Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Goji

0.0
Goji

Postup přípravy

Goji všemocná plodina, slychávám o ní ze všech stran, což mě donutilo balíček této, právem nazývané superpotraviny, zakoupit. Po pár uzobnutí z pytlíku, jsem malé, zdravé pochoutce propadla.
Goji (čínsky kou-čchi )jsou sušené plody trnitého keře kustovnice čínské. Mají sladkokyselou, jemně nahořklou chuť(něco mezi třešní, brusinkou a šípkem). Goji rostou v úrodné půdě himalajského podhůří, kde jsou běžnou součástí jídelníčku.
Celý proces pěstování a sklizně je šetrný, plody jsou setřeseny na plachty a sušeny v polostínu, nejsou tedy uměle dosoušeny.
Z nutričního hlediska jsou goji velmi hodnotným ovocem. Obsahují několik druhů esenciálních aminokyselin, celou řadu stopových prvků (zinek, železo, měď, vápník, germánium, selen a fosfor), velké množství beta-karotenu, vitamíny C, B1, B6, B2, E, rostlinný sterol beta-sitosterol, který se používá k léčbě zvýšené hladiny cholesterolu a antioxidanty. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů.
Goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávájí do cereálních směsí a jogurtu. Skvělé je také přidávat goji do ovocných koktejlů a šejků. Čínskou specialitou je příprava čaje z Goji, podobně jako to my děláme s šípky. Klasický způsob přípravy je vařit asi jednu lžíci kustovnice (cca 9-10 g) ve 1/4 litru vody 5-10 minut a vývar i s bobulemi vypít a sníst. Goji lze přitom sníst i po vyluhování.
Dokáží chránit buňky před volnými radikály, zlepšují činnost střev, zmírňují bolest hlavy i potíže se zrakem, snižují cholesterol, působí příznivě při nervozitě, při menstruačním cyklu, impotenci, posilují imunitní systém, působí proti rakovinovým buňkám, posilují játra a ledviny, snižují krevní tlak, využívají se při léčbě lupénky, zlepšují paměť, zpomalují starnutí pleti, připisují se jim také vlastnosti afrodiziaka.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Marek-Ma 29. 5. 2017, 23:28
Goji je skvělá. Tady jsem našel nějaké další recepty na zpracování goji https://www.vitalia.cz/clanky/jak-uzivat-plody-goji-pro-zdravi-na-chut-i-v-kosmetice . Docela mne překvapily například goji ve víně. Nebo tady https://www.rawmarket.cz/kustovnice-cinska jsem našel dobře zpracovaný článek o historii, vlivu na zdraví a užitečných informacích o goji
lidare 19. 5. 2011, 21:42
:-)taky mám doma a večer pojídám místo oříšků nebo brambůrek :-)
Janyse 17. 5. 2011, 10:16
to bych ráda zkusila, ale kdo to prodávají? Děkuji (F)
Pidulka_14 17. 5. 2011, 10:37
@Janyse Koupí se ve zdravé výživě. Taky to zobu.
kopretina123 17. 5. 2011, 10:43
@Pidulka_14 Nejen ve zdravé výživě, ale i v normálním obchodě u sušeného zboží.
jájina112010 5. 4. 2012, 23:00
@kopretina123 kupuji v tescu za dobrou cenu-1OOg za 25Kč

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie