Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

PŮLNOČNÍ OŘECHOVÝ CHLÉB - velmi vláčný a chutný

0.0
PŮLNOČNÍ OŘECHOVÝ CHLÉB - velmi vláčný a chutný

Potřebné ingredience

Ingredience na dva půlkilové bochníky: 200 g špaldové mouky, 150 g celozrné mouky, 150 g polohrubé-chlebové mouky (já používám americkou mouku s názvem Manitoba), 150 g čerstvého namnoženého kvásku (nebo 25 g droždí), 350 g přírodní minerálky pokojové teploty, 20 g extra olivového oleje (nebo slunečnicový olej), 100 g sekaných vlašských ořechů (nebo různá svoje oblíbená semínka), 5 g soli (i méně).

Postup přípravy

Všechny suroviny řádně zpracujeme do vláčného těsta, do kterého nakonec vmícháme ořechy.
Těsto několikrát pečlivě přeložíme, zakryjeme utěrkou a v pokojové teplotě bez průvanu necháme kynout 12 hodin.

Pak těsto rozpůlíme, každou polovinu znovu překládáme a vytvarujeme 2 bochníky, které jemně poprášíme moukou, vložíme na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a znovu necháme kynout, tentokrát 2-3 hodiny.

Oba nakynuté bochníčky trošku potřeme olejem a pečeme na nízkém roštu v rozehřáté troubě při teplotě 180 st. C zhruba 35-45 minut dozlatova. Ke konci pečení kontrolujeme nadzvednutím spodní část chleba, která by měla být na obou stranách rovnoměrně upečená.

Hotové chlebové bochánky je nutné nechat bez naříznutí vychládnout a vydýchat na drátěné podložce.

Dobré pochutnání.

Já to praktikuji tak, že ráno kolem osmé zadělám těsto, přeložím a zakryté utěrkou nechám kynout. Večer kolem osmé již nakynuté těsto rozpůlím, přeložím, vytvaruji na dva bochníčky a nechám 2 hodinky dokynout. Obvykle kolem třiadvacáté hodiny začnu péct, o půlnoci je hotovo a chléb nechám do rána vystydnout. Proto ho nazývám půlnoční.

Půlnoční chlebíček, příjemně vláčný díky oleji a ořechům, je ráno nachystaný ke snídani.

Můj namnožený kvásek z původně darovaného vzorku od kolegyně, který si pečlivě uchovávám a stále postupně rozmnožuji.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Liščátko 2. 3. 2018, 18:46
ty jo jen vypadá dobře vyzkouším děkuji
Evula.U 4. 3. 2018, 7:06
@Liščátko Marketko, urcite Vam bude chutnat (F) preji hezkou nedeli (F)
yarkal 28. 2. 2018, 21:59
(Y) (Y)
Evula.U 7. 3. 2018, 17:33
@yarkal (F) (F)
lidare 26. 2. 2018, 14:06
:-)
Evula.U 2. 3. 2018, 18:42
@lidare Dekuji, Ludmilko (F) (F) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie