Zobrazit přihlášovací formulář

Zeleninová jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 188 návštěvníků)

CUKETA 100x jinak

0.0
CUKETA 100x jinak

Potřebné ingredience

.

Postup přípravy

Cukety po čínsku
6 mladých cuket, 3 lžíce sádla, 6 menších cibulí, 6 stroužků česneku, lžička mletého zázvoru, lžička pálivé papri-ky, několik lžic sójové omáčky, 2 malé rajské protlaky, sůl

Cukety bez jádřinců nakrájíme na kostky, osmažíme na sádle společně s pokrájenou cibulí, přidáme koření, na plátky nakrájený česnek, sójovou omáčku, podle chuti osolíme a dusíme asi 30 minut. Nakonec vmícháme rajský protlak a ještě 10 minut povaříme. Horkou směs plníme do menších nahřátých sklenic, dobře uzavřeme, obrátí-me dnem vzhůru a necháme vychladnout. Hodí se jako příloha k masům.

Osmahneme narychlo kousky vepřového, hovězího nebo kuřete, zalijeme touto směsí, obyčejně ještě trochu při-sladíme, případně kápneme čínského vína, přidáme vývar, trochu škrobové moučky, povaříme a podáváme s rý-ží.


Chutney (čatní) z cuket I
5 cuket, 2 citrony, 4 dl bílého vína, 30 g cukru, 2 větší cibule, tymián, 2 hřebíčky, pepř, sůl

Cukety nakrájíme na kostky, citrony oloupané jako jablka na tenké plátky, jádra odstraníme. Vše zalijeme ví-nem, přidáme cukr, sůl, koření a nadrobno nakrájenou cibuli a pomalu vaříme na mírném ohni asi 90 minut. Čas od času zkusíme, jestli se směs nepřichytila, případně ještě podlijeme vínem.

Pokrm má mít konzistenci husté zavařeniny a ostrou sladkokyselou chuť. Je to vynikající příloha k masům, chut-ná i namazané na tmavém chlebu.


Chutney (čatní) z cuket II
3 cukety, 2 cibule, 4 lžičky octa, 4 lžičky cukru, 2 lžičky hořčičného semínka, 2 stroužky česneku, pepř, sůl

Cukety i cibuli drobně nakrájíme, osolíme, promícháme, zalijeme dvěma lžícemi vody a necháme v chladnu do druhého dne. Poté smícháme ocet, hořčičné semínko, cukr, prolisovaný česnek, pepř a sůl, podlijeme a krátce povaříme.Vmícháme cukety s cibulí a solí a znovu necháme přejít varem. Plníme do zavařovacích lahví, zavíč-kujeme a dáme na týden uležet. Podáváme jako pomazánku nebo k masům.


Imambajald
4 cukety, 6 paprik, 3 rajčata, 5 cibulí, 7 stroužků česneku, 2 bobkové listy, mletá paprika, petrželka, olej, sůl

Cukety nakrájíme na silnější plátky, osolíme, necháme odstát, pak je scedíme, osušíme a osmažíme dorůžova. Zpěníme drobně pokrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené papriky a rovněž osmažíme. Okořeníme mletou paprikou, osolíme, přidáme na plátky nakrájená rajčata a podusíme. Zalijeme šálkem vody, přidáme bobkový list a necháme přejít varem. Pak směs rozetřeme do kastrolu, přidáme cukety, posypeme petrželkou, zalijeme šálkem vody a dusíme na mírném ohni. Podává se studené.


Americký nákyp
3 cukety, 2 balíčky slaných sušenek, 50 g strouhaného sýra, 2 cibule, 250 g čerstvých hub, 1/4 l kysané smetany, 1,5 dl mléka, 3 vejce, 3 lžičky strouhaného křenu, 1/2 prášku do pečiva, 120 g hladké mouky, paprika, pepř, sůl, máslo na vymazání

Slané sušenky rozdrtíme na drobečky, smícháme je s paprikou a sýrem a polovinou směsi pokryjeme dno vyma-zaného pekáčku. Šleháme vejce, smetanu, mléko, křen, mouku, prášek do pečiva, pepř a sůl, přimísíme na cibul-ce podušené cukety a houby. Směs rovnoměrně rozestřeme na drobečkový základ, pokryjeme druhou polovinou drobečků, půl hodiny pečeme, nakrájíme na malé čtverečky a podáváme jako jednohubky.


Plněné cukety Bhara
6 malých cuket, 350 g mletého masa (hovězí nebo skopové), 3 plátky hovězího nebo skopového masa, cibule, stroužek česneku, rajče nebo lžička rajského protlaku, zelená petržel, několik lístků máty, hrst rýže, na špičku nože arabského koření bhara (lze nahradit Harissou), lžíce rajského protlaku, malá mrkev, citronová šťáva, olej, sůl

Nejprve si připravíme nádivku: předmáčíme si hrst rýže (asi čtvrt hodiny), mleté maso osolíme, přidáme cibuli, česnek, rýži, petržel, mátu, koření bhara, nadrobno nakrájené rajče a tím vším naplníme opatrně vydlabané cuke-ty - jen asi do tří čtvrtin, protože nádivka nabyde. V hrnci rozpálíme olej, dáme na něj plátky masa, nakrájenou mrkev a vydlabanou dřeň z cuket. Vložíme naplněné cukety, zatížíme pokličkou, zalijeme slanou vodou, ve které rozmícháme lžíci protlaku a pomalu vaříme skoro hodinu. Pak omáčku slijeme, přecedíme, podle chuti přidáme citronovou šťávu. Na jednu mísu dáme cukety, na druhou plátky masa a přelijeme omáčkou.


Cukety opilé vínem
5 cuket, 30 g cukru, 4 lžíce koňaku, 4 láhve bílého vína burgundského typu, 2 láhve polosuchého sektu, 1 citron

Asi třetinu cuket si dáme stranou, ostatní nastrouháme na hrubším struhadle, vložíme do hluboké mísy, zasype-me cukrem, zakapeme koňakem a necháme odležet. Pak zalijeme láhví bílého vína a postavíme alespoň na šest hodin do chladu. Poté přelijeme přes řídké plátno do bowlové mísy, kam ještě obsah plátýnka vymačkáme, a při-dáme zbylé vychlazené víno a sekt. Cukety, které jsme si dali stranou, nakrájíme na nudličky a vložíme do bowle spolu s kolečky citronu. Ihned podáváme.


Cukety opilé vodkou
1/4 kg cuket, 3 dl toniku, 2 citrony, vodka

Cukety nakrájíme a rozmixujeme s tonikem, vodkou a šťávou z citronu. Nalijeme do sklenic na ledovou drť a ozdobíme plátky druhého citronu. Konzumujeme za zpěvu písní.


Italská pochutina z cuketových květů
Existují dva druhy cuketových květů: samčí, ze kterých už nic nevyroste a které brzy uvadnou, a samičí, ze kte-rých pak vyrůstají ty známé okurky. Pochopitelně, že odřezáváme jen ty neplodící a to právě, když jsou krásně rozvité. Neomýváme je, jen odstraníme případné malé broučky.

Do kalichu květu vložíme klínek eidamu nebo podobného sýra a cca 2 cm sardelové pasty (v Itálii dávají malič-ké slané rybičky). Květy pak namáčíme v řídkém těstíčku z hladké mouky a vody (minimálně solíme, protože sardelová pasta je až ďábelsky slaná). Květy pak smažíme na oleji nebo na Ceres softu dozlatova.


Cuketový salát s cibulí
75% cuket, 25% cibule, několik červených paprik,
nálev: na 1 l vody 1/4 l 8% octa, 100 g cukru, 30 g soli
přísady do 1 sklenice: kolečko mrkve, půl lžičky hořčičných semínek, koriandr, 1 bobkový list, po 3 kuličkách pepře a nového koření, lístek bazalky, celer

Mladé cukety a cibuli nakrájíme na tenká kolečka, papriky na proužky, dáme do sklenic, proložíme přísadami, zalijeme horkým nálevem, uzavřeme a sterilujeme 30 minut při 85°C.

Cukety v oleji
4 cukety, 1/4 l vody, 1/4 l 8% octa, olej, česnek, sůl

Svaříme vodu s octem a solí, vložíme na kolečka nakrájené neloupané cukety a jen mírně povaříme. Scedíme a nechá-me vychladnout. Naklademe do sklenic, proložíme nakrájeným česnekem a zalijeme olejem. Necháme dva tři dny uležet a konzumujeme nebo dobře uzavřeme ve sklenicích a sterilujeme.

Sterilované cukety s paprikami
cukety, papriky,
nálev: hrneček octa, hrneček vody, lžička soli, trochu cukru, 5 kuliček pepře, bobkový list
Cukety nakrájíme na hranolky, papriky na kolečka. Naskládáme je ve vrstvách do zavařovacích sklenic. Svaříme nálev, zalijeme, zavíčkujeme a 20 minut sterilujeme při 85°C.


Pikantní cuketový salát
cukety, poloviční dávka paprik,
nálev: 1 l vody, 75 g cukru, 35 g soli, 12 tabletek sacharinu, 1/4 l octa

Cukety nahrubo nastrouháme, necháme odstát a vodu slijeme. Papriky nakrájíme na proužky a promícháme s cuketami. Vodu, cukr a sůl svaříme, přidáme sacharin, stáhneme z ohně a promícháme. Přidáme ocet a necháme krátce ještě jednou přejít varem. Nálevem salát ve sklenicích zalijeme, zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při 85°C.


Sterilováné cuketové zelí
cukety, cibule, ocet, kmín, olej, pepř, sůl

Cukety nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s ostatními přísadami, zavíčkujeme ve sklenicích a sterilujeme. Až budeme později sterilované cuketové zelí dusit, ještě je trochu okyselíme, podle chuti osladíme a můžeme přidat i tro-chu bílého vína a provensálského koření.


Cuketové močáky
cukety, celý pepř, nové koření, hřebíček, hořčičné semínko, mrkev, cibule, snítky kopru, případně křen,
nálev: 3/4 l vody, 3 dl 8% octa, 10 tabletek sacharinu, 30 g cukru, 30 g soli

Mladé cukety dobře očistíme a podélně rozpůlíme. Naskládáme je do kameninové nádoby, proložíme kolečky mrkve, cibule, křenu, snítkami kopru, prosypeme hořčičným semínkem, kuličkami pepře, troškou nového koření, hřebíčkem šetříme. Svaříme nálev a vlažným zalijeme. Močáky jsou ke konzumaci již za dva, tři dny. Můžeme ovšem také zalít cukety v zavařovacích sklenicích, zavíčkovat a sterilovat.


Televizní salát
Nejdříve si připravíme ingredience. Co nejrůznější, co dům dá, a fantazii se meze nekladou. Počet libovolný, skladba rovněž:
Nakrájíme zelí, spaříme, osolíme, smícháme s trochou krenexu. Vařené fazole osolíme, opepříme a promícháme v troš-ce oleje. Do vařené čočky nakrájíme cibulku, případně nakyselo naloženou cuketu. Hlávkový salát nebo čínské zelí posekáme na tenké proužky. Vařený celer na kostičky s troškou oleje. Nastrouháme jablko a pokapeme citronem, aby netmavlo. Růžičky vařeného květáku smícháme se špetkou karí v oleji. Tenká kolečka cibule rozebereme na kroužky. Nastrouháme na dlouhé nudličky mrkev a samozřejmě cuketu.
Máme ještě pokračovat?
Můžeme otevřít skleničku červené řepy a nakrájet. A konzervu s kukuřičnými zrny. Vystydlé špagety pokrátit a smíchat s kapkou majolky. Pokrájet na čtverečky ještě kus zelí, povařit, ochladit a ochutit chilli kořením a bazalkou. Nakrájet zbytky vařeného hovězího nebo jiného masa anebo na nudličky šunkový salám. A tak dále, možností je mnoho.
Do kameninového hrnce připravíme studenou omáčku většinou z majolky nebo tatarky, bílého jogurtu, tatry, zakysané smetany, ochutíme někdy jen solí, jindy kečupem nebo zeleným kořením, třeba bazalkou, nebo v ní rozmělníme nastrouhanou měkkou nivu, všechny ingredience dáme na hluboké talíře, na mísy a na mističky, do hrnce strčíme naběračku a je to. Každý si na svůj talíř nabírá a kombinuje podle vlastní chuti a hojně (s tím počítejte) zalévá omáčkou.

Cuketa po řecku
cukety, rajčata, mleté maso, 5 vajec, oregano, olej, pepř, sůl

Do vymazaného pekáče naklademe vrstvu neoloupaných cuket, nakrájených na hranolky, osolíme, opepříme a okoření-me oreganem. Pokračujeme vrstvou na kolečka nakrájených rajčat. Uprostřed bude vrstva mletého masa, které ochutíme jako na sekanou, načež znovu zopakujeme cuketovou vrstvu a všecko završíme opět rajčaty. Asi hodinu pečeme, pak slijeme přebytečnou šťávu, zalijeme rozšlehanými vejci a necháme v troubě srazit. Brambory a salát korunují dílo.



Cuketová nádivka
2 cukety, cibule, 2 stroužky česneku, 2 vejce, strouhanka, majoránka, petrželka, máslo, pepř, sůl

Cukety nemusíme loupat. Rozehřejeme máslo, přidáme nastrouhané, odstáté a slité cukety, cibuli a koření a dusíme. Necháme trochu vychladnout a přidáme žloutky, sůl, česnek, strouhanku a tuhý sníh. Ve vymaštěném pekáčku pečeme asi půl hodiny dozlatova. Podáváme se salátem.

Cuketová nádivka se salámem
2 cukety, cibule, 300 g salámu, 150 g strouhaného sýra, 200 g hrubé mouky, 6 lžic oleje, prášek do pečiva, 4 vejce, sůl, pepř

Cukety nemusíme loupat. Nastrouháme je, cibuli a salám nakrájíme na kostičky a všechno smícháme se strouhaným sýrem, vaječnými žloutky a moukou. Osolíme, opepříme, lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, nalijeme na vymazaný, strouhankou vysypaný plech nebo pekáč a upečeme dozlatova. Podáváme s bramborem.

Cuketa s těstovinami
3 cukety, 100 g těstovin, 2 rajčata, 2 papriky, cibule, 100 g strouhaného sýra, 1 dl mléka, 2 vejce, 2 stroužky česneku, bazalka, tymián, máslo, pepř, sůl

Zeleninu nakrájíme, smícháme s vařenými těstovinami, osolíme, ochutíme prolisovaným česnekem a dáme do vymaza-ného pekáčku. Zalijeme směsí mléka, vajec a koření a zapékáme asi 30 minut. Před dopečením posypeme strouhaným sýrem.

Zapečené cukety s ovčím sýrem
6 cuket, 200 g brynzy (nebo jiného pikantního sýra), 2 lžíce másla, lžíce strouhané housky, sůl

Neoloupané cukety upečeme nasucho v troubě, pak je posolíme a umeleme. Zapékací misku vymažeme máslem, vyložíme tence pokrájeným sýrem, na něj navrstvíme polovinu cuket, poklademe vločkami másla, položíme další vrstvu sýra a zbytek cuket, posypeme strouhaným sýrem smíchaným se strouhanou houskou, pokapeme máslem a zapékáme, až sýr zrůžoví.


Cukety po toskánsku
3 cukety, 75 g slaniny, ¼ kg rajčat, 150 g cibule, strouhaný sýr, olej, petrželka, pepř, sůl

Slaninu pokrájíme na kostičky, osmahneme na ní cibuli, přidáme nakrájené cukety, osolíme, opepříme a asi šest minut dusíme. Pak přimícháme nakrájená rajčata, strouhaný sýr, petrželku a ve vymaštěném pekáčku dozlatova upečeme.


Zapečené cukety po portugalsku
6 cuket, 200 g tvrdého sýra, 3 lžíce sádla, 3 lžíce hladké mouky,
na omáčku: 3 cibule, 2 lžíce másla, ½ kg rajčat, 2 lžičky cukru, 2 lžičky strouhané housky, česneková nať, mateří-douška, bobkový list, pepř, sůl

Omyté cukety nakrájíme na centimetrová kolečka a několik minut je povaříme ve slané vodě. Necháme okapat, osolíme a na 20 minut je zatížíme, abychom je zbavili vody. Pak je osušíme ubrouskem, obalíme v mouce a osmažíme. Několik lžic prolisované omáčky nalijeme na dno zapékací misky, vyložíme ji plátky pokrájeného sýra a na ně vrstvíme smažené cukety. Zalijeme zbývající omáčkou. Strouhanku smícháme se strouhaným sýrem, posypeme a zapečeme v troubě.
Omáčka: na másle osmahneme cibulku, přidáme rozpůlená rajčata, česnekovou nať, mateřídoušku, bobkový list, pepř, sůl a cukr a dusíme, dokud omáčka nezhoustne.



Cukety zapečené se sýrovým bešamelem
cukety, strouhaný sýr, bešamelová omáčka, sůl

Cukety nakrájíme na hranolky, v osolené vodě povaříme, okapané smícháme se strouhaným sýrem, zalijeme bešamelem a necháme v troubě zapéct.



Zápek z cuket a rajských jablíček
2 cukety, rajská jablíčka, cibule, 25 g másla, 1 a ½ dl bílého vína, 6 tenkých plátků slaniny, 2 lžíce strouhaného parme-zánu nebo jiného tvrdého sýra, pepř, sůl

Cibuli nakrájíme na kostičky, oloupanou cuketu na hranolky, rajčata na plátky, cibuli podusíme, vše navrstvíme do ná-kypové formy, osolíme, opepříme, zalijeme vínem, poklademe vločkami másla a v troubě zapečeme. Slaninu osmahne-me na pánvi a přidáme spolu se sýrem k hotové zelenině.


Zapečená cuketa s párkem a žampiony
4 cukety, 2 párky, 100 g žampionů, 100 g strouhaného sýra, ¼ l smetany na šlehání, sladká paprika, olej, sůl

Omyté cukety a párky nakrájíme na půlcentimetrová kolečka. Vymazaný pekáček poklademe vrstvou cukety a osolíme. Další vrstvu tvoří párky okořeněné paprikou a dušené houby. Všecko opakujeme ještě dvakrát, končíme cuketou, kterou hustě posypeme sýrem, zalijeme smetanou, přiklopíme a zapékáme asi půl hodiny. Pak ještě v troubě na chvíli odkryjeme, aby se vytvořila růžová kůrka. Podáváme s brambory nebo s chlebem.


Cukety se žampiony
2 cukety, 150 g žampionů, 4 vejce, 30 g strouhaného sýra, 40 g másla, strouhanka, bešamelová omáčka, sůl

Podélně rozpůlené cukety uvaříme ve slané vodě, potřeme vrstvou dušených žampionů, položíme do nich ztracená vejce, dáme do ohnivzdorné vymazané misky, zalijeme bešamelovou omáčkou a zapečeme.


Rajský zápek
4 cukety, ½ kg mletého hovězího, cibule, pórek, 2 šálky rajčatové šťávy, 1/3 šálku rajčatového protlaku, šálek strouhaného sýra, šálek měkkého tvarohu, vejce, lžička oregána, lžíce petrželové natě, olej, pepř, sůl

Cukety neloupeme, nakrájíme je na centimetrové plátky, osolíme a po obou stranách na oleji osmažíme. Z ostatních přísad utvoříme hmotu a střídavě s cuketami vrstvíme do vymaštěného pekáčku, zakončíme směsí sýra, tvarohu a vajec a zapečeme.


Zapečené cukety s mandlemi
4 cukety, 150 g strouhaného sýra, mandle, 6 lžic smetany, 4 žloutky, citronová šťáva, olej, pepř, sůl

Cukety omyjeme, po délce rozřízneme a předvaříme je asi pět minut v osolené vroucí vodě. Necháme okapat a řezem nahoru jimi vyložíme olejem vymazanou misku. Osolíme, opepříme a zakapeme citronem. Připravíme si směs ze smetany, žloutků, sýra a na nudličky nakrájených mandlí a navršíme ji na cukety. Vidličkou směs trochu přitlačíme a v předehřáté troubě zapékáme dozlatova.


Cukety parmazánské
4 cukety, 3 lžíce strouhaného parmazánu nebo jiného tvrdého sýra, 3 lžíce rajské omáčky, 3 lžíce mouky, 40 g másla, 2 vejce, olej, pepř, sůl

Cukety nemusíme loupat. Nakrájíme je na plátky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce a rozšlehaném vejci. V rozpáleném oleji je po obou stranách osmažíme, pak je naklademe ve vrstvách do zapékací misky, každou vrstvu posypeme strouhaným parmazánem, poslední přelijeme rajskou omáčkou, posypeme silnější vrstvou sýra a zapékáme v horké troubě asi dvacet minut.

Cukety s míchanými vejci a bramborovou kaší
4 cukety, cibule, 2 lžíce másla, 1/8 l sladké smetany, 6-8 vajec, strouhaný sýr, bramborová kaše, sůl, pepř

Cukety rozpůlíme, vydlabeme, cibuli mírně osmahneme, zalijeme smetanou, vložíme cukety, osolíme, opepříme a deset minut dusíme. Vymažeme ohnivzdornou misku a na dno dáme vrstvu bramborové kaše. Cukety vyjmeme, do smetany s cibulí vmícháme vejce a necháme ztuhnout. Směsí naplníme cukety, vložíme na bramborovou kaši, posypeme sýrem, zakapeme olejem a krátce zapečeme.

Nákyp z cuket s bramborami

2 cukety, ½ kg brambor, 2 vejce, 100 g strouhaného sýra, smetana na šlehání, špetka pálivé papriky, máslo, pepř, sůl

Oloupané brambory nakrájíme na silnější plátky, stejně tak omyté cukety, osolíme, střídavě poskládáme stupňovitě do zapékací misky lehce vytřené máslem a zalijeme omáčkou ze smetany, vajec, sýra a koření. Povrch posypeme vločkami másla a necelou hodinu v předehřáté středně horké troubě zapékáme.



Cuketová musaka
2 cukety, ½ kg brambor, 300 g mletého vepřového masa, cibule, 1/8 l mléka, lžička mouky, 2 vejce, pažitka, pepř, sůl

Brambory oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a opečeme na oleji. Zpěníme cibuli a opečeme na ní osolené a opepře-né mleté maso. Přidáme nakrájené cukety a pažitku a promícháme.Do vymaštěného kastrolu klademe střídavě vrstvu brambor a vrstvu masové směsi. Končíme vrstvou brambor. Zalijeme mlékem, do kterého jsme zakvedlali vejce a hlad-kou mouku a zapečeme.



Žába v díře
4 cukety, 4 párky, 120 g hladké mouky, 2 vejce, 3 dl mléka, olej, sůl

Do mouky přidáme sůl, vejce a část mléka, dobře rozšleháme, přidáme další mléko a necháme odstát. Párky opečeme ve vymazané zapékací misce a zalijeme připraveným těstíčkem, do něhož jsme zamíchali jemně nastrouhané neloupané cukety. Pečeme půl hodiny, po patnácti minutách zmírníme žár.



Řecký zeleninový hrnec
2 cukety, 400 g hovězího masa, 3 pórky, 250 g mrkve, 120 g celeru, 150 g hub, 120 g slaniny, 2 šálky bramborové kaše, máslo, strouhanka, paprika, sůl

Cukety nakrájíme na plátky, ostatní zeleninu a maso umeleme, osolíme a hodně opaprikujeme. Bramborovou kaší pokryjeme dno dobře vymaštěné misky, na ni navrstvíme mleté maso se zeleninou. Další vrstvu tvoří cukety. Povrch poklademe tenkými plátky slaniny, posypeme strouhankou a vločkami másla. Upečeme ve středně vyhřáté troubě.



Pečené cukety s rýží
4 cukety, 4 cibule, 2 lžíce rýže, 3 rajčata,, hladká mouka, olej, paprika, petrželka, pepř, sůl

Cukety nakrájíme na kostičky. Na oleji osmažíme na plátky nakrájenou cibuli, přidáme rýži, jemně nakrájenou petržel-ku, mletou papriku, pepř a sůl, osmahneme a povrch uhladíme. Cukety poprášíme moukou, lehce promícháme a urovná-me na cibulovou směs. Vše pokryjeme na plátky nakrájenými rajčaty, osolíme, pokapeme třemi lžícemi oleje, zalijeme šálkem vody a upečeme v troubě. Podáváme i studené.



Pastýřský cuket
3 cukety, 3 cibule, ¾ kg paprik, ½ kg tvarohu nebo bryndzy, ½ l kyselého mléka, 5 vajec, 2 lžíce mouky, olej, sůl

Neoloupané cukety, cibuli a papriky nakrájíme. Cibuli osmažíme na oleji, podusíme s paprikami, přidáme cukety, osolí-me a dále dusíme. Pak vše dáme do zapékací misky, promícháme s utřeným tvarohem nebo bryndzou a posekanou petr-želkou. Do kyselého mléka zakvedláme vejce a mouku, osolíme a zalijeme. Pečeme do zlatova.

Zapečené cukety se šunkou
2 cukety, 35 g hladké mouky, 3 lžíce másla, 2 dl mléka, 50 g strouhaného sýra, 200 g šunky, 100 g strouhanky, cibule, pepř, sůl

Cuketu nakrájíme na centimetrová kolečka, pět minut ji ve slané vodě povaříme, ocedíme a necháme okapat. Zatím uděláme z másla a mouky světlou jíšku, přidáme mléko a za stálého míchání sýr a vaříme, aby vznikla hustá kaše, do které posléze vmícháme nakrájenou šunku. Do vymaštěné zapékací misky dáme na dno cuketu, na ni navrstvíme plátky cibule, osolíme a opepříme. Další vrstvu tvoří směs sýra a šunky a poslední strouhanka smíchaná s máslem a sýrem. Přikryté zapékáme asi půl hodiny.


Zapékané cukety s masovou směsí
2 cukety, 300 g mletého masa, cibule, česnek, oregano, strouhaný sýr, pepř, sůl

Cuketu nakrájíme na kolečka a naklademe na dno vymaštěné zapékací misky. Mleté maso podusíme na cibulce, osolíme a okořeníme a vrstvíme střídavě s cuketou. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.


Cuketové suflé
4 cukety, ½ kg skopové kýty, ½ kg rajčat, ¼ kg cibule, 5 žloutků, ¼ l smetany ke šlehání, 2 stroužky česneku, kůra z ½ citronu, mouka, tymián, olej, pepř, sůl

Cukety neloupeme. Po délce je nakrájíme na centimetrové plátky, posolíme a necháme odstát. Pak je osušíme, obalíme v mouce a osmahneme na oleji. Skopové umeleme, osolíme a okořeníme tymiánem a pepřem. Rajčata oloupeme, rozpůlíme, vymačkáme šťávu, nasekáme na kousky a s cibulí nakrájenou na kroužky a utřeným česnekem opečeme na oleji. Cukety, maso a rajčata střídavě vršíme do vymazané zapékací misky a mírně ochucujeme strouhanou citronovou kůrou. Vrchní a spodní vrstvu tvoří cukety. Žloutky rozkvedláme ve smetaně a za stálého šlehání necháme ve vodní lázni zhoustnout. Krém nalijeme na cukety a pečeme asi padesát minut, až lehce zhnědne. Nákyp podáváme s vařenými brambory.


Cukety se žloutky
3 cukety, 6 žloutků, ½ l smetany, 2 lžíce strouhanky, máslo, pepř, sůl

Cukety nakrájíme na tenší kolečka, povaříme asi pět minut ve slané vodě, ocedíme a naskládáme do vymaštěného pekáčku vysypaného strouhankou. Zalijeme směsí žloutků, smetany, soli a pepře. Poklademe vločkami másla a pečeme asi čtvrt hodiny.
Cuketa se sýrem a bazalkou
3 cukety, ¼ l kyselé smetany, 2 vejce, strouhaný sýr, olej, bazalka, pepř, sůl

Neloupané cukety nakrájíme na centimetrová kolečka, cibuli na plátky, osmahneme ji na oleji, přidáme cukety a bazal-ku a navršíme do zapékací misky. Zalijeme směsí smetany, sýra, vajec, soli a pepře a zapékáme asi třičtvrtě hodiny. Příloha: brambory.


Cuketový závin
2 cukety, ¼ kg listového těsta, ¼ kg mletého masa, cibule, muškátový oříšek, olej, pepř, sůl

Cukety nemusíme loupat. Nakrájíme je na kolečka, osmažíme na oleji a pak asi deset minut dusíme. Na oleji osmah-neme cibuli, přidáme mleté maso a rovněž podusíme. Maso smícháme s cuketou, opepříme, osolíme, ochutíme mušká-tovým oříškem a vytvoříme dva záviny z listového těsta. Obvyklým způsobem upečeme, nakrájíme a podáváme se salátem.

Cukety zapékané ve smetaně
4 cukety, 2 dl kysané smetany, 50 g strouhaného sýra, strouhanka, žloutek, máslo, petrželka, mletá paprika, pepř, sůl

Neoloupané cukety nakrájíme na třícentimetrové špalíčky a uvaříme ve slané vodě. Vyložíme jimi zapékací misku. Do rozpuštěného másla přidáme smetanu, sýr, sůl, pepř a papriku a mícháme na ohni do rozpuštění sýra. Pak sejmeme, vmícháme žloutek a petrželku a vzniklou omáčkou zalijeme cuketu. Pokryjeme strouhankou a vločkami másla a peče-me asi třičtvrtě hodiny. Podáváme s houskou nebo s bramborem.

Cukety s nivou
3 cukety, 300 g sýra Niva, 1,5 dl mléka, vejce, máslo, pepř, sůl

Cukety nakrájíme na kolečka asi 1 cm, dno zapékací misky pokryjeme plátky másla, na ně navrstvíme cukety a postrou-háme nahrubo Nivou. Tyto dvě vrstvy střídáme, končíme Nivou. Zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem, osolíme, opepříme a půl hodiny zapékáme. Podáváme s bramborovou kaší nebo kroketami.


Cukety se špagetami
2 cukety, 100 g vařených špaget, 2 rajčata, cibule, ¼ l mléka, vejce, stroužek česneku, bazalka, tymián, strouhaný sýr, máslo, pepř, sůl

Na dno vymazané misky navrstvíme centimetrová kolečka oloupaných a osolených cuket. Dále dáme vrstvu špaget, další vrstvu tvoří kolečka rajčat a cibule. Vrstvy střídáme. V mléce rozmícháme vejce, utřený česnek, sůl a koření a za-lijeme. Po půlhodinovém zapékání posypeme sýrem a dopečeme.
Cuketový nákyp se sýrem
4 cukety, 4 vejce, 70 g másla, strouhaný sýr, 4 dl smetany, sůl, bílý pepř

Cukety nahrubo nastrouháme, podusíme, vodu slijeme. Žloutky utřeme s máslem, přidáme strouhaný sýr a smetanu a spojíme s cuketami. Nakonec přidáme sníh z bílků, pepř a sůl. Zvolna zapečeme.



Cuketa v sekané
cuketa, ½ kg mletého masa, houska, cibule, 100 g šunkového salámu, 100 g strouhaného ementálu, 2 papriky, žloutek, strouhanka, citron, 2 stroužky česneku, majoránka, 50 g slaniny, máslo, olej, pepř, sůl

Neoloupanou cuketu vydlabeme dlouhou lžičkou a naplníme směsí z osmaženého drobně nakrájeného salámu, proužků paprik, sýra a části vydlabané dužiny. K mletému masu přidáme vodou namočenou housku, na másle osmaženou cibuli, citronovou šťávu i kůru, majoránku, česnek, pepř, sůl, vejce a na kostičky nakrájenou slaninu. Podle potřeby zahustíme strouhanou houskou a dobře propracujeme. Osolíme-li mleté maso den předem, lépe drží pohromadě. V mletém mase obalíme plněnou cuketu. Šišku potřeme bílkem a upečeme. Podáváme s bramborem.

Cuketový nákyp s uzeným
4 cukety, 300 g uzeného masa, 3 vejce, 50 g másla, lžíce hladké mouky, mléko, strouhanka, strouhaný sýr, sůl

Oloupané cukety nahrubo nastrouháme, krátce podusíme, přebytečnou vodu slijeme. Máslo utřeme se žloutky a solí, vmícháme na kostičky nakrájené uzené, okapané cukety, strouhaný sýr, mouku, mléko a tuhý sníh z bílků. Zapečeme dorůžova ve vymazané a strouhankou vysypané misce. Podáváme s vařenými brambory.


Marinované cukety
5 cuket, 20 g mouky, 5 lžic bílého vína, cibule, mouka, 2 stroužky česneku, olej, ocet, pepř, sůl

Očištěné cukety podélně nakrájíme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Zprudka je na oleji opečeme, vyjmeme, ve výpeku zlehka osmahneme plátky cibule a česneku, zalijeme vínem a octem a mírně povaříme. Vařenou marinádu nalijeme na cukety a necháme tři dny odležet. Podáváme studené k masu.

Cukety plněné šunkou
4 cukety, 100 g šunky, cibule, 3 rajčata, 2 stroužky česneku, strouhanka, olej, pepř, sůl

Cukety omyjeme, neloupeme, dužinu vydlabeme a nasekáme na malé kousky. Půlky cuket vložíme do horké vody, chvíli povaříme a necháme okapat. Šunku, rajčata, cibuli a česnek pokrájíme, osmahneme na oleji. Přidáme dužinu z cukety, sůl a pepř a ještě mírně podusíme. Zahustíme strouhankou a směsí naplníme půlky cuket. Narovnáme je do vymazaného pekáčku a asi 20 minut pečeme.

Plněné cukety po italsku
4 cukety, 200 g vařeného telecího, 50 g šunky, 100 g střídky bílého chleba, 2 žloutky, cibule, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 60 g másla, lžíce zelené petržele, 1 dl bílého vína, lžíce protlaku, bazalka, pepř, sůl

Cukety vydlabeme, telecí se šunkou jemně umeleme a smícháme s předem namočenou a vymačkanou střídkou bílého chleba nebo housky. Přidáme žloutky, strouhaný sýr, sůl, pepř, na polovině másla zpěněnou cibuli, petržel, bazalku a vydlabanou dřeň. Cukety touto směsí naplníme a několik minut pečeme v máslem vymazané misce. Pak zalijeme vínem, protlakem, rozředěným troškou vývaru, přiklopíme a dusíme v troubě ještě 20 až 30 minut.


Plněné cukety po španělsku
4 cukety, dušená rýže, šafrán, strouhaný parmazán, česnek, strouhanka, olej, sůl

Vydlabané podušené cukety naplníme dušenou rýží ochucenou solí, šafránem a česnekem. Upravíme do vymazaných ohnivzdorných misek, posypeme strouhanou houskou a parmazánem a pečeme.


Plněné cukety po maďarsku
4 cukety, 2 vejce, 3 žemle, 200 g žampionů, máslo, mléko, estragon, 2 dl smetany, 50 g strouhaného sýra, pepř, sůl

Cukety rozkrojíme na půlky, vydlabeme, osolíme a naplníme nádivkou. Na pekáčku je pokapeme rozehřátým máslem, posypeme sýrem, podlijeme smetanou a pečeme.
Nádivka: Nakrájené žemle zvlhčíme mlékem, po chvilce přidáme rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo, podušené žampiony, koření, sůl a promícháme.

Vepřové v cuketách
4 cukety, 1/2 kg vepřového, 2 cibule, 120 g předvařené rýže, vejce, citron, 1 dl smetany, 50 g strouhaného sýra, hrstka bylinkové směsi (estragon, petržel, saturejka, majoránka, rozmarýn, tymián, bazalka, yzop), máslo, pepř, sůl

Maso drobně pokrájíme nebo umeleme a dusíme na másle s cibulí, bylinkami, solí a pepřem. Když je měkké, necháme částečně vychladnout, přidáme rýži, vejce a šťávu z citronu. Směsí naplníme vydlabané, ve slané vodě ovařené půlky cuket. Srovnáme do máslem vymazaného pekáčku, přidáme vydlabané zbytky cuket, povrch pokryjeme vločkami másla a zapékáme. Deset minut před koncem zalijeme strouhaným sýrem, rozmíchaným ve smetaně, a prudce zapečeme.


Cukety plněné masem a houbami
4 mladé cukety, 10 g sušených hub (nebo přiměřeně více čerstvých), 2 cibule, stroužek česneku, 350 g mletého masa, 1/2 lžičky oregana nebo tymiánu, 6 rajčat, strouhaný sýr, olej, pepř, sůl

Cukety podélně rozkrojíme, osolíme, dřeň vydlabeme a posekáme do nádivky. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme česnek a mleté maso a dusíme. Později přidáme dřeň, houby (sušené předem namočíme, čerstvé osmažíme), rajčata a koření. Osolíme, opepříme a dusíme ještě dalších 5 minut. Naplníme cukety, posypeme sýrem, pokapeme olejem a asi 30 minut pečeme.

Cukety Ripieni
4 cukety, 10 g sušených hub (předem namočit), 250 g mletého vepřového masa, 50 g parmazánu, namočená houska, zelená petržel, 2 stroužky česneku, muškátový oříšek, 3 rajčata, máta, šťáva z 1/2 citronu, sůl

Cukety rozpůlíme a vydlabeme. Přísady smícháme, osolíme a okořeníme a směsí naplníme cukety. Pečeme na drobně pokrájených rajčatech pokapané olejem a citronem asi 40 minut.


Plněné cukety po arabsku
4 cukety, 200 g hovězího masa, cibule, 3 stroužky česneku, lžíce másla, lžíce silného vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, půl šálku bujónu, koriandr, anýz, pepř, máta, skořice, muškátový oříšek, 2 lžíce strouhaného sýra, olej, sůl,

na omáčku: lžíce másla, 2 lžíce vinného octa, 5 lžic kečupu, 1/2 lžičky karí, 1/4 lžičky tymiánu, 1/4 lžičky šalvěje, lžička bazalky

Cukety podélně rozpůlíme, necháme odležet, opláchneme, vysušíme ubrouskem a vložíme do vymazaného pekáčku. Pečeme v troubě asi 30 minut, pak lžičkou vydlabeme. Cibuli, česnek a maso umeleme a lehce na másle opečeme. Přidáme lžíci vývaru, protlak, trochu vody, sůl a koření. Vmícháme rozmělněné vnitřky cuket a plníme do vydlabaných plodů. Posypeme strouhaným sýrem a vločkami másla a zapečeme. Smísíme přísady na omáčku a necháme krátce vzkypět. Podáváme s rýží, omáčku zvlášť.


Cukety plněné zeleninou
4 cukety, cibule, 3 rajčata, 2 papriky, mrkev, kečup, strouhaný sýr, olej, mletý kmín, mletá paprika, pepř, sůl

Cukety rozpůlíme, vydlabeme a asi 5 minut předvaříme a necháme okapat. Větší cibuli zpěníme na oleji, přidáme koření, nadrobno nakrájené papriky, chvíli podusíme, vložíme na čtvrtky nakrájená rajčata a nahrubo nastrouhanou mrkev, osolíme, podlijeme, dochutíme kečupem a dusíme. Naplněné cukety zasypeme sýrem a zapečeme.


Plněné cukety po balkánsku
5 cuket, 150 g vařené rýže, 150 g rajčat, 150 g cibule, 2 stroužky česneku, 100 g strouhaného sýra, petrželka, sůl, olej, máslo, pepř

Cukety rozkrojíme, vydlabeme, dužinu posekáme a osmahneme na cibuli spolu s česnekem a loupanými rajčaty. Přidáme rýži, osolíme a okořeníme. Směsí naplníme cukety, naklademe do pekáčku, posypeme sýrem, pokapeme máslem a zapékáme.

Cukety plněné mletým masem
4 cukety, 300 g mletého masa, vejce, 1/2 kg rajčat, 1/4 kg paprik, cibule, 2 stroužky česneku, 1,5 dl bílého vína, masox, lžíce hořčice, lžíce sójové omáčky, slanina, pepř, sůl

Vydlabané půlky cuket naplníme směsí z mletého masa, vejce, pepře a soli. Dužinu posekáme, zeleninu a česnek nakrájíme na plátky a vše zalijeme směsí vína, rozpuštěného masoxu, hořčice a sójové omáčky. Pekáček vyložíme slaninou, kterou necháme roztát a na ni naklademe plněné cukety. Zalijeme zeleninovou směsí a pečeme. Podáváme s bílým pečivem.



Cukety plněné kuřecím masem
4 cukety, maso ze 1/4 kuřete, rajče, cibule, máslo, petržel, pepř, sůl

Cukety podélně rozkrojíme, 10 minut ovaříme ve slané vodě, vydlabeme a část dužiny nasekáme. Zpěníme cibuli a drobně do ní nakrájíme oloupané rajče, pepř, maso z kuřete a dužinu z cuket. Naplníme vydlabané plody a upečeme v troubě. Sypeme petrželkou.

Cukety plněné masem a šunkou
4 cukety, 50g šunky, 150 g vepřového masa, vejce, máslo, olej, strouhanka, pepř, sůl

Cukety rozkrojíme na půlky, osolíme, podusíme na oleji, necháme okapat a vydlabeme. Maso a šunku nakrájíme na nudličky, přidáme nasekanou dužinu, vejce, strouhanku, pepř a sůl a směsí naplníme cukety. Urovnáme do misky, posypeme strouhankou, poklademe máslem a zapečeme.


Cukety plněné skopovým
4 cukety, 1/2 kg skopového, cibule, petrželka, 6 lžic protlaku, 1/4 l vody, šťáva ze 2 citronů, 4 vejce, máslo, cukr, pepř, sůl

Libové skopové umeleme s cibulí a petrželkou, naplníme vydlabané půlky cuket, naklademe do máslem vymazaného pekáčku, zalijeme protlakem, který jsme povařili s vodou, cukrem, solí a pepřem a asi třičtvrtě hodiny pečeme, až se omáčka téměř vstřebá. Pak zalijeme vejci rozšlehanými s citrónovou šťávou, necháme ztuhnout a podáváme s rýží.


Cukety plněné pečeným masem
4 cukety, 200 g hub, 300 g pečeného masa, 2 vejce, cibule, máslo, koření, pepř celý i mletý, sůl

Podélně rozkrojené cukety povaříme s trochou koření (bazalka, celý pepř, karí). Na cibuli podusíme pokrájené maso a houby. Přidáme vejce, sůl a pepř a plníme vydlabané cukety. Pečeme ještě asi čtvrt hodiny ve vymazaném pekáčku.Plněné cukety s koprovou omáčkou

4 cukety, 300 g mletého masa, 1/4 l mléka, 2 housky, vejce, 1/8 l kyselé smetany, máslo, pepř, sůl, koprová omáčka

Vydlabané půlky cuket naplníme směsí mletého masa, v mléce rozmočených housek, vejce, smetany, soli a pepře. Přikryté upečeme v dobře vymazaném pekáčku. Hotové zalijeme koprovou omáčkou a podáváme s rýží.


Cukety plněné kukuřicí
4 cukety, plechovka sterilovaných kukuřičných zrn, vejce, 2 lžíce mléka, 2 rajčata, bazalka, máslo, strouhaný sýr, pepř, sůl

Půlky cuket vydlabeme a naplníme směsí kukuřičných zrn, rajčat, bazalky, mléka s rozšlehaným vejcem, pepřem a solí. Dáme do vymazané zapékací misky, posypeme strouhaným sýrem, pokapeme máslem, zakryjeme a pečeme asi půl hodiny. Příloha: vařené brambory.

Smažená cuketa
cuketa, sůl, hrubá mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení

Cuketu neloupeme, nakrájíme ji na kolečka asi 1 cm silná, osolíme, obalíme v trojobalu a smažíme. Podáváme s tatarskou omáčkou a bramborem.


Cuketa v těstíčku
2 cukety, olej, sůl,
na těstíčko: 2 vejce, mléko, hladká mouka, případně další přísady

Cukety neloupeme, nakrájíme na kolečka nebo podélně na plátky (u mladých cuket je to lepší), obalujeme v těstíčku a smažíme. Do těstíčka lze přidat bílé víno, nebo kondenzované mléko Tatra, nebo rozstrouhanou cibuli, nebo nastrouhaný brambor, strouhaný sýr - čím výraznější, tím lepší, cuketu možno před namočením do těstíčka potřít česnekem, trojobal může mít i například tuto podobu: mouka + sůl + pepř + trochu prášku do pečiva - vejce + citronová šťáva - strouhanka + strouhaný sýr, při podávání lze smažené cukety dochutit majolkou, tatarskou omáčkou, kečupem, ochuceným jogurtem.


Cuketové placičky
cukety, vejce, strouhanka, muškátový oříšek, máslo, strouhaný sýr, petrželka, sůl, tuk na smažení

Cukety nakrájíme, povaříme, vodu slijeme, jemně posekáme. Osolíme, přidáme vejce, strouhanku, špetku muškátového oříšku a vypracujeme těsto. Tvoříme placičky, které smažíme po obou stranách. Na talíři každou poklademe máslem a posypeme sýrem a petrželkou. Podáváme s bramborem.

Cuketové placičky s mrkví
3 cukety, mrkev, cibule, 2 vejce, kmín, hladká mouka, olej, sůl

Nastrouhané cukety a mrkev osolíme a chvíli podusíme. Dáme na cedník okapat a na pánvi osmahneme jemně nakrá-jenou cibuli. Přidáme okapanou zeleninu, pokmínujeme a ještě chvíli dusíme. Směs necháme vychladnout, přidáme žloutky, sníh z bílků a tolik mléka a mouky, až vznikne hustší těsto. Tvoříme malé placičky a smažíme.

Cuketa s vejci
cuKeta, 2 vejce, lžíce mléka, mouka, strouhaný sýr, olej, pepř, sůl

Cuketu neloupeme. Podélně ji rozkrájíme na plátky, ty obalíme v mouce a na tuku osmažíme dohněda. Vejce zlehka ušleháme s mlékem, solí a pepřem, nalijeme na cuketu a na mírném ohni necháme ztuhnout. Posypeme strouhaným sýrem. K přípravě možno použít i smaženou cibulku, oregano, petrželku.
Varianta: Na kostky nakrájené cukety nejprve dusíme na cibulce osmahnuté na slanině.


Cuketové karbanátky po bulharsku
cukety, hladká mouka, bílý jogurt, vejce, kopr nebo petrželová nať, sůl, olej

Hruběji nastrouhané cukety osolíme, necháme řádně vypotit, přidáme hladkou mouku, celé vejce, trochu jogurtu a koření. Zpracujeme na hustší lívancové těsto, tvoříme malé tenčí karbanátky a smažíme na oleji. Na hotové můžeme dát lžičku jogurtu.


Cuketové karbanátky po moravsku
cukety, vejce, 2 hrsti ovesných vloček, strouhanka, česnek, majoránka, sůl, pepř

Cuketu nastrouháme na hrubším struhadle, osolíme a necháme okapat. Přidáme ostatní přísady, dáme ještě chvíli odpočinout, tvoříme menší karbanátky, smažíme.


Cuketa s houbami
cuketa, houby, cibule, strouhanka, vejce, mouka, olej, smetana, sůl

Houby osmažíme na cibulce, osolíme, přidáme trochu smetany a chvíli povaříme tak, aby se odpařilo co nejvíce tekutiny. Očištěnou cuketu nakrájíme na kolečka, dužinu vykrojíme a do středu každého plátku vložíme houby, celé obalíme jako řízky a osmažíme.

Cuketové smaženky
3 cukety, 6 vajec, lžíce strouhanky, pažitka, olej, pepř, sůl

Cukety nakrájíme na plátky a osušíme. Žloutky rozšleháme se solí a pepřem, vmícháme tuhý sníh z bílků, pažitku a strouhanku. Namáčíme osmaženou cuketu a opékáme smaženky.


Smažená cuketa se šunkovým salámem
cuketa, 100 g šunkového salámu, trojobal, olej, sůl

Cuketu nakrájíme na plátky jen asi 1/2 cm silné a osušíme. Každý plátek potřeme po obou stranách slabě olejem, vložíme mezi dva tenké plátky salámu, obalíme v trojobalu a usmažíme.

Mafiánský řízek
cuketa, 4 vepřové řízky, vejce, strouhanka, 3 čerstvé feferonky, 3 lžíce sterilovaných kapií, olej, sůl

Na naklepané a osolené řízky rozložíme směs z uvařených, propasírovaných cuket s feferonkami a kapií, přeložíme, spojíme párátkem, obalíme v trojobalu a smažíme. Podáváme s bramborovou kaší zjemněnou strouhaným sýrem.

Polévka z cukety
2 cukety, 1 l vody, masox, 1 cibule, máslo, dětská krupička

Na másle zpěněnou cibuli a nakrájené cukety dusíme chvíli s kostkou masoxu, pak zalijeme vodou a asi půl hodiny vaříme. Rozmixujeme, zahustíme jíškou z másla a dětské krupičky a ještě chvíli povaříme. Můžeme dochutit vegetou, zjemnit trochou smetany, přidat petrželovou nať a servírovat s osmaženou houskou.



Bramboro-cuketový krém
2 cukety, 3 střední brambory, 1 cibule, 5 lžic kyselé smetany, máslo, pepř, muškátový oříšek, sůl

Cukety a brambory nakrájíme na kostky. Osmahneme cibuli, cukety na ní podusíme, zalijeme ¾ l vody, přidáme brambory, sůl, pepř a uvaříme. Rozmixujeme, zalijeme zakysanou smetanou, dochutíme muškátovým oříškem a na talíři zasypeme kostičkami opečeného chleba.


Cuketová polévka krémová s cibulí
3 cukety, ¼ kg cibule, ½ l mléka, paprika, sůl

Cukety a cibuli nakrájíme a rozvaříme v malém množství vody, rozmixujeme, zaprášíme paprikou, osolíme, zalijeme mlékem a ještě chvíli povaříme.


Cuketová orientální polévka
3 cukety, 200 g mletého masa, vývar z masoxu, 1 cibule, 2 lžíce oleje, šálek čerstvých pokrájených hub nebo odpoví-dající množství sušených, předem namočených, zázvor, glutasol, lžíce sójové omáčky, sklenka bílého vína, citronová šťáva, pepř nebo chilli, škrobová moučka

Mleté maso s pokrájenou cibulí opečeme na oleji, zalijeme vývarem, přidáme houby a vaříme asi 30 minut. Pak přidáme nakrájené cukety, zázvor, sójovou omáčku a škrobovou moučku, rozmíchanou v trošce studené vody, a vaříme dalších 15 minut. Nakonec dochutíme glutasolem, citronovou šťávou, pálivým kořením a skleničkou bílého vína.


Cuketová italská polévka
1 cuketa, 20 g másla, 1 cibule, ¼ l smetany na šlehání, lžíce hladké mouky, 2 brambory, mletá paprika, petržel nebo kopr, sůl

Na másle zpěníme cibuli, přidáme papriku a nakrájenou cuketu, zalijeme vodou, osolíme a vaříme. Zjemníme smeta-nou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, a ještě chvíli povaříme. Do hotové polévky přidáme na kostičky nakrá-jené vařené brambory a petržel nebo kopr.


Cuketová polévka zvaná Naděje
2 cukety, 200 g brambor, petržel, mrkev, menší celer, cibule, 200 g rajčat, 3 lžíce másla, kysaná smetana, naťová zelenina, 1,5 l vývaru, sůl

Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme a mírně osmahneme na másle. Brambory nakrájíme na kostky a vše vložíme do vroucího vývaru. Omyté cukety opečeme v troubě a oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a povaříme ve vývaru spolu s nakrájenými rajčaty ještě asi 5 minut. Před podáním zjemníme smetanou a posypeme jemně sekanou zelenou natí.
Cuketová houbová polévka
2 cukety, rajče, cibule, ½ l mléka, 30 g másla, špetka cukru, 2 žloutky, pepř, sůl

Cukety, cibuli a rajče rozdusíme v troše vody. Rozmixujeme, přidáme horké mléko, máslo, masox, cukr, sůl, pepř a ne-cháme přejít varem. Nakonec zjemníme žloutky, rozmíchanými v troše mléka. Už nevaříme.


Minestrone jako pro batolata
2 cukety, malá cibule, mrkev, vařený brambor, 120 g hrášku, ¾ l vývaru, 15 g másla, 90 g těstovin, strouhaný ementál, petrželka, sůl

Nakrájenou cibuli, celer, mrkev, cukety, brambor a hrášek vložíme do vřelého vývaru a uvaříme. Zeleninu v polévce rozmixujeme, přidáme máslo, sůl a předem uvařené těstoviny a přihřejeme. Před podáváním vmícháme strouhaný sýr a petrželku.


Cuketová polévka krémová s rajčetem
2 cukety, rajče, cibule, ½ l mléka, 30 g másla, špetka cukru, 2 žloutky, pepř, sůl

Cukety, cibuli a rajče rozdusíme v troše vody. Rozmixujeme, přidáme horké mléko, máslo, masox, cukr, sůl, pepř a ne-cháme přejít varem. Nakonec zjemníme žloutky, rozmíchanými v troše mléka. Už nevaříme.


Cuketová polévka krémová s pórkem
2 cukety, 150 g pórku, 125 g fazolek, 3 lžíce hladké mouky, 5 lžic másla, ¼ l smetany, žloutek, osmažená houska, sůl

Nakrájené cukety a pórek mírně osmahneme, podlijeme vývarem nebo vodou, osolíme, přidáme část másla, podusíme a rozmixujeme. Fazolky nakrájíme a uvaříme zvlášť. Vodu neslijeme. Přidáme rozmixovanou zeleninu, zahustíme jíš-kou z hladké mouky a povaříme. Zjemníme smetanou se žloutkem a podáváme s osmaženou houskou.


Cuketová bílá polévka
1 cuketa, kedlubna, kousek celeru, petržel, pórek, 2 lžíce ovesných vloček, tavený sýr, lžička karí, ¼ l mléka, sůl

Zeleninu nastrouháme na hrubším struhadle a s nakrájeným pórkem uvaříme ve slané vodě. Ovesné vločky rozmixu-jeme v mléce, sýr nakrájíme vidličkou na plátky, aby se lépe rozvařil, a přidáme do polévky. Okořeníme a ještě krátce povaříme.

Nejjednodušší cuketový salát
cuketa, sůl, pepř, ocet, cukr

Cuketu nastrouháme, zalijeme dresinkem ze soli, cukru, octa a pepře a dáme do lednice odstát, aby pustila vodu. Před podáváním ještě jednou dobře promícháme. Existují spousty variant zálivky: s česnekem, s francouzskou hořčicí, s kečupem, se zeleným pepřem, s jogurtem, s majolkou atd. atp. a v nejrůznějších kombinacích.


Salát z opečených cuket
2 cukety, cibule, česnek, citrónová šťáva, sůl, pepř, olej

Omyté cukety nakrájíme na silnější kolečka a ta opečeme po obou stranách v rozehřátém oleji dozlatova. Přendáme je do salátové mísy, na pánvi mírně osmahneme pokrájenou cibuli a česnek a nasypeme na cukety, z oleje, citrónové šťávy, soli a pepře uděláme dresink a přelijeme. Necháme v chladu odležet.


Dušený cuketový salát
4 cukety, cibule, 2 lžíce oleje, ½ šálku vody, citrónová šťáva, zelené koření, sůl, pepř

Cukety nakrájíme na kolečka 1 cm, ostatní přísady smícháme a ve vzniklé zálivce cukety 10 minut pod pokličkou dusí-me. Necháme vychladnout a před podáváním přidáme čerstvou cibuli a zelené koření.

Buono zucchino
2 cukety, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, citrónová šťáva nebo ocet, olej, kopr, pepř, sůl

Omyté cukety opečeme na pánvi po všech stranách, necháme vychladnout, oloupáme, nakrájíme na malé kousky, pokapeme česnekem utřeným se solí, olej rozšleháme s citrónovou šťávou a solí, nalijeme na cukety, posypeme koprem a ozdobíme dílky rajčat.

Farmářský salát
5 cuket, hlávkový salát, 100 g čerstvých žampionů, jablko, 150 g sýra, bílý jogurt, lžíce sladké hořčice, lžíce sladké majonézy, ocet, 75 g arašídů, 100 g šunky, pažitka, petržel, olej, pepř, sůl

Cukety, hlávkový salát a žampiony nakrájíme na nudličky, jablko a sýr na kostičky, z ostatních ingrediencí uděláme zálivku, promícháme do připravené směsi. Arašídy osmažíme na oleji a spolu s nakrájenou šunkou jimi ozdobíme povrch salátu.



Cuketový koktejl
cuketa, zbytek kuřecího masa, lžíce kaparů, majonéza, worcester, citrónová šťáva, pepř, sůl

Cuketu neloupeme, nakrájíme na plátky, podusíme v několika lžících osolené a okyselené vody a necháme vychladnout. Studené kuřecí maso nakrájíme na kostičky, smícháme s majonézou, nakrájenými kapary, cuketami, solí a kořením. Salát mírně okyselíme, necháme rozležet a podáváme.


Cuketový salát s vejci
2 cukety, 5 vajec, cibule, petrželka,
na zálivku: majolka, citronová šťáva, cukr, sůl

Vejce uvaříme a nakrájíme na plátky, cukety na kolečka a cibuli na kroužky a všechno jemně promícháme v salátové míse. Zalijeme zálivkou a posypeme nasekanou petrželkou nebo jiným vhodným zeleným kořením.


Cukety naostro
2 cukety, 2 lžíce oleje, 2 čerstvé feferonky nebo trochu čili, 3 lžíce sterilovaných kapií,
na zálivku: ocet, cukr, voda, sůl

Na oleji osmahneme tence pokrájené feferonky (nebo rozpustíme trochu chilli), pak je vyjmeme a v témže oleji osma-žíme nakrájené cukety. Olej slijeme, cukety necháme vychladnout, přidáme na proužky nakrájené kapie, promícháme a zalijeme zálivkou.

PŘÍVARKY
Že nevíte, co je to přívarek? A co takové typicky české jídlo: vepřo-knedlo-zelo?!
Vepřo je maso, knedlo je příloha a zelo je co? Aha!


Prešovský přívarek
2-3 cukety, větší cibule, ½ šálku vývaru, ¼ l kyselé smetany, 3 lžíce hladké mouky, kopr, olej, sůl

Cukety nahrubo nakrájíme, trochu osolíme a necháme vypotit. Mezitím zpěníme na oleji cibuli, přidáme mírně vyždímané cukety a dusíme. Přidáme kopr, trochu vývaru a kyselou smetanu, do které jsme rozšlehali dvě lžíce hladké mouky. Povaříme, odstavíme a ještě případně zašleháme trochu světlé jíšky a necháme znovu přejít var.
Podáváme s bramborami, může být jakékoliv maso nebo volské oko.


Cuketový přívarek
cuketa, olej, cibule, smetana na šlehání, sůl, přísady

Základem je cuketa nakrájená na hranolky, případně ani neoloupaná, jen částečně zbavená vody, podušená na zpěněné cibuli, osolená, eventuálně trochu zaprášená moukou. Ochutit možno podle libosti pokaždé jinak: karí, paprikou, sójovou omáčkou, bazalkou, koprem, rajským protlakem, taveným sýrem, směsí sójové omáčky, zázvoru, karí, česneku a kečupu, citronem, jablkem atd. Na závěr zalijeme smetanou, ještě podle potřeby za-hustíme, povaříme a podáváme nejlépe k vařenému hovězímu.

Zahradnický mix
cuketa, 2 mrkve, 2 papriky, pepř, bazalka (případně 2 rajčata, oregáno), sůl

Pokrájenou zeleninu necháme změknout na oleji, okořeníme, osolíme, podáváme k masu nebo navršíme na to-pinku. Možno přidat i rajče, pak ale raději místo bazalky oregáno.

Cuketový plamen
4 cukety, ½ kg rajčat, 5 cibulí, 8 stroužků česneku, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky zázvoru, lžička pálivé papri-ky, olej, sůl

Cukety rozdrtíme na bramborovém struhadle, vodu vymačkáme. Rajčata oloupeme, nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme na kolečka a zpěníme ji na oleji s pokrájeným česnekem. Přidáme vymačkané cukety, rajčata, sůl, sójovou omáčku a koření a společně dusíme, až směs zhoustne. Podáváme k minutkám.
Zbytek sterilujeme a ukládáme.

Cukety po athénsku
3 cukety, 8 rajčat, strouhaný sýr, olej, sůl

Na plátky nakrájené osolené cukety osmažíme na oleji (nemusíme loupat). Přidáme rovněž na plátky nakrájená rajčata a dusíme. Měkkou zeleninu posypeme jemně strouhaným sýrem a podáváme k dušenému kuřeti.

Cugurta
2 cukety, jogurt, stroužek česneku,, olej, sůl

Neloupané cukety nakrájíme na kolečka a osmažíme na oleji doměkka. Jogurt ochutíme utřeným česnekem, oso-líme, nalijeme na cukety a podáváme.


Cuketová kaše
3 cukety, 1/8 l smetany, cibule, 40 g másla, 2 žloutky, pepř, sůl

Cukety rozkrájíme a uvaříme ve slané vodě. Jemně nasekanou cibulku udusíme na másle, přidáme prolisované cukety, sůl, pepř a podusíme. Nakonec vše zalijeme žloutky se smetanou.


Cukety karí
cukety, karí, sójová omáčka

Cukety podélně rozčtvrtíme, čtvrtky nakrájíme na plátky a dusíme se sójovou omáčkou a karí.

Cuketová buchta
cuketa, 2 vejce, 300 g cukru, 2 lžíce oleje, 350 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, vanilkový cukr

Vejce s cukrem našleháme do pěny, přidáme vanilkový cukr, olej, nahrubo nastrouhanou cuketu a mouku s práškem do pečiva. Pekáč dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě. Můžeme ozdobit čokoládovou nebo i citronovou polevou.



Cuperník
2 hrnky nahrubo nastrouhaných cuket, 3 hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, 2 lžíce kakaa, lžíce skořice, vanilkový cukr, prášek do pečiva, 3 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku vlažné vody nebo mléka, citronová kůra

Smícháme mouku, cukr,, kakao, skořici, vanilkový cukr, citronovou kůru a prášek do pečiva, rozklepneme tři vejce a všecko řádně rozšleháme. Přidáme olej, vodu nebo mléko a nahrubo nastrouhané cukety, promísíme a pečeme.



Jednoduchá česká buchta z cuket
Což je vlastně cuperník jen s jednou lžící kakaa, ale zato se lžící kokosu a pořádnou hrstí nasekaných oříšků.



Dobrota paní MUDr. Hubáčkové
cuketa, 4 vejce, 300 g cukru, 300 g polohrubé mouky, 4 lžíce oleje, prášek do pečiva, vanilkový cukr, 2 lžíce pikantní marmelády

Ušleháme vejce s cukrem, nastrouháme cuketu, přidáme ostatní ingredience včetně marmelády, všecko dohromady dobře spojíme, navrstvíme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme.

Cuketový chléb
2 šálky cukety, 3 vejce, 3/4 šálku cukru, šálek oleje, vanilkový cukr, prášek do pečiva, 3 šálky polohrubé mouky, trochu soli, lžíce skořice

Nebo zajímavá náročnější varianta:

2 šálky cukety, 3 vejce, šálek oleje, 3/4 šálku cukru, lžička sody, 3 šálky polohrubé mouky, prášek do pečiva, vanilkový cukr, 1/2 lžičky muškátového oříšku, špetka soli, rozinky, sekané ořechy, kandované ovoce

Vejce, olej, cukr ušleháme do pěny, přidáme suché přísady střídavě s nastrouhanou, okapanou cuketou, vymažeme a vysypeme chlebíčkovou formu nebo pekáč a pomalu asi hodinu pečeme.

Existuje i varianta, která místo cukru používá odpovídající množství medu. V Kalifornii dávají do základního těsta ještě 1/2 lžičky mletého nového koření a před pečením postrouhají na těsto rozestřené na plechu hořkou čokoládu.



Cuketový nákyp pro zmlsané hosty
2 cukety, 1/2 kg jablek, 1/4 l mléka, 2 lžíce krupice, 2 lžíce cukru, 3 vejce, 2 dl smetany, trochu skořice, po libosti hrozinky či sušené nebo kandované ovoce, tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Cukety nastrouháme a podusíme v mléce, přidáme drobně nakrájená jablka, cukr a skořici a rozdusíme. Přisypeme krupici a ještě čtyři minuty provaříme. Vylepšíme hrozinkami nebo sušeným ovocem, částečně ochladíme, vmícháme žloutky a opatrně i sníh z bílků. Zapékáme ve vymazané, strouhankou vysypané formě. Naporcujeme a podáváme přelité rozpuštěným máslem nebo smetanou.

Zmlsaný cuketový nákyp s rýží
2 cukety, 120 g rýže, citronová kůra, 40 g másla, vejce, 100 g cukru, 1/2 dl smetany, skořicový cukr nebo trochu skořice

Rýži rozvaříme na kaši, vmícháme rozvařené, prolisované cukety, máslo, cukr, citronovou kůru, smetanu, žloutek a sníh z bílku. Zapečeme ve vymazané a vysypané ohnivzdorné misce.


Křehký cuketo-jablečný koláč
2 cukety, 1/2 kg jablek, citron, 50 g hrozinek, 100 g cukru,
na těsto: 100 g mouky, 50 g másla, 30 g cukru, žloutek

Oloupané cukety a oloupaná jablka nastrouháme na kolečka, citron na ně tence nakrájíme, smícháme s hrozinkami, směsí vyložíme ohnivzdornou misku, posypeme cukrem, přikryjeme plackou z křehkého těsta a upečeme.
Cuketové lívance
cuketa, 50 g krupice, 1/2 l mléka, 2 vejce, 30 g cukru, máslo, trochu mouky, na špičku nože prášku do pečiva, tuk na smažení

Krupici spaříme horkým mlékem a hodinu ji necháme bobtnat, cuketu rozdusíme na másle a necháme vychladnout. Pak obojí spojíme a přidáme žloutky a cukr. Moukou s troškou prášku do pečiva upravíme na hustotu lívancového těsta. Nakonec vmícháme sníh. Smažíme dozlatova.
Cuketová pěna
2 cukety, 3 vejce, 100 g cukru, citron, vanilkový cukr

Cuketu nakrájíme, uvaříme, prolisujeme (nebo ji raději rozdusíme podlitou na trošce oleje nebo másla). Vejce s cukrem šleháme ve vodní lázni, když pěna zhoustne, přidáme citronovou šťávu, vanilkový cukr a smícháme s připravenou cuketou. Dáme vychladit, ozdobíme ovocem a šlehačkou a podáváme.
Vršovický koláč s cuketovými povidly
na těsto: kelímek bílého jogurtu, vejce, lžíce oleje, vanilkový cukr, 1/4 prášku do pečiva, 2 kelímky polohrubé mouky,
na povidla: 3 cukety, 3 lžíce cukru, 3 lžíce medu, citron,
na drobenku: 1 díl másla, 1 díl hrubé mouky, 1 díl cukru

Smícháme jogurt, vejce, olej a vanilkový cukr. Přidáme mouku s práškem do pečiva, takže vznikne hustší lívancové těsto. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, navrch nešetříme povidly ani drobenkou.

Povidla: cuketu umeleme, šťávu slijeme, umeleme i celý citron, pokrájený a zbavený jader, podle chuti osladíme cukrem a medem a povaříme. Pak plníme do sklenic a sterilujeme.
(Původně byl v receptu celý kelímek oleje a celý prášek do pečiva.)

Cuketový kompot
4 kg cuket, 2 a 1/4 l vody, 1 kg cukru, kousek skořice, citron, 2 pomeranče, 2 dl octa, pár kapek ananasové tresti

Cukety zbavíme vnitřku a nakrájíme na kostky asi 2 x 1 cm. V míse zalijeme vodou, okyselíme - spíš podle chuti, aby roztok nebyl moc kyselý - a necháme 24 hodin louhovat. Pak přidáme cukr a kousek skořice a vaříme, až cuketa zesklovatí. Cedníkem ji vyjmeme, necháme vychladnout a zatím ve zbylém roztoku krátce povaříme na plátky pokrájený citron a šťávu ze dvou pomerančů. Cuketu rovnáme do sklenic a zaléváme vychladlým roztokem, do něhož jsme na poslední chvíli opatrně po kapkách a za neustálého ochutnávání přidali trošku tresti. Skořici a zbytky citronu samozřejmě předem odstraníme. Sterilujeme obvyklým způsobem.
Dvoubarevný moučník z cukety
2 cukety, 300 g cukru, 500 g polohrubé mouky, 2 vejce, 10 lžic oleje, lžička skořice, lžíce kakaa

Cuketu nastrouháme a výjimečně nezbavíme vody, smícháme všechny přísady kromě kakaa a polovinu těsta vlijeme na vymaštěny a vysypaný plech. Druhou polovinu obarvíme kakaem a vlijeme navrch. Upečeme, potřeme pikantní marme-ládou a posypeme strouhanými ořechy nebo kokosem.
Bábovka z cukety
2 cukety, 3 vejce, 4 dl moučkového cukru, 2 dl oleje, lžička jedlé sody, lžička skořice, 2 dl sekaných ořechů nebo hrozinek, 6 dl polohrubé mouky, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vrchovatá lžíce kakaa

Cukety jemně nastrouháme, smícháme s ostatními přísadami, vlijeme do dvou vymazaných a vysypaných bábovkových forem a upečeme.

Smažená cuketa se skořicí
cuketa, hladká mouka, vejce, mléko, moučkový cukr, skořice, olej

Oloupanou cuketu nakrájíme na centimetrová kolečka, vykrojíme měkký střed, namáčíme v těstíčku z mouky, vejce a mléka, smažíme a horké obalujeme ve skořicovém cukru. Podáváme teplé.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lidare 1. 8. 2016, 16:43
:-)něco si vyberu :-)
anaba 1. 8. 2016, 11:30
prostuduju a určitě něco vyzkouším.. (Y)
marky18 30. 7. 2012, 0:07
Tak to využijeme a néé jen jednou. Super, Díky (clamp) (clamp) (clamp)
ihon 3. 8. 2011, 14:28
Děkuji za recepty. Jen prosím o radu, když uvádíte počet cuket jak velké myslíte? Díky. Iva
novackova 14. 7. 2011, 9:42
moc díky ,mám jich plno (F)
zuzka89 12. 7. 2011, 22:18
(Y)Super, máme jich hodně nasázeno, tak je to parádní inspirace.
hanka1973 14. 7. 2011, 8:41
@zuzka89 Také máme rádi cuketu,ale mi kupujeme :´( tak přeji dobrou chuť (Y) :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie