Zobrazit přihlášovací formulář

Dětské speciality

Přidat recept
(recept si oblíbilo 34 návštěvníků)

DOMÁCÍ JORURT BEZ JOGURTOVAČE!!!!

0.0
DOMÁCÍ JORURT BEZ JOGURTOVAČE!!!!

Potřebné ingredience

3 LŽÍCE BÍLÉHO SELSKÉHO JOGURTU ČERSTVÉ POLOTUČNÉ MLÉKO KVRDLAČKA PEŘINA :-) Pak až budete dělat další várku používejte jogurt z domácí výroby!!!!!!

Postup přípravy

Jsme obklopeni potravinami, které jsou různě ošizené nebo naopak “obohacené” o nežádoucí látky. Stačí zapnout televizi nebo otevřít denní tisk a člověk se o tom jednoduše přesvědčí. Proto čím dál tím častěji lidé sahají po nápadech našich babiček, jak si tu či onu potravinu připravit v domácích podmínkách. A jednoduše vyrobit si můžeme i obyčejný domácí jogurt, navíc to zvládneme bez jogurtovače či kupovaných jogurtových kultur. Stačíme si s tím, co už máme doma.

Teda přesněji, na začátku musíme vyrazit do obchodu a koupit si krabici mléka a obyčejný přírodní bílý jogurt (nesmí být light), nedáváme je do lednice, pokud ihned začneme pracovat, jinak si alespoň jogurt vyndejme půl hodinky před prací. Pak si už jen připravíme co nejlépe uzavíratelný hrnec, peřinu a nějakou kvedlačku. S tím bychom si mohli vystačit, ale je užitečné ještě mít kuchyňský teploměr, i když pro tento konkrétní případ nám stačí i úplně obyčejný digitální na měření teploty (jen ho musíme dokonale umýt, zvláště pokud máme v domácnosti miminko, které se v podpaždí neměří). A úplně luxusní situace nastane, když máme doma nějakou dokonale uzavíratelnou plastovou nádobu – kyblíček, o objemu trochu větším než jeden litr. Také na jogurt můžeme připravit rovnou sólo sklenice.

Když máme vše nachystáno (a jak vidíte, obešli jsme se při přípravě bez jogurtovače), nalijeme mléko do hrnce a pomalu ho začneme ohřívat. Neodcházíme od hrnce, protože nechceme, aby se mléko dostalo do varu. Ideální teplota je kolem 43 stupňů (kolem znamená plus mínus jeden stupínek ne deset). Bez teploměru jde o moment, kdy mléko přestane být studené a začne být teplé (naše teplota je 37 stupňů, tudíž o trochu vyšší nás začíná hřát). Hezky nás hřeje, ale nesmí nepříjemně pálit. S teploměrem klasickým digitálním na měření teploty sledujeme, kdy nám číslo vyskočí nad 42 stupňů (případně se nahlásí příliš vysoká) a v té chvíli odstavíme hrnec z vařiče a u kuchyňského teploměru víme v každé chvíli přesně kolik je, případně nás upozorní nastavený zvukový signál. Nyní vyklopíme do mléka celý jogurt a hezky ho rozkvedláme. Okamžitě hrnec přiklopíme pokličkou (a nebo tekutinu přelijeme do uzavíratelné nádoby nebo sklenic a uzavřeme), zabalíme do peřin a dáme k hřejícímu topení nebo k místu, kde máme jistotu, že nám několik hodin udrží zhruba stejnou teplotu (a kde do něj nikdo nebude strkat nebo ho posouvat). Po šesti hodinách (pokud ho máme jen pod peřinami bez zdroje tepla, nechme ho klidně přes noc) můžeme nádobu otevřít a … ejhle, podařilo se nám udělat dokonalý a chemie prostý domácí jogurt, který nyní již jen potřebujeme řádně vychladit. Nepotřebovali jsme k tomu jogurtovač a práce, kterou jsme museli udělat nám zabrala … pět minut. Domácí jogurt si můžeme libovolně ochutit ve skleničkách či nádobě a nebo s tím počkat až na čas konzumace.

A na konec několik postřehů, které se vám možná budou hodit. Cvik dělá praxi, pokud se vám nepodaří vyrobit ideální jogurt hned napoprvé, nezoufejte, autor těchto řádek také experimentoval několikrát, než dosáhl vytoužené podoby. Mléko kupujte raději plnotučné, naprosto bez problémů může být UHT – čili klasická krabice, nepotřebujete mléka čerstvá ani přímo od kravičky, jogurtová reakce probíhá i v klasice (v UHT odpadá potřeba jogurt povařit a pak ochlazovat, jak narazíte u mnoha návodů na výrobu jogurtů). Nevhodné je jen odstředěné či nějaké light, z polotučného mléka jogurt uděláte též (i když dle mého názoru ne až tak chutný). Složitější situace je u jogurtů, zjednodušeně řečeno, osobně preferuji Klasik od Olmy, ze kterého mi vždy skvělý a hezky hustý výsledek (po nabrání lžící zůstal i její otisk), u několika jiných značek pro mé chuťové buňky nastal malý problém. Výsledek byl sice to co chci, ale s konzistencí “slizoidní” a příliš tekoucí. A to i přesto, že základem byl vždy jogurt živý. Pravděpodobně různé kultury pracují různým způsobem a je možné, že v některých případech jsou i kupované přírodní jogurty nějakým mechanickým či tepelným procesem ještě zahušťovány či zpřírodnňovány. Toto je ale věc vkusu a osobních experimentů, jen jak bylo uvedeno v úvodu, základ, který použijete nesmí být light či jakkoliv odtučněný (na obalu bude mít tři a více procent tuku). A poslední drobnost je ta, že každé ráno (pokud ho nezbaštíte na posezení) si můžete všimnout malého množství nažloutlé tekutiny, nemáte se čeho obávat, je to plně přírodní syrovátka, můžete ji vypít a nebo vylít (hodně lidem nechutná i když například mnozí sportovci si ji nemohou po tréninku vynachválit). Trvanlivost domácích jogurtů se uvádí týden až dva.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

P.A.V.L.A 26. 3. 2015, 17:53
(Y) (Y) (Y)
DanušaP 26. 3. 2015, 12:37
dělám podobně, jen navíc přidávám smetanu, nedávám do peřin ale nahoru na linku .. a přes noc se udělá taky
Megina9 3. 5. 2014, 13:03
V pondělí hned vyzkouším...snad se povede. :-)
carodejkaivka 3. 5. 2014, 13:28
@Megina9 jogurt děláme už asi 5 let, je to skoro stejný recept, jen tam přidám asi 3 lžíce sušeného mléka ( to je pro ty, kdo chtějí jogurt hustější), ale nemusí tam být. Přidávám jen tehdy, když sušené mléko zbyde po výrobě marcipánu.Máme ho přes noc v peřináku a nebo když dopeču buchtu, tak dám do trouby (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie