Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 110 návštěvníků)

Jak přesadit orchidej

0.0
Jak přesadit orchidej

Postup

Rostlinku je nejlépe přesazovat zjara nebo brzy po odkvětu, ne do příliš velkých květináčů. Obecně můžeme říci, že pokud je přesazovaná rostlina zdravá a má dostatek zdravých kořenů, můžeme zvolit květináč větší o cca 3-4cm než květináč původní, pokud chceme přesazením zachránit rostlinku neprospívající nebo se špatnými kořeny, volíme raději květináček menší, oproti původnímu květináči větší jen cca o 1-2cm, případně můžeme použít i květináč původní.
Květináč musí být průhledný, nebo alespoň průsvitný, aby ke kořenům mohlo světlo.

Pokud máte jako já orchidejky, které kvetou vlastně pořád (sotva jedny květy odkvetou, už se rozvírají na jiném stvolu další), můžete je přesadit také. Nikdy se mi nestalo, že by to orchidej nějak těžce nesla, shodila květy nebo něco podobného. Jen musíte být velmi opatrní, abyste si při přesazování květní stvoly nezlomili.

Jak rostlinku přesadit?
Kokosové čipsy nejprve několikrát řádně propláchněte vodou, nejlépe přes hrubší síto, aby se odplavil drobný kokosový prach a malé částečky. Potom je potřeba nechat čipsy řádně nasát vodou, po nasáknutí nabobtnají (kdyby se daly do květináče suché, po zalití by nabobtnaly a utlačovaly kořeny). K namočení čipsů použijeme nejlépe dešťovou vodu, namáčet můžeme přes noc, i déle.
Květináč, do kterého budeme přesazovat musí mít vespod hodně otvorů (jednak k odtoku vody, jednak kvůli přísunu vzduchu). Pokud tedy Váš květináč má vespod jen málo dírek, zvětšte je, nebo ještě lépe udělejte hodně malých (pro kořínky bude těžší dostat se ven). Pokud přesazujete do květináče o průměru nad 16cm, doporučuje se prořezat květináč i po stranách (eventuelně můžete otvory vyvrtat z boku květináče).

Na spodek květináče nasypte trochu namočených čipsů. Vyjměte rostlinku z původního květináče včetně substrátu (je-li původní substrát nevhodný, případně již nevypadá dobře - je černý, je na něm plíseň apod., opatrně jej z kořenů vytřepejte). Pokud kořeny prorostly spodem a omotaly se pod květináčem, v žádném případě je nelamte ani nestříhejte. Narušené kořeny by mohly začít plesnivět či zahnívat. Pokud je to nutné, původní květináček rozřežte, důležité je neublížit kořenům.
Pokud jsou mezi zdravými kořeny (zdravé mají zelenou či stříbrně šedou barvu) i kořeny viditelně hnijící, "prázdné" nebo suché, opatrně je odstraňte.
Pokud se vám nějaký kořínek nalomil, do rány v místě nalomení nasypejte mletou skořici nebo drcené aktivní uhlí. Stejným způsobem ošetřete i konečky kořínků, které jste zkracovali, případně všechna další místa, kde je kořínek narušený. Skořice i aktivní uhlí mají antiseptické účinky a zabraňují hnilobě.

Je-li rostlina již hodně vysoká, myšleno že má již hodně pater listů a přepadávala v květináči na stranu, můžeme ji zkrátit. Podmínkou je, aby horní část rostliny, která nám po seříznutí zůstane, měla dostatek kořenů.

Celý bal umístěte do nového květináče a obsypejte (pokud jste původní substrát odstranili, prosypejte opatrně i mezi kořeny) dalšími namočenými čipsy. Čipsy shora nepěchujte aby nedošlo k poškození kořenů, nicméně snažte se dostat čipsy do všech mezer mezi kořeny. Můžete si pomoci poklepáváním květináčku o stůl případně můžete například špejlí opatrně čipsům mezi kořeny pomoci. Pokud byste orchidejku zasadili do květináče příliš volně, při zalévání formou ponoru by se vám mohla rostlina snažit vyplavat, případně by vám mohla v květináči přepadávat na stranu.
Čerstvě přesazenou rostlinku minimálně 5 dnů nezalévejte, aby případné porušené kořínky měly čas zaschnout a nezačaly hnít.

Co s kořeny, které trčí?
Orchideje rodu Phalaenopsis mají vlastně pouze "vzdušné" kořeny, proto je pro ně nepřijatelné sázení do hlínových substrátů. Rostlina kořeny přijímá vlhkost, kořeny dýchá a přijímá živiny. I ty kořeny, které trčí mimo substrát, jsou tedy pro rostlinku přínosem.
Pokud se Vám podaří trčící kořeny při přesazování zasadit do čipsů, tak je zasaďte (nedoporučuji ale používat příliš velké násilí, aby se kořeny nepolámaly či nepoškodily, mohly by potom začít zahnívat), pokud příliš trčí, tak je nechejte trčet z květináče ven.
Pokud bude mít rostlina po vytažení z původního substrátu dostatek převážně krásných, zdravých kořenů, můžete ty trčící i odříznout, nicméně musíte počítat s tím, že pokud byste chtěli do budoucna třeba orchidejku zkrátit, mohly by Vám ty horní, ustřižené kořeny chybět. Takže to řádně zvažte :).

Připravíme si vše potřebné: rostlinku, nový květináč, důkladně propláchnuté a namočené kokosové čipsy, případně nožík na odstranění špatných kořenů.

Rostlinka v původním květináčku - příliš směstnané kořeny, očividně již květináč nestačí.

Rostlinka v původním květináčku - kořeny prorůstají spodem - nutno přesadit.

Rostlinka již bez původního květináčku.

Původní substrát jsme opatrně vytřepali, mech odstranili.

Do nového květináče dáme naspod trochu vlhkých čipsů.

Vložíme rostlinku do květináče a postupně prosypáváme kořeny dalšími namočenými čipsy.

Prosypáváme kořeny dalšími namočenými čipsy. Můžeme květináčem trochu poklepávat na podložku, aby se čipsy lépe dostaly do všech mezer mezi kořeny.

Čipsy můžeme dát až téměř k okraji, nepěchujeme! Mohli bychom poškodit kořeny.

HOTOVO !!! Orchidejka je přesazená :).

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Folpinka 6. 4. 2012, 20:01
Dobrý večer Moc prosím co je to ty kokosové čipsy? Moc dík Lenka
lajda 8. 4. 2012, 23:41
@Folpinka Kokosové čipsy jsou kousky vnější dřevnaté slupky kosového ořechu. Více o kokosových čipsech si můžete počíst na mých webovkách o orchidejích zde: http://pro.orchideje.jinde.cz/?s=3
lucisek01 23. 2. 2012, 8:28
Tento návod k přesazování je úžasně podrobný a užitečný - a funguje! Do kokosových chipsů od Petry jsem přesadila 4 phalaenopsisy, z čehož dva jsem přivezla od tchyně ve značně zbídačelém stavu - byly v nevhodném substrátu s uhnívajícími kořeny. A ejhle, po několika týdnech péče začínají růst nové listy a vzdušné kořeny. Mám obrovskou radost, hlavně z těch chudinek zachráněných. Díky za pomoc :-)
lajda 23. 2. 2012, 9:09
@lucisek01 Dobrý den Lucko, jsem moc ráda, že se orchidejky podařilo zachránit (clamp). Přeji ať se daří i nadále a brzy se dočkáte i květů :-$. Mějte se krásně, Peťa (F) (F) (F)
AdeHa 31. 8. 2011, 14:45
Peti tak jsem dnes orchidejku přesadila podle Vašeho návodu (Y) (Y) (L) (L) (L).Vypadá úžasně v květináčku od Vás |:o) |:o) |:o) |:o).Vyfotím a pošlu fotku na mail (P) (P) (P).Moc děkuji za všechno,jste milá a ochotná [A] [A] [A]. (C) (dance) (plaz) (pusa) (leto) (kytara) (kocka) (radost) (radost) (radost) (hello)
lajda 20. 9. 2011, 9:02
@AdeHa Zdravím Adélko (hello), za fotečku budu ráda a přeji ať se orchidejce daří (F) (F) (F). Mějte se krásně, budu se těšit někdy příště (L)
danadana 24. 4. 2011, 20:21
chipsy nejsou,ale pro phalenky nejvhodnější , ty potřebují víc propustný substrát *-)
lajda 25. 4. 2011, 18:02
@danadana Souhlasím s tím, že falenky potřebují propustný substrát a proto jsou také podle mě čipsy to nejlepší :-$. Znáte snad něco lepšího co by bylo tak propustné a přitom krásně drželo vlhkost? Pokud se čipsy nemíchají s žádným rašeliníkem (který mimochodem vůbec nedoporučuji) není dokonce třeba dávat na spod květináče žádnou drenáž ! Kůra, která se často dává je sice také dobrá, ale dříve se rozpadá a mají ji rádi škůdci. Čipsy podle mě a mých zkušeností plně splňují všechny požadavky na substrát vhodný pro Phalenky i řadu dalších orchidejí. Nikdy mi žádné kořeny neuhnily, orchidejky po léta krásně kvetou i rostou, co chtít víc (H). Teď mě napadá, jestli jste nemyslela náhodou takovou kokosovou drť, nedávno jsem to viděla v nějakém obchodě, prodávali to jako kokosové čipsy, ale byla to jen droboučká kokosová drť, spíš prach a pár vlákem :-o, tak to pak opravdu vhodné není, to souhlasím.
danadana 25. 4. 2011, 18:12
@lajda ráda ho používám pro ostatní orchid typu dendrobií,miltonek.....na phalenky si míchám sama,propustnější s kousky kůry,uhlí...... rašeliník také nedávám,naopak měla jsem s ním problém u řady koupených , orchid napohled suchá,ale střed , kdy malé kořeny byly obaleny rašeliníkem neustále mokrý , když jsem na to příšla , klepala jsem koupené jednu po druhé a rozebírala je ,-)některým jsem musela dost vystříhat kořeny,ale už je to dobrý jinak nehádám se,to,že se jim daří je fajn (F)
lajda 1. 2. 2012, 18:23
@danadana Ano je to tak, rašeliník vůbec není na dlouhodobé pěstování vhodný. Pěstitelé v něm orchideje sice prodávají, ovšem jsou to prý, jak jsem se dozvěděla od svého dodavatele, pouze jednorázové dekorace. Taková orchidej je prý určená k tomu, aby potěšila dokud kvete a po odkvětu se má vyhodit. :-o Skvělý přístup, že? Jen ať si lidi koupí novou a tak pořád dokola (N) Takže přesně jak píšete, hned po nákupu orchidejku přesadit a všechen rašeliník vyhodit ,-)
danadana 5. 2. 2012, 11:22
@lajda všude jde jen a jen o peníze (H)
Pitelka (upraveno) 9. 4. 2011, 9:07
Petro, mám jednu orchidejku, která nutně potřebuje přesadit - má strašně moc kořenů venku z květináče... ale kvete! Takže mám počkat, až přestane kvést nebo ji můžu přesadit teď (píšete, že se mají přesazovat na jaře), i když kvete? A stále je mám v těch původních květináčích, ve kterých jsem je koupila... koukala jsem, že přesazujete do o dost většího květináče... ale přitom jsem četla, že má být větší jen o něco. Kolik teda má mít ten nový průměr? Netuším, kolik mají průměr ty původní z obchodu *-) PS: Teď jsem zjistila, že ty původní květináče jsou 12 cm, tak do jak velkých bych je měla přesadit? Děkuji moc za odpovědi. L.
lajda 10. 4. 2011, 9:25
@Pitelka Dobrý den Lucko, můžete to udělat jak chcete, buď počkejte až odkvete, nebo ji přesaďte hned. Já přesazuji také orchideje v květu, protože oni vlastně kvetou pořád :-p. Nikdy se mi nestalo, že by to orchidej nějak těžce nesla, shodila květy nebo něco podobného. Jen musíte být velmi opatrná, abyste si při přesazování květní stvoly nezlomila ,-). Orchidejky se mají přesazovat jen do o něco větších květináčků z toho důvodu, aby se kořeny v novém květináči brzy dostaly ke kraji, ke světlu (předpoklad je, že sázíte do průsvitného květináče :-p). Z květináče 12cm je tedy optimální sázet asi do 14cm. Já sázím rovnou většinou také do 14cm i z menších květináčků, protože mám orchidejky zdravé a prospívajícící a i ve větším květináčku rychle kořeny dorostou. Pokud ale někdo přesazuje orchidej protože se jí moc nedaří, doporučuji tuto zásadu o jen o něco málo větším květináčku dodržet. Ulehčit to můžete orchidejce i tím, že při přesazování část kořenů rovnou umístíte až ke kraji (boku) květináče, aby měly světlo hned.
E.Evulenka 24. 3. 2011, 17:10
V čem budou lepší tyhle chipsy oproti substrátu na orchidee? (F)
lajda 24. 3. 2011, 21:18
@E.Evulenka Základem klasických pytlíkových substrátů na orchideje je většinou rašelina + různé příměsi. Rašelina se nalepí na kořeny a neumožňuje jim dýchat. Kořeny pak uhnívají. Kokosové čipsy jsou vzdušné a lehoučké, navíc jsou prosté škůdců, nemusí se propařovat, dají se dlouhodobě skladovat bez újmy na kvalitě.
bejton 24. 3. 2011, 14:30
môžu sa použiť aj kokosové čipsy ktoré sa používajú do terárií? Alebo tieto sú speciálne pre orchideje :-$ :-$ *-) *-) *-)
lajda 24. 3. 2011, 21:13
@bejton Je to to stejné, jen ty pro orchideje jsou menší a je tam více vláken. Ty velké terarijní by mohly utlačovat kořeny.
trala 23. 3. 2011, 9:40
(Y) (Y) (Y) :-) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
vavy2 22. 3. 2011, 20:02
*-) aha, tak když jsem ji dala i s tím průhledným obalem do neprůhledného květináče, tak je to chyba? :-|
lajda 22. 3. 2011, 20:09
@vavy2 No, moc dobré to není. Kořeny potřebují světlo a přísun vzduchu, tím, že je šupnete do neprůhledného obalu jim světlo zastíníte a i vzduch se ke spodku květináče hůř dostane. Pokud máte orchidejku v dobrém stavu, prospívá, kvete, žádný problém, tak ji v tom neprůhledném obalu nechte. Pokud ale s ní řešíte nějaký problém, je světlo, vzduch a správný substrát základ pro to,aby se jí začalo dařit lépe.
jidav 22. 3. 2011, 19:47
reklama na své zboží (zip)
lajda 22. 3. 2011, 20:01
@jidav Již několik let se zabývám pěstováním orchidejí a o své zkušenosti se ochotně dělím s ostatními, nebo poradím, když mě o to někdo požádá. Časem jsem začala potřeby pro orchideje i prodávat, abych mohla krom rad poskytnout i vše potřebné. Nevidím na tom nic špatného, kdo nechce, přece nic kupovat nemusí ,-) ,-) ,-), a tady jde přece hlavně o to poradit. A když se paní ptala, jak se to jmenuje, jen jsem jí poradila, kde si o tom může počíst, nic víc :-$ :-$ :-$.
kasika 22. 3. 2011, 19:32
Evo, jak se prosim presne jmenujou ty chipsy?? Diky
lajda 22. 3. 2011, 19:41
@kasika Jsou to kokosové čipsy, u mě v albu si můžete kliknout na odkaz na aukci a tam si o nich počíst :).
VERONIKA 22. 3. 2011, 15:46
Úžasné, děkuji. A co když je někdo lajdák a orchideje přelije, tj.já. Uhnily jim kořeny, pak jsem se pochlapila a pečovala a teď mám 3 mini orchidejky, který mají po dvou až 3 kořenech směrem vzhůru, dle mého naprosto nezasaditelné. Vůbec si s nimi nevím rady. Pak mám dendrobium dva výhony, staré, co mi kvetly asi 5 let uhnily, ale ty výhony jsem odlomila, mají každý třeba deset kořínku ale naplocho, dle mého též nezasaditelné. POMOC, POMOC :-) když tak nafotím :´( :´( :´(
lajda 22. 3. 2011, 19:52
@VERONIKA Lucko, to až zase tak nevadí, klidně orchidejky zasaďte, celou rostlinku prostě šupnete trochu hlouběji tak, aby kořeny byly alespoň částečně pod substrátem. Rostlinka to pochopí a vyžene další kořeny dospodu :). A než se tak stane, budete rostlinku živit hnojením na list (stačí např. tekuté hnojivo od AGRO). Ty co mají kořeny naplocho možná budete muset šupnout do širšího květináče a až vyženou dospodu kořeny nové, třeba za půl ročku si přesadíte do menšího.
VERONIKA 24. 3. 2011, 14:45
@lajda Díky moc, jsou to ty mini phaly, tak to zkusím, jste hodná! Chudinky jsou ve vzduchu v koupelně už asi 2 měsíce...
Elizabet1 22. 3. 2011, 18:18
@VERONIKA Lucko já orchideje nezalévám, jednou za týden je ponořím do mísy z vodou, až je substrát celý nasáklý. Většinou to dělám přes noc. Pak je nechám okapat a postříkám hnojivem.
VERONIKA 24. 3. 2011, 14:48
@Elizabet1 Já je také nezalévám, naplním jim podkvětník vodou a po půl hodině vyleju, čili jako vy. Ale hlava dubová je tam zapomněla právě moc dlouho!!! :-o
lajda 22. 3. 2011, 19:44
@Elizabet1 Evi, přes noc ponořené orchideje je příliš dlouho, stačí 20-30 minut.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie