Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 3416 návštěvníků)

NEJÚŽASNĚJŠÍ VÁNOČKA - RODINNÝ RECEPT

5.0
11×
NEJÚŽASNĚJŠÍ  VÁNOČKA -  RODINNÝ RECEPT

Potřebné ingredience

600 g hladké mouky, 140 g cukru, 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky), 2 vejce (jedno na potření), 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra.

Postup přípravy

Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek /v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta,přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabyde/. Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru,rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut, já v mé troubě asi na 150 -160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi, viz. foto. /ale stejně mi nakonec trochu sjel vrchní copánek. Je to rodinný recept, neznám lepší kynuté těsto, má nepopsatelně výbornou chuť, kterou jsme nikde jinde nejedla. Určitě vyzkoušejte! Dobrou chuť!

Těsto můžete zadělat i v domácí pekárně!! Viz. můj obdobný recept zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=14439&user=51989

TOTO TĚSTO LZE SAMOZŘEJMĚ VYUŽÍT I O VELIKONOCE NA VELIKONOČNÍ MAZANCE A PLETENCE!! FOTKA PLETENCE JE V PRACOVNÍM POSTUPU A PŘÍPADNĚ V MÝCH RODINNÝCH. RADĚJI DĚLÁM PLETENCE, JSOU HEZČÍ NEŽ KLASICKÉ MAZANCE A PO ZAKROJENÍ KRÁJÍME JAKO DORT, VYPADÁ TO NÁDHERNĚ!

těsto máme krásně vykynuté

upleteme nejprve ze 4 a potom ze 3 copánků

nahoru přijde copánek ze dvou dílů

krásný profil

pomocné špejle v troubě s vánočkou již potřenou vajíčkem a plnou mandliček

a teď už zbývá jen uvařit si kávu nebo čaj

a takhle vypadá velikonoční pletenec, těsto rozdělíme na 2 poloviny, ale ta jedna musí být o něco větší! Z obou pak rozdělíme na 3 částli a upleteme copy. Ten ze silnějších pramenů dáme na plech první a stočíme dokola, na něj položíme spletený cop z menších částí. Pomažeme vajíčkem a posypeme mandlemi! Zde v receptech najdete recept i s postupem a fotkama!!

Na přání přidávám, co je to citrónové aroma! Koupíte už dneska ve všech potravinách, kde mají i ostatní zboží Dr. Oetker. Je i rumové a máslo-vanilkové (to mám ještě z Německa, proto to tam není česky). Stojí to kolem 18 Kč a vydrží to velmi dlouho! V tomto receptu je pouze to citrónové!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

barbusa 3. 12. 2007, 13:15
Vyzkousela jsem a je vyborna (Y) Jen jsem ji malo dopekla a uprostred jsem ji mela malinko syrovou +o( , ale byla zatim jenom zkusebni, tak to u te pristi vypiluju, nemohla jsem se rozhodnout, ktery recept vyzkousim a ta Vase je teda chutove vyborna, takze u nej zustanu :-)
MachyA 3. 12. 2007, 16:33
@barbusa Jéé, to mě tak těší, ani nevíte! (L) Vysvětlovala jsem mé 79 leté babičce, jak jsem její recept uvedla na MMB a jaké má ohlasy, chudák to asi dodnes nechápe, jak to tam prý můžou všichni vidět :-$ :-$ :-$ Měla ohromnou radost, určitě jí Vaši pochvalu také vyřídím! Byla dojatá k slzám, je to vlastně její zásluha, že si na ní letos pochutná nejen naše rodina (zajic) Tak ať se ta vánoční povede jak má!! (Y)
Meryem 3. 12. 2007, 13:00
Chystam se na vasi vanocku,ale nemam kvasnice ;-) myslite ze muzu pouzit i susene a kolik? *-) diky (L)
MachyA 3. 12. 2007, 16:29
@Meryem Dělávám ji Péťo i ze sušených! Používám od Dr. Oetkera (moje oblíbená značka) a to jedno balení vystačí na půl kila mouky, jak tam uvádí na sáčku. Pokud máte jedno, mohlo by to stačit, nebo trochu odsypat ještě z jednoho sáčku, více droždí rozhodně neuškodí a byla by škoda, kdyby ho bylo málo a těsto nevyběhlo jak má. Držím palce a pak dejte vědět, jak jste dopadla! (Y)
Meryem 3. 12. 2007, 22:14
@MachyA Taaak a je hotovo,nevypada tak super jako vase,ale je to nejlepsi recept jaky jsem kdy vyzkousela (Y) (Y) (H) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=709457 (zajic) moc diky za recept (L) (hello)
MachyA 8. 12. 2007, 16:05
@Meryem Péťo, máte jí nahodou super! Hlavně jestli Vám chutnala! Díky za fotku!! (hello) (hello) (hello)
Meryem 3. 12. 2007, 21:40
@MachyA moc diky za radu,uz ji mam v troube pak dodam (P) jen s tim pletenim jsem zapasila ;-) ale snad bude ok (H) (Y)
EVITA 1470 1. 12. 2007, 17:50
Ahoj,Alenko,já mám opravdu velmi primitivní otázku - jak mám nechat kynout těsto v misce Tupperware?Mám úplně stejnou,jaká je na obrázku v receptu - dostala jsem ji darem k loňským Vánocům,ale bez návodu.Nikdy jsem to ještě nezkoušela....Předem děkuji za radu. Moc pozdravuje Evita. [A]
MachyA 1. 12. 2007, 23:03
@EVITA 1470 Evi zdravím (hello) Vůbec ne primitivní otázka - já ji teď použila vlastně po třetí, taky jsem ji dostala bez návodu (N) Nicméně je to v podstatě klasika, zaděláte si těsto (bohužel se mísa snadno poškrábala a to jsem použila dřevěnou vařečku). Víko uzavřete tak, že jedete vlastně kolem dokola palcem po obvodu, jde to ztěžka, ale je potřeba to tak uzavřít, a když to máte takto uzavřené, tak u toho víka je takové "chytátko - otvírátko", které lehce pootevřete a uprostřed víka stlačíte v tom kolečku a tím vyběhne přebytečný vzduch a rychle zase zavřete (tím chytátkem). Je to vůbec srozumitelné? :-o ;-) Ta mísa jsem zjistila je thermo, takže to vlažné těsto se udrží vlastně v tom teple po celou dobu a mísu nemusíte dávat na teplé místo, jako v klasické míse, zakryté utěrkou. Zpětně jsem se dozvěděla, že vařečkou se to asi zadělávat nemá, že snad stačí to víko uzavřít a mísou třepat tak dlouho, že to těsto se v tom vlastně umýchá samo. Jednou jsem to zkoušela, ale i tak ještě potřebovalo chvíli prohnětat, tak jsem ho dodělala, ale už na vále. Ale šlo to taky. Musím jinak ale tu mísu pochválit, kyne to v ní skvěle (*) (*) (*) (nebo jsem tak šikovná já a mám těsto pěkně vypracovaný?? :-D :-D :-D Držím palce, ať se v ní naučíte dělat, stojí to za to! (D)
Hanali 27. 11. 2007, 13:28
a nebo jiný postup, je tam video záznam ze čtyř a z šesti pramenů http://dadala.hyperlinx.cz/hypsladkuch/bab/babr0040.html
Hanali 27. 11. 2007, 13:23
(clamp) tady je , jak se plete ze čtyř pramenů http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=10007 (hello)
skrdlina 27. 11. 2007, 12:38
^o) ^o) ^o), Alenko, tak mi to včera večer nedalo a pustila jsem se do pečení vánočky :-) :-) :-). Sice tvar se nezdařil jako u vás (6) (6) (6), ale časem se to snad upraví a dopiluje ;-) ;-) ;-) ;-). Chuťově je moc dobrá, už je skoro snědená (tudledudle) (tudledudle) (tudledudle). Jen jsem ze začátku trošku zápasila s těstem, ale to nevadí. Děkujeme za receptík Blanka (L) (L) (L)
MachyA 27. 11. 2007, 13:06
@skrdlina Blani to jsem ráda, že Vám chutnalo (C) Pořád říkám, že tvar je sice důležitej, ale ještě důležitější je chuť a tu jak píšete, jste trefila (Y)
jad 26. 11. 2007, 20:52
Prosím, co je citronové aroma? *-) To je něco jako tresť nebo je to prášek? To slyším prvně, tak se radši zeptám, abych něco nezkazila :-$
MachyA 26. 11. 2007, 22:04
@jad Jani, dneska už to koupíte snad ve všech potravinách, kde mají i ostatní věci Dr. Oetker. Je to taková malinká lahvička 30 ml, je to takové tekuté, hodně aromatické a řekla bych,že daleko lepší než strouhaná kůra - nikdy nevíte, zda si tam nestrouháte nějakou chemii :-S Nafotila jsem ho a přidala k detailům v pracovním postupu! Existuje i rumové a máslovo - vanilkové. Mám všechny, ale citrónové používám nejvíce. Do bábovky apod. už nic jiného nedávám! (Y)
jad 3. 12. 2007, 18:57
@MachyA děkuji za odpověď, hned zítra se po tom podívám v obchodě :-) už se těším, až vánočku vyzkouším. Já ji moc nemusím, ale ta Vaše vypadá tak nádherně, že mám na ní hroznou chuť (hello) (hello)
mishulka5 26. 11. 2007, 20:51
Už neni rodinný ;-) :-D :-D
MachyA 26. 11. 2007, 21:53
@mishulka5 Ano, bývávalo! (H) Léta jsem se snažila vystihnout to tak, jak to dělávala babička, zkoušela pořád dokola a nemohla tu chuť vystihnout, tak teď to tady servíruju a máte to bez práce ;-) /babička to totiž vždy pekla od oka a nějaké přesné míry, to na ni nebylo, ale konečně je mám vychytaný/ (*)
miman 26. 11. 2007, 17:55
MUJ DOTAZ BUDE ASI DESNE STUPIDNI,ALE JAK SE UPLETE COP ZE CTYD DILKU? ;-)
babuša 26. 11. 2007, 19:45
@miman Veroniko, najděte si v receptech moučníky a poháry a do textu hledej zadejte ,,pletení vánočky,, je tam 1 ukázka od Zdenky na upletení nádherné vánočky z devíti pramenů :o))) (clamp) (F) (clamp) (F)
MachyA 26. 11. 2007, 20:37
@babuša Maruško super, to je přesně ono!! (Y) Je to opravdu do detailu a fotit to tahle po částech - přiznávám, to se mi fakt nechtělo (tudledudle)
MachyA 26. 11. 2007, 18:16
@miman Verčo dotaz vůbec není stupidní, naopak, je aktuální! *-) Bohužel to neumím popsat, ale pokud zvládnete copánek ze 3, zapletete i ten 4tý, jen to chce trošku si s tím pohrát! Třeba někdo najde návod, kde to najít i s obrázky! :-o
miman 26. 11. 2007, 18:19
@MachyA ZITRA JI ZKUSIM,JESTLI MI TEN CTVRTY VALECEK TAM NEPUJDE ZAPLEST,POSLU VAM HO POSTOU :-D
MachyA 26. 11. 2007, 19:16
@miman To zmáknete, nebojte! ;-) Hlavně že je to vespod a nebude to vidět! (Y) Kdyby tak přebýval kousek na ochutnání, bych se teda nezlobila :-D
Ayra 26. 11. 2007, 16:41
Ta je krásná (clamp). Tak to mám rozhodnuto, letos vyzkouším Vaší vánočku. Už se o ní marně snažím co jsem vdaná (12 let) a pokaždé mi z toho vyleze taková podivná zdrclá potvora ;-). Manžel mi pokaždé říká - že už si konečně nedáš pokoj. Tak třeba letos překvapím .....
MachyA 26. 11. 2007, 17:27
@Ayra Děkuji za pochvalu! Kéž by se Vám letos povedla!! Moc Vám budu držet palce! Manžel si na ni z domova taky rád potrpěl, léta mi kynuté taky dělalo problémy, nápodobně :-D Jsem vdaná teprve 6,5 roku, ale už si troufám říct, že ji mám rozhodně lepší, než od manželovi maminky!! ;-) Dejte potom vědět, jak bude manžel spokojenej a věřte, že bude (Y)
skrdlina 26. 11. 2007, 15:17
:-o :-o :-o, vánočka vypadá mooooc dobře, úplně tady slintám :-D :-D :-D co nejdříve vyzkouším Váš receptík a dám vědět jak nám chutnalo. Děkuji za receptík Blanka ;-) ;-) ;-) ;-)
MachyA 26. 11. 2007, 16:11
@skrdlina Budu se těšit na zprávičku a držím palce, ať se povede!! (Y)
onasi 26. 11. 2007, 14:25
Mila Alenko, vanocka nam uz ted voni po celem byte... bude urcite i stejne dobra... testo bylo zprvu trochu ridsi, ale po vykynuti s es nim jiz pracovalo vyborne, jen jsem normalne podsypavala moukou... (Y)
MachyA 26. 11. 2007, 16:09
@onasi Tedy to jsem zvědavá, jestli Vám bude chutnat jako nám! (jidlo) S těstem si dobrá kuchařka poradí vždycky, občas je té mouky potřeba trochu víc, aby těsto nelepilo. Ale zase ne tolik, aby nebylo tuhé, to je pak tuhá i ta vánočka. Ale dá se to vystihnout. Těším se na Vaši zprávu, zda se výsledek zdařil! (Y)
bursa 26. 11. 2007, 11:01
Také se na ní chystám... (jidlo),ale jak se plete čtyřcopánek *-)
MachyA 26. 11. 2007, 16:06
@bursa Jóó, tak na přesný postup 4copánku se mě neptejte, taky v něm moc nevynikám ;-) Ale vůbec to nevadí, je to stejně vespod a není to vidět. Určitě se Vám to povede, pokud ho umíte ze 3. Je to skoro stejné, ten 1 navíc se tam dá dobře zaplést, ale nedokážu to popsat :^)
Raduska 26. 11. 2007, 10:39
tak už ji mám v oblíbených a určitě vyzkouším a pak si dám (C) (C) (C)
MachyA 26. 11. 2007, 16:10
@Raduska .... a pak dejte vědět, jak to dopadlo a zda jste doma sklidila úspěch (pusa)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie