Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

ITALSKÝ MANDLOVÝ MOUČNÍK s čokoládovou polevou

0.0
ITALSKÝ MANDLOVÝ MOUČNÍK s čokoládovou polevou

Potřebné ingredience

Ingredience: 150 g polohrubé mouky, 200 g mletých mandlí (nebo mandlové moučky), 200 g krystalového cukru, 6 žloutků, 6 bílků, pár kapek mandlové příchuti-tresti (nemusí být), strouhaná citronová kůra z jednoho citronu BIO do žloutkové pěny, malá špetka soli a pár kapek z citronu do sněhu z bílků, čokoládová poleva na polití upečeného moučníku, na ozdobu plátky mandlí (nebo různé vykrajované motivy z potahové hmoty atd).

Postup přípravy

Důkladně vyšleháme žloutky s cukrem a citronovou kůrou do pěny.
Postupně přidáváme mouku s mandlovou moučkou a vymícháváme již ručně.
Nakonec těsto opatrně spojíme s tuhým sněhem a pár kapkami mandlové příchuti.
Do kulaté formy vyložené alobalem nalijeme těsto a pečeme v horké-předehřáté troubě na 160 st. C asi 50 minut.

Prvních 40 minut troubu neotvíráme, aby nám těsto nadlehčené pouze sněhem bez kypřícího prášku nekleslo.
Po čtyřiceti minutách zkouška špejlí a pokud je vršek již upečený, přikryjeme ho na dalších 10 minut pečícím papírem.
Hotový upečený moučník necháme vychladnout ve formě, aby díky horké páře došel uvnitř. Dbáme na to, abychom ho nepřepekli a tím nevysušili. Bylo by to škoda, protože mleté mandle zajistí těstu příjemnou vláčnost a kyprost.

Mezitím připravíme čokoládovou polevu, kterou pak pečlivě polijeme vychládlou polokouli, ze které jsme před tím opatrně sundali alobal. Polevu necháme zatáhnou a zdobíme dle své fantazie a příležitosti, ke které byl moučník upečený.
Výborný je se šlehačkou, můžeme ho posypat plátky mandlí, či barevným cukrovým zdobením apod.

Dobré pochutnání.

Moučník můžeme ozdobit motivy prakticky k jakékoliv příležitosti. Na snímku je pokrytý hvězdičkami, vykrajovanými z bílé a červené potahové hmoty a před pár týdny byl ozdobou našeho vánočního stolu.

Mandlová polokoule s názvem „Parrozzo “, politá čokoládovou polevou a posázená mandlemi. Právem se stala specialitou regionu Abruzzo ve střední části Itálie. Stručná historie vzniku receptu z roku 1920 je u následujícího obrázku.

V poválečné době patřil chléb k hlavní potravině především u chudšího obyvatelstva. Nejinak tomu bylo i ve zmiňovaném italském podhorském kraji ABRUZZO, kde tehdy místní cukrář pro zpříjemnění chutí svých zákazníků vytvořil sladkou kopii bochníku chleba.

Sladký a kyprý mandlový bochník si časem oblíbil i slavný básník a spisovatel Gabriele D´Annunzio. Tato dobrota mu tak zachutnala, že jí věnoval píseň s názvem „La canzone del Parrozzo“.

Na snímku vykrojený dílek, který můžeme zpestřit šlehačkou-malou čokoládovou zmrzlinovou kuličkou-stracciatellou-zakápnout rumem, koňakem-výborný je i ke kafíčku...

Formy, které používám.

Mandlový bochníček zalitý čokoládovou polevou a bez ozdob.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

yarkal 28. 1. 2018, 21:22
To je tedy krása paní Evičko, mandlový bochníček s hvězdičkami vypadá velmi slavnostně. (F) (F).
Evula.U 5. 2. 2018, 13:36
@yarkal Dekuji (F) (F)
nanukac 28. 1. 2018, 9:12
Vyzkoušim (Y)
Evula.U 29. 1. 2018, 14:48
@nanukac Zuzanko, dejte pak vedet. (F) (F) (F)
spero 27. 1. 2018, 22:02
Evičko, ten moučník vypadá moc krásně, takový nadýchaný, musí to být veliká pochoutka. (Y)
Evula.U 29. 1. 2018, 14:46
@spero Ivanko,tento mandlovy bochnicek je opravdu nadychany a lahodny. Pripravuje se hlavne na zimni sezonu a to na vanocni svatky. (C) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie