(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
2kg chléb za 25-35Kč z žitného kvásku, pšeničné a žitné chlebové nebo celozrnné mouky.

Potřebné ingredience
žitná chlebová mouka nebo žitná celozrnná, pšeničná chlebová mouka nebo pšeničná celozrnná, voda, sůl, kmín a kvásek (směs žita a vody zanechaná činnosti bakterií mléčného kvašení a kvasinek přirozeně obsažených v obilném zrnu).
Postup přípravy
Zádrhel to má jediný, ale významný: čas.
Upečeno mám 10 bochníků a z takovéhoto chleba mám velikou radost.
1) 150-200g kvásku mám v lednici, ráno vyndám přidám 150-200g žitné a 150-200g vody, promíchám, zakryji sáčkem a nechám na lince. (doba práce: 5 minut)
2) Večer odeberu 50-100g a dám do lednice na příští pečení. (doba práce: 1,5 minuty)
3) Poté přidám 1-1,2kg pšeničné (vylepšení:800-900g pšeničné a 200-300g žitné) s 20-24g soli, 8-10g kmínu, lněným a slunečnicovým semínkem a zaliju 500-600ml vody k 1). (doba práce: 1,5 minuty)
4) Promíchám vařečkou nasadím jednorázové gumové rukavice a hnětám velmi lepkavé těsto, nepodsypávám moukou. Hnětením se lepkavost těsta sníží, trochu podsypu a začnu "těsto překládat", a poté "utahovat". (doba práce: 15-20 minut)
5) Vysypu ošatku moukou a uhnětený bochánek do ní vložím, ošatku vložím do pytle na odpadky a dám do lednice (nebo nechám při pokojové teplotě: 20-25C.) (doba práce: 3 minuty)
6) Ráno (nebo za 2-4hodiny) vyklepnu bochník na pečící papír, naříznu žiletkou povrch a vsadím do trouby vyhřáté na 250C a peču 20 min., poté snížím na 200C a peču 20-30min. (doba práce: 2 minuty)
7) Upečený chléb nechám na vařečkách vychladnout (doba práce: 2 minuty)
Problémem jsou dlouhé čekací doby:
1) trvá 10-24 hodin a
5) trvá 3h (při 22C)-12h (v lednici) - záleží na teplotě prostředí.
V receptu doplněná vylepšení produkují vlhčí, vláčnější, hutnější a trvanlivější chléb. Můj druhý vychladlý bochník měl 2.054g. Půlku odkrojím a v mikrotenu zamrazím. Večer vyndám, nechám v mikrotenu a ráno (nebo za cca3 hodiny) lze konzumovat.
Příprava kvásku je snadná, nedělejte z toho vědu.
Upečeno mám 10 bochníků a z takovéhoto chleba mám velikou radost.
1) 150-200g kvásku mám v lednici, ráno vyndám přidám 150-200g žitné a 150-200g vody, promíchám, zakryji sáčkem a nechám na lince. (doba práce: 5 minut)
2) Večer odeberu 50-100g a dám do lednice na příští pečení. (doba práce: 1,5 minuty)
3) Poté přidám 1-1,2kg pšeničné (vylepšení:800-900g pšeničné a 200-300g žitné) s 20-24g soli, 8-10g kmínu, lněným a slunečnicovým semínkem a zaliju 500-600ml vody k 1). (doba práce: 1,5 minuty)
4) Promíchám vařečkou nasadím jednorázové gumové rukavice a hnětám velmi lepkavé těsto, nepodsypávám moukou. Hnětením se lepkavost těsta sníží, trochu podsypu a začnu "těsto překládat", a poté "utahovat". (doba práce: 15-20 minut)
5) Vysypu ošatku moukou a uhnětený bochánek do ní vložím, ošatku vložím do pytle na odpadky a dám do lednice (nebo nechám při pokojové teplotě: 20-25C.) (doba práce: 3 minuty)
6) Ráno (nebo za 2-4hodiny) vyklepnu bochník na pečící papír, naříznu žiletkou povrch a vsadím do trouby vyhřáté na 250C a peču 20 min., poté snížím na 200C a peču 20-30min. (doba práce: 2 minuty)
7) Upečený chléb nechám na vařečkách vychladnout (doba práce: 2 minuty)
Problémem jsou dlouhé čekací doby:
1) trvá 10-24 hodin a
5) trvá 3h (při 22C)-12h (v lednici) - záleží na teplotě prostředí.
V receptu doplněná vylepšení produkují vlhčí, vláčnější, hutnější a trvanlivější chléb. Můj druhý vychladlý bochník měl 2.054g. Půlku odkrojím a v mikrotenu zamrazím. Večer vyndám, nechám v mikrotenu a ráno (nebo za cca3 hodiny) lze konzumovat.
Příprava kvásku je snadná, nedělejte z toho vědu.

2kg

Složení chleba 46Kč/kg. Ty červeně zabarvené údaje beru spíše jako bonus - seefood & veggie.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé