Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 487 návštěvníků)

SKVĚLÝ DOMÁCÍ KEČUP - super pro malé kečupožrouty

0.0
SKVĚLÝ  DOMÁCÍ  KEČUP - super pro malé kečupožrouty

Potřebné ingredience

3kg rajčat, 4 větší cibule, 4 větší jablka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce soli, 15 dkg cukru, 10ks cukerínu (sacharinu = umělé sladidlo ), 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 dcl octu, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 5-6 hřebíčků, 1a1/2 lžíce nového koření.

Postup přípravy

Rajčata nakrájíme na poloviny, jablka oloupeme a vykrojíme jádřince, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do velkého asi 7L hrnce a přidáme ostatní suroviny. Vaříme 1a1/2 hodiny pod pokličkou a 1/2 hodiny bez pokličky, občas promíchneme, aby se odspoda nepřichytl. Ponorným mixérem rozmixujeme, přes měkký cedník propasírujeme. Pomocí trychtýře plníme předem vypečené lahve a uzavíráme předem vyvařenými víčky.

Kečup je naprosto skvělý. Děláme ho každý rok a když předčasně dojde, raději si necháme zajít chuť, než abych koupila tu hroznou umělotinu plnou chemie, kterou výrobci nazývají kečupem.

Moje kečupová příprava... :o)) Kečup vařím venku - jednak odpadá binec v kuchyni, jednak to při vaření není všude doma cítit....

Rajčata a jablka umyjeme a nakrájíme, oloupeme cibuli a česnek a vše dáme do 7L hrnce - velikost hrnce mám odzkoušenou - jedna dávka se sem přesně vejde - samozřejmě ve finále je kečupu asi třetina...

Přidáme ostatní suroviny a dáme vařit na 1,5 hodiny s pokličkou a 1/2 hodiny bez pokličky ( záleží na množství vody v rajčatech - doba varu může být kratší i delší - prostě podle toho, jak chcete mít kečup hustý.... )
Občas je potřeba míchnout pořádně ode dna - když jdou plotýnky naplno, má tendenci se přichytnout....

takhle nějak vypadá kečup po ukončení vaření - před rozmixováním.

Ponorným mixérem rozmixujeme.

.....a pomocí měkkého cedníku a gumové stěrky propasírujeme.

V cedníku by měl zbýt opravdu jen "odpad".

Takhle vypadá kečup po propasírování - jsou to slité 3 várky, proto je toho plný hrnec...

Pomocí trychtýře nalijeme kečup do předem vypečených, ještě horkých sklenic.

Uzavřeme předem vyvařenými víčky a je HOTOVO !!!!! Z jedné dávky je cca 6-7 kečupových lahviček.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mondas 25. 8. 2011, 11:49
tak jsem právě kečup dodělala a mohu fakt říct že je vynikající |:o) |:o) (zajic)
Tlamička 24. 8. 2011, 14:58
Tak jsem dnes dělala kečup podle vašeho receptu a je naprosto skvělý |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)Jen naplnila jsem ho horký do sleniček a otočila dnem vzhůru.Ted je vlažný ale víčka jdou normálně promáčknout,znamená to že se mi to nechytlo?Možná ještě udělám dávku s feferenkou pro manžela (pusa) (zajic)Jo a dala jsem tam jem necelou decku octa a je super (zajic) (L)
Zrušený účet 19. 8. 2011, 11:34
Kečup jsem dělala,ale nevím proč,je moc tekutý a to jsem odebrala už tak 3 naběračky šťávy,ale chuťově dobrý jen dám příště méně octa (Y) (L)
Paluna 18. 8. 2011, 2:18
Tak jsem Lucinko též vyzkoušela kečupek a nevím, kde byla ta chybka, zda jsem měla nějaká více vodnatá rajčata, ale já vše vařila ještě skoro o hodinu více a pořád jsem měla kečup moc tekutý.... a na nás docela kyselý.. Ale to by bylo, abych si neporadila - kečup jsem zpátky z láhví vylila, znovu vařila, přidala cukr a nakonec zhoustnul (že teď to budeme dostávat z láhví sbíječkou :-D :-D :-D). Ale jinak je chuťově moc dobrý (L) (L) (L) (L)
chucky 1111 25. 8. 2012, 15:39
@Paluna U nás stejný problém (H)
TerryFox 13. 8. 2011, 21:48
ach jo, ach jo... :´( tak já dala na rady zde v komentářích a přidala pro barvu jednu řepu... výsledkem byl "kečup" chuti rozmixované zavařené řepy a i obdobné barvy (6) :-@ škoda surovin, práce i proudu :-( jedna řepa napáchala takový škody... omáčku řepové chuti fakt nevyužiju, takže celý obsah hrnce skončil v záchodě :-@ ale zítra se chystám pro další rajčata, chci ten kečup zkusit ,-) BEZ ŘEPY!!! :-D Nevím, zda mohlo mít vliv, že řepa byla bio, tudíž asi fakt chuťově výrazná, ale za mě její využití v receptu nedoporučuju (N) ,-)
TerryFox 8. 9. 2011, 14:40
@TerryFox Tak jsem se nakonec skutečně pustila do receptu podruhé, bez řepy, a jako dobrý, ale žádná hitparáda :-S Nevím, jestli jsem měla třeba nějaká málo rajčatová rajčata, ale prostě jsem nebyla z chuti kečupu tak nadšená, jak jsem dle skvělých komentářů tady očekávala... Já kupuju bio kečup, chutná mi, ale nejsem zase moc na kečup vysazená :-p Manžel ale nejvíc miluje Hellmans jemně pálivý a ten je tedy fakt chuťově lepší. Příští rok už opakovat nebudu, ale těch pár skleniček z letoška tedy střežím ve špajzu jak nějakou svátost, tak snad se mi nezkazí :-D
MajkaKi 10. 8. 2011, 20:28
(Y) (clamp) (pl) děkujeme za recept. (jablka)kečup je moc dobrý, chutná i naší mlsalce (X) (clamp) (clamp) (clamp)
Mispulka2276 18. 6. 2011, 22:13
Lucko, tak dnes jsem dělala jednu várku :-) a musím říct, že (Y) tak jsem hned hnala pro další rajčata a zítra budu dělat várky dvě ,-) moc nám ten kečupek chutná (zajic) a jen doufám, že se dožije alespoň vánoc ,-)
magdak 14. 6. 2011, 6:45
Já též souhlasím-umělé sladidlo je velký alergen,pro malé děti zcela nevhodný!!!!!! Když jsem přišla na kožní s vyrážkou na ruce ,tak první co bylo se mě primář zeptal zda nesladím umělým sladidlem-že to jsou chemický hnusy!!!!!! Takže kečup třeba super,ale rozhodně není bez chemie!!!!!
Lumpiček911 25. 5. 2011, 17:34
:-o Co to s váma lidi je? Tak hledám recept na kečup jo, a hned ten první co otevřu hlásá: "SKVĚLÝ DOMÁCÍ KEČUP - super pro malé kečupožrouty (bez chemie)". Tak si říkám super a čtu dál až se dostanu k: "10ks cukerínu (sacharinu = umělé sladidlo )" Jako vážně, co to s váma lidi je? Vždyť umělá sladidla jsou ty nejhorší chemické sračky na světě. Když už teda pomineme škodlivost, proč přidávat sladidlo do něčeho kam sem už přidal 15dkg cukru. Vždyť to sladidlo mi akorát zničí chuť.
Jitule64 14. 6. 2011, 5:05
@Lumpiček911 No a co! Tak ho nedělej! Já na tenhle recept nedám dopustit a když zavařuji okurky, tak dávám do receptu od mé mamky taky třeba JENOM cukerín a jsou výborné!!! Nehledě na to, že jsou pro diabetiky. A pokud jsi tenhle recept nevyzkoušel, tak neposuzuj...od kupovaného je tam tedy chuťově veeeelký rozdíl a myslím, že v tomhle je i víc rajčat. ,-) Já jdu dnes na něj a rovnou dvojitou dávku. Loni se ani Vánoc nedožil. Luci moooc díky za tenhle super recept!
stetinac13 3. 10. 2010, 17:10
Tak jsem právě dodělal a naplnil sklenice. A musel jsem to bránit vlastním tělem, aby se k tomu nedostala rodina / a vzhledem k mé postavě to měla dost problematické / - dokonce i manželka, která kečup moc nemusí (tudledudle). Teď hlídám až vychladne, ale vnuk už mě stačil jednu sklenici zcizit - je to bomba a skvělá chuť. Asi udělám ještě jednu dávku. (Y)
luccil 30. 9. 2010, 12:29
Také jsem kečup vyzkoušela, jen jsem nedala pálivou papriku a dala jsem méně octa. A byl vynikající. I já co nejsem až tak kečupová na něj chodim, jak zjistim, že jsme otevřeli další skleničku. Moc děkuji za inspiraci (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o) |:o) (L)
mktka 19. 9. 2010, 15:17
Parádní kečup!!! (Y) (Y) (Y) Už dělám druhou várku :-p Díky za recept! (clamp) (clamp) (clamp)
janka_zizi 29. 8. 2010, 19:18
(Y) Dnes jsme vyřili kečup. Dělal se sám, občas jsme promíhali. Syn je kečupovej a tak jsme mu dali do misky trochu kečupu. dal si ho na chleba s pomazánkou (dost divná kombinace) a vychutnával... Kdyby jsme to nedali hned do sklenic, tak to za tepla sežral. Manžel chodil a ochutnával, moc si libuje.... děkuji za recept. Názor syna: kečup je moc dobrej, je 100x lepší než rajčata. rajčatům maminka říká "kečup v originálním balení" 8o|
jazumi 28. 8. 2010, 16:19
díky moc za recept (Y) ... nikdy jsem nevěřila,že já budu někdy vařit kečup :^) ... překonala jsem se -a dnes vařím druhou várku [A] (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y)
73Lenka 26. 8. 2010, 0:14
:-@
73Lenka 26. 8. 2010, 0:13
(pst)
Lenpod 12. 8. 2010, 13:54
Tak letos se opět pustím do tohoto kečupu, jelikož z něj loni brzy nic nezůstalo. Vyzkouším i ten tlakový hrnec pro zkrácení varu, láká mě i pekárna...uvidíme. Kečup byl loni pěkně hustý (rajčata Tornádo) - a ikdyž jsem ho nalila do sklenic 0,7l (po Kubíkovi), tak ani po otevření neplesnivěl, jak se některé mamince stalo (zřejmě to bylo nadbytkem vody). Ani cukerín jsem nepoužila, jen cukr a uzavřený kečup byl ve spíži, po otevření v lednici. Opravdu, všem vřele doporučuji.
Hyzule 9. 8. 2010, 9:26
Taky zkusím váš kečup (Y)děkuji za vložení
merlor 17. 7. 2010, 11:29
Díky za recept,dělala jsem o víkendu poprvé a povedl se,je hustý a chutově naprosto vynikající a včera jsem dělala druhou dávku. Ti co ochutnali chtěli recept a přidávala jsem do omajdy na špagety a pod maso a nemá to chybu. (Y) (Y) (Y)
Zrušený účet 24. 6. 2010, 16:42
Lucko,díky za super receptík (Y) (Y) (Y) (Y),kečup je sice trochu sladší,ale dětem strašně chutná (zajic) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie