Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 37 návštěvníků)

Římská roleta

0.0
Římská roleta

Postup

Tak jsem se odhodlala a zkusila ji. Použila jse postup z jednoho časopisu- upravený pro mou potřebu.

Tahle roletka má rozměr 150cm x 90cm šířku.
Toto budete potřebovat: Látku :-), řasící pásku-ta se prý dělá přímo na římské rolety cca 3m, ale u nás k sehnání není, tak jsem použila klasickou řasící pásku na záclony, k té ale potřebujete i zavírací kroužky 14ks. Ty jsem měla, ale málo. Chybějící jsem nahradila céčky :-) :-) :-). Funguje to! Dále musíte mít suchý zip stačí 90cm, kovové kroužky 2kusy, tyčku do spodní části tunýlku o fous kratší, než je šířka, šňůrku na stahování roletky- té hodně. Je potřeba 2x výška plus rezerva na stahování. No a nitě, špendlíky, centimetr, tužku....

Odšila jsem si okraje, horní část a na spodní části ušila tunýlek dost velký, abych provlékla tyčku.

Z každé strany jsem si vyznačila vzdálenost pro řasící pásku. V mém případě 16cm.

Teď to chce trochu pečlivosti. Našpendlila jsem si na vyznačenou čáru řasící pásku. Hned obě najednou, musí souhlasit očka -být ve stejné výšce, aby po provlečení těch plastových všechna souhlasila.

To už jsou očka provlečená.

Na horní okraj jsem přišila suchý zip.

Do spodní části jsem přišila kovový kroužek, k němu pak přivážu šňůřku.

Na hranu police jsem přichytila šroubky druhý díl suchého zipu. Lze i přilepit, ale tohle je rychlejší a nezůstane Vám přilepený k roletě, až ji budete chtít vyprat. To na fotce nemám, ale snad není problém. Na spodní(podhledovou) stranu police jsem přišroubovala očka a to tak, aby bylo vždy jedno v místě, kde je na roletě řasící páska a jedno navícu kraje police. Tudy se bude vodit šňůra při manipulaci s roletou. Je lepší roletu pověsit a pak si to naznačit, než nějak složitě odměřovat.

Roleta visí, očka jsou našroubovaná. Teď jsem přivázala šňůrku ke kovovému kroužku a protáhla ji všemi plastovými očky v jedné řasící pásce. Vytáhla jsem ji, protáhla očkem v polici a pak krajním očkem v polici.
Stejně jsem navázala a protáhla i druhou stranu. Pořád mám roletu roztaženou po celé její délce. konce šňůrky jsem svázala, protáhla tyčku tunýlkem v dolní části rolety a začala stahovat. Podle toho, kde se mi to hodilo, jsem si do boční strany skříně přišroubovala ještě dvě očka, abych mohla roletu zajisit v různých polohách.

Holky popis je asi dost zmatený. Pokud budete chtít cokoli vědět, ptejte se. Dofotím, pokusím se dovysvětlit. Můžu poslat i fotokopii návodu z toho časopisu. Myslím, že jsem ho viděla i na netu.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Dudula1 17. 1. 2011, 15:36
(hello) (hello) Roletka je úžasná, chtěla bych vyměnit staré závěsy za lehoučkou roletu. (radost) Můžete mi prosím poslat návod z toho časopisu nebo odkaz na net kde ho najdu. Předem moc děkuji :-$ v.cizkova@email.cz
zabori 13. 1. 2011, 13:27
(Y)já je dokonce vůbec nešila jen dole látku zažehlila, provlékla tyčku a zarolovala a zavázala - hotovo za 1/2 hodiny (Y) (Y) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3203189
KAPLICKO 8. 1. 2011, 23:15
čarotvůrce 3. 1. 2011, 15:07
Pošli tu fotokopii, prosím! (F) :-)
Ulmanova2019 3. 1. 2011, 14:26
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) určitě to vyzkouším. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ZuzaaH 31. 12. 2010, 18:42
Šikovná :-) Když si ušijete tunýlek i dole a provlíknete jím tyčku, bude roleta držet tvar ,) Stejně tak tomu pomůže i našití pásky úplně do kraje a jedné doprostřed :-) http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=1447&user=76152
Jitile 27. 1. 2011, 14:14
@ZuzaaH Já tunýlek dole mám, jenže jak je látka těžší a jak jsou větší ostupy mezi očky, tak mi to dělá takovou "vodu" přes tu tyčku :-$ :-$ :-$. Možná to ještě časem upravím, ale spěchala jsem, aby to bylo honem honem ,-) ,-) ,-).
Lavanda (upraveno) 30. 12. 2010, 15:33
S těma céčkama to je opravdu super nápad (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Díky (F) (F) (F)Dají se běžně sehnat? *-) Taky mám v plánu pustit se do šití, ale kdy by mě samotnou zajímalo ,-) Už jsem jednu roletovou záclonu před časem šila a našívala jsem v pruzích tkanici s očky, ale trefit, aby byly ve stejné rovině bylo opravdu hodně náročné *-) 8o| Letím shánět céčka (witch) (L) (hello)
Jitile 30. 12. 2010, 11:17
@Lavanda Céčka už dneska zase frčí. Děti s nimi ve škole hrají čáru :-D :-D :-D. A když jsou normálně v prodeji u nás, věřím, že je seženete kdekoli. Dcera je kupovala za cca 30,-Kč. V balíčku bylo 100ks, takže investice taky jde ,-) ,-) ,-).
Lavanda 30. 12. 2010, 15:36
@Jitile Jsem asi sto let za opicema ,-) já si je naposledy kupovala někde v sedmdesátých letech :-D ,-) ,-) ,-)
Jitile 30. 12. 2010, 20:21
@Lavanda Nejste sto let za opicema ,-) ,-) ,-). Jen nestíháte návraty. taky jsme s nima blby jako děcka, teď blbnou naše děti. Holt život je koloběh :-D :-D :-D :-D.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie