Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 14 návštěvníků)

Domácí chleba

0.0
Domácí chleba

Potřebné ingredience

Co budeme potřebovat: 300 g hladké mouky, 200g žitné tmavé chlebové mouky, 1/2 kostky droždí, 1,5 lžičky cukru, 2lžičky soli, 2 lžičky mletého (drceného) kmínu, 2 polévkové lžíce oleje, 1 polévkovou lžíci octa, 250 ( * ) + 100ml teplé vody, plech na pečení, pečící papír a kastrolek s vodou.

Postup přípravy

Jak na to:

do misky rozdrobíme drždí do 100ml teplé vody, zasypeme cukrem a trochou mouky a necháme vzejít kvásek.

Do větší mísy odvážíme mouku a smícháme se solí a kmínem. Až bude kvásek hotov přidáme ho do mouky a k němu ocet a olej. A NYNÍ POZOR! Vody je psáno 250ml, ale bohatě mi stačilo 200ml. I tak z toho byla patlanice. Neklesat na duchu :-) Umýt ruce a dosypat žitnou tmavou mouku, dokud to nepůjde hníst tak, aniž by jste na rukou měli těsta víc než na vále :-) Trochu lepit to bude, ale opět klid, šup s tím do mísy a dejte na teplé místo kynout (já to dala na teplý kastrol s horkou vodou). Takto kyne 45min. Pak vyklopit na vál a vytvarovat bochníček. Koho zajímá jakou ošatku používám, vězte, že žádnou :-) Bochník jsem dala do cedníku na slití těstovin, tedy na pomoučenou utěrku a celý postavila zpět do mísy na kastrol a překryla utěrkou. A nechala ho tak 30 min.

Dala jsem nahřát troubu na 210°C a na dno trouby dala kastrůlek se studenou vodou. Až se trouba nahřeje bude vřít.

Bochníček jsem pomalu s utěrkou vyjmula s cedníku a opatrně překlopila na plech s pečícím papírem. Pořela olejem a posypala kmínem. Vložila do trouby a nastavila na budíku 10min. Po té co budík zapípal,jsem vyjmula kastrůlek s vodou a snížila teplotu na 180°C a dopékala. No cca 30min.

Jak poznáte že je hotový?? No úplně jednoduše, poklepejte na něj (jako když klepete na dveře) a pokud zní dutě, je hotov.

Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout :-) A pak už jen konzumujte a tvařte se nadpozemsky, protože to bude ten pocit z chuti :-) Byt vám chleba provoní tak, že máte chuť jen ležet a dýchat ji. Zkuste a nebudete litovat! Pak pochopíte stejně jako já, proč babičky říkávali chlebu Boží dar :-)

Tento recept je z blogu :http://murkaeva.blog.cz/1110/domaci-chleba

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

inulína 12. 8. 2012, 10:31
Dobrý chlebíček, jen se po něm zaprášilo (clamp) ,-) Doporučuji (foto u mě v albu)
marusinka231 15. 4. 2012, 20:52
Tak jsem chleba dnes zkusila upéct a musím říct, že se povedl :-).Je opravdu výborný.Děkuji za receptík. (Y) :-) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie