(recept
si oblíbilo 216 návštěvníků)
Estonský kringel
Potřebné ingredience
Těsto: 250 ml mléka, 2 žloutky, 50 g rozpuštěného másla, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 600g hladké mouky, 40g droždí. Náplň: 10 lžic cukru krupice, 3 lžičky skořice, 100g změklého másla.
Postup přípravy
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ručně nebo v pekárně a necháme nakynout. Já osobně doporučuji pekárnu, je to absolutně bez práce a vyndáte již hotové těsto. Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozválíme na obdélník tlustý asi 0,5 cm. Po celé ploše potřeme polovinou změklého másla a posypeme polovinou směsi cukru smíchaného se skořicí. Potom obdélník srolujeme jako roládu. Ostrým nožem rozkrojíme po délce na poloviny a ty pak zamotáme dohromad jako cop (viz foto). Z pletence tvarujeme věneček a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení. Necháme ještě chvíli kynout a pak vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Upečeme dozlatova, asi 20 minut. Podle původního receptu se dělá věnec jeden velký, ale těsta je poměrně dost i na dva menší (cca 25 cm průměr).
Těsto vyndané z pekárny.
Vyválené těsto cca 0,5 cm vysoké.
Potřené těsto máslem a posypané náplní.
Zavinuté těsto do roládky.
Stočíme do věnečku a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Rozkrojíme podélně na poloviny
A takto krásně vypadá po vyndání z trouby.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Dasenda
(upraveno)
27. 10. 2012, 13:36
Výborné je posypat na náplnˇ vlašskými rozsekanými ořechy,vyzkoušejte
Obchůdek pro radost
(upraveno)
27. 10. 2012, 13:45
@Dasenda
díky za tip, to určitě zkusím, ořechy miluju
AndrejV
(upraveno)
26. 10. 2012, 21:20
Právě jsem dopekla,úžasná vůně a chuť,nemám slov
Obchůdek pro radost
(upraveno)
26. 10. 2012, 23:01
@AndrejV
jmlm4
(upraveno)
21. 10. 2012, 0:20
též jsme pekli a pravda že nestihl ani vystydnout, dík za výborný receptík
Obchůdek pro radost
(upraveno)
21. 10. 2012, 17:19
@jmlm4
je fakt výborný
yorksir
(upraveno)
21. 10. 2012, 7:42
Dnes upečeno , udělala jsem jeden velký příště upeču dva malé , díky za recept , všem moc chutnal , mám nafoceno v albu / výsledek /.
Obchůdek pro radost
(upraveno)
20. 10. 2012, 21:34
@yorksir
to mě těší, že chutnalo
ekusi
(upraveno)
20. 10. 2012, 14:15
Tak těsto je v pekárně tak snad se podaří.....
Obchůdek pro radost
(upraveno)
20. 10. 2012, 18:01
@ekusi
Nezapomeň se pochlubit
violka60
(upraveno)
17. 10. 2012, 19:59
Nastrúhala som ešte jeblká a bolo to dosť po upečení "vlhké" , manželovi nechutilo , tak nabudúce urobím bez jabľk a bude to , a robila som zo 400g múky,1/2 kocky droždia a 1 žĺtok. Ostatné ostalo ako je napísané.
snecka
(upraveno)
19. 10. 2012, 20:47
@violka60
taky jsem přemýšlela, že dám jen pul kostky droždí a 400 g mouky, já ještě skoušela s ořechy a taky výborné
Elunáč
(upraveno)
17. 10. 2012, 15:28
Moooc děkuji za recept. Je to bomba Jednoduchý, rychlý a výbroný. Dnes upečený a ochutnávaný ještě za tepla. nemohla jsem přestat jíst Musela jsem , aby měly i děti a manžel. Prostě nemá chybu
hajecci
(upraveno)
16. 10. 2012, 11:10
Jitu,chystám se poprvé vyzkoušet a chci se zeptat,asi budu vypadat jako blbec ale jak píšete 50g rozpuštěného másla tak máte namysli máslo které necháte rozpustit v kastrolku na plotně?Pochopila jsem to zprávně?
Obchůdek pro radost
(upraveno)
16. 10. 2012, 11:42
@hajecci
Ano necháte rozpusti na plotně, ale nechte ho trochu zchladnout, spíš taková kaše, aby se to dobře roztíralo, ale neteklo. Já jsem ten první natřela ještě teplým máslem a teklo to, než jsem rozválela ten druhý, tak z toho byla kašička a šlo to skvěle. Tak hodně štěstí a pochlubte se Jitka
allehr
(upraveno)
15. 10. 2012, 19:39
zdravím, to vypadá velmi,ale velmi vypečeně, zítra, až pojedu z práce koupím droždí a jdu do něj ... !! Ať rodinu překvapím, dcera jej nedávno jedla na slavnostech města a mohla se jej ujíst !!
snecka
(upraveno)
15. 10. 2012, 17:32
dobrý den, chtěla bych se jen zeptat, že mi tech 600 g mouky prijde hodně, zkousela jsem již dělat, nemám teda ale pekárnu, a adala jsem 400 g a už to těsto bylo hodně tuhéé, můžete mi prosím poradit??
Ruzikk
(upraveno)
16. 10. 2012, 10:55
@snecka
Myslím, že taky záleží na mouce. Některá váže víc tekutiny a jinou by jste mohla sypat pořád. Hlavně jestli se vám pak s těstem dobře pracovalo a netrhalo se.
Obchůdek pro radost
(upraveno)
15. 10. 2012, 20:36
@snecka
A není tedy možné, že byste dala méně mléka? Je to zvláštní, dělala jsem ho již 2x a vždy bez problémů. Nevím, třeba ještě někdo poradí. Jitka
bratrenka12
(upraveno)
15. 10. 2012, 14:12
je výborný....známe jej již od paní Brýdové http://www.brydova.cz/recepty/domaci-pekarna/856-kringel
ekusi
(upraveno)
15. 10. 2012, 12:35
No to musím zkusit dělám podobné šátečky a je to vynikajíci
Obchůdek pro radost
(upraveno)
15. 10. 2012, 14:14
@ekusi
Zkus, je to super mňamka
zdenicka53
(upraveno)
14. 10. 2012, 12:15
tak kringel byl vynikající ani nestihl vychladnout díky moc za receptík
bambuca3314
(upraveno)
12. 10. 2012, 12:11
Ahoj Jíťo tak zitra ho budu dělat kolik jich tak je z toho těsta? díky
Obchůdek pro radost
(upraveno)
12. 10. 2012, 18:15
@bambuca3314
Ahoj Pájo, z této dávky je buď jeden veliký, nebo dva menší (cca 25 cm) , tak se pak nezapomeň pochlubit
bambuca3314
(upraveno)
20. 10. 2012, 10:40
@Obchůdek pro radost
Ahoj Jíťo tak se povedli byli mňam akorát jsem trdlo smíchala jsem máslo s cukrem a se skořicí a namazala a pak čtu pomazat máslem a posypat to je jedno je to vyborný
Obchůdek pro radost
(upraveno)
20. 10. 2012, 12:50
@bambuca3314
Tak to mě těší, stihlas je vyfotit?
bambuca3314
(upraveno)
24. 10. 2012, 18:55
@Obchůdek pro radost
Jito foto na facebooku
jitule1220
(upraveno)
13. 10. 2012, 9:13
@Obchůdek pro radost
tak to mne ani nenapadlo 2 menší já měla jeden obr k tomu vašemu se vzhledově teda ani nepřiblížil ale chuť
bambuca3314
(upraveno)
13. 10. 2012, 8:59
@Obchůdek pro radost
Ahoj Jiťo díky moc ted se mi dělá v pekárně těsto tak dám vědět jak jsem dopadla
evulina31
(upraveno)
11. 10. 2012, 11:11
Tak jsem včera také pekla a děkuji za skvělý recept manžel hned ochutnal a chválil a chválil
Obchůdek pro radost
(upraveno)
11. 10. 2012, 11:58
@evulina31
žingi
(upraveno)
11. 10. 2012, 10:23
Jituš,včera jsem tu zahlédla,že to nějaká mamča jen okopčila od vás,ale nic si z toho nedělejte ten váš výtvor je na rozdíl od kopčíci krásný i na pohled
Obchůdek pro radost
(upraveno)
11. 10. 2012, 10:35
@žingi
Díky , já si z toho nic moc nedělám, spíš to člověka naštve, pochopím, že se tu sejde víc stejných receptů, ale úplně ho opsat považuji tak trochu jako drzost , tak ještě jednou díky
Mili.T
(upraveno)
11. 10. 2012, 10:18
Tak jsem se taky odhodlala k pečení, dala jsem do pekárny, ale mám to strašně hustý Dala jsem tam ještě trocho mléka, tak jsem zvědavá jaký bude, určo písnu jak se poved
zdenicka53
(upraveno)
9. 10. 2012, 16:53
Tak těsto už mám také v pekárně tak jsem zvědavá co z toho vznikně já si nevzala brýle a nápln jsem udělala blbě,dala jsem 10 lžic cukru a 3 lžíce skořice a ted koukám jen 3 lžičky to se z toho po...u doma už krupici nemám a u nás na vesnici vše zavřeno tak nevím jak to bude chutnat tolik skořice fakt mě picne
Obchůdek pro radost
(upraveno)
10. 10. 2012, 7:36
@zdenicka53
Dobré ránko, tak co? Povedlo se? Máte ještě kringel? Neho se po něm zaprášilo jako u nás
Hanka R
(upraveno)
9. 10. 2012, 8:51
těsto už je v pekárně už se těším bude to určítě mňamka
Obchůdek pro radost
(upraveno)
9. 10. 2012, 9:28
@Hanka R
Tak to si pište, že bude zmizely ještě teplé
cipkacipka
(upraveno)
8. 10. 2012, 20:46
ty jo to vypadá skvěle..jen kdybych měla odvahu se do toho pustit
Obchůdek pro radost
(upraveno)
9. 10. 2012, 6:45
@cipkacipka
Nic na tom není, vážně, je to jednoduché. A jestli máte pekárnu, tak si nechte udělat těsto tam a máte to bez práce. Fakt to zkuste