Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

VIZOVICKÉ TĚSTO :o))

0.0
VIZOVICKÉ TĚSTO  :o))

Potřebné ingredience

Netuším...

Postup přípravy

Maminky, moooccc vás všechny prosím o radu, nemáte nebo neznáte recept na Vizovické těsto, nebo aspoň tuším, že se tak jmenuje... Dělají se z toho různé ozdoby - třeba na stromeček nebo tak nějak :o)), můžou se i vykrajovat vykrajovátkama..Ale k jídlu to není - teda myslím... Moc všem děkuju. Maki

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

savela 18. 10. 2009, 11:12
(child2) bezva nápad
jsnaj 30. 11. 2007, 16:08
Vizovické pečivo se poprvé začalo péct ve Vizovicích nedaleko Zlína na přelomu 19. a 20. století, a to v pekařské rodině Lutonských. Tehdy se figurky a ozdoby z tohoto těsta prodávaly na jarmarcích a trzích a chudí lidé je kupovali dětem na hraní nebo na zkrášlení vánočních stromků. Ale vizovické pečivo není jenom střípek minulosti, dodnes se v mnoha rodinách peče a drahocenné recepty se předávají dále. Vizovické pečivo jemně ozdobí třeba vánoční stromeček nebo chvojí ve váze. Drobné ozdůbky přivázané k zabalenému vánočnímu dárku nebo k novoročnímu přání určitě přinesou štěstí. A vizovickým pečivem můžeme také ozdobit i štědrovečerní stůl, třeba zapleteným kroužkem na ubrousky. Potřeby k výrobě vizovického pečiva: 1. 250 g hladké mouky 2. 1 dl vody 3. mísa 4. vařečka 5. sklenička 6. nůžky 7. hřebínek 8. nožík 9. vykrajovací formičky na cukroví 10. celý pepř 11. slámka 12. tenká stužka nebo provázek 13. vajíčko a mašlovačka Postup výroby vizovického pečiva: 1. Do mísy nasypeme mouku a v hromádce mouky vyhloubíme důlek, do kterého po částech nalijeme vodu. Pečlivě a vytrvale zpracováváme těsto asi hodinu, až nám vznikne tuhá hmota. Uhnětené těsto zabalíme do igelitového sáčku a v ledničce ho necháme asi šest hodin odležet. Jakmile uplyne určená doba vybalíme těsto a nožem ho rozřízneme. Potom se přesvědčíme, zda-li je těsto uvnitř na dotek hladké. Zjistíme-li, že těsto je plné hrudek, musíme ho ještě jednou zpracovat. 2. Máme-li těsto ve správném stavu, můžeme začít s vlastním modelováním a vykrajováním. Těsto necháme v igelitovém sáčku, aby nám neoschlo a vždy si odkrojíme jen takový kousek, který budeme zrovna potřebovat. Skelnička nám dobře poslouží k vyválení placek, z kterých potom můžeme formičkami vykrajovat různé tvary. Zdatnější se mohou vrhnout na vlastní modelování. Špičkou nůžek nebo hřebínkem se na těstě dá vyznačit různé vroubkování. Nůžkami se těsto také různě nastřihává. Potřebujeme-li na sebe přilepit dva kousky těsta, musíme spoj nejdříve lehce navlhčit vodou. Pepřem můžeme vytvořit třeba očička zvířátek a slámka nám poslouží k propíchnutí otvoru k zavěšení. Nám se povedlo vytvořit jednoduchý zapletený kroužek se třemi lístky na sepnutí ubrousků. 3. Všechny hotové ozdůbky položíme na nemastný plech a tam je necháme na tři hodiny oschnout. Chceme-li mít ozdoby hezky lesklé, rozšleháme vajíčko a všechny ozdoby natřeme. Pro větší lesk můžeme natírání za půl hodiny zopakovat. Potom dáme plech s ozdobami do trouby a pomalu je sušíme při 50°C asi tři hodiny. Vyšší teplota by mohla způsobit bobtnání těsta. Po upečení a vychladnutí můžeme otvory v ozdůbkách provléct provázek nebo stužku a ozdobu zavěsit.
Mončjatko 22. 10. 2007, 14:26
Markétko, abych nemusela psát pořád komentář, tak jsem sem vložila recept i s fotkama na dekorace, tak se mrkněte. (flower)
Makitka 24. 10. 2007, 12:22
@Mončjatko Děkuju, jste zlatícko (Y) (Y), už jsem se na to mrkla (Y) (Y) :-) (vanoce) Mějte se hezky Market
Mončjatko 24. 10. 2007, 14:22
@Makitka :-) (L) (hello)
monkat 22. 10. 2007, 14:04
No,..já to dělám s hladké mouky, vody a octa.......a modelujeme z toho doma lépe, jak s plastelínou. (X)
Lekvar 22. 10. 2007, 13:32
dobrý den, tak jsem to našla ve starém časopise z roku 1992 :-)) - STARÉM ! Vizovické pečivo : 300g hladké mouky, 6 polévkových lžic vody, 3 lžíce octa, 1 bílek na potření. Udělat hladké, nelepivé těsto a dobře propracovat. modelovat figurky, nechat do druhého dne uležet, pak potřít bílkem a péct mírně do světlehněda. ahojte marcela (santa) (B) (Y) (D)
Makitka 22. 10. 2007, 13:44
@Lekvar Marci taky mooooccc moooooccc děkuji, jste zlatíčka (Y) :-) (F) Maki
Mončjatko 22. 10. 2007, 13:31
Markéto, já sice nemám recept na vizovické těsto, ale dělám toto a taky z toho vytvářím ozdoby. Potřebujete 3 hrnky hl. mouky, 1 hrnek soli = to se promíchá a přidá se 1 - 1,5 šálku vlažné vody. Řádně vypracovat a nechat aspoň 2 hod. odpočinout v lednici. Pak už jen tvarujete a sušíte v troubě na peč. papíře. Vloni jsem si z toho vykrájela hvězdičky a polepila ubrouskovou technikou. Na stromečku to pak vypadalo moc pěkně. Když tak si těsto zatím zkuste udělat jen z jedné třetiny surovin. (hello)
Makitka 22. 10. 2007, 13:41
@Mončjatko Moni moc děkuju (Y) a s tou ubrouskovou technikou to je dobrý nápad, taky doma občas něco vytvořím :-) a to jste nt polepila jednobarevným ubrouskem? Nemáte foto?? ;-) (Y) Každopádně moc děkuji Maki (F) (F) (F)
Mončjatko 22. 10. 2007, 14:00
@Makitka Vyhrabu, nafotím.... :-).
Lekvar 22. 10. 2007, 13:35
@Mončjatko to ječ nápad, jako hrom!!! vy jste ale třída!!!!! SUPER SUPER (Y) (Y) (F) (F) |:o) (K) (K) (B) (comp)
Mončjatko 22. 10. 2007, 13:38
@Lekvar Hlavně si tam nezapomeňte do jednoho cípu propíchnout dírku.... :-), aby jste pak měla jak navlékat. Jo a taky si vzpomínám, že jsem ty hvězdičky zkusila dát místo do trouby na radiátor a taky to krásně uschlo. (radost)
Makitka 22. 10. 2007, 13:45
@Mončjatko Nooo taky už se mi to stalo minulý rok na všech perníčkách ;-) a pak jsem musela malým vrtáčkem dělat dírky, abych to na ten stromeček zavěsila :-) :-) (Y)
skuli 22. 10. 2007, 13:21

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie