu rozdělíme na 2 jehlice. Střed je počátek kruhové řady. 1. jehlicí nabereme krajová oka paty, a sice píchneme pod obě části oka a upleteme hladce = u našeho příkladu 15 ok. Přepleteme odložená oka na 2. a 3. jehlici a 4. jehlicí nabereme oka kraje paty a upleteme hladce jako předtím. Na 1.a 4. jehlici je teď víc ok než na začátku paty, a to o tolik ok, kolik má polovina středního dílu.

UJÍMÁNÍ KLÍNKU
S oky 1. a 4. jehlice pleteme dále v kruhových řadách hladce, přičemž ve 3. řadě spleteme na 1. jehlici druhé a třetí oko od konce hladce, na 4. jehlici upleteme 1. oko hladce, 2. oko sejmeme, 3. oko upleteme hladce a sejmuté oko přes ně přetáhneme, zbytek ok 4. jehlice upleteme hladce. Toto ujímání opakujeme v každé následující 3. řadě tak dlouho, až je na 1. a 4. jehlici tolik ok jako na počátku paty. Délku chodidla změříme na vyzkoušené punčoše.

JEDNODUCHÉ UJÍMÁNÍ ŠPIČKY
Na konci každé jehlice druhé a třetí oko od konce splétáme hladce. V první třetině ujímaných řad pleteme mezi ujímáním vždy 2 řady hladce, v 2. třetině vždy 1 ř. hladce, pak ujímáme v každé řadě. Máme-li v řadě 60 ok, mělo by se 52 ok ujmout. V každé ujímací ř. se pokaždé ujmou 4 oka, je tedy třeba 13 ujímacích řad, abychom ujmuli 52 ok. 1/3 z 13 řad jsou 4 řady a 1 řada zbude, tzn. po 1. - 5. ujímací řadě pleteme vždy 2 řady hladce, po 6. - 9. ujímací řadě pleteme 1 řadu hladce a 10. - 13. řadu upleteme bez meziřad. Zbylých 8 ok stáhneme dvojitou nití a zapošijeme.

UJÍMÁNÍ ŠPIČKY S PÁSKEM:
Oka 1. jehlice pleteme hladce až na poslední 3 oka. 2. a 3. oko od konce spleteme hladce, 1 oko upleteme hladce. Na druhé jehlici upleteme 1. oko hladce, 2. oko sejmeme, 3. oko upleteme hladce a sejmuté přes ně přetáhneme. Zbytek ok druhé jehlice upleteme hladce. Na 3. jehlici ujímáme stejně jako na 1. jehlici, na 4. jehlici ujímáme jako na 2. jehlici. Po 1. ujímací řadě upleteme 3 řady hladce, po 2. a 3. ujímací řadě upleteme vždy 2 řady hladce, po 4., 5. a 6. ujímací řadě po každé upleteme 1 řadu hladce. Pak ujímáme v každé řadě, až zůstane na jehlicích 8-12 ok. Oka horní dílu sešijeme s oky chodidla pletacím stehem nebo oka dvojitou nití stáhneme a nit zapošijeme.
Osobně mám raději tento způsob ujímání špičky, vypadá to líp.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

zirafkachani 27. 2. 2012, 11:50
Dobrý den paní Lenko,moc Vás prosím o poslání návodu na pletení lemu "myší zoubky", budu plést pro manžela nadkolenky. Moc Vám děkuji. Mějte se krásně, Eva :o)
dfrtht45ftzh 22. 10. 2010, 7:11
Dobrý den, paní Lenko, také zkouším plést ponožky, ale ne vždy se mi podaří pěkně nabrat patu. Nevím čím to je, ale mám alespoň jednu stranu takovou řídkou. Vyzkouším to podle Vás a budu moc ráda, když se to podaří. Vy máte ty ponožky perfektní. Ještě bych chtěla poprosit jak se dělá vzor "myší zoubky"? Předem Vám moc děkuji. Máte moc pěkné výrobky, jste šikovná.
LenHav 22. 10. 2010, 13:29
@dfrtht45ftzh Dobrý den, děkuju moc za pochvalu. Jednu stranu paty můžete mít řídkou, protože třeba ke konci jehlice,kde pak budete nahazovat patu, málo utahujete oka a pak tam máte otvory. Obecně při pletení ponožek používám až o číslo menší jehlice,než je uvedeno na přízi. A teď ten vzorek "myší zoubky": 10 řad uplést hl.,v 11.ř. *2 oka splést hl., 1 oko nah., od * stále opakovat. Ve 12. řadě uplést všechna oka a nahození hladce. Po 22. ř. od začátku nabrat počáteční oka na pomocnou jehlici a položit za levou pracovní jehlici. Ve 23.ř. splétat vždy 1 oko z levé jehlice s 1 okem z pomocné jehlice. Nechat cca 3 nespletená oka na navléknutí gumy (pokud je třeba). 11.ř. = řada dírek tvoří po splatení "okraj z myších zoubků". Dále pletete zvoleným vzorem. Vypadá to možná složitě, ale ani není. Hodně štěstí při tvoření!

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie