Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Dietní perníčky / sušenky z pohankové mouky se stévii

0.0
Dietní perníčky / sušenky z pohankové mouky se stévii

Potřebné ingredience

170g pohankové mouky, 130g konopné mouky, 40g slunečnicové mouky, 2 vrchovaté polévkové lžíce práškové stévie /erytritolu (bílý prášek jako cukr), cca půl lžičky jedlé sody, 3 vejce, 80g tekutějšího medu (používáme akátový)

Postup přípravy

POKUD MÁTE RÁDI KLASICKÉ, SLADKÉ A MÁSLOVÉ CUKROVÍ, TAK TENTO RECEPT ROZHODNĚ NEDOPORUČUJEME KE ZKOUŠENÍ, MOHLI BY JSTE BÝT ZKLAMÁNI!

Recept jsme vytvořili, abychom našli adekvátní a nám chutnající zdravější alternativu klasického cukroví, kterou by si s námi mohli v omezeném množství vychutnat i členové rodiny s cukrovkou (mají lehčí formu, mluvíme o několika málo kouscích a jiné sladkosti nejí).

Cukroví můžete snadno dle chuti "dosladit" přidáním dalších 1-2 lžic stévie / erytritolu do těsta.

Nejprve v míse smíchejte všechny suché ingredience (mouka, stévie, soda). Ve středu suché směsi vytvořte důlek a do něj rozklepněte 3 vejce. Přidejte 80g tekutějšího medu. Vše nejprve rozmíchejte vařečkou a pak pokračujte ve zpracování těsta ručně (ke zpracování těsta můžete použít i robot nebo domácí pekárnu). Ze zpracovaného těsta vytvořte bochánek a zabalený jej nechte uležet v lednici alespoň 12 hodin.
Na podsypaném válu rozválejte na tenký plát a vykrajujte tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 7 minut (každá trouba peče jinak, jde tedy o přibližné hodnoty).

Cukroví občas slepujeme k sobě např. domácí dietní marmeládou nebo naší oblíbenou domácí dia "nutellou" a zdobíme dia hořkou čokoládou.

Pohankovou mouku můžete nahradit žitnou, která je také těžká a má nižší glykemický index. Velmi rádi používáme celozrnnou. Konopná, slunečnicová popř. třeba kokosová mouka jsou lehčí (s nižším GI) a odlehčí těžké mouky. Konopnou, slunečnicovou atd. občas částečně nahradíme 40g hořkého kakaa.

Ps: DĚKUJI, ŽE NEOPRAVUJETE MOJE GRAMATICKÉ CHYBY, POKUD BYCH SNAD NĚJAKÉ MĚLA - VE ŠKOLE JSEM SI TOHO UŽILA DOST.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Etelaj 26. 12. 2017, 6:11
Dobrý den, také jsem letos upekla zdravé cukroví. Pohankové, vanilkové rohlíčky jsou velmi dobré, perníčky z žitné mouky bohužel suché, tuhé, málo sladké. Experiment s polevou z ovocného cukru dopadl strašně. Ovocný cukr neuschne, stala se z toho řídká, lepkavá hmota. Ovocný cukr nasává vlhkost ze vzduchu. Stévií sladíme nápoje z manželem běžně, ale když jsem ji použila do salátu, dceři to nechutnalo, od té doby se ji neodvážím použít jinde. Se stévií se musí sladit i nápoje velmi opatrně, pokud je jí víc, je to nedobré. Možná, že v cukroví to nevadí, někdy to zkusím. Také jsem z pohankové mouky upekla manželův oblíbený zákusek pohoří. I když je těsto evidentně šedé a chuť trochu jiná, manželovi to chutnalo. Mnoho let trvalo, než přestal manžel protestovat, že používám do polévek a omáček pouze špaldovou mouku. Je z mlynářského rodu, uznával jen bílou. Snažím se vařit a péci co nejzdravějí, manžel je těžce nemocný, jdu mu příkladem, byla jsem vegetarián, teď jsem vegan. Držím vám palce, pokud pečete a vaříte ze zdravých surovin. Takových by mělo být více. Kantorová
Suny 26. 12. 2017, 14:14
@Etelaj Dobrý den, děkujeme za vzkaz. Už roky experimentujeme. Je to hlavně o metodě pokus-omyl a než jsme doladili tento recept, tak nám to chvilku trvalo. Máte pravdu, že stevie je potvůrka. Hodně také záleží na výrobci. Není stevie jako stevie. Některá měla opravdu příšernou chuť, když jsme s ní osladili. I mouky zkoušíme různé druhy a zase se nám více osvědčilo různé mouky míchat. Je super, že je na trhu tak obrovský výběr. Špalda je 100% lepší než obyčejná bílá. S ovocem také trošku zápasíme. Ovocná poleva nevyšla a marmelády nám potvůrky stále udržují řidší konsistenci, než bychom potřebovali. Ale nevzdáme se. Je to trochu jako objevování. Jsem moc ráda, že už je širší povědomí o zdravém stravování. Z blízké zkušenosti víme, že to, co jíme, to dokáže i léčit. Manželovi i vám přejeme hlavně zdraví, které je tak nenahraditelné, a do nového roku pohodu a radost z každodenních věcí. Suny (flower)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie