Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept

Kombucha a její léčivé účinky

0.0
Kombucha a její léčivé účinky

Potřebné ingredience

Černý čaj ,cukr......................................................já jí mám udělanou tak že jsi odliju do sklenice trouchu čaje z kombuchy a na teplém místě se houba udělá na vrchu takovej povrch a to je ta houba , je to uvařenej černej čaj s cukrem a do toho se dá ta houba a nechá se 6-8 dní na teplem místě a a po těch 6-8 dnech to můžete pít a tu houbu v žádnem případě nevyhazovat používáse pořád kolem dokola ale pokáždý jí musíte umít ve vodě s jednou lžíci octa a dáse znovu do toho čaje...............................

Postup přípravy

Kombucha je houba, resp. kvašený nápoj, který je vyrobený z čajové houby. Obsahuje mnoho rozmanitých látek (řasy, kvasinky, různé kyseliny včetně mléčné a vitamíny). Na světě, zejména na dálném východě, je vyžívána pro léčebné i jiné účely již po staletí. Kombucha původně pochází z asijské části Ruska a její účinky jsou na vědeckém poli zkoumány již od roku 1852.


Chutí kombucha může připomínat například burčák nebo jablečnou zkvašenou limonádu či mošt. Jedná se tedy o chutný nápoj, který má navíc mnoho příznivých léčebných účinků.
Účinky kombuchy
Čajová houba kombucha je symbiotická kultura kvasnic a laktobacilů. Bakterie mimojiné produkují tzv. celulozní vlákna, a ta poté vytvářejí gelovou strukturu. Činnost těchto vláken je stimulována kafeinem a teinem z čaje. Taková struktura je pak dokonce využívána jako dočasná náhražka kožního implantátu při některých popáleninách. Kultura kombuchy je chráněna proti infekci a plísním tak, že v ní vznikají kyseliny s antiseptickými účinky.


Kombucha je jako doplněk stravy doporučována pro příznivé účinky na mnoho problémů - od bolestí hlavy, žaludečních potíží, zácpy až po nemoci jako jsou například artritida, hemoroidy, cukrovka nebo nervové problémy, nervozitu, stres a podobně.


Zejména účinky na trávicí systém jsou známé. Kombucha udržuje střevní mikroflóru, působí detoxikačně a odvádí z těla nepříznivé látky. Zároveň je vhodným nápojem při redukci tělesné hmotnosti.


Obecně také podporuje celkovou obranyschopnost organismu nejen proti sezónním onemocněním, ale i proti závažnějším problémům. Kombucha se například doporučuje i pro prevenci rakoviny.


Kde kombuchu pořídíte
Nápoj kombuchy je obvykle možné zakoupit v prodejnách biopotravin nebo zaměřených na východní produkty. Nicméně kombuchu můžete často zakoupit i ve větších obchodech z potravinami, které následují trend nabízet zákazníkům stále více bio a zdravých potravin.


Kombuchu zakoupíte i online. Například prostřednictvím internetového obchodu www.prozdravi.cz.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Jana+K 19. 2. 2018, 8:53
Zdravím-děkuji za recept. Zkouším poprvé...první po cca 8 dnech chutnala spíše jako přeslazený čaj, houba se prakticky nezměnila. 6 dní byla u dna, poslední dva vyplavala na povrch. Dala jsem ji do nového. Teď už třetí den je cítit-možná kvasem. Kolem jsou malé kousky, vypadá hodně nevábně :-) Má být cítit? Nerada bych dokola pila plesnivý čaj :-) když koukám na fotky, tam vypadá jako celistvá houba, ne kousky kolem. Ten ocet klasický?
Cassiel 10. 3. 2009, 15:20
koupila jsem houbu v prodejně zdravé výživy, ale úspěch žádný. na povrchu se udělala plíseń. Dvakrát po sobě.... Už to zkoušet nebudu. Ale kdysi to dělala babička, a v létě to bylo skvělé silně vychlazené (B)
tomtyna 10. 3. 2009, 16:53
@Cassiel Dobrý den Lucko ta plíseń jak vy píšete . je dobře že se vám udělala to se právě takhle ta houba se právě začíná dělat skuste to ještě jednou snad se vám to povede já vám jí vyfotík jak to vypadá Lucko takhle vypadá ta houba ve sklenici http://img.mimibazar.cz/foto/10/090310/12/l48830.jpg (hello) (hello) (hello) Mirka
IriskaM 7. 3. 2009, 23:25
dobrý den, kombuchu miluju, pamatuju si jí jako malá, že jí mamča pěstovala, ale já jí zkoušela doma dělat z násady a nepodařilo se mi to vzdycky z toho byl i po delší době, jen sladký a hnusný čaj, ale dceřiná houba se udělala....nevím no!!! nevím kde jsem udělala chybu! všem doporučuji třeba i tu kupovanou i když v porovnání s domácí výrobou je mírně jiná, díky čajům z bylinek a hlavně cenově je jinde!!! (D)tak na zdraví! (D)
yvonne_Silber 7. 3. 2009, 14:05
Ta houba vypadá nechutně, ale úplně ste mě naladila! Koupím si hned v pondělí v Tescu a prubnu to.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie