Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 28 návštěvníků)

BEZINKOVÝ SIRUP

0.0
BEZINKOVÝ SIRUP

Potřebné ingredience

BEZINKOVÝ SIRUP SUROVINY: Budeme potřebovat 70 až 90 květů černého bezu, 5 l vody převaříme a necháme vychladnout, 10 dkg kyseliny citronové.

Postup přípravy

Květy necháme 24 hodin namočené a občas promícháme. Scedíme přes dvojitou gázu nebo přes husté sítko.

Na 1 litr šťávy dáme 1 kg cukru krystal (já dávám méně). Zahřejeme a mícháme tak dlouho až se cukr rozpustí. Nakonec přidáme1 sáček kyseliny sorbové (2 g na dávku 5 litrů šťávy, která sirup konzervuje. Řádně promícháme, aby kyselina sorbová splynula se sirupem.

Naplníme do připravených lahví. Sirup vydrží celý rok ( u nás nevydrží, protože v sezóně bezinek se pije jen tento sirup), někdy se udělá nahoře špunt, který po otevření odstraníme. Skladujeme jako kompoty.

Stejně můžeme vyrobit sirup z lipového květu, mateřídoušky, máty peprné, meduňky. Je vhodný při nachlazení, horečkách, při onemocnění průdušek, odkašlávání.

Vyzkoušejte - je vynikající.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

LenkaCh70 4. 6. 2017, 14:23
Já dávám kyselinu CITRONOVOU k těm květům a nechám 24 hod louhovat. Pak scedím a na 1 litr šťávy 1 kg cukru, přivedu téměř k varu a leju do sklenic. Kyselina SORBOVÁ se může přidat, aby byla jistota, ale já nedávám, částečně konzervuje i ta kyselina citronová a nikdy se mi nezkazila ...
ewytka 15. 6. 2013, 8:48
kyselina sorbová nebo citronová???? *-)
sympatie 4. 6. 2017, 15:16
@ewytka Obě, sorbová se dává až na konec, zabraňuje plesnivění.
latramvai 18. 5. 2013, 13:07
Dobry den Reny,chci udelat tento sirup tak se chci zeptat ,to je opravdu 10dkg kyseliny citronove? dekuji

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie