Zobrazit přihlášovací formulář

Dětské speciality

Přidat recept
(recept si oblíbilo 68 návštěvníků)

Jahodovo-jablečná přesnídávka/ výživa BEZ PUDINKU

0.0
Jahodovo-jablečná přesnídávka/ výživa BEZ PUDINKU

Potřebné ingredience

1,5 kg jablek, 1 kg jahod, šťáva z jednoho pomeranče (může být i citron, ale toho raději méně je ostřejší), trocha vody (dávala jsem přibližně stejné množství jako bylo šťávy z pomeranče) a glukopur na dochucení.

Postup přípravy

Jelikož mé nejmladší dítko odmítá veškeré možné přesnídávky a příkrmy ať to již dělá kdokoli, snad kromě co jsem koupila přesnídávku ve farmářském obchodě, ale o velikosti 100 g, která stojí asi 40 Kč, jsem se rozhodla pro vlastní výrobu, jelikož mě vaření i baví a dávat tolik peněz za takovou trošku mě přijde šílené... Tak třeba přijde i někomu z Vás vhod.
Nejdříve si připravíme sklenice, do kterých budeme přesnídávku plnit. Já umyla v myčce a pro jistotu ještě nalila do nich čistou horkou vodu z konvice a osušila. Okraje sklenic se závitama a víčka jsem otřela utěrkou navlhčenou slivovicí (dělá moje maminka, aby sklenice lépe držely).
Ovoce, oloupeme jablka a zbavíme jádřinců. Jablka nakrájíme na kostky a dáme do hrnce, zalijeme šťávou z pomeranče a trochou vody, dáme pokličku a začneme vařit. Mezitím si pokrájíme umyté a očištěné jahody od stopek, já dávala na poloviny, záleží jak jsou velké, ale aby rychleji pustili šťávu. Potom jsem přidala k jablkám a vařila asi tak 10 minut, záleží na tvrdosti ovoce..
Až je vidět, že jablíčka pěkně měknout, tak jsem vzala ponorný mixer a vše rozmixovala a ještě jsem tak 5 minutek vařila rozmixované a mezitím jsem přidávala Glukopur, můžete použít i cukr nebo i med by šel, ale já to vařila pro 8 měsíčního kojence, takže raději glukopur, který se dá koupit např. v lékárně. Záleží na sladkosti ovoce a nebo i na poměru, pokud dáte méně jahod, budete asi potřebovat méně sladit, protože jahody jsou jenom přeci více ostřejší.
Jakmile jsem uvařila, začala jsme plnit do skleniček za pomocí udělaného trychtíře z petlahve, aby to lépe a rychleji protékalo do skleniček. Z tohoto množství jsem udělala 15 skleniček od výživy nebo malých jogurtů. Pak jsem ještě jednou závity očistila suchým hadříkem a znovu přetřela hadříkem namočeným ve slivovici a zavíčkovala. Po zavíčkování, jsem dala ještě pro jistotu do trouby tak na 20 minut zavařit. Položila jsem na hluboký plech, ve kterém byla voda. Dceři výživa chutná, tak snad i ten můj malý poklad bude spokojený. Ovoce se může použít jakékoliv co kdo má rád, ale základem jsou vždy jablka a množství také záleží na vaší volbě.

nakrájená jablíčka zbavená jádřinců a slupek

přidá se šťáva z jednoho pomeranče + stejné množství vody, vaříme až to je to trochu povařené přidávám jahody a vařím dále

k tomu všemu a lehce povařeným jablíčkám přidáme nakrájené jahody, pokud bude tvrdší ovoce, tak přidáme ovoce společně s jablky

rozmixujeme, dochutíme glukopurem

dáme do skleniček a zavaříme, toto je množství z této várky

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

plamenek 28. 9. 2015, 7:32
Přesnídávky jsem dělala vždycky doma,základem jsou vždy jablka. Pro malé děti se používala odrůda Čistecké, je nejméně kyselé . Takže jsem žádnou šťávu z pomeranče nedávala. Nikdy jsem nedávala žádné pudinky atd. Jen trochu cukru a běžně sterilovala.
Spacicek 27. 9. 2015, 22:55
Super recept. Máme spoustu vlastního ovoce, tak jsem letos udělala přesnídávky z jahod, malin, jablek, broskví a meruněk. Stázince moc chutnají, tak uvidím, co Vojtíškovi. (Y) V lékárně mi potvrdili, že pro prcky je Glukopur na oslazení dětské výživy nejvhodnější. Díky za recept :-)
pipi841 12. 9. 2015, 10:07
(Y)
lenule11111 2. 5. 2015, 12:30
Taky se letos poprvé chystám dělat ovocné přesnidávky z ovoce z naší zahrádky. Zkusím jak tuhle variantu,tak i variantu z pudingu a uvidím, která malému zachutná.Je hodně přesnidávkový.Denně sní 2! Už mám nasbíráno několik skleniček. Ještě aby byla ta úroda :-$
kokoska24 27. 1. 2015, 12:08
Myslím, že cukr je tam kvůli chuti, ale i konzervaci.Konečně přesnídávka bez pudinku, tak jsme vařily my už před 30 lety, tedy žádná novinka. ale je dobře, že se staré recepty udržují a přesnídávky vaří už několikátá generace ammainek. I když v obchodě je přednídávek milion, domácí je domácí. To paltilo a v dnešní "přeéčkované" době platí dvakrát. (Y)
JitkaŠeda 26. 1. 2015, 20:58
Můžete úspěšně přidat na dochucení nebo doslazení Glukopur (více na http://www.glukopur.cz ). Běžně ho dostanete v obchodě nebo i lékárně. Glukopur je lépe stravitelný a nevyvolává alergie.
dojinek 9. 7. 2014, 8:18
Je ten glukopur potřeba? Myslím, že ovoce je samo osobě dost sladké. Je to jen na chuť nebo kvůli konzervaci? Děkuji za odpověď.
levandule81 8. 8. 2014, 21:09
@dojinek já ho tam dávala kvůli chuti, záleží jak moc máte sladké ovoce, třeba u meruňkové se tomu nejspíš nevyhnete a nebo pokud koupíte nebo doma budete mít kyselejší jablka
h.mishka 23. 6. 2014, 21:36
Dobrý večer, ten glukopur se dává asi jen podle chuti že? a nevadí pro 5 měsíčního prcka? Budu dělat přesnídávku poprvé ,-) a vodu dáváte kojeneckou?
levandule81 8. 8. 2014, 21:08
@h.mishka dobrý den, já vodu dávám normální, stejně se vaří a nemyslím si, že kohoutková je nějak špatná. ten glukopur je kvůli chuti, nemusíte samozřejmě dávat, ono záleží na druhu ovoce a na sladkosti i jablek
teddysek1 5. 6. 2014, 22:20
Dobrý den, výživu jsem dělala a je super (Y) (Y) (Y)
ZuzanaUlrich 17. 10. 2012, 9:56
S pudinkem či bez - namísto pudinku je možno nahradit čistým bramborovým škrobem - SOLAMYLem například :-) A netřeba se dohadovat o pudinku. Udělá pěknou konzistenci. A zvyká dítko na další látky - brambory se zařazují nedlouho poté :-) PS: Domácí je domácí! Ona stačí i vyživa z běžného obchodu, dát 15 Kč za skleničku... :-(
levandule81 18. 10. 2012, 13:54
@ZuzanaUlrich no problém je, že syn mě nejí ani v roce ty kupované přesnídávky kromě snad těch co jsou balené 4x100 g od sunaru a hippu či hami, ale také jen některé druhy a s jeho apetitem a velikostí (v roce nosí velikost 86 a něco 92) musím dávat 2 kelímky i když do toho dám piškoty. Ale máme, co se týká stravy, trochu více problémů, jako třeba se značkou Nutrilon, malému vůbec nesedí a po vypití ječí jako protrženej a Nutrilon kašičky to stejné, takže je v tom něco co mu nedělá dobře na bříško. A to tedy nemluvím o masozeleninových příkrmech,ty mě prostě nebral a to jsem mu je dala asi 2 krát, víc jsem neměla tu odvahu, i když měl podruhé bio koupený příkrm, tak mu bylo po tom tak těžko, že chudák od oběda do večera to ukrkával a to snědl jen polovinu skleničky a běžně mé udělané stravy sní i plnou misku. Záleží opravdu na dítěti, proto já mu kupovala přesnídávku z Českého gruntu, která mu seděla, ale bohužel ta cena je zcela jinde. Prostě každé dítě je jiné a když mu něco nesedí, tak mu to dávat nebudu a proto synovi nekupuji výživy za 15 Kč., ale raději buď mu udělám domácí stravu a nebo teda musím připlatit. Ale myslím, že to chápete.. (Y)
r 1947 4. 9. 2012, 15:33
Mně se recept líbí .Díky Lenko. (F) (F) (F) (F) (F) (hello)
levandule81 18. 10. 2012, 13:54
@r 1947 také děkuji :)
karmala 4. 9. 2012, 15:14
Přesnídávky dělám jen takto, proč ještě do ovoce cpát chemii v podobě pudingu .Na rejpalku se vyprdněte asi ji štve že to nevymyslela ona ,-)
Lenka77 17. 10. 2012, 14:25
@karmala já dělám přesnídávku s pudinkem ze zdravé výživy :^) (F)
boban2 4. 9. 2012, 12:42
Můžete mi poradit ohledně toho zavření?? ,-) nikdy jsme to nedělala tak nevím jak nato?? na koli stupňů mám předehřát troubu a kolik vody cca na ten plech mám dát?? a ještě by mě zajímalo jak dlouho můžu zavařené přesnídávky skladovat?? díky moc za info (L) ,-)
levandule81 4. 9. 2012, 13:38
@boban2 Zavařovala jsem podle návodu co mám u své trouby a kde mám program pro zavařování, je tam uvedeno na konkrétní ovoce i postup. Sklenky se nesmí dotýkat, dávala jsem asi tak 2-3 cm vody teplotu asi na 160 stupňů 20 minut, ale možná to bude mít každá trouba jinak a ty sklenky by měli být stejné nebo si alespoň podobné. Pokud samosebou plánujete to zavařovat na delší období, doporučuji dát do toho asi trošku pomůcky ke konzervování, aby to nezačalo plesnivět, víc se tím pojistíte, ale záleží na prostředí, kde ji budete uchovávat a taky trochu záleží i na tom, jak jste si umyla a osušila víčka a závity na skleníčkách, zda jste nedala do toho nahnilé ovoce a zda jste dobře zavíčkovala, Já jsem teď otevřela tu co jsem zde popisovala, dělala jsem ještě pak další dávku a dala jsem do ní pomůcku ke konzervování - stačí opravdu malilinko, jenom přece je to pro prcky, ale myslím, že pak u ročního už to tak nevadí. Uchovávám ve tmě v komoře v posledním patře, kde přes léto jsme měli i 30 stupňů a není na ní ani kousek plesnivého a voní i chutná stále stejně i po těch 3 měsících. Až jí budete otevírat, tak uslyšíte takovy ten lupavý zvuk, takže víčko pěkně drželo a nedostal se tam vzduch. Hodně zdaru při vaření a ať chutná dětem (Y)
Pet293 22. 8. 2012, 12:03
Tak už i my máme hotovo a přesnídávka je |:o).Dosud jsem dělala jen s pudinkem,ale tato je o 100% lepší. (Z) je nadšenej a tak mě čeká ještě další várka.Díky za recept a z rejpalky si nic nedělejte.Ta musí rýpat za každých okolností - bohužel. +o( Když dáte bez postupu,někomu vadí,že není postup uveden,když naopak,tak zase vadí,že je obsáhlejší.
levandule81 1. 9. 2012, 12:44
@Pet293 Děkuji a jsem ráda, že chutná :) Ono s tím pudinkem je toho asi víc, ale tady zase vynikne ta chuť ovoce :)
miazmije 12. 8. 2012, 19:19
přesnídávka asi dobrá, ovšem ten postup, to je peklo 8-|
levandule81 15. 8. 2012, 12:45
@miazmije Mohu se zeptat, co je na něm za peklo? Snažila jsem se, aby byl srozumitelný a co nejvíce podrobný a zatím si nikdo nestěžoval kdo jí zkoušel.Možná je delší a vypadá to složitě, ale přitom je to zcela jednoduché.
miazmije 16. 8. 2012, 17:36
@levandule81 srozumitelnej by byl bez toho popisu co papká vaše nejmenší, kolik vám přijde příšerná cena za přesnídávku. hádám že popis jak umejt sklínky by taky leckdo mohl postrádat....
levandule81 22. 8. 2012, 10:55
@miazmije Nechápu, proč, Vám vadí zrovna tohle, myslela jsem, že tam mám nějak nesrozumitelný postup a pokud Vám toto vadí, tak se na ten recept nekoukejte a vyhnete se mu, mě to vadit nebude a budu i raději.. Nedělala jsem jej pro to, abych měla u něj stovky oblíbenců. Řekla bych, že se asi nudíte a hledáte, kdy byste si do koho píchla asi, že? Myslím, že nejsme ve škole, abyste musela hodnotit zda jsem dodržela slohovou práci - pracovní postup a nemám v něm prvky co se do něj nehodí. Vy než abyste popsala Váš recept, jak jste jej dělala, tak jste ho raději vložila pro inspiraci, protože s podrobným popisem je samosebou větší práce, aby se povedl podle toho jak to popíšete a nějaký krok nebyl špatný a každý jej pochopil. Řekla bych, že podle mého postupu přesnídávku zvládne i méně zdatná maminka v kuchyni. 8o|
adriM 17. 10. 2012, 13:10
@levandule81 Leni jsou tu určitě i mamči, které teprve se zavařováním začínají a pak uvítají tento podrobný postup (clamp) Já v začátcích přemýšlela nad každou blbinou :-D A komu to vadí, najde jistě i jednodušší. Taky moc ráda dělám domácí, protože je to děs, když si přečtu co je na té kupované, je řídká a ještě dohuštěná škrobem, sem tam někdy éčko. Sama dávám jen ovoce, rozmixuji a bez škrobu je to husté a vynikající |:o)
Andy86 16. 10. 2012, 21:11
@levandule81 Dobrý den, nic si z paní nedělejte a děkuji za recept :-) je výborný!!!
Jitka.R. 8. 7. 2012, 20:28
udělala jsem místo jahodové borůvkovou a je moc dobrá, tak snad se budou kluci taky oblizovat :) Díky za recept (Y)
levandule81 2. 8. 2012, 8:46
@Jitka.R. Děkuji, tu jsem také dělalal, ale ta spíše uspěla u starší dcery, ale syn ji v kašičkách také zbaští. Namíchala jsem jí ještě s hrstkou jahod a je trošku výraznější a voní i po těch jahodách.
queanh 23. 6. 2012, 18:04
ahojky :-) včera jsem ji dělala a je MŇAMÓÓÓZNÍ (Y) (Y) (Y)
levandule81 2. 8. 2012, 8:45
@queanh Děkuji, za pochvalu, jsem ráda, že chutná, mě právě přišla výborná, tak jsem si říkala, proč se nepodělit, když to není nic složitého a rozhodně i lacinějšího pokud se to dělá ze sezónního ovoce :) Musím, říct, že i mě tedy hooodně chutná,přidávám jí třeba synovi i do kašiček.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie