Zobrazit přihlášovací formulář
Výchozí avatar
kormos 9. 1. 2019, 22:05
Prosím je tu někdo kdo měl podobnou zkušenost a nebo mi poradil? Moje maminka řeší problém s barákem. Po smrti babičky před cca 45 lety, připadl starý barák jejím dcerám ( mamince a jejím dvěma sestrám ), maminky sestry už dávno měly vlastní bydlení a bydleli jinde. Maminka já a otec jsme zůstali v tom starém domě, který nám málem padal na hlavu. Maminka je vedená jako uživatel baráku. Ani jedna maminčina sestra za celých 45 let nepřispěli ani korunou k opravám a dokonce ani korunu nezaplatili na daních. Všechno dělali mí rodiče. Maminka je v současné době nemocná a chtěla po sestrách, aby své podíly přenechali jí nebo mně. Ale ani jedna nechtějí a nechějí nic řešit. Brák je v hrozném stavu, je nutná rekonstrukce. Střechou tam zatéká a opadá omítka, ale ani jedna z maminčich sester nechce na opravy přispívat, ale podíly jí taky nechtějí dát. Tenkrát měl barák hodnotu 30 tis. a každá tím zdědila 10 tis v podílu, v domě nebylo sociální zařízení a už tenkrát byl v hrozném stavu. Mí rodiče ten dům udržovali v tom nejnutnějším, aby jim nespadl na hlavu a zřídili tam koupelnu i záchod. Obě sestry mají děti, které jak si myslím, ale nevím jistě o ty odíly nebudou mít zájem, ale přesto se nechtějí podílů vzdát i když za celé roky neinvesovali ani korunu o nic se nestarali a nechtějí ani teď investovat, když už je opravdu celková rekonstrukce nutná. Nevím jak dál. Maminka si dělá proto starosti,chtěl opravit střechu, ale já jí od toho zrazuji a říkám, že ať to nefinancuje sama ať oni taky přispějí. Nebude jim přece ještě navyšovat hodnotu baráku a platit to sama. její sestry jsou závistivé a jen proto se nechtějí podílu vzdát. Nevím jestli by se dalo nějak uspět soudní cestou... Prosím ,nemáte někdo podobnou zkušenost? Prosím o radu.
Zrušený účet 10. 1. 2019, 18:13
@kormos Tohle tady nevyřešíte, chce to právníka. Zaplaťte si alespoň konzultaci. Budete vědět právně, co je možné a co ne. Ale pokud se sourozenci nechtějí vzdát svých podílů, zřejmě bude jediná možnost je vyplatit.
chrom 10. 1. 2019, 9:14
@kormos nechte udělat odhad, pokud se domníváte, že nemá velkou cenu, neměl by ani odhad být vysoký a z odhadu je vyplaťte a může maminka začít investovat do svého, pokud to tedy má cenu, když, jak píšete, je dům na spadnutí, a investice do rekonstrukce bude jistě vysoká nebo prostě dům prodejte a peníze ať si sestry rozdělí, však pokud tam rodiče udělali záchod a koupelnu, tak je to zase tolik nestálo, bydleli tam všechny roky, nic moc neinvestovali, tak nebude mít maminka takovou škodu, že sestry dostanou stejný díl, protože rodiče si to tam zase odbydleli, nemuseli si sami kupovat nic jiného
kopretin.a 10. 1. 2019, 7:57
@kormos Nechala bych udělat odhad ceny domu a odhad ceny nezbytných oprav. To jsou nějaké hmatatelné věci. Protože "hloupé, závistivé, padá na hlavu, 10 tisíc podílu" jsou zcela irelevantní informace. Jde o hodnotu domu teď a nutné investice také teď. Předpokládám, že tety mají pocit, že je chcete obrat o majetek, tak abyste měly s maminkou co jim předložit a taky se domluvit, co bude s domem do budoucna. Takto visíte na mrtvém bodě a vše je jen ve stádiu dohadů.
zelenoockam 10. 1. 2019, 8:06
@kopretin.a Mela jsem posudek od soudniho znalce.technickeho stavu.seznam nutnych oprav....pokud se sprajcnou,nedonuti je k nicemu a az u soudu se to bude probirat.a to je taky celkem cirkus.nexze hned naridi,ze musi....ony musi,ale mohou po svem,ze jo...a tak se mohou handrkovat strasne roky...
kopretin.a 10. 1. 2019, 8:25
@zelenoockam No paní nemá nic a ani žádný argument...nemluvím o soudu, ale o faktech - nikdo neví kolik to má hodnotu - paní říká že mizivou, tety si asi myslí něco jiného, proto bych začala s tímto, aby bylo od čeho se odpíchnout... a jestli nebude ani pak domluva, tak bych se domluvila na prodeji a odstěhovala se - stále lepší mít v nemoci klid a bydlet slušně, než se dohadovat v baráku co mi padá na hlavu. To že někde bydlím 40 let nic neznamená - naše babi taky bydlela celý život v baráku, pak ho vrátili majiteli, ten je vyhodil a dožila v bytě ve Stodůlkách naprosto v klidu a v teple a pohodlí. Chápu - vzpomínky, mládí atd...ale to má každý a holt se s tím musí srovnat, já už bydlela asi na 8 místech.
zelenoockam 10. 1. 2019, 8:31
@kopretin.a Vsak jo.potrebuji hlavne aktualni odhad.pak je mohou vyplatit,pokud se tety sprajcnou,tak jedine soud.ale ten jim to spoluvlastnictvi nemusi zrusit,ze jo.muze naridit treba prodej apod..a po letech vyplacnou zbytecne penize,za pravnika,namisto aby je daly do oprav.tohle je naprosta prekerka +o(
zelenoockam 10. 1. 2019, 7:29
@kormos Tohle vyresi jen pravnik.mozna,bohuzel az soud :-S
minak 10. 1. 2019, 7:21
@kormos Obrátila bych se na právníka, ten vám poradí.
Leeroo 10. 1. 2019, 6:52
@kormos Moji prarodice postavili dum, meli 2 deti - mamku a tetu. Kdyz se nasi rozvedli nastehovali jsme se s mamkou k nim a uz tam zustali. Dnes v dome zije jen babicka a mamka. Po smrti dedecka se podil babicky prepsal na dcery, babi jiz nechtela dum vlastnit. Dnes ma tedy kazda 1/2. Mamka v dome zije, uziva ho. Bezne ho udrzuje, rekonstruuje - nova koupelna, podlahy, nechala zavest plyn a udelat plyn. kotel. Teta na chod nijak neprispiva, zaroven nedostava zadne penize za uzivani domu. Az babicka nebude, pocita se s variantou ze se dum proda, ze se teta pristehuje (je dvougeneracni) a nebo ji mamka vyplati. Fakt nas nikoho nenapadlo, ze by mel mame zustat dum cely a tete nic, kdyz v nem nechce bydlet a nijak jej nefinancuje. Pokud se nedohodnete, muze take rozhodnout soud. Zrejme by pak doslo k prodeji a rozdeleni vytezku podle podilu. Zkuste tetam nabidnout penize primo - rict castku a termin zaplaceni. Treba by pomohla realna vidina penez a ne jen "nekdy" a "neco". Uprimne, kdybyste za mnou prisla at vam jen tak daruji kus majetku, tukala bych si na celo. Jinak tedy majitelky maji povinnost se podilet na nutne udrzbe
Lennie 10. 1. 2019, 5:20
@kormos No, není to záviděníhodná situace, ale uvědomte si, že ony, pokud se spolu domluví, jsou většinový spoluvlastník - a ony mohou rozhodnout o prodeji - mohou ho nabídnout k prodeji vaší mamince, pokud ho nekoupí, tak ho mohou nabídnout jinému kupci.
Dan.ka 9. 1. 2019, 23:44
@kormos A uvědomujete si, že 45 let užíváte zdarma jejich majetek? Nebo jim něco za to platíte? Možná proto nechtějí platit opravy *-)
šíma 9. 1. 2019, 23:25
@kormos A proč by vám měly přenechávat podíl? Nebo dokonce přispívat na opravu. Neměli byste je spíš vyplatit?
Zrušený účet 9. 1. 2019, 22:09
@kormos Říkáte, že ony nic neplatily, vy jste jim platily nájem? Jinak blbá situace, řešením je podíly vykoupit nebo si sehnat jiné bydlení.
kormos 9. 1. 2019, 22:20
@ Nic jsme jim samozřejmě neplatily, maminka tam má taky svůj podíl. Jde o to, že nic neinvestovali a nadále nechtějí. Maminka tam žije celý život a je to můj rodný dům i když sama tam už nebydlím, nikdy bych ho neprodala a maminka ta by už neodešla. Je nemocná. Navíc jak uvádím dům je v hrozném stavu.Takže odhad nemovitosti podle mne tak 400 tis + - .A to ještě díky tomu, že tam mí rodiče bydlí a udržují nejnutnější opravy.
vlastaz 10. 1. 2019, 9:05
@kormos Já nějak nechápu co jim teda chcete nabídniout, kromě toho, že byste chtěla příspěvek na investice? Vy se k tomu stavíte tak, že je to váš rodný dům a maminka tam žije celý život - takže k němu přistupujete jako ke svému majetku, který rozhodně prodat nechcete. Ale on je maminky jen ze třetiny. Pokud prokazetelně do domu investovala v minulosti - opravami, které dům zhodnotily - může tím argumentovat při rozdělení po dohadu. Ale o budoucnosti domu bohužel musí rozhodnout všichni tři majitelé společně. Proč jste vlastnické vztahy neřešily dříve? Nebo jste očekávali, že vám podíly automaticky přenechají ? *-) Proč by to dělaly? Mají přece taky právo na svůj podíl z dědictví.
Aja10 10. 1. 2019, 8:40
@kormos Proč byste ho nikdy neprodala? Pokud je ve špatném stavu a nemůžete se dohodnout, je podle mého prodej a vyrovnání jediné klidné řešení, přece nechcete, aby se maminka ještě soudila, když je nemocná. Může to trvat roky a věřte mi, na klidu to nepřidá. Prodala bych to, peníze vyplatila, sehnala mamince jiné bydlení a budete mít po problému. (F)
Zrušený účet 9. 1. 2019, 22:26
@kormos Je to opravdu složité. Zkuste se s nimi sejít a probrat to - co vlastně chtějí, jestli jim jde o peníze, dům jako takový nebo o pozemek. Pro maminku je to samozřejmě obtížné, pokud už není fit, ale zkuste vyčerpat všechny možnosti než k tomu vezmete právníka. Nikdo nezbaví majitele jeho podílu jen tak, i když se nestará, zkuste to zatím po dobrém. Držím palce, ať to nějak vyřešíte (F)
plamenek 9. 1. 2019, 22:44
@ Nejsem právník,ale ty podíly se měly vyrovnat už dávno. My to měli tak,že do 5 let nás bratr vyplatí. Teď budete mít problém,bydlíte tam x let a nikomu neplatíte nájem a zároveň udržujete jen nezbytné.Souhlasím s paní ,sejít se a řešit,nebo si poslechnout jejich návrhy řešení,než barák spadne sám.
kormos 9. 1. 2019, 22:37
@ Bohužel myslím, že už jsou všechny možnosti o domluvu vyčerpané. Oni vlastně nechtějí nic, ale nechtějí, aby byl ten dům náš, Jsou hloupé a myslí si kdovíco, že jako nemá hodnotu. Ale má hodnotu uplně mizivou. Tam se už přes sto let neprováděli, žádně větší opravy. Dělají to naschvál, ani se jim nechce nic vyřizovat a jsou tak závistivé, že se k tomu staví tak, že ony nic řešit nebudou a hotovo. Myslela jsem, že by jim mohl soud nařídit, že musí přispět na opravu domu každá jednou třetinou, protože už je to zdraví ohrožující. A že by třeba cukly, protože by do toho nechtěli investovat peníze. Celé roky tam nejezdí a nestarají se o nic. Maminka jak je teď nemocná, tak najednou chce vše řešit, bojí se, že umře a že barák bude chátrat
zelenoockam 10. 1. 2019, 7:42
@kormos Nejspis budete muset podat zalobu k soudu.o zruseni spoluvlastnictvi.budete tety vyplacet z aktualniho odhadu,coz nemusi byt s dnesnima cenama az tak malo.soud rozhodne,komu barak pripadne.potom az se muzete soudit o ty vynalozene naklady.ono by to mohlo jit dokupy,ale bude to slozite,moje pravnicka mne od toho odrazovala, pocitejte,ze to muze trvat roky a naklady za pravnika nebudou jen desetitisice.pisu z vlastni zkusenosti,ale toto opravdu ve finale vyresi jen a pouze pravnik,popr.nasledne soud.a dejte na modleni,aby jim to popr.zrusil.my to meli pul napul nastesti.rozdeleni na dve casti by slo,ale.....
Zrušený účet 9. 1. 2019, 23:27
@kormos Podle mě to nevidíte správně. Ony neplatí opravy, někdo jiný zase neplatí zase celé roky za užívání jejich majetku. Co je víc? Ten majetek byl součástí dědictví a to že ho nechtějí věnovat přece neznamená, že jsou hloupé a závistivé.
cervenka 9. 1. 2019, 23:18
@kormos Proč by měli do baráku investovat peníze, když ho neužívají a nebydlí tam? *-) Užívali jste ho celý vy a také jste do něho za těch 45 let moc neinvestovali, když teče střechou a padá vám pomalu na hlavu (N) Já se ani nedivím, že nechtějí nic řešit - vy jste to také celé roky neřešili...prostě se barák jednou prodá a peníze se rozdělí...

Vybrali jsme pro vás

Kategorie