Nikis.
21. 6. 2021, 16:21
Dnes jsem donesla do práce rilettes, z 2,8 kg masa (a půl sklenice sádla). Koupila jsem k tomu dva bochníky chleba a za dvě hodiny jsem jela pro další dva bochníky Mělo to mega úspěch, jako vždycky a všude Akorát proběhla jedna změna.... rilettes dělám v PH 12 hodin a já byla s kamarádkama na víkend v Mikulově a vracela se až v neděli odpoledne, takže jsem napsala polopatický recept, v kolik ráno vložit tři ingredience do PH a zapnout a ono to klaplo Můj nápad, že odteďka to může dělat on, se ale nesetkal s žádným pochopením
Zrušený účet
21. 6. 2021, 17:47
@Nikis.
A opět ožehavé /pro mě/ téma PH Asi nezbyde nic jinýho, než ho koupit
Nikis.
21. 6. 2021, 18:53
@
Za mě pecka, ale říkám to furt, nevýhodou je, že musím vědět dopředu, co chci vařit a já jsem jinak zvyklá a schopná jít v deset dopoledne teprv do řezníka pro maso na oběd
anilvap2
21. 6. 2021, 17:17
@Nikis.
Kamkoliv přinesu, všichni jsou nadšení. Chlapi, ženský Teď naposledy jsem nejdřív opekla sádlo na škvarky a pak tam dala maso. Já dělám na sporáku a pak jsem přesunula do pekáče a do trouby. Zalila jsem vodou, ale i vínem.
Nikis.
21. 6. 2021, 18:53
@anilvap2
Já tam teď dala přímo sádlo se škvarkama Jsem měla domácí a bylo
danca60
21. 6. 2021, 16:36
@Nikis.
Nik, vím, že už to tu bylo mockrát, ale nikdy jsme si to nenapsala - můžete mi napsat váš recept na to rilettes? Prosím jak dlouho dělat v troubě? PH nemám. Už jsem podle vás dělala trhané kuřecí a bylo super
anilvap2
21. 6. 2021, 17:25
@danca60
Danuško, dělala jsem v troubě ve skleněném pekáči asi 5-6 hodin. Začala jsem na sporáku v hrnci, ze sádla vypéct škvarky, maso dávám bůček s kostí a plecko nebo kýta. Popravdě, kupuju maso, které je zrovna ve slevě Nejdřív zaleju vodou, chvíli povařím. A pak přesunu do pekáče a do trouby. Zhruba v půlce pečení zaleju vínem. Pak rozšťouchat na vlákna, vyndat kosti, kůži a ještě peču. Celkově asi těch šest hodin.
anilvap2
21. 6. 2021, 17:36
@danca60
No, asi kilo toho bůčku, necelé kilo ostatního masa, cca 300gr sádla - škvarků. Vína cca 2 dcl, možná méně. A vody, tak aby na začatku byla těsně nad maso. Sůl myslím dvě lžičky. Ono na tom asi moc nezáleží. Stejně je to pokaždé jiné y ale pokaždé vynikající. Někdo do toho dává vyvařit snítku tymiánu. Ale já zatím neexperimentuji. Zatím nám to chutná jen se solí. Edit: určitě dávám bobkový list.
anilvap2
21. 6. 2021, 17:57
@danca60
Jo a peču na cca 110 - 120. Nevím, jestli je úplně důležité péct až tak dlouho, jako např 12 hodin. Mně stačí těch šest. Když si představím ten otáčející se elektroměr On ten PH asi takovou spotřebu nemá jak trouba.
Nikis.
21. 6. 2021, 18:52
@anilvap2
No, nemá Z internetu: Přestože vaření v pomalém hrnci trvá několik hodin, pořád ve srovnání s jiným typem vaření ušetřím. Pomalý hrnec má totiž nízký příkon v rozmezí 180 – 270 W. Oproti tomu elektrická trouba má příkon 4 000 W a varná deska i 7 000 W. Provoz pomalého hrnce tak vyjde průměrně na 1 Kč za hodinu, zatímco vaření v elektrické troubě na 4 Kč/hod, na sklokeramické desce na 6 Kč/hod, na indukční desce na 9 Kč/hod a na plynovém sporáku až na 10 Kč/hod! Navíc v případě, že vařím ve dvou hrncích najednou, musím náklady vynásobit dvěma. I když v pomalém hrnci vařím o několik hodin déle, stále to vyjde levněji. Spočítejte si to.
anilvap2
21. 6. 2021, 19:07
@Nikis.
Jsem si to tak nějak myslela s tou spotřebou. Ale myslíš, že to má nějak zásadní vliv na chuť, jestli se to maso péče 6 nebo 12 hodin?
Nikis.
21. 6. 2021, 19:10
@anilvap2
No z pomalého hrnce chutná to maso tak nějak jinak. Ono se to vaří jen na 90-95 st a neodpařuje se žádná voda, takže se to tak vaří dlouho a ve vlhku chutná to prostě trošku jinak a tím nemyslím jen rilettes. Nám to chutná moc, např. vývar je dokonalý, ale ten se dá dlouze táhnout i na indukci. Já mám plyn, takže to moc neutahám, no... Zajímavé je i to, že zelenina se v PH nerozvaří. Takže maso je uvařené tak, že se rozpadá a zelenina je pořád na skus. Když např. dělám vepřové maso v mrkvi. Nebo i ten vývar. Nenahradí to vaření na sporáku, ale je to další varianta a za mě je tedy velmi užitečný. Co mi vyhovuje úplně nejvíc je to, že se tam nic nepřipálí. Jak se nic neodpařuje, tak se prostě nic nepřipaluje, takže fakt klidně zapnu ráno když jdu do práce a kluci si pak dají hotový oběd. A nemusí nic, míchat, hlídat, nic... prostě se to uvaří samo
cervenka
21. 6. 2021, 16:54
@danca60
Dělala jsem v troubě v litinovém hrnci- přiklopené poklicí - asi 10 hodin na 120 st.
Nikis.
21. 6. 2021, 16:47
@danca60
Danuš, já to dělám jednoduše - vepřový bok bez kosti (pěkně prorostlý), cca 2 kg, 2 deci suchého bílého vína, 15 g hrubozrné mořské soli na 1 kg masa. Sádlo dle potřeby (aby se to lépe mazalo, když mám dost prorostlé, nedávám vůbec). Z boku odkrojím kůži jen povrch, maso nakrájím na kostky, dám do PH, sůl, víno a i tu kůži (a sádlo) a zapnu na low a pomalím cca 12 hodin. Až je hotovo, vytáhnu kůži (nedávám ji do toho, i když by se vůbec nic nestalo), seberu bokem vypečený tuk (ne všechen, tak polovinu), rozšťouchám maso, aby se dalo natírat, ale aby pořád byly jako vlákýnka masa (dá se i v hnětači na těsto ), přidám čerstvě namletý čtyřbarevný pepř (nebo nadrcený v hmoždíři) a dám do misek, skleniček, zaleju tím vypečeným sádlem, nechám vychladnout a skladuji v lednici. https://media0.webgarden.cz/images/media0:53ceb28d9fa20.jpg/rillettes.JPG Je to LUXUSNÍ, chutná to fakt všem V troubě to neumím, to se bojím, že by se mohlo víc odpařovat, nevím... určitě se dá někde vyčíst recept i do trouby (nebo na sporák). Zde recept na sporáku a vypadá velmi věrohodně https://olivovakucharka.webgarden.cz/rubriky/seznam-receptu/maso/rillettes-de-connerre-rijet-d A ano, stačí podlít i jen vodou, nemusí být víno, ale mně to s tím vínem o kousek víc chutná