Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 137 návštěvníků)

Pražená cizrna - zdravé chroupání k televizi

0.0
Pražená cizrna - zdravé chroupání k televizi

Potřebné ingredience

Dokonale nahradí pražené oříšky nebo čipsy, je zdravá a ve srovnání se zmíněnými pochutinami obsahuje minimum tuku. 100g cizrny obsahuje 1355kJ a 5,4g tuku (e-kalkulačka, na www.flora.cz). Potřebujeme: cizrnu, máslo, sůl, ubrousek

Postup přípravy

Cizrnu namočíme na hodinu do vody a v téže vodě vaříme cca 30 minut. Opražíme na pánvi na másle dozlatova, posolíme a dáme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.

Dobrou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Raguella 18. 1. 2017, 20:34
určitě vyzkoušíme... :-) (Y) (hello) (L) (F)
srneckova 18. 1. 2017, 13:12
(Y) (Y) (Y)
Paluna 16. 1. 2017, 20:07
(Y) (Y) (Y)
KattyV 11. 1. 2017, 14:44
(Y)
eguabank 11. 1. 2017, 12:44
Já si koupila Cizrnu sterilovanou, tak nechám okapat a opražím, uvidím, jak budu chroupat... (Y) :-D
gabb 1. 7. 2013, 16:38
(Y) (Y) (Y) výborný nápad (H)
kalimera 10. 7. 2013, 14:57
@gabb děkuji (hello)
ev71 25. 6. 2013, 20:05
Je to výborné - cizrnu jsem hodinu máčela - pak asi hodinu vařila. Okapanou jsem dala do pekáče a okořenila a pokladla máslo. Dala do trouby na nejvyšší teplotu. Promíchávala jsem a vyčkala až bude tmavnout a křupat.
kalimera 10. 7. 2013, 14:57
@ev71 (Y)
mišus 21. 5. 2013, 9:33
Nevím proč jsem Váš recept musela vyzkoušet hned z celého pytlíku cizrny. Postup jsem dodržela, vypadalo to dobře. Bohužel po ochutnání mažel řekl, že neví proč by měl jíst opražený "hrách". Tak teda u nás to neprošlo. ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-)
kalimera 21. 5. 2013, 16:21
@mišus ,-) ,-) ,-)
Irčík 19. 4. 2013, 13:25
Dobrý den, nevím, kde jsem udělala chybu - cizrnu jsem na noc namočila, pak slila a osušila v utěrce a potom smažila na trošce oliv oleje - pořád se mi ale zdála taková uvnitř měkká (nekřupala), pak už ale začala na pánvi vybuchovat, tak jsem ji přesypala na misku, že třeba až vychladne, bude křupavá. Ale bohužel nebyla... pražila jsem ji odhaduji tak 10 minut. Nebyla nijak tmavá. Nevíte v čem jsem to pokazila? Těšila jsem se na zdravé křupání... Irena
kalimera 9. 5. 2013, 8:57
@Irčík Irenko, cizrnu jste předem nevařila? Možná to bude tím... :-$.
Irčík 20. 6. 2013, 10:54
@kalimera Zkusím ji příště uvařit, ale jedna paní v komentu níže psala, že jen namáčí a že byla super... Uvidíme... I.
čučinek 20. 6. 2013, 11:46
@Irčík Dobrý den, taky si cizrnu často dělám a máme ji rádi celá rodinka |:o) taky jsem si přečetla komentáře a zkoušela jsem pár krát také jenom máčení a musím říct,že jsem přišla na to jak to dělat aby to křupalo ,-) Já to dělám tak,že si cizrnu namočím na hodinku,pak vodu zlijí a dám čistou a vařím něco málo přes hodinku,pak přecedím a dělám to na řepkovém oleji cca 10-12 min.(máme to raději když je taková trošku připálenější (H) jo a pytlík 450g si dělím na 3x a dělám to cca 150 g tu hodku ve vodě a vaření a musím říct,že jsem touhle dobrůtkou nakazila více lidí kolem :-D a skoro nikdo to neuhodne,že je to cizrna *-) Hezké slunečné dny (plaz) (leto) (plavec) (drink) (dance) Andrea (mamca) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
deniska1978 9. 3. 2013, 11:33
tak ja teda zkousela cizrnu uz nekolikrat ale delam ji v troube ,-) uvarenou cizrnu dobre vysusim na papirovem ubrousku a pak si udelam smes oliv.oleje(nebo jen ve spreji) sul a treba kari koreni, nekdy i sladka paprika a vse prendam na plech a pecu 30 minut, v prubehu peceni je dulezite cizrnu protrepat aby se nepripalila, je to super lehka chutovka k televizi ,-)
kalimera 18. 3. 2013, 19:40
@deniska1978 Tak to je zajímavý tip, děkuji (Y).
čučinek 4. 3. 2013, 21:11
Dobrý večer (hello) cizrna je namočená a zítra ji opražím |:o) |:o) |:o) jsem moc zvědavá jak to bude chutnat ale po zhlédnutí komentářu :-$ myslím,že to bude dobrotka k vínečku ,-) děkuji za tip (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Andrea (mamca) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
čučinek 10. 3. 2013, 18:38
@čučinek |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)\r\nCizrnu jsem nikdy nejedla,takže jsem nevěděla co mám očekávat *-)\r\nodpoledne jsem ji namočila a druhý den večer jsem ji opražila na olivovém oleji a můžu Vám říct,že je to opravdu bezva náhrada za oříšky (pl)\r\ncelá rodina jsme to křupali i návštěva si to pochvalovala (Y) (Y)\r\nmoc děkuji za tuhle inspiraci (dance) (dance) (dance) (dance)\r\ndoporučuji vyzkoušet (clamp) (clamp) (clamp)\r\nAndrea (mamca)\r\n\r\n (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
kalimera 18. 3. 2013, 19:41
@čučinek Děkuji za vyzkoušení, jsem ráda, že chutnalo (F) (hello).
Karamelka120 28. 2. 2013, 13:32
To je valstně obdoba středověké pučálky, že? Pochutnávali jsme si na ní na festivalu středověké kuchyně a byla to fakt baštaááá: http://www.foodstyle.cz/products/ochutnala-jsem-stredovek-a-stalo-to-za-to-/
kalimera 18. 3. 2013, 19:42
@Karamelka120 Přiznám se, že pučálku neznám :-$. Já ji takto upravenou poprvé jedla v Aténách, kde ji prodávali přímo na ulici ve stánku s různými oříšky a jinými dobrotami :-).
Strepitula 24. 2. 2013, 19:29
Cizrnu namočím přes noc a druhý den již bez vaření orestuji na trošce oleje a osolím. (hello)
kalimera 28. 2. 2013, 13:12
@Strepitula Zajímavý tip, bez vaření jsem zatím nezkoušela, ale je pravda, že cizrna tak dlouhé vaření, jako třeba fazole, nepotřebuje :-$.
marky18 22. 2. 2013, 20:42
Díky za tip!!! |:o) |:o)
kalimera 24. 2. 2013, 19:16
@marky18 Rádo se stalo (hello)
nadhoz 12. 7. 2011, 17:51
díky za nápad...právě uzobávám :-))
kalimera 13. 7. 2011, 8:18
@nadhoz Nadi, díky za vyzkoušení (F) (F) (F) (hello).
jazumi 18. 12. 2010, 17:40
díky moc za recept! Měla jsem od večera namočenou cizrnu- ze které jsem uvařila polévku (Y) a zbylo mi jí dost- tak jsem zkusila opražit na másle jen tu namočenou nabobtanou- už jsem to nevařila a výsledek je mńam (pl) (Y) - super zdravá dobrotka (Y) (F)
kalimera 19. 12. 2010, 13:35
@jazumi Jani, jsem moc ráda, že chutná (clamp). Krásné Vánoce a PF 2011 (andel) (hello).
cudla08 11. 11. 2010, 12:49
Cizrnu jsem zkoušela dělat dle Vašeho receptu, ale přišla mi hodně těžká :-o a moc mi teda ani nechutnala. :-( Všichni si to chválí, že chutí je jako oříšky .. ale mně to vůbec nepříjde. Nakoupila jsem si jí celkem dost a nevím co s ní. Nemáte ještě nějaký receptík? Děkuji, Alena
kalimera 12. 11. 2010, 14:15
@cudla08 Tak to mě mrzí :-$. Je pravda, že sto lidí = sto chutí (Y). Já z ní hodně často dělám pomazánku http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=22058. A nebo pak rychlovku na pánvičku http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=64141&user=82083, placičky http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=91538&user=82083 nebo salát http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=57235&user=82083 (hello).
cudla08 25. 1. 2011, 16:32
@kalimera Tak jsem se sem opět dostala po delší době. Od té doby jsem totiž cizrnu nedělala a teď jsem koukala a prosinci vypršela doba použitelnosti .. tak šup šup na nějaký ten receptík. Ani jsem nečekala tolik reakcí ... :) a receptíků .. takže díky. Děkuji ještě jednou moc a moc ... zkusím pomazánku a ještě na něco juknu. Kdo je na to zvyklý, tak mu to asi chutná, ale nás pražená fakt nechytla :P Teď jsem jedla polévku z cizrny a byla výborná .. už vařím cizrnu v hrnici a zkusím teda nějakou polévku .. budeme mít asi cizrnový víkend :) Dámy, díky moc a dále s receptíkama .. vždycky se hodí :) (Y) Alena
kalimera 26. 1. 2011, 13:49
@cudla08 Alenko, není zač (Y). Mne by zase zajímal recept na polévku z cizrny :-$ ,-)....
cudla08 8. 2. 2011, 19:09
@kalimera Polévku jsem dělala jako hrachovku :-) :-) A do toho osmaženou houstičku :-)Dneska děláme pomazánku a nic moc .. nevím jaký poměry římského kmínu a sezamové pasty ... byla to ale fuška sehnat pastu ... ale zdravá výživa nezklamala :-p
cudla08 25. 1. 2011, 16:34
@Mata406 Marti moc díky ... mám tu ještě 4 pytlíky ... tak s tím musím něco udělat .. škoda by to bylo vyhodit, že :) Když umí někdo jídlo dobře připravit, tak člověk snad sní všechno .. hold taková kuchařka ještě nejsem.. :) snad jednou.
kalimera 12. 11. 2010, 14:17
@Mata406 Marti, tak to se budu inspirovat i já (jidlo). Vypadá to skvěle, děkuji (hello).
Mata406 12. 11. 2010, 16:56
@kalimera Pavlínka ahoj (F) ja som najskor ľutovala, že som dala link na tie moje recepty /bola som v pokušení ich potom zmazať - lebo nezvyknem ich takto linkovať/ , iba ma vlastne zaujal ten komentárik od Alenky, totižto veľa ľudí cícer /u Vás teda cizrnu/ takmer vobec nepozná, resp. i keď ju vidí v obchode, nemá odvahu túto takmer zabudnutú strukovinu vyskúšať a pritom je tak úžasná - ale to Ty určite dobre vieš, ako som pozrela Tvoje receptíky /mimochodom veeľmi jedlé - čo ja moc oceňujem (Y) (Y)/ Tak ma teší, že si to vzala v dobre myslenom komentári. Apropo: - aby som nezabudla - na takto pripravenom cíceri "ala oriešky" som bola odchovaná, mamina nám to doma robievala - takže mne to veľmi chutí (L) (L) (L) paaaa (hello) (hello) ..... /oooch a dúfam, že mi odpustíš to tykanie, na slovenskom mmb sme si zvykli tykať po vzájomnej dohode všetkých, tak hádam mi bude odpustené (L)
kalimera 12. 11. 2010, 17:45
@Mata406 Martinko, hádáš správně ,-). Na tykání (D). Jinak jsem moc ráda, že jsi tady dala odkazy na ty recepty a určitě to bude inspirací i pro další maminky, které mají rády cizrnu (jidlo). Je škoda, že hodně lidí zapomíná na luštěniny a různé druhy obilovin, které byly "kdysi" běžné a hlavním zdrojem živin. A moc děkuji za milá slova i já se ráda chodím inspirovat tvými úžasnými recepty |:o) (L) (hello).
Mata406 12. 11. 2010, 19:57
@kalimera (D) (D) si zlatá [A] [A] [A] (L) (L) (L)
anilvap2 11. 6. 2010, 22:09
Je to skvělé,občas,když mě chytne mlsná,opraženou cizrnu obalím i v moučkovém cukru :-) A pražím ji na přepuštěném másle,předejde se tím přepálení tuku 8-| a má naprosto jedinečnou chuť (jidlo)
kalimera 13. 6. 2010, 13:41
@anilvap2 Někde jsem jí, tuším, jedla i v karamelu a také byla senzační |:o). Krásnou neděli (hello).
Tikolka (upraveno) 14. 6. 2010, 14:45
také pražíme (Y) ale nevařím jí :-$ nechám jí naklíčít ( asi 3 dny) a pak i s klíčkama opražím. Má potom takové ocásky za které je taháme z talířku :-D :-D
kalimera 13. 6. 2010, 13:39
@Tikolka No to zní jako skvělý nápad. Taky si ji doma klíčíme, ale nenapadlo mě ji opražit naklíčenou :-). Děkuji za inspiraci (L).
s-arka 8. 2. 2010, 20:01
Ahoj Pavli (hello) Dnes jsem opět dělala tuto dobrotu (zajic) a tak nejenže chválím super recept (clamp) (clamp) (clamp), zároveň tě moc zdravím a doufám, že jste všichni včetně mimíska v pořádku (L) (L) (L) Šárka a (X) (child6)
kalimera 9. 2. 2010, 14:21
@s-arka Ahoj, Šárinko. Moc děkuji za pochvalu (L). Už máme konečně (child5) u sebe a máme se krásně (Y).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie