Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 148 návštěvníků)

LUXUSNÍ SVÍČKOVÁ OMÁČKA OD MAMINKY

0.0
LUXUSNÍ SVÍČKOVÁ OMÁČKA OD MAMINKY

Potřebné ingredience

Hovězí maso ( zadní, falešná svíčková, pravá svíčková nebo roštěnec ), sůl, olej, mrkev, celer, petržel, cibule, koření ( tymián, bobkový list, nové koření, pepř, zázvor ), masox, šlehačka, zakysaná smetana, mléko, hladká mouka, citron, plnotučná hořčice, cukr.

Postup přípravy

Naložení masa : Hovězí maso posolíme, posypeme kořením a pomažeme máslem nebo olejem. Vložíme do pekáčku a přikryté necháme asi 1-2 dny uležet. Pokud nebudeme nakládat, postup je takový : Hovězí maso celé posolíme a zprudka opečeme ze všech stran. Přidáme nakrájenou cibuli a na kolečka a kostičky nakrájenou zeleninu. Vše po chvíli podlijeme vodou, přidáme koření a masox. Dáme péct v hlubokém pekáčku.
Když je maso skoro měkké, vyjmeme ho a nakrájíme na plátky ( pozor - použijte hodně ostrý nůž a maso nekrájejte po svalu, jinak se rozdrobí ). Plátky přikryjeme zeleninou a necháme dopéct doměkka. Když je masíčko úplně měkké, vyndáme ho ze zeleniny stranou. Vyndáme také bobkové listy a nové koření ( pár kuliček klidně může zůstat ). Zeleninu řádně rozmixujeme na kaši. Přendáme do normálního hrnce a přivedeme k varu. Přilijeme směs ze šlehačky, zakysané smetany, hladké mouky a mléka a řádně promícháme a povaříme. V malém hrnci si připravíme z 5 kostek cukru karamel, který nalijeme do omáčky ( pokud bylo více mrkve, není karamel potřeba ). Omáčku dochutíme šťávou a kůrou z citronu, 4 lžičkami plnotučné hořčice, podravkou, popř. cukrem a solí. Nakonec vložíme maso a prohřejeme ho.
Podáváme samozřejmě s houskovým knedlíkem, zdobíme šlehačkou, plátkem citronu a brusinkami.
BEZKONKURENČNÍ!!! DOBROU CHUŤ!!!

Svíčkovou dělávám ze zadního hovězího nebo z falešné svíčkové - maso není prošpikované záměrně - nemáme špek rádi.... Ještě lepší výsledek je, když maso 1-2 předem naložíte ( maso posolte, posypte kořením a pomažte rozehřátým máslem nebo olejem a nechte v pekáčku - chuť koření se dostane i dovnitř masa a máslo jej zjemní...)

Maso ze všech stran posolíme a zprudka opečeme na oleji ze všech stran....

K masu přidáme nakrájenou zeleninu - cibuli, mrkev, celer a petržel. Přidáme také koření - pepř, tymián ( toho dost ), zázvor, bobkový list, nové koření ) a necháme chvíli restovat....

Všechno přesypeme do pekáče, maličko podlijeme vodou. Můžeme přidat masox, ale není to nutné.... Pekáč přikryjeme a dáme péct na 250°C , dokud maso nezměkne - já peču cca 2 hodiny ).

Měkké maso nakrájíme na plátky....

Zeleninu rozmixujeme buď v mixéru, nebo pomocí ručního ponorného mixéru - Nové koření a bobkový list ale před rozmixováním vyndáme ).

Rozmixovanou zeleninu dáme do hrnce a přivedeme k varu.

V misce si rozmícháme šlehačky, zakysanou smetanu s trochou hladké mouky a přes cedník nalijeme do zeleninové kaše.

V malém hrnku si připravíme karamel ( omáčka získá krásnou barvičku ) - na sucho necháme rozpustit 5 kostek cukru nebo 5 čajových lžiček - necháme trošku zčervenat a rychle zalijeme vodou - pozor, hodně to zasyčí !!!! Pak nalijeme do omáčky. Dále dochutíme šťávou a kůrou z 1 citrónu, plnotučnou hořčicí, solí.

Podáváme s houskovým knedlíkem, zdobíme plátkem citrónu, šlehačkou, kdo má rád, vylepší si chuť brusinkami.... Dobrou chuť přeje LUCKA !!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

chucky 1111 29. 4. 2013, 12:47
Jdu na ní ale bez karamelu
Foralenka 15. 2. 2013, 20:42
smím se zeptat kolik te šlehačky a smetany ? a jak dlouha cca ještě vařit když přiliju tuhle směs ?? Děkuji za odpověd. Chystám se na to tak nechci nic zkazit. Vypada mooooc dobře (X)
Verucira 26. 1. 2013, 14:16
tak dnes jsem dělala poprvé svíčkovou omáčku podle vás a řeknu že je super.akorát jsem tam nedala masox ,podravku,karemel a na citronovou kůru jsem zapoměla,ale i přes to je moc vynikající.díky moc za recept (Y)
manonka 30. 11. 2012, 19:23
Jdu to zkusit... *-)
lidare 19. 9. 2012, 10:45
(Y)vypadá to úžasně (clamp)
P.A.V.L.A 19. 9. 2012, 8:58
Chystám se udělat v neděli, taktaké vyzkouším. ,-) ,-) ,-)
Dárek 19. 9. 2012, 8:09
ahoj
EvaRiedlova 11. 2. 2012, 13:31
tak omáčka byla vynikající
zuzeksikorek 7. 9. 2011, 23:00
Vařila jsem poprvé v životě svíčkovou podle tohoto receptu a chutnala,karamel jsem ale nedělala. Super recept ukládam si ho a doporučuji (Y)
spokk 6. 4. 2011, 10:00
Krásný den, ráda bych Vám opravdu moc poděkovala. Nejsem žádná kuchařka, moc mě to vaření zatím nechytlo a svíčkovou jsem odjakživa neměla ráda. Přítel ji má ale rád a moc, tak jsem se rozhodla, že ji zkusím tajně udělat.. (witch) Vygooglila jsem si Váš recept a byla to fakt dobrá volba! (jidlo) Nejenom, že jsem to zvládla (takže mamce, která mě podceňuje spadla spodní čelist, když to slyšela |:o), ale dokonce ji jím taky! :-$ PS: A prý je ještě "lepší než od maminky" (L) - to byl citace. Dělala jsem ji už několikrát a vždycky s velkým úspěchem, tak jsem Vám jenom chtěla moc poděkovat. (sampus)
annasophia 7. 3. 2011, 15:05
Opravdu výborná :-)
72fidon 1. 3. 2011, 19:37
Narazili jsme na váš receptík :-) a tak ho dnes taťka vyzkoušel a svíčková je fakt výýýborná (Y) určitě ještě nějaké vaše (jidlo) vyzkoušíme |:o),papáá Jája (hello)
Luzilka 28. 1. 2011, 12:19
(mamca) (*) (^) (D)
8560202530 16. 1. 2011, 17:04
Pdknej blivajz
Martitina 16. 1. 2011, 23:24
@8560202530 Divím se, že s vaším hodnocením tady ještě oxidujete :-@ :-@ 8o| 8o| 8o|
Ojinkat 17. 8. 2010, 15:12
Musím smeknout. Je prostě výborná!!!! (Y) Moje mamka se mě ptala kde jsem se naučila tak skvělou svíčkovou :-) děkuji moc za recept (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Jája 2. 1. 2010, 12:03
Poprvé píšu komentář k receptu. Dlouho jsem hledala na netu nějaký recept na svíčkovou, tak jsem si řekla, že zkusím tento. Musím moc chválit, poprvé mi svíčková chutnala opravdu se vším všudy. Bez dochucování a dokonce i bez karamelu (Y) |:o) |:o) |:o) Díky za tento recept!!!! (L)
ivaxx 11. 11. 2009, 21:31
Lucko, poklona. Moje první poctivá svíčková. Je skutečně luxusní. Moc vám děkuji za úžasný tip. Iva
samadoma2 1. 11. 2009, 23:07
Teda jako chlap s tim receptem naprosto nesouhlasim. (pisu z manzelky uctu). U Nas varim pravou svickovou ja. Rozhodne do svickove nedavam ani krapet mouky - to je jen berlicka, proste dam tolik zeleniny a vody, aby to bylo akorat. To same karamel, chapu ze kdyz se to topi ve smetane, je treba to pribarvit, ale opravdova svickova ma barvu ze zeleniny. O masoxu a podravce se ani nebudu zminovat. Pokud takhle dela svickovou kazdej, nedivim se, ze se pak o ceske kuchyni rika, ze je tezka. Smetana a mouka, mouka v omacce se leje na mouku v knedliku *-) .
sari25 1. 11. 2009, 14:35
Lucie musím ti svíckovou mocinky pochválit...lepší jsem nikdy nejedla a muj přítel si na ní taky moc pošušnal...takže davám bezkonkurenčně za jedna..šárka Kladno (clamp) (clamp) (sampus)
Maartina B. (upraveno) 11. 10. 2009, 12:33
Lucinko, (L)děkuji za další bezvadný recept |:o) |:o) |:o),vše co jsem od Vás vyzkoušela je obrovská dobrota (pl) (pl) (pl),dneska jsem vařila svíčkovou a byla úplně EXKLUSIVNÍ ,VÝBORNÁ,LUXUSNÍ (stejně jako BEF) (jidlo),lepší svíčkovou jsem ještě nejedla (D) natož abych jí uvařila, už u ní zůstaneme,je opravdu neskutečně dobrá(a to já svíčkovou moc nemusím-teda asi tu pravou ;-))Moc děkuji za všechny Vaše receptíky jste [A] [A] [A].Martina
Lukrato 12. 10. 2009, 9:34
@Maartina B. Jééé, děkuju, tak to mě móóóóóóc těší..... (F) (F) (F) A my ji měli včera taky a já se zase přežrala (smich) a zbylo i na dnešek, tak se přežeru znova ;-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie