Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 270 návštěvníků)

Patinování alá Morkusovic

0.0
Patinování alá Morkusovic

Postup

Kočenky moje, všechny Vám moc a moc zdravím.
Pár slov na začátek.
Patinovat můžete téměř cokoliv. U nového nábytku, obložení ze smrkových palubek, aj. to je jednoduché.
U starého nábytku i jiného pokladu. Nejdříve zjistit stav, vychytat "mouchy", odmontovat kování, úchytky, knopky- pokud je nechcete také přetřít. Já zastávám názor, když je nábytek starý, něco pamatuje a nátěr drží, jen přebrousím a nechám. Jinak používám smirkový papír, horkovzdušnou pistoli, špachtli s ne moc ostrou hranou. Pokud nátěr drží, úžasně po patinování vypadá, když jen zlehka nahřejete horkovzdušnou pistolí, nadělají se malé bublinky, NECHÁTE VYCHLADNOUT to je hned a špachtlí ty bublinky seškrábnete.
Když máte danou věc nachystanou přijde na řadu nátěr. Já osobně si barvy nechávám namíchat dle svých představ. Bohatě mi stačí 3/4l plechovička. Používám tónované barvy které jsou použitelné mimo kovu na všechny povrchy- zdivo, beton, dřevo.......jsou to úúúžasné barvy a stačí 1nátěr. Můžete také použít krakeovací lak na ubr. techniku- viz. stůl v albu.
Máme natřeno a jdeme na to.
Kdo se náhodou hned na to na poprvé necítí, nebo si není jistý, vezměte si kousek dřeva a zkuste si to nejdříve na něm- celý postup. Uvidíte, že to půjde.

připravený poklad po nátěru

připravíme si středně hrubý smirkový papír, přebrousíme všechny hrany, vystouplé části, frekventovaná místa jako kolem úchytek, hrany šuplíků, dvířek, suky, aj....
Ometeme smetáčkem

detail obroušení

detail obroušení rohu poličky

já používím, luxol extra 0021- barevný odstín jako nábytek v ikei
štětec, papírové utěrky, gumové rukavice- je to mastné.
To kovové očko je na otevírání plechovek

namočím štětec, klasicky o hranu plechovky otřu štětec, a celé natřu. Když je to větší kus, natírám po částech. Jako tady- vrchní desku
Když jsou to malé poličky, věšáčky natírám hned celé. Barva je na olejové bázi, nemusíte se bát, ža Vám to hned uschne.

Vezmu kus papírové utěrky a po letech přebytečnou barvu utřu a stále po letech "vyleštím"

A pokračuji dokut to nemám celé. STÁLE PO LETECH DŘEVA!!!

Ukázka tmavší na obvodu patinováno, střed ještě ne

tradáááá hotovo šikulky moje.
Když budete chtít jen malinkatou patinu. Budete mít natřeno, obroušené hrany,..atd. namočíte jen mailinkato štětec do daného mořidla a jen přejedete hrany a obroušené části a vyleštíte do ztracena papírovou utěrkou.

věšáček

smrkové palubky

obyč. komoda z ikei bez povrchové úpravy

písařská skříňka

původně psací stůl

detail boku stolu- krakeovací lak před nátěrem bez patinování, tmavší část je patinována

bývalá špajzka natřena bílým Sokratesem polo mat

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

petazem 29. 3. 2014, 19:30
Dobrý den, váš návod je naprosto úžasný. Našla jsem na půdě lavičku po babičce. Chtěla bych si ji natřít a poté patinovat, ale je hodně prožraná červotočem. V obchodě mi radili červostop a poté tmel. Jaké máte zkušenosti s tmelením. Děkuji za odpověď, přeji pěkný večer. :-)
libas 8. 3. 2014, 10:09
(Y) (Y) (Y)
piklis 31. 10. 2012, 20:48
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na barvy,které používáte na patinu,kde je kupujete?V návodu píšete,že používáte barvy Luxol extra,ale výše uvádíte,že si barvy necháváte míchat,tak tomu moc nerozumím :) Já chci patinovat novější nábytek,který má světlou barvu a chci na něm udělat né bílou patinu,ale béžovou,můžete mi poradit :) Díky Hana
agdar 11. 6. 2012, 14:49
Dobrý den, moc pěkné. Rozhodla jsem se, že to taky zkusím. Můžete mi prosím ještě poradit, zda jste tu zelenou barvu koupila nebo zda jste si ji namíchala? A je možné použít akrylátové tonovací barvy do balakrylu. Díky za radu Radka P.
heartsease 9. 3. 2012, 14:41
díky za super návod (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (L) (L) (L)
Kakicek 8. 8. 2011, 10:32
Dobrý den, můžu se zeptat na špajzku co je na obrázku? Je dělaná také stejně jako zelený noční stolek? Tedy nejdříve bílá barva a pak luxol? Dodělávám totiž momentálně byt a nějak docházejí penízky tak potřebuji vylepšit jednu skříň a knihovnu co již mám :-) Máte zkušenost s patinou dělanou broušením? Moc díky za radu Kristýna
trala 5. 8. 2011, 8:02
(Y) (Y) (Y) :-) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
Mičova 4. 8. 2011, 23:59
Dobrý den, prosím co je to za barvu kterou používáte.CHtěla bych tu zelenou použít k renovaci kuchyně. Máte ji namíchanou a nebo se dá tento odstín koupit? Moc děkuji
monul 27. 6. 2011, 8:44
Chtěla bych seještě zeptat co děláš když je nábytek napadený červotočem? teď jsem se pustila do té skřiňky po babičce a je prožraná mám to celé očistit až na dřevo a napustit přípravkem? nebo to rači vzdát *-) *-) *-)
Morkusovic 15. 7. 2011, 17:41
@monul Stačí ještě před nátěrem napustit červostopem (L) (L)
Hedu81 20. 2. 2011, 13:11
Dobrý den,chtěla bych se Vás zeptat,jak je to potom s údržbou upraveného nábytku?Je hladký či hrubý?Jak otírat prach,jsem zvyklá na klasické Pronto ve spreji,tak to asi né,že?Moc děkuji za odpověď a přeji krásnou neděli :-))) Adéla
Morkusovic 9. 4. 2011, 15:31
@Hedu81 údržba je jako u klasického dřevěného nábytku |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) (L) (L) (L)nábytek je hladký (L) (L) (L)
Danykus 15. 11. 2010, 15:57
Moc zdravím a mám dotaz! (clamp) Můžete mi přímo prozradit název základní barvy na nátěr? Může se jako základ použít třeba Balakryl? (Y) (Y) (Y) Moc děkuji za radu!!! (sampus) (sampus) (sampus)
Morkusovic 15. 1. 2011, 15:26
@Danykus Jasně Sokrates, balakryl..... (L) (L) (L) (L)omlouvám se za pozdní odpověď ,-) ,-) (L)
paulinea 28. 9. 2010, 17:06
Zuzi, ten návod je opravdu super, moc se těším, až taky něco napatinuji, jen jsem se chtěla zeptat, jak to funguje naopak? *-) *-) Když bych chtěla natřít na tmavo a patinovat? :-$ :-$ Moc Vám děkuji za rady! (F) (F) (F)
Morkusovic 15. 10. 2010, 8:19
@paulinea Moc Vás zdravím, když by jste chtěla mít něco na tmavo a patinované, musela by jste mít světlý podklad i jen surové dřevo a poté přebrousit, buď na dřevo nebo na tu barvu pod tmavým nátěrem. Ale špičkově vypadá např. šedý základ dobře proschnutý a přes jakou koliv odstínově jinou barvu. (tm. červenou, modrou, zelenou,.....) |:o) |:o) |:o)a poté přebrousit na tu barvu pod i třeba místy až na dřevo |:o) |:o) |:o)mám tak udělané vstupní červené dveře, poličku na schránku, aj...... (L) (L) (L) (L)
Ivuliberuli 20. 8. 2010, 10:33
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Zuzanko krásné |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)ten odstín zelené je vážně moc krásný :-$ (L) (L) (L) (L) (L) (F)
Bonovoxova 13. 8. 2010, 15:39
MOc pekne (Y)Prekvapilo me,ze je postup tak jednoduchy *-)Hodne se mi take libi vase dekorace.Kosiky na vesacku jsou take vas vytvor?
Morkusovic 17. 8. 2010, 7:56
@Bonovoxova Moc děkujiiii (L) (L) (L) (L)to víte, že je to jednoduché :-) :-) :-)jen to složitě vypadá |:o) |:o)určitě zkuste |:o) |:o) Košíčky jsou z JHdecoru (L) (L) (L)super obchůdek (L) (L) (L) (L) (L)
rododendron 10. 8. 2010, 22:21
No jo ta zelená ,-) :-$ . Zuzanko jsi šikulka šikovná (L) . Ale jak miluju zelenou tak ta špajzka mně dostala :-o Krásné (clamp) (clamp) (clamp)
Morkusovic 11. 8. 2010, 14:28
@rododendron já ji také můůůůůůůůžu ,-) ,-) ,-) ,-)a ta Tvá by mě zajímala ja vypadá ve skutečnosti, ta nemá chybu |:o) |:o) |:o) |:o) (L) (L) (L) (L)Děkujiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii (hello) (hello) (hello) (hello)
rododendron 7. 9. 2010, 21:19
@Morkusovic Tak to budeš muset asi přifrčet ,-) (L)
Majka68 24. 7. 2010, 22:22
Zuzi, ty jsi prostě superšikula (*) ... dneska jsem se trochu inspirovala a patinovala kuchyňskou papírovou utěrkou rám na zrcadlo...štříbřenkou ,-) ,-) ,-) nejdřív jsem zkoušela ten Luxol, ale barevně to nešlo k obkladu...až bude vsazené zrcadlo, tak vložím (P) (L) (L) (L)
Wolf L. 22. 7. 2010, 11:25
(Y) (Y) (Y) SUPER SUPER SUPER (clamp) (clamp) (clamp) už se rozhlížím na čem to vyzkouším ,-)
Morkusovic 22. 7. 2010, 19:10
@Wolf L. moc děkujiiii (L) (L)ať se dílo podaří |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) (hello) (hello)
Schumi 21. 7. 2010, 14:53
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Zuzankooo - nádherné! Sedím tu právě pod Tvým srdíčkem a dumám, kterak natřu jeden pěkný starý šuplík - a hle - srdíčko asi zafungovalo, že mě napadlo hledat inspiraci v návodech (L) (L) (L) Krásné léto (flower) (flower) (Y)
Morkusovic 21. 7. 2010, 19:52
@Schumi děkujiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii (L) (L) (L) (L)to mě moc těšíííííííííí :-$ :-$ :-$ (L) (L) (L)těším se na (P) (P) (P) (P) (L) (L)kráááááááááásné léto (plaz) (plaz) (plaz) (plaz) (hello) (hello)
Majka68 21. 7. 2010, 8:01
(Y) (Y) (Y) (Y) určitě to na něčem vyzkouším (L) (L) (L)
Morkusovic 21. 7. 2010, 19:49
@Majka68 |:o) |:o) |:o)děkujiiii (L) (L) (L)krááááásné léto (plaz) (plaz) (plaz) (plaz) (plaz) (plaz) (plaz) (hello) (hello)
Lucinkafialka 17. 7. 2010, 7:44
Vždycky jsem se bála do patiny pustit, ale s tímhle návodem to snad i zkusím ,-) ,-) ,-) ,-) super (Y) (Y) (Y) (Y) díky (L) (L) (L)
Morkusovic 17. 7. 2010, 9:00
@Lucinkafialka jde to úúúúplně samo (L) (L) (L) (L)těším se na (P) (P) (P) (hello) (hello)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie