Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 25 návštěvníků)

Stromeček z korálků

0.0
Stromeček z korálků

Postup

Pro ty z Vás, které zaujaly korálkové stromečky jsem se rozhodla vložit návod s fotografiemi a jejich popisy. Předem se omlouvám za zhoršenou kvalitu, ale lépe to prostě nešlo. Pokud byste přeci jen něčemu nerozumněli, ráda poradím, či přefotím.

Připravila jsem si stromek z větších broušených korálků, aby vše bylo lépe vidět. Předem podotýkám, že počet navlékaných korálků záleží jen na Vás. Zde jsem použila tři, můžeme navlékat jen po jednom, či naopak pěti a když pracuji s těmi úplně maličkatými korálky, tak jich navlékám 12. Můžeme pracovat také s bužírkou a tvary, barvy či velikosti různě měnit.

Materiál:

drátek o síle 0,3 mm (může být obyčejný z železářství), pro začátečníky je super měděný

kleště ploché, kulaté a štípky

korálky a

kamínek

Tedy uštípneme si cca 50 cm dlouhý drátek, na který navlečeme tři (či libovolný počet) korálky. Umístíme je doprostřed drátku, který ohneme a těsně pod korálky stočíme v délce cca 1cm

Drátek pod smotaninou rozestřeme na dvě strany. Na jednu stranu si opět navlečeme korálky a smotáme.Opět kousíček zamotáme volné drátky k sobě a s postupem pokračujeme i na druhé straně. Takto pokračujeme do požadovaného počtu rozvětvení (já na vzoru pracuji s pěti)

na vzoru pracuji s pěti

Větviček si utvoříme celkem tak 18, aby se nám s nimi dobře pracovalo a stromek vypadal bohatší

Potom vezmeme vždy tři větévky a smotáme je dohromady (v délce cca 1,5-2cm). Nenafotila jsem to, ale nejlepší je dvě si přeložit přes prostřední, kterou těmi dvěmi budeme jakoby obmotávat.
Tři větévky již spletené po třech kouskách opět zapleteme do sebe. A poslední tři opět zamotáme.

Stromek je hotov. Ještě je třeba někam ho upevnit.

Připravíme si nějaký kamínek. Uštípneme kus drátu dlouhý cca 1-1,5 metru, na jehož konci uděláme očko a upevníme, tedy smotáme

Očkem dlouhý konec drátu provlečeme zespodu nahoru a pak provlečeme vytvořeným očkem zeshora dolů a očko jemně utáhneme.

Zde je znánorněn postup pletení. Vynechané čárky znamenají, že pleteme pod drátkem, kdežto vyplněné, že pleteme přes drátek....

de je znánorněn postup pletení. Vynechané čárky znamenají, že pleteme pod drátkem, kdežto vyplněné, že pleteme přes drátek

Očka vyplétáme po celém obvodu toho prvního, který jsme utvořili. Vznikne nám jakoby kytička. Poslední očko neděláme těsně před prvním, ale necháme si kousíček místa, aby napojení na druhou řadu vypadalo pěkně. Drátek dáme přibližně doprostřed prvního očka a začínáme první očko druhé řady

Někde je potřeba udělat očka dvě (kytičku jakoby plošně zvětšovat, jako když pletete nebo háčkujete), protože kytička se zvětšuje a my prozatím chceme ponechat velikost oček i plochý tvar drátkování.
Kytičku pleteme tak velkou, jako je povrch kamínku.

Při pletení postupně dochází drátek a tak si ukážeme jeho napojování.

Vezmeme si nový kus drátu cca 1-1,5 m dlouhý a přeložíme ho přes starý cca 1cm od konce (1cm platí u obou drátků)

drátky smotáme až do konce a trčící konce zarovnáme kleštěmi. Pak ze dvou upletených drátků uděláme další očko

Když máme kytičku velkou jako je vrchní plocha kamínku, odpočineme si na chvíli od pletení oček, vezmeme do ruky stromeček a jeho volné konce provlečeme prostředkem kytičky

Uchopíme konec jednoho do kulatých kleštiček a zkroutíme. Potom zkrut vezmeme do plochých kleští a smotaný drátek ovíjíme těsně kolem dokola. Minimálně jeden cm si ponecháme nestočený. Toto opakujeme i u dalších dvou "kořenů"

Kytičku i se stromkem nasadíme na kámen a zbytek oplétáme na kameni. Ta, kde se kámen zužuje, očka zase ubíráme (vynecháme). Když máme kámen opletený, konec drátku řádně omotáme, odštípneme a zahneme.
Větvičky pěkně urovnáme a načechráme a hurá, stromek je hotov!!!!!

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Handula3 23. 2. 2011, 8:02
Dík za krásný návod. Ale to drátkování mi nejde-uzlíkuje se mi to a vy máte tak nádherně stejnoměrný očka. Používám drátek 0,3mm....není pro moje ruce slabý? Nebo se po pár pokusech ruce "olámou" půjde to? Moc by se mi drátkovaný kamínek líbil
lenny2 23. 2. 2011, 10:35
@Handula3 Můžete použít i silnější drátek. Já používám 0,3 jo a kdybyste viděla mé první drátkování, tak byste si určitě ještě řekla, jak to máte pěkné. Očka dělám tak velká jekobych je omotala kolem ukazováku - jakoby je utahuji přes ukazovák, jsou potom rovnoměrnější. Celý drátek pořád natahujte, ať se nekroutí. Jsou ale i 0,3 okrasné a s těmi drátkovat je hřích - jsou to ty barevné. Normální včelařský je parádní. Jinak děkuji (L) (L) (L) (L)
Géňa10 22. 2. 2011, 21:30
Jste šikula (clamp) (clamp) (clamp) Díky za návod (L)
lenny2 23. 2. 2011, 10:35
@Géňa10 Děkuji a těším se na fotečky (L) (L) (L) (L)
linaevelina 22. 2. 2011, 12:14
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
lenny2 23. 2. 2011, 10:36
@linaevelina (L) (L) (L) (L) (L)
Broučila 22. 2. 2011, 9:50
Stromečky z korálků dělám taky, ale teprve u Vás se naučím krásné drátování, máte to skvěle popsané. Zatím jsem stromečky upevňovala na dřevěné podložky a na drátky pro zakrytí lepila umělý mech, ale drátování se mi líbí mnohem více. Mohla byste vést kurz ručních prací, je to super. (F) (F) (F)
lenny2 22. 2. 2011, 14:58
@Broučila Děkuji Vám Beruško, jste moc milá a hodná (L) (L) (L) (L) Sama někdy potřebuji postupy lépe popsat, tak jsem se snažila napsat to tak, aby to bylo opravdu snadno pochopitelné (L) (L) (L)
MazelBoruvka 22. 2. 2011, 9:21
(Y) (Y) (clamp)
lenny2 22. 2. 2011, 14:59
@MazelBoruvka (L) (L) (L)
Alanna 22. 2. 2011, 8:56
Já se na to chystám už dlouuuuuho. Díky moc za nádherně přehledné vysvětlení (clamp)
lenny2 22. 2. 2011, 14:58
@Alanna Rádo se stalo. Jen co bude chvilka, pustíme se i do kytiček :-) :-) :-) :-) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
beruska12198 23. 2. 2011, 16:46
@lenny2 Už se těším na kytičky, určitě co nejdříve uveďtě návod (Y) (Y) (Y)
Heha 22. 2. 2011, 8:18
Teda to musím zkusit. :-$ Díky moc za návod, kdybych si nevěděla rady tak zdovolením písnu.... ,-) Díky moc Helena
lenny2 22. 2. 2011, 8:54
@Heha (L) (L) (L) písněte určitě. Sice mám katastrofické směny, ale teď zrovinka marodím, tak ráda poradím.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie