Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 2011 návštěvníků)

Řezy KARAMELKA

5.0
Řezy  KARAMELKA

Potřebné ingredience

200 g polohr. mouky, 4 vejce, 150 g mouč.cukru, 4 lžíce teplé až horké vody. Na povrch: 1 marmeláda či džem, cca 1,5 balíčku piškotů, rum+voda (cca 1dcl v poměru 1:1), čokoládová poleva ( či čokoláda na vaření+kousek tuku, můžeme přidat i rozpuštěnou čokoládu - kaštany ). Krém: 1 Salko (slaz.kond.mléko) nebo hotové Salko Karamel, 1 tvaroh (doporučuji vaničkový ne nízkotučný) a kostka másla (nejraději na to používám Zl.Hanou nebo podobná másla). Na plech: tuk a hr.mouka na vysypání plechu či peč.papír.

Postup přípravy

Když jsem jednou čekala návštěvu, zkusila jsem tento recept. A bylo to tááááák dobré, že se nám návštěvy nejen za řezy vracejí :-)) . Ač to vypadá složité, tyto řezy jsou jednoduché.

Nejlépe den předem si vyrobíme karamel. Celou neotevřenou konzervu slaz.kond.mléka dáme do vody a cca 2 hoďky vaříme (vodu doléváme, aby byla plechovka stále při varu pod vodou), v téže vodě pak necháme vychládnout. Vychládlé otevřeme a vyšleháme s máslem a tvarohem.
Nebo: 1 uvařené Salko + 1 máslo a karamelový pudink ze 400 ml mléka bez cukru.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme. NEBO může použít svůj oblíbený recept na korpus řezů či koláče.
Vychládlý korpus potřeme marmeládou či džemem, aby držely piškoty, které jsme smočili ve vodě s rumem (1:1) nebo můžou být i máčené v kávě. Pak potřeme karamelovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Pokud chcete mít povch dvoubarevný jak já, tak ještě vidličkou děláme vlny až do krému, aby se to propojilo.
Dáme ztuhnout do lednice a dobře uschováme :-)... Mňam.
Dobrou chuť !

Daší tipy:
* od Radka N.(Dadia) ID 117678: naskládala jsem na korpus Be-Be sušenky a pak to polila kávou s rumem .
* od Hanka C. (Mourinka) ID 17016: Pro ty, co to náhodou ještě nedělali, těch Salk (nebo jak se to skloňuje) se dá najednou uvařit víc a v lednici vydrží opravdu hoooodně dlouho. Je to docela úspora energie a hlavně je vařené Salko rychle k dispozici
* od Barbora D. (Bára D.) ID 25238: Místo piškotů jsem dala Be-be sušenky . Je to také vynikající.
* od Jana V. (jana1976) ID 79185: Nechtělo se mi šlehat těsto, tak jsem udělala jen hrníčkový míchaný a myslím že to mělo stejný efekt.
* od Ilona H. (matylda04) ID 85222: Místo vody a rumu,svařím 1/4l silné kávy + 1/4l rumu a v tom ty piškoty namáčím a je to fakt dobrota.To kafčo trošku srazí to sladký. Jo a maminky, když nemáte doma salko-nic se neděje já dělám krém ze: 3dkg másla a 3dkg hladké mouky udělám světlou jíšku,přiliju 1/4l mléka a povařim. Utřu kostku másla a 15dkg mouč.cukru a k tomu pak přidám tu vychladlou jíšku.
* od Veronika K. (Berčík) ID 11095: piškoty jsem namočila do medu rozmichaneho s vodou, o to míň sladké jsem to dělala a musim říct, že to bylo BÁJEČNY.
* nebo také jako Olga Š.(Olulu) ID 78825 : http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=15703)
* karamel ze Salka je sám o sobě hodně sladký, tak kdo tolik sladké nemusí, tak může vyzkoušet tip od: Pavla K. (Pavla s) ID 58963 - Salko nahradit karamelovým pudinkem.
* od Zuzka L.(Zuňulka) ID 20050: Při prvním pokusu se krém po přidání tvarohu srazil, piškoty jsem namáčela málo (byly pak někde suché a tvrdé) a dala jsem moc marmelády. Při druhém pokusu jsem také dala vaničkový tvaroh, ale už ne nízkotučný, a nechala jsem ho skoro celé dopoledne hezky na lince rozmíchaný v míse. Když jsem ušlehala Salko s máslem, přidávala jsem tento máslový krém po lžících do tvarohu. Hezky pomalu jsem rozmíchávala, a světe div se - nic se nesrazilo . Krém pak opravdu i jinak chutná, nejen vypadá . Upečený piškot jsem pomazala lehce marmeládou (ne jako u prvního pokusu, kde jsem dala silnou vrstvu - bylo toho moc), opravdu jen aby se piškoty nehýbaly, až na ně budu dávat krém (také by šlo piškot lehce namazat hotovým krémem - rada pro ty, co nechtějí marmeládu). Na to jsem dávala piškoty namočené v kávě s rumem, rumu jsem dala málo a ještě jsem ho tam nalila do horké kávy, tak alkohol byl dle mého nulový - rozhodně si nikdo nestěžoval, že by to bylo moc rumové . Piškoty jsem tentokrát namáčela hodně a ještě jsem na ně i rozlila zbytek kávy s rumem, co mi zbyla po namáčení. Celkem jsem spotřebovala cca 2-3 dcl. Na piškoty jsem dala nesražený krém , šoupla na chvilku do lednice, než se mi rozpustila čokoláda s kaštany a kouskem másla (půlka tabulky čokolády na vaření, půlka kaštanů a plátek másla - dle potřeby, aby to bylo tekuté ). Pak jsem rozlila polevu na trochu ztuhlý krém a vidličkou dodělala.
* od Jitka H. (ruzenaji) ID 496059: hodně žen píše, že krém se jim nevydařil. Rada od farské - ní kuchařky:
stačí vše s mísou vložit do hrnce s horkou vodou a míchat a míchat. Po chvíli, kdy vše má stejnou teplotu se krém spojí a vyhladí.

... neotevřenou plechovku Salka asi 2 hodinky vaříme, pak ji v téže vodě necháme vychládnout. Nebo dle tipu - Lenka B. (terymarti) ID 490557 - vaříme cca 25 minut v tlakovém hrnci.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme do zlatova (cca 15-20 minutek na cca 200°C). Pekla jsem na nízkém velkém plechu, bylo to na to akorát.

... upečený korpus potřeme marmeládou či džemem a naskládáme piškotky.

... ušleháme karamel.krém, který potřeme na piškotky.

... a polijeme čokoládovou polevou. Pomocí vidličky se nám takto propojí. A šup s tím do ledničky a pak jen ukrývat před rodinou, nebo pro návštěvu nevydrží ... :-)
Má poleva nevypadá moc esteticky, místo čokolády na vaření (kterou jsem zrovna neměla) jsem improvizovala a rozpustila Mikuláše a čok.figurky z Vánoc :-) , proto je ta čok. poleva i o malinko světlejší než obvykle.
Dobrou chuť !

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

... úžasné ! Takhle skvěle se to povedlo paní Daně ! (Dana S. (tchyne) ID 51785) Děkuji za fotečku :-)

... takto krásně se můj receptík povedl Pavlínce ! (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109) Děkuji za fotečku :-)

... a ještě jedna fotečka od Pavlínky (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109). Moc se jí to povedlo ! Děkuji za fotečku :-)

... takhle nááádherně se to povedlo zase Nadi (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Díky moc za fotečku !!!

... a ještě na řezu (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Fakt super ! Když to vidím, tak mám na ně zase chuť ! :-) Díky za foto :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

hadlen 14. 1. 2014, 23:58
(Y) Vyzkoušeno a mě chutnají. Zítra projdou testem u mé tchýně. Tak jsem zvědavá. Jinak krém bez problému. Ušlehala jsem salko a máslo a ručně vmíchala do tvarohu, v kterém byla ještě ricotta (zdálo se mi toho tvarohu málo, tak jsem 2 lžíce přidala).Do těsta jsem dala půl prdopu, vzhledem k tomu, že nevím, jak to mělo vypadat, tak to prostě nějak vyšlo. Asi to nemám tak nadýchané jako na obrázcích, ale to je jedno. Jen bych asi do receptu napsala jak dlouho a na kolik stupňů to péct. Já to hledala v diskuzi :-$ Děkuji za recept a přeji, ať se daří. (hello)
Gitty 30. 1. 2014, 7:58
@hadlen (Y) I já děkuji :-) Jak dloho a na kolik stupňů se korpus peče JE v receptu uvedeno - u obrázkového popisu, ale spíš je to individuální k vlastní troubě a druhu korpusu, protože jak píšu - může se ten můj korpus nahradit vlastním oblíbeným receptem. (hello) Mějte se hezky, Petra a kluci (hello) (pirko)
hadlen 7. 3. 2014, 16:21
@Gitty ´Tak to se omlouvám, já obrázky jen prohlédla (smich)
Lupami 10. 11. 2013, 16:32
právě jsem dopekla, je výborný akorát jsem neměla v čem namočit piškoty tak jsou tvrdé a suché, snad trochu změknou pod tím krémem. Krém se mi nesrazil, dala jsem do Salka nejdřív tvaroh a potom teprve zašlehala máslo :-$ Jinak výborný recept děkuji (L)
Kamis1 3. 2. 2014, 13:56
@Lupami Do rumu s vodou jsem je nechtěla máčet kvůli dětem, ale namočila jsem je do šťávy od ananasu(konzerva) a byly výborné. (Y)
Gitty 18. 11. 2013, 19:48
@Lupami (L) Moooc děkuji (hello)
(Petruše) 25. 8. 2013, 13:26
Dnes jsem opět pekla. Je výborná ke (C). A chutná všem (zajic). Moc děkuji za recept (L)
Gitty 25. 8. 2013, 17:04
@(Petruše) :-) I já moc děkuji za pochvalu (hello) (jablka)
Jiruska 12. 7. 2013, 22:01
Řezy jsem dnes vyzkoušela a chuťově super, moc nám to chutná.. (Y) jen jsem po přečtení příspěvků neměla odvahu zkusit těsto bez prášku do pečiva a raději jsem použila moje osvědčené piškotové těsto, kam se dává půlka prášku do pečiva a je krásně nadýchané. Piškoty jsem polévala kávou s rumem a opravdu vynikající! Krém problém nebyl, vše jsem měla v pokojové teplotě, máslo a Salko jsem vyšlehala šlehačem a pak po lžících přidávala tvaroh (a to zrovna manžel koupil omylem nízkotučný) a už jsem jen vmíchávala lžící a ne šlehačem.. byl krásně hladký, ani náznak sražení. Na čokoládovou polevu jsem použila čokoládu na vaření a nechala jsem si lžíci krému, který jsem do ní přidala a díky tomu se krásně na krém rozetřela. Tak tolik moje postřehy. Moučník nejlépe chutná trošku odležený a vychlazený z lednice. Děkuji za inspiraci, určitě jsem nedělala naposledy a všem doporučuji vyzkoušet, nebudete zklamané! (Y) (L)
Gitty 26. 7. 2013, 13:32
@Jiruska (Y) (Y) (Y) Jani mooooc děkuji za popis, dle toho věřím, že se Vám to povedlo na výbornou a moc chutnalo. Přeji krásné léto (leto) (kytara) Petra (hello)
venda kudelova 13. 6. 2013, 10:22
Budu pect v sobotu vypada dost dobre (Y) jen by me zajimalo jestli to neni moc preslazene *-) moc dekuji ^o) (L)
Gitty 12. 7. 2013, 14:17
@venda kudelova Aby to nebylo moc sladké, tak můžete využít výše uvedených tipů (Y) (hello)
gabikaKa 6. 6. 2013, 20:44
Rezy som robila minulý víkend, ozdobila som ich aktuálne - jahodami. Mali veľký úúúspech (zajic), len som ich našla u inej autorky. Ale myslím, že to nevadí, dobrého nie je nikdy dosť. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4396114
Gitty 6. 6. 2013, 21:09
@gabikaKa (Y) (Y) (Y) Gábi, smekám klobouk... doslova nááááádhera (clamp) Velká pochvala (clamp) (F) (F) (F)
katka 777 2. 6. 2013, 7:19
nádhera,spisujem,čo mi chýba do receptíka a rýchlo dokúpim,vyzerá fantasticky (L)
Gitty 5. 6. 2013, 8:34
@katka 777 :-) moc děkuji, určitě zkuste (Y) (hello)
Lucius1981 1. 6. 2013, 20:43
Řezy jsou vynikající pekla jsem už několikrát a vždy s úspěchem (Y) (Y)
Gitty 1. 6. 2013, 23:24
@Lucius1981 :-) Moc děkuji Lucko ! :-) (hello)
mon-cheeris 23. 5. 2013, 10:51
(Y)to vypadá luxusně ^o) určo zkusím (witch)letím koupit to co nemám ,-) (L)
Gitty 23. 5. 2013, 11:12
@mon-cheeris :-) Určitě zkuste, pak uvidíte, jak rychle zmizí (zajic) (hello)
Zuňulka 13. 5. 2013, 6:14
Tak musím také pochválit (Y) |:o) (clamp). Řezy jsou výborné!!! Dělala jsem je tedy už podruhé, napoprvé se mi nepovedl krém, tak jak tu psalo již mnoho maminek přede mnou :-@. Ale napodruhé už jsem to vymakala, tak se podělím o zkušenost :-). Při prvním pokusu se krém po přidání tvarohu srazil, piškoty jsem namáčelo málo (byly pak někde suché a tvrdé) a dala jsem moc marmelády. Při druhém pokusu jsem také dala vaničkový tvaroh, ale už ne nízkotučný, a nechala jsem ho skoro celé dopoledne hezky na lince rozmíchaný v míse. Když jsem ušlehala Salko s máslem, přidávala jsem tento máslový krém po lžících do tvarohu. Hezky pomalu jsem rozmíchávala, a světe div se - nic se nesrazilo ,-). Krém pak opravdu i jinak chutná, nejen vypadá (H) :-$. Upečený piškot jsem pomazala lehce marmeládou (ne jako u prvního pokusu, kde jsem dala silnou vrstvu - bylo toho moc), opravdu jen aby se piškoty nehýbaly, až na ně budu dávat krém (také by šlo piškot lehce namazat hotovým krémem - rada pro ty, co nechtějí marmeládu). Na to jsem dávala piškoty namočené v kávě s rumem (rumu jsem dala málo a ještě jsem ho tam nalila do horké kávy, tak alkohol byl dle mého nulový ,-) - rozhodně si nikdo nestěžoval, že by to bylo moc rumové ,-). Piškoty jsem tentokrát namáčela hodně a ještě jsem na ně i rozlila zbytek kávy s rumem, co mi zbyla po namáčení. Celkem jsem spotřebovala cca 2-3 dcl. Na piškoty jsem dala nesražený krém (H), šoupla na chvilku do lednice, než se mi rozpustila čokoláda s kaštany a kouskem másla (půlka tabulky čokolády na vaření, půlka kaštanů a plátek másla - dle potřeby, aby to bylo tekuté ,-) ). Pak jsem rozlila polevu na trochu ztuhlý krém a vidličkou dodělala. |:o)Pekla jsem to mamče na oslavu do práce a byla jsem móóóóc od všech pochválena (Y) :-) |:o) (clamp). Mamča mi pak donesla poslední kousek (co zachránila ,-)) domů, a musím říct, že to bylo úplně něco jiného, než při prvním pokusu! Děkuji moc za super recept!!
Gitty 14. 5. 2013, 15:49
@Zuňulka (Y) (Y) (Y) Paráda, děkuji za další tipy jak práci na řezech vylepšit (Y) ! Moc mě potěšilo, že řezy měly takový úspěch :-) (clamp) ! Zuzko, moc Vám děkuji a přeji krásné sluníčkové dny (kytara) (leto) (flower) (hello)
Káťa V. 19. 2. 2013, 18:39
Petro díky za supr recept (Y) (Y),měla jsem strach,že se nepovede,ale byla to supr ňamka (clamp)
Gitty 20. 2. 2013, 13:25
@Káťa V. :-) :-) :-) I já moc a moc děkuji !!! (hello)
Jana H 9. 2. 2013, 14:08
supéér (Y)
Gitty 10. 2. 2013, 15:49
@Jana H (clamp) Moooooc děkuji (hello)
wictorie 1. 2. 2013, 11:29
Měla jsem stejný problém jako Martina a Lucka :-( Když jsem k Salku a máslu přidala tvaroh tak se to srazilo a bylo to hrozně moc řidký, k jídlu to bylo ale vzhledově nehezké.
Gitty (upraveno) 20. 2. 2013, 13:25
@wictorie *-) To mě moc mrzí. Ten tvaroh má sám o sobě hrudky, takže krém nebude nikdy hladký, ale proč Vám to neztuho opravdu nevím, mě to zatím vždycky ztuhlo, takže opravdu netuším proč *-)
mikescatko 29. 9. 2012, 20:22
Marti, nesmutněte, mně se to stalo taky +o( , taky jsem to nechala odležet na pokojovou teplotu, ale bohužel, snad to na chuti moc nezmění...
M.A.R.T.I.N.A 24. 9. 2012, 13:27
Ahoj, tak koláčik som piekla teraz na víkend,ale nevydaril sa. :-S vymiešla som maslo so Salkom, krém bol výborný, hladký ale akonáhle som tam začala primiešavať tvaroh, tak sa to seklo :-| Všetky tri veci aj Salko,aj maslo aj tvaroh boli rovnakej teploty, takže nechápem, čím to je...
Gitty 20. 2. 2013, 13:29
@M.A.R.T.I.N.A *-) Ta to mě mrzí, že se nepovedlo. Krém ale nebude nikdy hladký, protože tvaroh je sám o sobě hrudkovatý ... Můžete to příště zkusit bez tvarohu nebo mrknout na tipy od maminek v rozpisu mého receptu úplně na konci. (hello)
Bibiána H. 23. 9. 2012, 11:10
(Y) (Y) (Y)
nadhoz 23. 9. 2012, 10:53
tak buchta už se chladí v ledničce, použila jsem bebe sušenky a už se těším až ochutnám
MAXA75 8. 8. 2012, 17:41
Ahoj, prosím poraďte kde koupím to hotové zkaramelizované Salko, kolik stojí a jak to vypadá! Děkuji :-o
maršmeloun 3. 11. 2012, 8:34
@MAXA75 Evy,kupuji v penny stoji kolem 30kčmajího vedle obyč salka taková hnědo-červená plechovka.
Zanka30 11. 6. 2012, 14:45
.Super,dekuji za recept (Y)
beruškaveruška 11. 6. 2012, 11:51
dobrý den děkuji za skvělý recept buchta se mi povedla a měla velký úspěch (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie