Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 656 návštěvníků)

Pravý hospodský hovězí guláš

5.0
Pravý hospodský hovězí guláš

Potřebné ingredience

750 g hovězí maso - kližka nebo přední (nebo líčka - ty ale nejde moc sehnat) * 300 g cibule (pravidlo kolik masa tolik cibule, ale na objem, nikoli na váhu) * sádlo nebo olej * rajský protlak nebo rajče (nemusí být, spíš jen pro barvu) * mletá sladká paprika 2 lžíce * majoránka 3 lžíce * hladká mouka 2 lžíce * brambora nebo střída ze dvou krajíců chleba na zahuštění * 2-3 stroužky česneku * sůl

Postup přípravy

cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na sádle nebo oleji - tak dlouho, dokud není opečená skoro dohněda. Udělá v guláši správnou barvu a chuť.
Posypeme 2 lžícemi papriky, přidáme rajský protlak nebo rajče bez slupky a semen, a přidáme 2 lžíce hladké mouky na zahuštění. Chvilku ještě osmahneme a trochu podlijeme vodou.
Maso nakrájené na větší kousky (cca 3x3x3 cm) nasypeme do základu aby se v něm obalilo. Osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci majoránky. a zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené.
Dusíme, dokud maso není skoro měkké, cca hodinu.
Průběžně přiléváme dle potřeby horkou vodu (nikoli bujón ani vývar), dochucujeme majoránkou. Pokud guláš ještě potřebuje zahustit, po hodině dušení nastrouháme najemno bramboru a dáme do guláše, vaříme
ještě půl hodiny. brambora se rozvaří a zahustí ho. Lze zahustit i nadrobno pokrájenou chlebovou střídou, pak zahušťujeme až 10 minut před koncem varu. Řekla bych, že s tím chlebem je to ještě lepší:-)
Na konci vaření přidáme dle chuti 2 prolisované stroužky česneku, dochutíme solí, pepřem, majoránkou.
V komentářích jeden konzument píše, že půl hodiny před koncem přidá na jemno nakrájenou zelenou tenkostěnnou papriku (slovenská, bílá) - zkoušela jsem, a je to také dobré, jen jsem jí dala asi moc, doporučuju max. půlku. Zkoušela dát papriku rozkrojenou na půlky jen vyvařit a potom jsem ji vyhodila:-)
a ještě tip od paní z komentářů - přidat 6 kuliček nového koření, prý je to dobré na lepší trávení.

Podáváme s chlebem nebo knedlíkem, posypané nakrájenou cibulí.

recept vyšel v mladé frontě. Je naprosto úžasný, chuťově silný, žádná omáčka s trochou masa. Přidávám originál popis z novin.

origoš recept z Mladé Fronty

osmažená cibulka

základ s rajským protlakem

a takovou barvu má hotový guláš zahuštěný chlebem - dnes jsem musela dusit dvě hodiny, mamča koupila nějaké tvrdé maso:-) v případě opravdu velké nouze (a tvrdého masa) je možné po dvou hodinách dušení guláš dodělat v tlakáči. rozhodně ale nedávat hned od začátku, má pak úplně jinou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

wMarketkaw 16. 8. 2013, 13:40
Dneska uvařeno k obědu a na to, že já guláš moc nemusím, tak mi chutnal, jsem zvědavá, co na něj řekne zítra mužský (Y) Takže děkuju za snadný a chutný recept, myslím si, že jiný už vařit nebudu (clamp) Markét
nigina 15. 7. 2013, 13:19
mňam :-p tento hospodský guláš mám najradšej. tiež ho robievam podobne, ja dávam aj kmín a chilli papričku a robím k nemu knedlík, ale chutí aj s rohlíkmi. ale ste mi narobili chute riadne (zajic) (clamp)
veronikas85 1. 2. 2013, 17:53
je to dobrý fakt dobrý (Y)
brčule123 4. 12. 2012, 15:04
zkusím
krafa 9. 11. 2012, 16:37
(Y) (Y) (Y) Supééér,manžel nešetřil chválou. (clamp) (clamp) (clamp) Moooc děkujeme,za receptík. Lenka a Vaneska (mamca)
Sismi 2. 11. 2012, 11:25
Ted jsem dovařila...chutově výborný,mám dojem,že snad ani není třeba zahuštovat..paráda.... (Y) (Y) (Y) (Y)Díky za skvělý tip!!! (jidlo)Radka
mewl 30. 10. 2012, 22:51
Guláš právě hotov, je luxusní, manžela musím odhánět, aby se s ním hned nenacpal (Y) (Y) (Y) Určitě budu dělat častěji (clamp) (clamp) (clamp) Děkuji za recept (hotdog) milli + (Z) + (child6)
kkikaa 26. 10. 2012, 10:11
... Je to první guláš, který jsem kdy udělala a všem moc chutnal. Vážně skvělý (Y) (Y) (Y) děkuju :-)
basminka 16. 7. 2012, 12:08
Dnes jsem ho dělala, lehce jsem jej upravila, hoooodně jsem přidala popsaného koření, ale hlavně, dala jsem tam 6 kuliček nového koření, protože to je přesně ta chuť hospodskýjho guláše..Byla to bomba!! přesně na tenhle guláš jsme léta chodili k nám do hospody, protože nikde jinde takovej neměli. Dnes jsem odhalila jeho tajemství, bomba |:o) (clamp)
konici 14. 3. 2012, 16:29
Vynikající gulášek (Y)
monulinka78 11. 3. 2012, 12:07
Naprostý luxus, (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp), včera jsem dělala na manželovy narozeniny a návštěva měla boule za ušima, několikrát si přidali (Y) (Y) (Y)
Klieva 3. 3. 2012, 18:16
recept perfektní! S gulášem sklízím samou chválu. Pozn. Dělám v papiňáku. Za 35min. hotovo, nemusíte dusit na plotně 2hod a výsledek stejný.
marfanov 5. 3. 2012, 19:57
@Klieva tak to jsme taky zkoušeli - moje mamka mi chtěla předvést jak se šetří za energii a dělala ho v papiňáku, a výsledek stejný nebyl. maso sice bylo jakž takž měkké, ale muselo se to dost dosolovat, dochucovat i zahušťovat, protože chuť a vůně prostě pořád nebyly "to pravé"... stejně tak se pořád dohadujem o slepičí polívce - ona ji dělá v papiňáku a já vařím 5 hodin na plotně, jak mě naučil manžel... výsledek nesrovnatelný... to dlouhé pomalé vaření a pootevřený hrnec prostě má svůj smysl, i v tom originálním receptu je to psané. ale samozřejmě záleží na každém :-) hlavně že chutná :-)
petrusepetrus 3. 3. 2012, 17:27
|:o) |:o) |:o) famozní gulášek!!!Můj chlp měl sice opět připomínky,ale to by nebyl on (hadka) (jazyk) (facky) (box) :^) (zip) ovšem já s (child7) (child6) jsme si velice pochutnaly a už jinej vařit nebudu!!!
béďula 24. 2. 2012, 10:52
.....výtečný gulášek (Y) (Y) (Y) (Y) (Y),nikdy se mi tak nepodařil,ale ten váš je naprosto fantastický!!!! Jen jsem dusila asi cca 2hodinky,taky asi nějaká "stará kráva" 8o|.Děkuji za receptík.
oskar218 24. 1. 2012, 11:17
(Y) tedy.... gulášek je výborný.Už mám recept vytisklý.Děkuji Jana (Y) (B)
LPN 4. 11. 2011, 11:33
(^)
romiko77 28. 10. 2011, 13:58
Opravdu je moc dobrý,dělala jsem z vepřového masa,nezahušťovala a super už budu dělat jen tento,děkuji za recept (Y) (clamp)
Tereza77777 17. 9. 2011, 21:54
(pirko) (pirko) (comp) (flower) (child12) (child11) (kocka) (jablka) (destnik) (witch) (santa) (child6) (^) |:o) :-D [A] (F) (hadka) (jazyk) (radost) (svatba) (sampus) (facky) (podzim) (podzim) (podzim) (podzim)
silversea 4. 5. 2011, 9:16
Úžasný recept (child1) můj muž prohlásil: Ach jo, nejlepší je druhý den a to už nezbyde .... Děkuji!!
Pepulka 27. 3. 2011, 13:00
Masíčko mam vyndane a na zíta udělám.. (pl)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie