Zobrazit přihlášovací formulář

Pomazánky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 62 návštěvníků)

VELKÝ VÝBĚR POMAZÁNEK

0.0
VELKÝ VÝBĚR POMAZÁNEK

Potřebné ingredience

viz. postup

Postup přípravy

Atlantická pomazánka

Velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citrónová šťáva, sůl.

Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme. Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a solí. Necháme proležet.





Bulharská pomazánka

300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule.

Salám umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme.





Celerová pomazánka

150 g celeru, 50 g majonézy, citronová šťáva, sůl, cukr.

Oloupaný, omytý celer nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, osladíme, pokapeme citronovou šťávou a promícháme s majonézou. Vhodné pro malé chuťovky, zdobíme vlašskými ořechy a kuličkami vína.





Česneková pomazánka

150 g eidamu, 1x majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř.

Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky. Zdobíme vlašskými ořechy.





Dobrá pomazánka na chlebíčky

2 vejce, 100 g šunkového salámu, 1 menší cibule, 2 tavené sýry nebo 4-5 trojúhelníčků taveného sýra, 1-2 lžíce majolky, 1 lžička hořčice.

Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená natvrdo. Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici a důkladně promícháme. Chlebíčky s touto pomazánkou jsou u nás doma moc oblíbené a když ji dělám návštěvám, všichni ji chválí. Zdobím rajčaty, okurkou, paprikou.





Eliščin mrkvový mls

1 bílý jogurt, 1 sýr Lučina, 1 vetší mrkev, cibule, 2 vařená vejce, sůl, pepř.

Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Cibuli nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme.





Falešná humrová pomazánka

Filé, 1 mrkev, 1/2 celeru, sůl, majonéza, bílý jogurt, citron, cukr, worchestrová omáčka.

Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem, špetkou cukru a kapkou worchestru.





Golem

100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu,

2 vejce natvrdo uvařené, petrželka.

Smícháme křen s majonézou. Do křenové majonézy přidáme na nudličky nasekanou šunku nebo salám. Přidáme nasekaná žloutky uvařená natvrdo. Dobře promícháme. Získanou pomazánku mažeme na dosti silné plátky veky. Nahoru nasypeme rozsekanou petrželku, nasekané vařené bílky a poklademe na nudličky nakrájenou kapii.





Hradišťanka

1 sklenice zeleninové směsi Hradišťanka nebo Moravanka, 1 cibule, 1 celé pomazánkové máslo, 200 g měkkého salámu, 1 majolka, pepř, sůl.

Na masovém mlýnku umeleme zeleninovou směs, salám a cibuli. Spojíme s pomazánkovým máslem a majolkou, osolíme

a opepříme. Mažeme na chlebíčky, studené topinky, zeleninové jednohubky.





Chuťovka

Zavařené kapie, 1 tavený sýr (nejlépe Apetito), 2 lžíce čerstvého másla, 3 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu, 1 malá cibule, sůl, pepř dle chuti kečup.

Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme na jemno nakrájené kapie, utřený česnek, na jemno nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš tuhá, můžeme přidat trošku vody z kapií.

Posolíme a popepříme. Hodí se nejlépe na čerstvý chléb.





Italská pomazánka

1 dl ocet, 1 dl cukru, 1 lžička papriky, 1 kg rajčat, 1 lžička soli, 1 lžička organa, 3 cibule, 8 stroužků česneku 1 lžička kari.

Do hrnce dáme rajčata, spaříme je a spařené oloupeme. Oloupeme a nakrájíme si cibuli na kolečka. Oloupeme česnek a nakrájíme na plátky. Rajčata vrátíme do hrnce, přidáme cibuli a česnek. Ochutíme solí, cukrem, octem, paprikou, kari a organem.





Játrová pomazánka

200 g játrové paštiky, 60 g másla, 1 tavený smetanový sýr (100 g),

2 lžíce hořčice a 2 stroužky utřeného česneku

Vše utřeme dohromady a mažeme na topinky





Krabí pomazánka

1 větší balení krabích tyčinek, 150 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra (Eidam), 1 cibule, 2 tatarské omáčky, sůl, pepř, citrónová šťáva.

Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme odležet.





Lososová pomazánka

50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla, 1 cibule, citronová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl.

Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme.





Mozaiková pomazánka

1 pomazánkové máslo, 200 g taveného sýra, 2 lžíce sterilovaného hrášku,2 lžíce kukuřice 2 lžíce červené cibule, 1 lžíce strouhané mrkve, po půlce červené, žluté a zelené papriky.

Vyšleháme nebo dobře utřeme máslo se sýrem a přidáme postupně všechny druhy očištěné a posekané zeleniny. Ty nám ochutí a zároveň obarví pomazánku. Potíráme pečivo nebo pomazánkou plníme čerstvou papriku, vše zdobíme rajčaty a okurkou. Velmi jemná a plná vitamínů.





Navařená

2 lžíce octa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 500 g špekáčků, párků nebo měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 majolka, pepř (místo pepře můžeme přidat kousek rozdrcené feferonky).

Ocet, olej, kečup, hořčici promícháme a svaříme. Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme svařenou vychladlou hmotu, a nakonec majonézu a trošku pepře. Vše důkladně promícháme a necháme proležet. Mažeme na chlebíčky nebo přidáváme jako salát na studené mísy.





Očková pomazánka

Krabička oček, 2 lžíce másla, 1-2 tavené sýry (čím mazlavější, tím lépe).

Rozmixovat očka, přidat změklé máslo a sýr a lehce vyšlehat. Podávat lze s vekou i chlebem - dle chuti.





Prejtovka

50 g jaternicového prejtu, 4 stroužky česneku, křen, hořčice, 80 g másla, 1 cibule, sůl.

Do prejtu přidáme změklé máslo nakrájenou cibuli, česnek rozetřený se solí, spojíme se 2 lžícemi hořčice (kremžské nebo francouzské), a nakonec vmícháme 2 lžíce nastrouhaného křenu. Zdobíme okurkami, paprikami nebo rajčaty. Příloha topinky nebo chleba.





Rychlovka z míchaných vajec

3 vejce, sůl, 30 g másla, lžíce smetany, pažitka, pepř, 60 g měkkého sýra.

Trošičku jiná míchaná vajíčka, která se mažou na chlebíčky. Vejce smícháme se smetanou a na másle je umícháme. Ještě do teplých vajíček vmícháme sýr a všechno rozmixujeme. Nakonec přidáme nasekanou pažitku nebo petržel a natíráme na černý chléb a zdobíme zeleninou.





Silvestrovská sardelová pomazánka

Sůl, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sardelová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě.

Pomazánka ze sardinek, vajíček a tvrdého sýra. Pikantní chilli vynechte pokud chcete. Sýr nahrubo nastrouháme, smícháme s rozmačkanými sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se sardelovou pastou a majonézou. Podle chuti okořeníme solí a pepřem a zakápneme citronovou šťávou.





Šunková pěna

6 lžic másla, šálek smetany, sůl, pepř, 200 g šunky, 1/2 lžičky sladké papriky.

Do změklého másla postupně vmícháme smetanu a ušleháme hladkou pěnu. Osolíme ji, opepříme, přidáme jemně rozemletou šunku, papriku a dobře rozmícháme. Pěnu podáváme s jemným pečivem.





Tuňáková pomazánka na Moničin způsob

2 konzervy sendvičového tuňáka ve vlastní šťávě (dobrý a levný vyrábí Giana), 2 lžíce Ramy, 1 obdélník taveného sýra, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 jemně pokrájená cibule, sůl, citrónová šťáva, dle chuti 2 či více lžiček francouzské (ostré) hořčice.

Ramu a tavený sýr vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny. Z tuňáka slijeme šťávu, přidáme jej do mísy a zašleháme. Vejce nastrouháme najemno a zamícháme do pomazánky. Přidáme cibule, citrónovou šťávu, sůl a hořčici a vše důkladně promícháme. Mažeme na jednohubky či veku (množství vystačí na 50 chlebíčků) a klademe olivami, ananasem, nakládanými papričkami, kolečky natvrdo uvařených vajec, sterilovanými okurkami...





Uherská pomazánka

100 g másla, 100 g uherského salámu, 150 g sýra ementál, 1 cibule, 2 zelené papriky, 2 vejce, petrželka, sůl a ještě uherák na ozdobu.

Máslo trochu osolíme a utřeme do pěny. Salám umeleme, ementál a cibuli dvakrát umeleme na masovém strojku a zamícháme do připraveného másla. Nakonec přimícháme drobně nakrájené očištěné papriky. Pomazánku upravíme na misku a ozdobíme čtvrtkami vajec vařených natvrdo a petrželkou a kolečky uherského salámu.





Vaječná pomazánka s česnekem

4 vejce uvařená natvrdo, 1 hlavička česneku, 4 vrchovaté lžíce sádla, 2 vařené brambory, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka.

Sádlo utřeme s hořčicí do pěny, přidáme jemně nastrouhané brambory, sůl a pepř, prolisovaný česnek a nakonec vmícháme vychladlá jemně nastrouhaná vejce. Vše ušleháme do hladkého krému. Mažeme na všechno co nám chutná a zdobíme petrželkou nebo pažitkou.





Zelná pomazánka

Sáček kysaného zelí (nejlepší je červené), 200 g tvrdého sýra, bílý jogurt, majolka, pepř, pórek.

Zelí překrájíme, nastrouháme k němu tvrdý sýr, kdo chce může přidat nadrobno nakrájený pórek.

Smícháme s bílým jogurtem a majonézou, opepříme. Podáváme jako přesnídávkový salát s bílým pečivem nebo jako podklad na chlebíčky.





Židovská pomazánka z vajec a cibule

4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát.

Vejce posekáme na malé kousky a cibuli nakrájíme nadrobno. Pak přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Na plátek veky dáme list hlávkového salátu, pomazánku a o zdobíme pažitkou a plátky vajec.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Danda Moštěničák 9. 9. 2017, 10:50
děkuji za tip na Eliščin mrkvový mls - včera jsem udělala tuto vajíčkovou pomazánku s mrkví a prý je to nejlepší vajíčková pomázánka :)
kvítečko 2. 1. 2015, 20:43
dobré tipy (Y)
mobydick 1. 1. 2015, 22:10
(Y) (Y) (Y)
Vera N 1. 1. 2015, 15:03
(Y) (Y) (Y)
jezourek 30. 12. 2014, 11:53
(Y) |:o)
Babííí 29. 12. 2014, 17:36
(Y) (clamp) (Y) (clamp) (Y) (clamp) (novy rok) (novy rok) (novy rok) (L)
laskonka333 29. 12. 2014, 7:16
(silvestr) (silvestr2) (novy rok) (silvestr) (silvestr2) (novy rok)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie