Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 11 návštěvníků)

JAK OBOUVAT DĚTI A JAK PEČOVAT O ZDRAVÝ VÝVOJ JEJICH NOHOU

0.0
JAK OBOUVAT DĚTI A JAK PEČOVAT O ZDRAVÝ VÝVOJ JEJICH NOHOU

Postup

JAK OBOUVAT DĚTI A JAK PEČOVAT O ZDRAVÝ VÝVOJ JEJICH NOHOU

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA

* S péčí o nohu je nutno začít hned po narození dítěte. Již úzké a těsné punčošky nebo punčochové kalhotky omezí pohyb dětských nohou a mohou způsobit deformity.
* Dítě musí začít chodit samo a nezačne dříve, dokud jeho kostra, vazy a svalstvo není k tomu způsobilé. Stavění dětí na nožičky, které ještě samo nechodí dítěti škodí.
* I když dítě již samo běhá, nevoďme je na dlouhé procházky, nebo po nákupech bez kočárku nebo nosítka.
* Noha dítěte potřebuje ke svému vývoji úplnou volnost pohybu a možnost procvičování nožní svaloviny. Nebráníme proto dítěti chůzi a běhu naboso po přírodních měkkých podložkách jako je písek a tráva. Chůze naboso po přírodních površích prospívá noze i mozku dítěte.
* Dětská noha roste, obuv nikoliv. Kontrolujte pravidelně zda dítě z obuvi nevyrostlo. U batolat doporučujeme 1x měsíčně, u předškoláků a mladších školáků za 2 až 3 měsíce, u starších školáků za 4 až 5 měsíců, u 15letých až 20letých jednou za půl roku.
* Nové boty kupujte včas, když je to zapotřebí. V souladu s růstem nohou platí - čím menší dítě, tím více párů za rok. Poškození nohou vzniká, jestliže trvale nosíme krátkou obuv.
* Žádná obuv se nepoddá do délky a pouze obuv z přírodních materiálů povolí do určité míry do šířky.
* Dbejte na to, aby děti nosily obuv podle účelu, ke kterému byla vyrobena. Sebe pohodlnější sportovní gumotextilní nebo celogumová obuv se nehodí k celodennímu nošení.
* Nekupujte obuv na tržištích a dětských burzách, nenechávejte děti nosit boty po starších sourozencích.
* Dětské noze neprospěje ani nošení opotřebované obuvi se sešlapanými opatky a patníky, s prošlapanými podešvemi a devastovanými podšívkami a stélkami. Čím levnější obuv byla dětem koupena, tím častěji se její stav musí kontrolovat.
* Prohlížejte pravidelně, jak dítě obuv opotřebovává. Prohlížením obuvi poměrně snadno zjistíme první příznaky deformací nohou.
* Nepodceňujme přezouvání. Na přezouvání doporučujeme sandálovou obuv s tvarovanou stélkou, ve které se noha dítěte nepotí a která zabraňuje namáhání nožní klenby.
* Dodržujte pravidelnou hygienu nohou dětí, včasné a správné střihání nehtů, nošení bavlněných ponožek a punčocháčů.

RNDr. Pavla Šťastná, Ph.D.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologická

Ve Zlíně dne 15. 3. 2006

Tento článek je zveřejněn s laskavým svolením České obuvnické a kožedělné asociace.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie