Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Srnčí guláš z pomalého hrnce, který není třeba ani zahušťovat !!!

0.0
Srnčí guláš z pomalého hrnce, který není třeba ani zahušťovat !!!

Potřebné ingredience

Srnčí maso na guláš nakrájené na větší kostky, 2-3 cibule krájené na hrubší kousky, 3 stroužky česneku, slanina - uzený špek, loupaná rajčata v plechovce, sádlo, sůl, pepř, sladká a pálivá paprika, vývar. Divoké koření: 6 nových koření, 3 bobkové listy, 5 jalovců, 10 kuliček černého pepře.

Postup přípravy

Do odnímatelné nádoby pomalého hrnce (popřípadě do jiného hrnce) dáme sádlo a necháme zahřát (na sporáku). Pak do něj dáme na kostičky nakrájený špek a cibuli a až začne sklovatět, přidáme i jemně nasekaný česnek. Pomaličku restujeme na mírném plameni a až začne cibulka lehce zlátnout, přihodíme maso, které rozvrstvíme pěkně po dně hrnce, aby se jednotlivé kousky hezky zapekly. Pak je jeden po druhém otočíme, aby se zapekly i z druhé strany. V tuto chvíli přidáme divoké koření (já ho zavírám do takového toho kulatého kovového čajítka). Zapečené maso osolíme, opepříme a opaprikujeme sladkou i pálivou paprikou dle chuti, jen chviličku orestujeme, aby paprika nezhořkla a vyklopíme do hrnce plechovku rajčat. Promícháme, opět necháme zavařit a pak už jen zalijeme vývarem (odhadem tak půl litru, možná trošku více, abychom měli přiměřený dostatek šťávy). Necháme přejít varem a nádobu přemístíme do základny pomalého hrnce a od této doby už necháme pomalý hrnec pracovat samostatně. Já jsem ho nastavila na 4,5 hodiny na stupeň II.

Asi v polovině vaření jsem to byla zkontrolovat. Promíchala, lehce ochutnala šťávu, zda je dost slaná, nádobu zakryla a nechala vařit dál. Po uplynutí nastaveného času se už vůně linula celým bytem, maso bylo krásně měkké a šťáva přiměřeně hustá. Bez použití mouky či jiných zahušťovadel, byla hustota skvělá (viz foto) !!!

Nakonec jsem jen lehce přisypala trošku cukru na zjemnění (cca 1 PL). Promíchat, chviličku nechat provařit a pak už jen vyjmout čajítko s kořením, ochutnat, zda je vše akorát :) a můžeme podávat. Zrovna mám teď na zahrádce čerstvou majoránku, tak jsem lístečky natrhala k doladění chuti i do guláše.

U nás byl s chlebem, ale samozřejmě, že vhodnou přílohou jsou houskové nebo karlovarské knedlíky ... a samozřejmě nezbytná cibule nahoru.


Kdo se bojí chuti zvěřiny, nemějte strach. Je to lahodné, měkké, zdravé, velmi podobné hovězímu masu.

DOBROU CHUŤ !!!

Jako dítko jsem zvěřinu nejedla. Pamatuji si, jak to bylo suché a žvýkavé.
Hrozně moc záleží na úpravě a pak zjistíte, že je to vlastně velmi chutné :)

A kde jsem vzala srnčí maso?
Dcera vyhrála mladého srnce na myslivecké zábavě.

A takto to vypadalo ve finále v pomalém hrnci :)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie