Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 148 návštěvníků)

LUXUSNÍ SVÍČKOVÁ OMÁČKA OD MAMINKY

0.0
LUXUSNÍ SVÍČKOVÁ OMÁČKA OD MAMINKY

Potřebné ingredience

Hovězí maso ( zadní, falešná svíčková, pravá svíčková nebo roštěnec ), sůl, olej, mrkev, celer, petržel, cibule, koření ( tymián, bobkový list, nové koření, pepř, zázvor ), masox, šlehačka, zakysaná smetana, mléko, hladká mouka, citron, plnotučná hořčice, cukr.

Postup přípravy

Naložení masa : Hovězí maso posolíme, posypeme kořením a pomažeme máslem nebo olejem. Vložíme do pekáčku a přikryté necháme asi 1-2 dny uležet. Pokud nebudeme nakládat, postup je takový : Hovězí maso celé posolíme a zprudka opečeme ze všech stran. Přidáme nakrájenou cibuli a na kolečka a kostičky nakrájenou zeleninu. Vše po chvíli podlijeme vodou, přidáme koření a masox. Dáme péct v hlubokém pekáčku.
Když je maso skoro měkké, vyjmeme ho a nakrájíme na plátky ( pozor - použijte hodně ostrý nůž a maso nekrájejte po svalu, jinak se rozdrobí ). Plátky přikryjeme zeleninou a necháme dopéct doměkka. Když je masíčko úplně měkké, vyndáme ho ze zeleniny stranou. Vyndáme také bobkové listy a nové koření ( pár kuliček klidně může zůstat ). Zeleninu řádně rozmixujeme na kaši. Přendáme do normálního hrnce a přivedeme k varu. Přilijeme směs ze šlehačky, zakysané smetany, hladké mouky a mléka a řádně promícháme a povaříme. V malém hrnci si připravíme z 5 kostek cukru karamel, který nalijeme do omáčky ( pokud bylo více mrkve, není karamel potřeba ). Omáčku dochutíme šťávou a kůrou z citronu, 4 lžičkami plnotučné hořčice, podravkou, popř. cukrem a solí. Nakonec vložíme maso a prohřejeme ho.
Podáváme samozřejmě s houskovým knedlíkem, zdobíme šlehačkou, plátkem citronu a brusinkami.
BEZKONKURENČNÍ!!! DOBROU CHUŤ!!!

Svíčkovou dělávám ze zadního hovězího nebo z falešné svíčkové - maso není prošpikované záměrně - nemáme špek rádi.... Ještě lepší výsledek je, když maso 1-2 předem naložíte ( maso posolte, posypte kořením a pomažte rozehřátým máslem nebo olejem a nechte v pekáčku - chuť koření se dostane i dovnitř masa a máslo jej zjemní...)

Maso ze všech stran posolíme a zprudka opečeme na oleji ze všech stran....

K masu přidáme nakrájenou zeleninu - cibuli, mrkev, celer a petržel. Přidáme také koření - pepř, tymián ( toho dost ), zázvor, bobkový list, nové koření ) a necháme chvíli restovat....

Všechno přesypeme do pekáče, maličko podlijeme vodou. Můžeme přidat masox, ale není to nutné.... Pekáč přikryjeme a dáme péct na 250°C , dokud maso nezměkne - já peču cca 2 hodiny ).

Měkké maso nakrájíme na plátky....

Zeleninu rozmixujeme buď v mixéru, nebo pomocí ručního ponorného mixéru - Nové koření a bobkový list ale před rozmixováním vyndáme ).

Rozmixovanou zeleninu dáme do hrnce a přivedeme k varu.

V misce si rozmícháme šlehačky, zakysanou smetanu s trochou hladké mouky a přes cedník nalijeme do zeleninové kaše.

V malém hrnku si připravíme karamel ( omáčka získá krásnou barvičku ) - na sucho necháme rozpustit 5 kostek cukru nebo 5 čajových lžiček - necháme trošku zčervenat a rychle zalijeme vodou - pozor, hodně to zasyčí !!!! Pak nalijeme do omáčky. Dále dochutíme šťávou a kůrou z 1 citrónu, plnotučnou hořčicí, solí.

Podáváme s houskovým knedlíkem, zdobíme plátkem citrónu, šlehačkou, kdo má rád, vylepší si chuť brusinkami.... Dobrou chuť přeje LUCKA !!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Liduss 17. 8. 2009, 9:43
Luci tu kůru ztoho citronu vaříte vté omáčce a jak asi dlouho bála bych se,že to zhořkne jinak máte skvělé recepty (Y) (Y) (Y) (Y) (hello) (hello)
Lukrato 17. 8. 2009, 16:12
@Liduss Liduško, já dávám kůru až těsně přrd dokončením, když omáčku dochucuji, ale i při opakovaném ohřívání mi to nikdy nezhořklo. A to dávám kůru i do Befu a taky nikdy.... (F)
JANINAGER 23. 6. 2009, 14:20
Dobry den, Luci. Musim mooooc pochvalit vas recept...popis i obrazky jsou super.. (Y) (Y)..pro me jako zacatecnika opravdu bajecny ;-)...hlavne jsem vam chtela rict, abyste si nic nedelala z "rypalu", protoze mne je opravdu jedno, jestli je "prava" nebo ne, hlavne ze nam chutna..a opravdu se povedla! (clamp) (clamp)
BeaRosa 29. 3. 2009, 19:12
(jazyk)
Tomašek1 12. 10. 2008, 22:22
Dobrý večer, tak dnes jsem opět vařila jeden z Vašich receptů- dnes svíčkovou a jako vždy super recept. Svíčková je opravdu dokonalá, celá rodina si pochutnala (pl) (jidlo) (pl) (jidlo) Opět moc děkuji Katka (Y) (Y) (Y) :-) :-) :-)
mata73 6. 10. 2008, 16:28
(hello)vypadá úžasně, už jí mám v oblíbených.brzy určitě vyzkouším.normálně se mi zbíhají sliny :-) :-) :-).mam tam i další recepty od vás. musíte být úžasná kuchařka. tak vaření zdar (Y) (Y) (Y).Markéta
melony 14. 8. 2007, 16:00
To vypadá hodně jednoduše a hlavně výborně,určitě vyzkouším a pak napíšu.Jo a nevím proč by ta hospodská svíčková musela být zrovna ta pravá.Podle mě je to ta která mi chutná nejlíp,no né? (Y)
Lukrato 3. 9. 2007, 20:03
@melony (L) (L) (L) Tak, tak...a tahle je skutečně bááááječná..... (F) (F) (F)
Lukrato 25. 3. 2007, 20:20
Dodala jsem fotečky....tak zkuste a ochutnějte tu "naší"..... (child1)
pavlinice 6. 3. 2007, 12:25
(Y)to je jasné,že kvůli mě nebudete předělávat název i když podle něj je to opravdu pravá svíčková. ;-) Já bych dala třeba: omáčka ala svíčková,nikdy jsem lepší nejedla(od mojí maminky) ;-)Jinak chuť neurážím,pouze název. :-$
pavlinice 6. 3. 2007, 11:52
A zase mi to nedá a musím s vámi bohužel trochu nesouhlasit. (N)Do pravé svíčkové se nikdy nedává masox,hořčice,podravka,karamel.... (N)Pravá svíčková se nakládá! Neříkám,že ta vaše není dobrá,nikdy jsem jí nedělala,ale bohužel jsem vyučená kuchařka a recepty s názvem pravá svíčková...mě udiví.Mám ještě doma receptury teplých i studených pokrmů,takovou tu klasiku z jídelen a hospod a občas tam taky musím nakouknout,protože se už vaření věnuji pouze doma.Doufám,že se neurazíte,nemyslím to fakt ve zlém. :-$
Lukrato 6. 3. 2007, 12:15
@pavlinice No tak Pavli, urážet se fakt nebudu, okýnko pro komentáře je tady nejen pro pochvaly, ale samozřejmě i pro kritiky.... I když jsem si za tu dobu, co chodím na MMB všimla, že docela často a ráda "rýpete" ( teď se zase neuražte vy, ale je to tak ). To př.j. "PRAVÁ" neoznačuje "pravost" svíčkové, ale je napsána ve smyslu, že pro mě je tahle svíčková od maminky tou "PRAVOU" a už jiná nikdy nebude.... Vím, že Vámi vypsané ingredience třebas do "pravé" svíčkové nepatří, ale výsledek je excelentní a už spousta lidí mi řeklo, že takhle dobrou svíčkovou ještě nikdy nejedli a že je nepřekonatelná..... A dělám ji docela často..... Tak přemýšlím, jestli kvůli Vám nepřejmenuji recept na "SVÍČKOVÁ OMÁČKA OD PRAVÉ MAMINKY"!?! ( Ne to je samozřejmě legrace.... ) *-) *-) *-)
nigina 17. 8. 2009, 17:08
@Lukrato Nič by som nepremenovala, byť vami *-) Ja robievam sviečkovú takmer rovnako ako vy, vždy bola výborná ("dobré sa samo chváli" :-D však?) ale nedávala som karamel. Minule som urobila celú procedúru aj s nakladaním a aj s karamelom, citrónom, no skoro som sa užrala ;-) a celá rodina samozrejme tiež ;-) ;-) ;-) Také to bolo fantastické žrádielko (H) Ja hovorím, že "mňamka nakvadrát" (Y) Ahoj, slniečková Lucinka a buďte v pohode (L) (L) (L)
Lukrato 18. 8. 2009, 19:42
@nigina Děkuju, Kristýnko, jste hodná.... Mějte se krásně ! (F) (L) (F) (L) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie