Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 656 návštěvníků)

Pravý hospodský hovězí guláš

5.0
Pravý hospodský hovězí guláš

Potřebné ingredience

750 g hovězí maso - kližka nebo přední (nebo líčka - ty ale nejde moc sehnat) * 300 g cibule (pravidlo kolik masa tolik cibule, ale na objem, nikoli na váhu) * sádlo nebo olej * rajský protlak nebo rajče (nemusí být, spíš jen pro barvu) * mletá sladká paprika 2 lžíce * majoránka 3 lžíce * hladká mouka 2 lžíce * brambora nebo střída ze dvou krajíců chleba na zahuštění * 2-3 stroužky česneku * sůl

Postup přípravy

cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na sádle nebo oleji - tak dlouho, dokud není opečená skoro dohněda. Udělá v guláši správnou barvu a chuť.
Posypeme 2 lžícemi papriky, přidáme rajský protlak nebo rajče bez slupky a semen, a přidáme 2 lžíce hladké mouky na zahuštění. Chvilku ještě osmahneme a trochu podlijeme vodou.
Maso nakrájené na větší kousky (cca 3x3x3 cm) nasypeme do základu aby se v něm obalilo. Osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci majoránky. a zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené.
Dusíme, dokud maso není skoro měkké, cca hodinu.
Průběžně přiléváme dle potřeby horkou vodu (nikoli bujón ani vývar), dochucujeme majoránkou. Pokud guláš ještě potřebuje zahustit, po hodině dušení nastrouháme najemno bramboru a dáme do guláše, vaříme
ještě půl hodiny. brambora se rozvaří a zahustí ho. Lze zahustit i nadrobno pokrájenou chlebovou střídou, pak zahušťujeme až 10 minut před koncem varu. Řekla bych, že s tím chlebem je to ještě lepší:-)
Na konci vaření přidáme dle chuti 2 prolisované stroužky česneku, dochutíme solí, pepřem, majoránkou.
V komentářích jeden konzument píše, že půl hodiny před koncem přidá na jemno nakrájenou zelenou tenkostěnnou papriku (slovenská, bílá) - zkoušela jsem, a je to také dobré, jen jsem jí dala asi moc, doporučuju max. půlku. Zkoušela dát papriku rozkrojenou na půlky jen vyvařit a potom jsem ji vyhodila:-)
a ještě tip od paní z komentářů - přidat 6 kuliček nového koření, prý je to dobré na lepší trávení.

Podáváme s chlebem nebo knedlíkem, posypané nakrájenou cibulí.

recept vyšel v mladé frontě. Je naprosto úžasný, chuťově silný, žádná omáčka s trochou masa. Přidávám originál popis z novin.

origoš recept z Mladé Fronty

osmažená cibulka

základ s rajským protlakem

a takovou barvu má hotový guláš zahuštěný chlebem - dnes jsem musela dusit dvě hodiny, mamča koupila nějaké tvrdé maso:-) v případě opravdu velké nouze (a tvrdého masa) je možné po dvou hodinách dušení guláš dodělat v tlakáči. rozhodně ale nedávat hned od začátku, má pak úplně jinou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Kantrymen 4. 5. 2018, 14:55
Paní Markéto, já jsem hodně gulášový, různě kombinuji, dělám i z vepřového i hovězího, a někdy přidávám i klobásy nebo menší klobásky. Našel jsem Váš recept udělal podle Vás. Kdybych řekl, že je dobrý budu lhát. Slovo DOBRÝ to je za tři 3 . Guláš je za 1 VÝBORNÝ. Takže děkuji (clamp) (F) (F) (F) (flower) Kántry
budimericka 28. 10. 2017, 14:46
milá Market děkujeme za vynikající poprvé pořádný gulášek k obědu je skvělý (Y) (clamp)
jagicka 3. 10. 2017, 17:34
Skvělý recept, jenom ho vyzkoušet!! A prosím, kolik porcí tohoto guláše z uvedeného množství masa, asi je? (Y) (clamp) (pl)
marfanov 15. 11. 2017, 17:18
@jagicka zdravím, jsou to cca čtyři porce.
malmar 7. 4. 2017, 8:24
|:o) |:o) (clamp)
Atuna 6. 1. 2017, 11:39
(clamp)
RENDA 75 30. 9. 2015, 9:30
(Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp)
Alexxa 21. 9. 2015, 9:52
Nikdy jsem neuměla udělat guláš. Včera uvařeno- takovou dobrotu jem nikdy nejedla . I manžel pochvaloval a to on je rypák (Y) (Y) (Y)
markyta01 9. 9. 2014, 0:00
já sem na omáčky strašný kopyto |-) ..... vůbec neumím základy a o dochucování ani nemluvim +o( ..... ale povím Vám, že tenhle gulášek dělám již po několikáte a je vždycky perfektní :-) (Y) .... jiný už nedělám a to sme na hovězí nikdy nebyli zvyklí - my jsme byli hlavně prasátkový ,-) ..... doporučuji, výborný, jednudochý recept !!! :-) prííma, moc děkuji ! :-)) (clamp) (L)
marfanov 9. 11. 2014, 7:57
@markyta01 zdravím jmenovkyni :-) tak to je super, že se daří :-)) tak to ještě zkuste hovězí po burgundsku, včera jsem ho dala do receptů, tam je akorát více ingrediencí, takže příprava zabere více času, ale postup je v podstatě stejný jako u toho guláše... taky jsem si myslela, že to je "vyšší dívčí" a nebude to jen tak, ale taaak se mi to hned napoprvé povedlo, že ho teď budu vařit častěji.. mějte se :-) M.
lase 3. 5. 2014, 11:06
Skvělý recept, dělám již poněkolikáté a vždycky super, moc nám chutná (Y)
katka247 29. 3. 2014, 12:53
tak jsem ho včera udělala, a je bezkonkurenční, byl do hod a půl hotový, a nakonec jsem ho ani nezahušťovala. Přes počáteční nedůvěru, když tam ta mouka byla už v tom základě, ted oceňuji právě fígl v tom, že tam ta mouka není ted vůbec cítit, tak jako to bývalo, když jsem to zahušťovala na konci . Moc děkuji za inspiraci, je výborný |:o) |:o) |:o)
P.A.V.L.A 2. 3. 2014, 13:20
(Y) (Y) (Y)
andulka12 26. 2. 2014, 10:45
vyskúšané, výborné, najprv som tomu nejako neverila, tvárilo sa to zvláštne, ale výsledok je geniálny, veľmi nám chutil, akurát som dala aj troška pálivej papriky, troška som to prehnala, tak drobcovi som už nedávala, nabudúce jej odoberiem nech ochutná z tejto dobroty aj ona, ďakujem za dobrý recept, uložený na furt....
nasta77 21. 2. 2014, 11:04
(Y)Gulášek je výborný (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)
Triamona 21. 2. 2014, 8:47
Super jedli by jsme klidně pořád |:o) |:o) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
macacvrk 20. 2. 2014, 13:10
(clamp) úžasný gulášek (Y) i naše 2,5 letá nejedlík měla boule za ušima :-). Díky moc za super recept M.
leto 12. 2. 2014, 20:27
(Y) (Y) (Y)
lapla 18. 1. 2014, 13:04
(Y) (Y) (Y) (Y) výborný |:o)
Michaela73 12. 1. 2014, 12:16
Já moc komentáře nepíšu, ale na tento musím. Právě jsme se odvalili od stolu......je výborný, a že já jsem na guláše fanšmejkr. Všechny ingredience jsem dávala taky, ale nikdy to nebyl ten hospodský......a tento recept to odhalil- mouka, já ji dávala vždycky až na konec. Takže dík (F)
laskonka333 2. 12. 2013, 21:42
(Y)
xara 28. 10. 2013, 8:43
Poradí mi někdo (nezkušené kuchařce ,-) ) z kolika-násobné dávky musím dělat, když by to měl být gulášek pro 12 lidí? (H)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie