Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 41 návštěvníků)

Literární kavárna MMB - Jak si vybrat správnou čtečku 3.5.2012

0.0
Literární kavárna MMB - Jak si vybrat správnou čtečku 3.5.2012

Postup

Takže obecně
čtečka knih neboli ebook reader je přístroj, který používáme ke čtení knih v elektronickém formátu tzv. ebooků.
"Pravá" čtečka by měla mít nepodsvícený !!! displej typu eink, pearl ink, wizplex atd. Tedy ne - LCD,TFT a podobně. Paperwhite a PB 623 nejsou podsvícené,ale nasvícené - po obvodě displeje jsou miniaturní diody, vlastní displej je pořád nepodsvícený eink.
Nejčastějšími formáty ebooků je Doc,TXT,PDF, stále častěji mobi/prc (speciální formát pro čtečky Kindle) a pak formáty pro čteční v mobilech jako je třeba epub.
Dělají se displeje o rozměrech 5 a 6 palců (ten je nejčastější) a pak pár větších úhlopříček,ale tam jsme na ceně 10 a více tisíc.
Pozor, displej je velmi křehký, náchylný k prasknutí (více než mobily) takže je nutností ochranné pouzdro. Jediný Pocketbook 360 ho má již integrovaný ve čtečce, k ostatním si musíte dokoupit nějaký obal, ať už z kůže nebo plastu. Takže počítejte ještě s tímto výdajem a také s váhou obalu, který musíte ke čtečce přičíst. U koženého pouzdra to už může být výrazný rozdíl ve váze.
Nabíjí se buď přes počítač a nebo je součástí, případně se dá dokoupit klasická nabíječka.

Aby nedošlo k nedorozumnění, pochopitelně ebooky lze číst i v mobilech, tabletech a čtečkách s Tft a lcd displejem,ale je to téměř vždy na úkor komfortu čtení, při delším čtení vás budou bolet oči.

Zkušenosti ostatních majitelek:o)


Dáša (Dadula118)
Mám Kindličku 3 a jsem s ní moc spokojená.Asi taky možná proto,že jsem v ruce jinou neměla
Používám ji jen na čtení a občas si pustím Mp3.net nepoužívám,protože mě rozčiluje,jak je pomalej.-D
Převádění formátů mě nevadí,když mám knížek víc,udělám to všechno naráz a je to:-d
Tot asi vše

Jarmila Kremplová (Chemlona)

Pocketbook 360plus + přečte obrovské množství formátů ,zatím jsem nemusela nic co jsem si stáhla konvertovat.
+nemá vůbec žádné problémy s českou diakritikou
+díky G senzoru se dá libovolně otáčet a přehazovat z pravé ruky do levé a zůstává zachován komfort ,pohodlného otáčení stránek
+písmo se dá zvětšit až téměř na centimetrová písmena
+při čtení vidím kolik je hodin a vidím kolik procent knihy mi chybí do konce
+když mě zaujme nějaký text můžu si udělat přímo ve čtečce poznámku
+občas se mi stane ,že zapomenu jméno nějaké postavy a nevím o koho se jedná ,nemusím složitě listovat zpět ,ale stačí když si ono jméno zapíšu do Hledat a čtečka sama mi najde konkrétní stránku ,kterou potřebuji a hned jsem v obraze ))
+v knížce si můžu udělat až 30 záložek
+jako asi jediná na trhu , má tato čtečka pevný ochranný kryt
+má wifi ,považuji ji ,ale za zbytečnost a vůbec nepožívám
+má několik her ,které rovněž považuji za zbytečné ,ale při dlouhém čekání u lékaře ,jsem ji dala nudícímu se synovi a ten je ocenil ))
+několikrát jsem narazila v textu na cizí slovo a velmi dobře mi posloužil zabudovaný slovník.Tuto funkci určitě ocení čtenářky cizojazyčných knih.Dostupných je celkem 13 jazyků.
+poslední dobou jsem Pocketku začala používat i k ukládání receptů na MMB
+má české menu ,které tolik oblíbené Kindle nemají
-oproti většině čteček má jen 5\" displej ,ale já osobně to nepovažuji za problém ,jen častěji musíte otočit ,ale otáčení stránek je svižné
+paměť si můžete rozšířit o SD kartu
+výrobce udává ,že čtečka na jedno nabití vydrží 8000otočení stránek ,já dobíjela před 14 dny a stále mi svítí ještě dvě čárky z pěti a používám ji denně.Při připojení k wifi se vybíjí rychleji.
Shrnutí- jsem ráda ,že jsem si koupila právě Pocketbook 360 ,je to má první čtečka ,vybírala jsem dlouho a tato ze začátku nepatřila vůbec k favoritům.Pocketka si mě však svojí bezproblémovou obsluhou tak získala ,že hodlám zůstat této značce věrná i do budoucna.Určitě ji doporučuji tomu kdo si chce číst a ne formátovat a tomu kdo si moc nerozumí s technikou.

Zdena Lehká (Žabada)

Čtečka Ereading
Nejsem si jistá, jestli bych si ji znovu koupila z těchto důvodů:
1) Velmi často přeskočí při otáčení 2 stránky nebo musím naopak zmáčknout několikrát, aby vůbec otočila
2) Někdy se zblázní a nejde s ní vůbec hnout, musím ji úplně vypnout
3) Někdy vůbec nezobrazí následující stránku knížky( hodně se mi to stávalo u Sedmého smyslu ), prostě ji to úplně přeskočí, jako kdyby neexistovala – jak mi děvčata na MMB poradila – chce to čtečku vypnout, pak tu stránku ukáže
Ale po dvou předešlých a podstatně horších ( Crono a Jinke Hanlin V3+, která se rozbila hned při druhém spuštění ) zaplať pánbůh, za ní (že aspoň funguje J)

svojí ani nepopisuju, už se neprodává,ale mám starší verzi Pocketbook 360 co má Jarka a můžu se podepsat pod to co psala.
Zkusím ještě od boku zrecenzovat Kindle, ať už 3 nebo 4

-nákup z Usa vyjde o fous levněji než u nás,ale máte jen roční záruku a reklamaci musíte řešit přímo v USA
- Kindle má super displej, se stejným typem displeje jsou ostatní čtečky mnohem dražší.
- přečte téměř všechny formáty ALE nepřečte formát doc (word). Tyto ebooky musíte převést do formátu který zvládne. A to buď sám (např. přes program Calibrum nebo on line konvertor) a nebo zaslat na speciální mail amazonu, kde vám soubor převedou a zašlou zpátky. Nedávno jsem zaslechla, že Amazon od určité doby eviduje, jaké soubory vám převedl. (Ano jsem paranoidní,ale nechce se mi nechávat někde důkaz, že mám ebooky né uplně právně košer...)
- ovládání je v angličtině, lze snad nahrát češtinu,ale zase je to zásah do softwaru, nevím jak by to pak bylo s reklamací.
Můj osobní názor je, že Kindle je dobrá volba pro lidi co se nebojí počítače, dokáží si pohrát s formáty a nevadí jim angličtina. Asi bych ho nepořídila třeba mamince atd. Volila bych pak spíš Pocketbook nebo Sony.

Pokud máte někdo jiný typ čteček a chcete se podělit s osobními zkušenostmi, napište do komentářů, budeme jen rády.

ZDROJE EBOOKŮ http://www.ebook-ctecky.cz/zdroje-knih-v-elektronicke-podobe-a25

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

dagram 17. 9. 2013, 13:33
Tak já přidám svoji zkušenost mám PocketBook 613 a jsem velice spokojena. pro mne byla důležitá možnost české menu, jsem holt staršího data narození a AJ mě zrovna moc nejde. Pro mě jediná vada ,-) člověk se na čtení stane závislák ,-) ,-)
Medeia 27. 7. 2013, 18:42
Tak protože dlouho nikdo nepřispěl nějakou zkušeností, napíšu svoji aktuální - mám nově Kindle 4, koupenou na Amazon.de, včetně pouzdra se zabudovanou lampičkou mě vyšla na 108 EUR. Používám alt. software Duokan, takže menu mám v češtině, zbavila jsem se reklam a mám vlastní spořiče, soubory si konvertuju přes Calibre a zatím naprostá spokojenost. (flower)
jitullka 26. 2. 2013, 11:08
Pro majitele Pocketbooku kteří nechtějí mít po vypnutí prázdnou obrazovku http://uloz.to/xqqGAeu/bg-rar Tohle stáhnete a v režimu přopojení k PC uložíte do nastavení/vzhled adresář logo. a pak už jen navolíte který chcete aby se zobrazoval.. (F)
serafinka 26. 2. 2013, 11:44
@jitullka To je super,moc díky (F)
ladunka76 13. 5. 2012, 11:44
Ahoj já mám Nook od Barnes and Noble a jsem s ním moc spokojená, nevýhodou je anglické menu a formát epub nemá české fonty takže ukládám knihy v pdf kde je to bez problémů. Písmo se dá zvětšit (4 velikosti písma) má wifi kterou ale moc nepoužívám. A knihy si přetahuji přes program Calibre-ebook, kde mám uložené všechny knihy. Program je volně ke stažení na webu a je to takový správce Vašich knih. Dá se v něm i převádět do různých formátů, upravovat informace o knihách atd.
Andrea3 12. 5. 2012, 15:31
Mám taky Kindle 4 (Y) Na začátku jsem si všechno sama převáděla, ale ted´ už si knížku stáhnu a rovnou posílám do čtečky mailem (Y) To je super, bez připojování k počítači, během chviličky ve čtečce a převedeno do potřebného formátu (clamp)
Pitris. 13. 5. 2012, 12:00
@Andrea3 Co znamená, že to do čtečky posíláte mailem? A to se vám taky hned převede samo? Ptám se asi blbě, ale o čtečkách zatím nevím vůbec nic. ,-)
Andrea3 13. 5. 2012, 15:35
@Pitris. Na Amazonu si zaregistruju svojí čtečku, tam se mi vytvoří vlastní asi schránka *-), nebo jak to nazvat s mojí mailovou adresou ...@ Kindle.com a když si stáhnu nějakou knížku, tak jí rovnou pošlu na tenhle mail a během minutky jí mám ve čtečce už automaticky převedenou do správného formátu (Y)
Pitris. 13. 5. 2012, 15:38
@Andrea3 Aha, to je super. Zní to moc hezky a jednoduše, nemá to nějaký mínus? ,-)
Andrea3 13. 5. 2012, 18:07
@Pitris. Asi má, ted´ jsem se tady dočetla, že amazon začal evidovat soubory, které převedl *-) To se mi moc nelíbí :-S
Mon12 12. 5. 2012, 14:05
Tak já mám Kindle 4, zatím se s ní ale pořád učím, takže moc postřehů nemám a taky nemůžu s ničím jiným porovnávat. Výhody : velká výdrž baterie, hezký design a kvalitní displej, cena (Y) Nevýhodou je, že nepřečte doc a u pdf nejde zvětšit písmo - je nutné formáty převést, ale není to nic složitého. Jinak reklama mi vůbec nevadí, wifi nevyužívám (jen na první přihlášení, abych si mohla řadit knížky), mám ji prostě jen na čtení a maximálně mi vyhovuje.
hellou 8. 5. 2012, 22:39
A kde stahujete knížky? (F)
Brambram 9. 5. 2012, 5:54
@hellou uložto, edisk, xtrance. Doporučuji zadávat při vyhledávání přímo jméno autora, nebo název knihy, pokud se jedná o sérii, tak se dá občas vyhledat i podle hlavní postavy (např. Mercedes Thompson). Nejvíce informací co a kde získáte po registraci nawww.ebookforum.sk
Sussi7 8. 5. 2012, 21:00
Tak já se taky přidám, mám Pocketbook pro 602 a jsem s ní moc spokojená. Ještě jsem se nesetkala s formátem, který by nepřečetla, menu má v češtině, nabitá vydrží opravdu dlouho, používám ji každý den. (Y)
luckie 8. 5. 2012, 18:55
Máme s manželem každý svůj Kindle a jsme spokojený oba (clamp). Převádět na spoužitelné formáty dělá manžel, taktéž mi je nahrává (Y), někdy je problém s češtinou, ale dá se najít kniha v jiném formátu, takže zatím taktéž v pohodě. Pidi lampičku jsme si přikoupili - tu na normální knihy s klipsem.
Pitris. 8. 5. 2012, 15:59
Díky moc za tenhle návod! (Y) Čtečku žádnou nemám, pokukuju po Kindlu, jen zatím nejsou finance. Jsem ráda za jakoukoli zkušenost.
simas 8. 5. 2012, 15:11
Tak já trošku doplním kindle 3, máme v rodině už třetí a ten právě dostala maminka, ač je jí přes 60 a neumí anglicky tak s ní absolutně nemá problém, knihy jsem jí nahrála já a sestra a ovládání a čtení bez problému. Já ji mám objednávanou v USA, mám tam češtinu a jsem maximálně spokojená, používám i originální pouzdro amazon s lampičkou. Sestra a maminka jí mají objednávanou tady v čr, mají verzi s reklamou a to z toho důvodu, že v usa nebyla před vánoci dostupná pro trh mimo usa a pak se to ani finančně nevyplatilo. Přecházela jsem na ní z pocket book 360, nemohla jsem si na pocket zvyknout, sekala se mě, byla malá a vadilo mě neustále otáčet. Ale je fakt, že zase byla lehoučká oproti kindle. Jediná nevýhoda je, že se musí soubory konvertovat, já si převádím všechny soubory, protože třeba u pdf nejde zvětšit písmo což mě vadí.
Brambram 8. 5. 2012, 15:14
@simas super, tak to je dobře, že je i maminka spokojená
simas 8. 5. 2012, 15:42
@Brambram jo jo, je, vůbec jsme všichni maximálně spokojení (Y)
mončača (upraveno) 8. 5. 2012, 14:42
tak jak koukám na hodnocení ereading, tak já jsem s tou s mojí spokojená, nepřeskakuje , nezasekává se,,. jednou za čas cca jednou týdně se zdá že zpomaluje, tak jí celou vypnu a zapnu a zase jeden bez problémů, stránky otáčí svižně, přečte snad všechno(formáty) a jediná moucha je že dělí špatně slova u pdb,,... jinak bez problémů, výdrž skvělá,,čtu denně ,-) jo a ještě dodám že za cenu 3500 je včetně koženkového obalu a přednabitým kreditem tuším za 300? na koupení knih na ereading
Brambram 8. 5. 2012, 14:20
@mončača super, čím víc osobních zkušeností, tím lépe (Y)
mojkos 8. 5. 2012, 13:58
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie