Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 1000 návštěvníků)

Mechové Vánoční stromečkování

0.0
Mechové Vánoční stromečkování

Postup

Děvčátka moje, protože jsem měla spoustu dotazů a vzkazů ohledně výroby, slíbila jsem vložit návod, předesílám však, že nejsem v popisování dost pečlivá a kdyby Vám bylo cokoliv nejasné, jsem tu pro Vás k dovysvětlení, dost možná pomůžou fotografie.
Budeme potřebovat:
Mech - buď z lesa, ale mě osobně vadí ty soustavně vylézající breberky, tak kupuji - tento je z Tesca ve slevě asi za 20 Kč - hledejte v regálech mezi vánočními ozdobami, mávají ho dost při zemi), nebo lépe zásobené květinářství.
Aranžérský drátek, nebo jiný slabého průměru, já použila 0,3 mm - třeba z Obi cca 70Kč, jsou v různých barvách, určitě by šel použít i slabý vlasec.
Sádru - použila jsem modelářsku, rychne schne - 15Kč za kg v Obi (kg mi na dva květináčky akorát stačil.
Karton
Korálky, flitry, hvězdičky ... co uznáte za vhodné
Tavnou pistoli či Herkules
Klacíky
Květináč či plastové misky

V misce smícháme vodu se sádrou - doporučuji dávat sádru do vody, nikoli obráceně.

Sádru nalejeme do připravených nádob, pokud chcete stromečky do květináče, nalijte přímo, pokud chcete aby vypadaly tak jako jsou na průvodním obrázku, tedy poněkud "industriálnější" vzhled, použijte plastové misky, dá se z nich potom odlitek dobře vyndat. Nechte lehce zavadnout a vložte do středu klacíky, měly by samy držet. Jinak stačí podepřít.

Z kartonu vystřihněte požadovaný tvar stromečku, mně se síbí tyhle čahouni, rozhodně můžou mít i klasický tvar. Šel by určitě polepit mechem i kužel, ale tohle se mi líbí víc.

Začínáme samotným lepením mechu. Jedu kousek po kousku, lepidlo rychle tuhne, mech bývá většinou místy dost kompaktní - to používám na větší plochy, menší plochy pak dodělám tím, co opadalo. Pracujte opatrně, já si ten mech "připlácávala" do horkého lepidla raději kovovou lžící.

Tady je vidět, jak některá místa ještě prosvítají, to dodělávám až nakonec, stejně tak jako boky stromečků.

Mezitím, co jsme dolepily obě strany stomečku/ů, nám zatuhla sádra - vezmeme ostrý třeba zeleninový nožík a uděláme nahoře cca ve středu podélný řez. Je lepší ho dělat, když je větvička pevně zakotvena, než v ruce, takhle se spíš nezraníme :-))

Do připravených zářezů vsuneme stromečky, jde to poměrně lehce, ale asi jde o použitou větev, tohle byla břízka.

A zvolna přecházíme ke kreativnější části - tady už je to na Vašem osobním vkusu. Já použila na první stromky perličky, na druhém průhledné broušené korálky a flitry ...Nejdřív jsem je navlékla na drátek a pak v nepravidelných rozestupech zafixovala otočkou, je to podle mě lepší, než korálky na stromeček lepit, nejenom, že by ty drobotinky na mechu asi moc nedržely, takhle je to navíc takové plastičtější.

Takhle jedu korálek za korálkem, flitřík za flitříkem, ale jde použít cokoliv, březové hvězdičky, volčky ... nu, prostě co máte rádi.

Áááá, máme hotovo, tyhle jsem dělala dost rychle jen kvůli návodu, ještě jim určitě dám trošku péče :-)

Děvčátka, snad Vám to trochu pomohlo, inspirovalo, budu moc ráda, když také vložíte fotografii, jak jste si s tím poradily, bude to taková moje malá satisfakce za čas strávený u kompu při psaní výše uvedeného
:-)))

Nalepit se dá téměř cokoliv, tady varianta kasická - mechová, ty menší jsou pevně a pravidelně obmotané režným provázkem a polepené zrnkovou kávou a ten největší vzadu je z pot pourri z Tesca, Krásně by určitě vypadal i badyán, skořice, nové koření, hvězdičky z kůry mandarinky, sušené exotické plody, mušličky, rýže, čočka ... prostě cokoliv :-)

Pokud neseženete mech, dájí se použít i lístky buxusu, ty je ale třeba před použítím vysušit žehličkou - na nižší stupeň, přežehlit tak 1-2 vteřinky, možná zpočátku pár lístků spálíte, než najdete tu správnou dobu, líseček pod žehličkou lupne, jak se rychle vypaří voda v něm obsažená, potom je třeba žehličku sundat. Můžeme sušit jako lístky do herbáře mezi knihami, ale je to zdlouhavé.

Další možnost - hustě a pravidelně obmotaný režný provázek, místy zafixovaný lepidlem a zrnka kávy.

Zde místo mechu vonné pot-pourri.

Dřevěné laťky s patinou.

A zatím poslední - režný provázek a knoflíčky.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

EndyH 24. 11. 2014, 12:54
to je perfektní,určitě vyzkouším (Y) :-)
maturita2007 29. 12. 2013, 20:41
Tak si tak po vánocích šmejdím na netu a co tu nevidím. Na příští rok vyzkouším. ,-)
mmagnolia 19. 11. 2013, 22:14
Moc děkuji za inspiraci. Dnes jsem se do něj také pustila. Mach jsem sehnala v Kiku za 25Kč a mám ještě na jeden stromeček. Ty Vaše jsou nádherné, musím ještě trénovat. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4496330
veveruss1 7. 12. 2012, 10:19
nádhera, ale mech jsem nikde nesehnala, tak jsem místo mechu použila pytlíčky od čajů.... (Y)
danaden 10. 12. 2012, 19:17
@veveruss1 To by mne zajimalo, muzete pripojit take fotku vaseho stromecku? dana
Pelikáni 17. 12. 2012, 13:27
@danaden taky bych to chtěla vidět :)
krafa 24. 11. 2012, 12:40
(Y) (Y) (Y) SUPÉÉÉR,PUSTÍM SE DO NICH. |:o) |:o) |:o) |:o) JSTE ŠIKULKA (clamp) (clamp) (clamp) (clamp).
Alča P.(pejsek) 23. 11. 2012, 18:23
Kolik je třeba mechu na jeden stromeček?Taky se na stromečky chystám ale nevím kolik mechu potřebuji (L)
klvky 23. 11. 2012, 12:49
(Y) (Y) (Y) díky za super inspiraci! Jen bohužel nemůžu sehnat mech. Tady na MMB ho nabízely, ale než jsem se rozhoupala, tak byl prodaný :-@ Oběhala jsem všechny květářství v okolí a taky nic. Ale nakonec jsem udělala :-) z provázků a mušlí do koupelny a jeden kávový do kuchyně :-$ Tak snad ještě ten mech někde seženu a budeme mít i krásný zelený. (F)
lef@ 22. 11. 2012, 13:36
Všechny stromečky vypadají mooooc hezky (Y) Tak jsem se u Vašich krásných fotek (clamp) hezky předvánočně (stromecek) naladila a snad najdu odvahu a čas taky něco zkusit. Přeji Vám krásné další tvoření (hello)
Lucinecka121 20. 11. 2012, 15:18
Jsou super, letos taky udělám pro celou rodinku. Akorát tady v lesích máme krásnej mech, tak bych ho chtěla použít, ale zajímalo by mě, jestli mech z lesa nějak sušíte nebo s ním rovnou pracujete?
Monis 17. 11. 2012, 11:19
Nikolko, je to moc krásný, letos se na něj chystám, jen nemůžu sehnat sušený mech, v HK v Tescu ho nemají, asi budu muset do lesa,ale v tom mechu je hlína, jehličí, no nevím, zda si s tím nějak poradím *-) Ale nevzdám to a pokusím se, děkuji za krásný návod (L)
jarla 10. 11. 2012, 19:53
super (Y) (Y) (Y) (Y)
kymama 9. 11. 2012, 23:28
jste super (Y) a velká šikulka (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) návod je úžasný, přehledný, (Y) (Y) (Y) zkusím také (stromecek) a případně vložím, takže moc díky za inspiraci s návodem (hello)
trala 2. 11. 2012, 23:19
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Pravčičačka 2. 11. 2012, 23:06
(Y) nápad jsem taky použila, zase trošku jinak a děkuji : http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4220122 (hello) (hello) (hello) (hello)
Andie22 31. 10. 2012, 20:34
Achhhhh.....to je nádhera (Y) (L) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
běláček 31. 10. 2012, 11:58
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
nereida 30. 10. 2012, 17:45
....nádhera,nádhera (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
lucama 30. 11. 2011, 22:35
(clamp) naprostá nádhera..u Vás bych chtěla bydlet..méte to moc krásné také jsem se pustila do tvorby stromečků..sice jsou trochu jiné,ale napadlo mě to při kuknutí na Váš návod (L) fota mám FR :-p
chrudoš 16. 11. 2011, 18:36
(*) (*) (*)nádhera, přírodniny a vaše ruce (clamp) (clamp) (clamp)
11Lola 11. 11. 2011, 18:33
Ještě pár poznatků při tvorbě ,) Klacíčky si nařízněte ještě před zasádrováním, mě to v té sádře prostě nešlo. Z platové mističky šla sádra docela dobře vyndat, ale napadlo mě vyložit mističku silným igelitem, potom by to šlo ještě líp a nejideálnější je použít 5vrstvou lepenku na korpus. Asi jsem dala moc mechu, ale 3vrstvá se mi ohnula (dest) A vše jsem nechala na polici venku u dveří a během dopoledne mi mé vývory rozcupoval pes (pes).....dostal (facky) (facky) (facky)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie