Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 603 návštěvníků)

Švestková povidla... ta nej... jen pro rozmlsané

5.0
Švestková povidla... ta nej... jen pro rozmlsané

Potřebné ingredience

2 kg švestek,
2 lžíce octa,
50 dkg cukru,
1/2 káv. lžičky mleté skořice,
3 roztlučené hřebíčky,
4 pol. lžíce rumu

Postup přípravy

Jsem milovnice všeho sladkého a pečeného. A když jsem jednou ochutnala tahle povidla, už jsem jiná nechtěla. Vždycky jsem kupovala nebo nějaká domácí dostala. Ale až díky tomuto receptu je dělám a budu dělat jen sama. Jsou božííííí, doslova luxusníííí. A navíc receptík vůbec není tak pracný, jak by se mohl někomu zdát. Zvládla jsem to i se dvěma malýma dětma a výsledek opravdu stojí za to.

Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....

vypeckované a octem pokapané švestky, připravené do trouby

po 25 minutách posypané první dávkou cukru (25 dkg)

po 15 minutách, před nasypáním druhé dávky cukru (posledních 25 dkg)

po upečení... teď už jen přidat hřebíček, rum a skořici a rozmixovat

rozmixované... už jen naplnit sklenice

z jedné dávky mám čtyři 350 ml sklenice

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

gabikaKa 6. 9. 2015, 21:36
Robievam lekvár (povidla) takto už pár rokov. Je to najjednoduchšia a pritom najchutnejšia verzia lekváru. Na kilo dozretých sliviek stačí 200 g cukru. (Y)
Marcela52 6. 9. 2015, 17:05
Právě jsem je podle Vašeho receptu uvařila, vlastně upekla. Jsou to nejlepší a nejchutnější povidla, jaká jsem kdy ochutnala.Pekla jsem je v hlubokém čtvercovém pekáči ze 4 kg švestek. Hřebíčky jsem rozdrtila v porcelánovém hmoždíři. Jen se mi podařilo při závěrečném rozmixování semtam postříkat dolní i spodní dvířka kuchyňské linky, taky obličej-pozor na oči, ale už je uklizeno. Z tohoto množství mám 5 velkých a jednu menší sklenici. Úžasná povidla, jsou tak dobrá, že se to nedá popsat!!!!!! Lahůdka místo bonbónů- no božská mana. Oproti fotkám zde je mám mnohem tmavší, asi více rozmixovaná. (Y) :-p
mar.paj 2. 9. 2015, 22:30
Děkuji za Váš super recept! Jsou to naprosto fantastická povidla (Y) Vynikající chuť a skoro bez práce (clamp) Na povidla v obchodě už se ani nepodívám...
kokoska24 22. 8. 2015, 14:32
Asi to bude dobré, ale spíš mi to připomíná klevelu. Povidla se vaří jen z přezrálých švestek bez přidání cukru a octu se dává jen trošička na konzervaci. Klasická povidla vypadají jinak.
šmudřinka 17. 9. 2014, 21:36
Může se udělat i z hrušek *-) *-) *-) Děkuji (L)
Didinka99 16. 10. 2014, 14:53
@šmudřinka Také by mě to zajímalo.Hrusek mam dosti asi to risknu ,-)
79Iveta 16. 9. 2014, 12:08
Zuzi, dělám je už druhým rokem (Co máme vlastní zahrádku.) a jsou fakt super!!! Není to pracné a všem chutnají. Moc děkujeme za recept!!! :-) Mějte se krásně. Iveta ;-)
abc 16. 9. 2014, 10:53
(Y) (Y) (Y) Včera jsem dělala z 9 kg a dnes mě čeká zbytek bedny ,-) povidla jsou skvělá a skoro bez práce, až na to odpeckovávání :-) 8-|
MonikaAles 13. 9. 2014, 23:02
(Y)
P.A.V.L.A 10. 9. 2014, 15:43
(Y) (Y) (Y)
Rezinka 10. 9. 2014, 15:13
(Y) (F) (Y)děkuji za recept, jsou super (Y) (F) (Y), jen škoda, že jsem recept objevila až teď, kdy už máme švestky opadané a už jsem zachránila jenom poslední 4 kg :-(Takže recept ukládám a doufám, že příští rok bude opět úroda (jablka)
rufino 8. 9. 2014, 20:09
Také se přidávám mezi spokojené, nepřipalují se, skvěle chutnají, husté jsem je měla tak akorát, příště uberu také trošku cukru, jsou dost sladké, doufám, že to nebude mít vliv na hustotu
matyho 8. 9. 2014, 18:32
(clamp)...výborná luxusní...jiné hodnocení ani nelze. Nejsou nijak náročná a výsledek je super. Už se těším jak je v zimě namažu na vdolky nebo dám do koláčků. (Y)
vejunka2 1. 9. 2014, 11:11
Jsou vynikající |:o)
ibara 1. 9. 2014, 0:02
(Y) Recept je tu víckrát, např. tady http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=114464 ,-) Dělala jsem několik dávek, koření dala hned na začátku pečení, povidla jsou chuťově skvělá, jen dost řídká a po tom všem pečení jsou všechny vitamíny bohužel pryč, ovšem je to dobrůtka, to se musí uznat :-) (flower)
teddysek1 31. 8. 2014, 23:41
Také jsem vyzkoušela a jsem nadšená. Jednoduchá příprava a výborná chuť (clamp) Super (Y) (Y) (Y)
anaba 31. 8. 2014, 11:07
taky musím vyzkoušet (Y)
johnynka 31. 8. 2014, 11:16
@anaba (smich)
Jsouk 30. 7. 2014, 13:58
Dělala jsem podle Vašeho receptu a musím jen chválit,jsou vynikající.Jen malý zlepšovák ,místo rumu stačí 1PL rumové tresti.Švestek je dost,tak se budou dělat ještě jednou.Děkuji za recept. (clamp) (Y)
Filipka 6. 10. 2013, 17:19
vynikající, rychlé, téměř bezpracné, jiné už dělat nebudeme (Y)
jaxa (upraveno) 25. 9. 2013, 15:08
Tak já - zavařováním a vším podobným nepolíbena, jsem zkusila a je to dobrý!!! Nevěřila jsem, že to nepřipálím, ale fakt že se to vůbec nepřichytávalo! SUPER - chuťově, jen příště více vypeču šťávu, mám povidla trochu řidší.
honey76 23. 9. 2013, 14:34
také jsem zkusila a jsou fakt výborné a nenáročné na práci,určitě doporučuji

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie