Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 3416 návštěvníků)

NEJÚŽASNĚJŠÍ VÁNOČKA - RODINNÝ RECEPT

5.0
11×
NEJÚŽASNĚJŠÍ  VÁNOČKA -  RODINNÝ RECEPT

Potřebné ingredience

600 g hladké mouky, 140 g cukru, 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky), 2 vejce (jedno na potření), 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra.

Postup přípravy

Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek /v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta,přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabyde/. Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru,rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut, já v mé troubě asi na 150 -160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi, viz. foto. /ale stejně mi nakonec trochu sjel vrchní copánek. Je to rodinný recept, neznám lepší kynuté těsto, má nepopsatelně výbornou chuť, kterou jsme nikde jinde nejedla. Určitě vyzkoušejte! Dobrou chuť!

Těsto můžete zadělat i v domácí pekárně!! Viz. můj obdobný recept zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=14439&user=51989

TOTO TĚSTO LZE SAMOZŘEJMĚ VYUŽÍT I O VELIKONOCE NA VELIKONOČNÍ MAZANCE A PLETENCE!! FOTKA PLETENCE JE V PRACOVNÍM POSTUPU A PŘÍPADNĚ V MÝCH RODINNÝCH. RADĚJI DĚLÁM PLETENCE, JSOU HEZČÍ NEŽ KLASICKÉ MAZANCE A PO ZAKROJENÍ KRÁJÍME JAKO DORT, VYPADÁ TO NÁDHERNĚ!

těsto máme krásně vykynuté

upleteme nejprve ze 4 a potom ze 3 copánků

nahoru přijde copánek ze dvou dílů

krásný profil

pomocné špejle v troubě s vánočkou již potřenou vajíčkem a plnou mandliček

a teď už zbývá jen uvařit si kávu nebo čaj

a takhle vypadá velikonoční pletenec, těsto rozdělíme na 2 poloviny, ale ta jedna musí být o něco větší! Z obou pak rozdělíme na 3 částli a upleteme copy. Ten ze silnějších pramenů dáme na plech první a stočíme dokola, na něj položíme spletený cop z menších částí. Pomažeme vajíčkem a posypeme mandlemi! Zde v receptech najdete recept i s postupem a fotkama!!

Na přání přidávám, co je to citrónové aroma! Koupíte už dneska ve všech potravinách, kde mají i ostatní zboží Dr. Oetker. Je i rumové a máslo-vanilkové (to mám ještě z Německa, proto to tam není česky). Stojí to kolem 18 Kč a vydrží to velmi dlouho! V tomto receptu je pouze to citrónové!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

cdka 19. 4. 2017, 17:48
(Y) výborné těsto,dobře se s ním pracovalo a upečená vánočka byla sqělá (Y) děkuji za recept (L)
Městec 13. 1. 2017, 13:39
Moc výborná, jinou už dělat nebudu, fakt všem doporučuji |:o) (Y) (flower)
Pajika11 7. 1. 2017, 5:31
Je úžasná, moc jsme si na ni pochutnali. (Y)
Dula27 3. 1. 2017, 20:28
U nás už se pečení této vánočky také stalo tradicí (Y) (clamp) (L). Jen jsem si také trochu upravila recept - dávám máslo, špetku soli, lž. rumu. Za recept moc děkuji (Y) Ať vám pečení dělá radost (L). Veronika
emirka 26. 12. 2016, 9:48
Děkuji za úžasný recept (Y), vánočka se moc povedla. Super (banky), budu určitě péct znovu. Martina
Muksu 25. 12. 2016, 8:54
Taaakze nejdříve přeji krásný svatky [A] (G) (banky) (andel) a teď k vánocce..úplně nejvíc nejlepší recept. Moc dekuju je fakt luxusní..lepší jsem nejedla. Právě snídame a u toho si dáváme vaší vanocku a myslím..že ode dneška se tenhle recept stane naší vánoční tradici.Dekujemee (Y) (kolednici) (pernicek)
Cory12 24. 12. 2016, 11:10
Dobrý den, dnes jsme pekla a je opravdu výborná!! Jen jsem si přidala anýz. Krásné Vánoce (banky) (andel) (kolednici)
srneckova 24. 12. 2016, 9:19
moc dobrá (Y) (Y) (Y) (banky)
A&D&A 23. 12. 2016, 20:35
Naprosto výtečná, děkuji za recept!!! (Y) (clamp) (stromecek)
Vobchůdek 23. 12. 2016, 12:15
Řekla bych, že nejúžasnější vánočka by měla obsahovat máslo a ne heru a citronové aroma? Reklamní recept, ale nejlepší 100% není
Veraklic 23. 12. 2016, 12:52
@Vobchůdek Vyzkoušejte s máslem a citronové aroma nahraďte citronovou kůrou a uvidíte, že je opravdu 100% nejlepší a mě konkrétně se nikdy nestalo, že bych ji pokazila a lepší jsem nejedla a ani neupekla a že jich bylo!!! Díky moc za tento recept!!!!!! (jezisek)
aanocha 23. 12. 2016, 11:10
(skolak) |:o) |:o) |:o) |:o) (K) (L) (dest) (andel) (novy rok) (novy rok) (zurim) (vanoce) (vanoce) (vanoce) (vanoce) [A] (comp) (novy rok) (silvestr)
tigram555 22. 12. 2016, 21:19
Lepší vánočku jsem se nejedla (stromecek) |:o) (F) Děkuji za recept
piruetka 22. 12. 2016, 18:58
cukr krupice se dává (banky) (andel) (darecek)
TOTALSRANDA 22. 12. 2016, 15:51
prosím jaký cukr dáváte?děkuji
Janina3A 14. 10. 2017, 15:40
@TOTALSRANDA Cukr krupice..
elinka28 21. 12. 2016, 19:58
Děkuji za skvělý recept, pekla jsem poprvé a jsem nadšená, že se povede opravdu asi komukoli |:o) (L) (clamp) Určitě budu dělat pravidelně (banky) (andel)
Kalejka 21. 12. 2016, 16:19
Můžu dát i sušené droždí? Pokud ano tak kolik gramů? ,-)
Marti W. (upraveno) 21. 12. 2016, 19:30
@Kalejka Obecně 1 lžička sušeného droždí odpovídá 1/4 kostičky čerstvého droždí (F)
dosotom 19. 12. 2016, 11:46
Dobrý den , můžu udělat těsto v domácí pekárně?? Máte někdo vyzkoušeno prosím?Děkuji......
Nikobros 20. 12. 2017, 8:17
@dosotom
Mates 25 19. 12. 2016, 13:06
@dosotom ano já dělám těsto jen v domácí pekárně :-)
buffina 18. 12. 2016, 18:43
Neupecu,,bojim se,ze ji celou sezeruuuu.... (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Ajinka7 18. 12. 2016, 9:35
Úžasný recept, peču pod něj již asi třetím rokem, děkuji. Jen místo umělého tuku Hera dávám stejné množství másla. |:o) |:o) |:o)
Market.malina 8. 12. 2016, 18:45
(Y) :-) (Y) úžasný recept, peču podle něj už pár let a vždy super. Někdy použiju i na buchty nebo dukátové buchtičky, šneky-to přidám místo části másla olej a nemá chybu.děkuji :-) (clamp) (clamp) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie