Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 41 návštěvníků)

Velikonoční mazanec, bochánek

0.0
Velikonoční mazanec, bochánek

Potřebné ingredience

500 g polohrubé mouky,100 g moučkového cukru a stejné množství másla, lžíce sádla, 2 žloutky, špetka soli, 40 g droždí (nejlepší je vážené z pekárny), 3/16 litru mléka, půlku sáčku vanilkového cukru, nastrouhaná citronová kůra a 30 gramů nadrobno nakrájených mandlí do těsta a 20 g na ozdobení, 50 g v rumu namočených rozinek, rozšlehané vajíčko na pomazání

Postup přípravy

Do misky dám kvasnice, posypu lžičkou moučkového cukru, kvasnice se rozpustí, přiliju trochu vlahého mléka a lžíci mouky a udělám kvásek. Mezitím rozpustím máslo a sádlo, nesmí být do těsta horké, po vykynutí kvásku přidám mouku se lžičkou soli, prosátý cukr, žloutky a postupně přilévám zbytek vlahého mléka a rozpuštěného tuku, nakonec přidám rozinky a mandle. Pořádně vyšlehám, přikryju utěrkou a na teplém místě nechám zkynout. Zkynuté těsto srazím vařečkou a dám opět vykynout, to udělám 2x. Dobře vykynuté těsto rozdělím na dva bochánky, které trochu zploštím, dám na plech vyložený pečícím papírem a nechám ještě 20 minut vykynout. Poté střed rozříznu do kříže ostrým nožem či žiletkou, dobře pomažu vajíčkem a ozdobím na plátky nakrájenými mandlemi. Peču v předehřáté troubě, na 180 stupňů... něco přes půl hodiny

Ze stejného těsta můžete připravit jidáše neboli preclíky

Rozkrojený mazanec ke kafíčku

Rok 2019

Jidáše 2019 ze stejného těsta

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

michelka69 21. 4. 2019, 20:46
Alenko, asi blbá otázka ,-) ale kolik to je 3/16 l mléka ? (velikonoce2)
krišon 21. 4. 2019, 20:54
@michelka69 Necelý 1/4 litru (F)
Petinka1 21. 4. 2019, 19:50
Upečeno, vynikající (Y) |:o) (clamp) (dance) (velikonoce15)
krišon 22. 4. 2019, 10:47
@Petinka1 To mám sama radost (velikonoce16)
jagicka 10. 3. 2019, 11:15
Krásné (Y) (clamp) (Y)!! A jak se Vám podařilo docílit toho perfektního tvaru ^o) ^o)!!
krišon 10. 3. 2019, 20:47
@jagicka Krásný tvar je asi výsledkem 40ti leté praxe. Těsto musí být tužší a kynout pomalu, troubu dobře vyhřejte, aby se zapekly a pak můžete teplotu stáhnout a dopéct ...
jagicka 14. 3. 2019, 15:16
@krišon Díky za zprávičku, uvidím, jak se mi podaří :-) :-)
krišon 17. 3. 2019, 12:10
@jagicka Do Velikonoc času dost, natrénujete (F)
PetraRol 6. 4. 2018, 22:41
Krásně upečené (clamp)
krišon 8. 4. 2018, 11:05
@PetraRol Stará trouba dobře peče, děsím se okamžiku, kdy bubu muset přejít na novou (F) (F) (F)
Renča50 2. 4. 2018, 17:45
Vynikající recept,rozplývá se na jazyku,vláčný.
krišon 5. 4. 2018, 21:06
@Renča50 Děkuji, vláčný je díky sádlu ...
MajdaT. 31. 3. 2018, 8:12
Alenko (Y) (Y),moc děkuji za bezvadný recept na mazanec |:o),je výborný a už jsem ho rozdala asi pěti lidem (clamp).Moc všem chutná.
krišon 31. 3. 2018, 14:26
@MajdaT. To jste mi udělala radost (F) (F) (F)
MajdaT. 1. 4. 2018, 9:29
@krišon Paní Alenko,tak včera jsem zase pekla(4 kousky) a opět se povedli :D,protože Váš recept nemá chybu.A to jsem mazance letos pekla poprvé a určitě ne naposledy.Ještě jednou děkuji za skvělý recept.Krásné Velikonoce.
lidare 25. 3. 2018, 20:13
:-) (C)
krišon 1. 4. 2018, 19:28
@lidare Díky (F) (F) (F)
milka1m1 25. 3. 2018, 8:45
Nevite pro mne prasknul? Jinak je super
krišon (upraveno) 25. 3. 2018, 18:06
@milka1m1 Vím, těsto jste neměla dostatečně propracované, nenechala jste ho pořádně vykynout na plechu, kynul vám ještě v troubě, kdy se už pekl a proto praskl .... ale to se stane, když člověk moc spěchá .... na chuti to nic nemění, ale už pak není zdaleka tak pěkný ..
kopretin.a 23. 3. 2018, 14:04
3/16 litru mléka...na jaře je potřeba protáhnout mozkové závity, abych z toho neměla polívku nebo beton ;-)
krišon 23. 3. 2018, 16:42
@kopretin.a Necelý čtvrt litr mléka ... záleží na mouce ,-)
bakyka (upraveno) 20. 3. 2018, 22:07
pane jo, ty jsou nádherné...v tomto případě nebudu čekat do Velikonoc, upeču hned o víkendu (clamp)
krišon 22. 3. 2018, 10:37
@bakyka Eliško, vyzkoušejte a pokud nebudete mít sádlo, tak nahraďte lžící oleje, ale ne olivového. Naše babi používala do moučníku i husí sádlo.
bakyka 24. 3. 2018, 22:19
@krišon upečeno, zítra bude k snídani (C)ochutnala jsem už teď a mazanec naprosto boží, nemá chybu, vláčný, nadýchaný, prostě jedna báseň, s těstem se báječně pracovalo, zadělala jsem v pekárně (Y) jo a kombinaci máslo+sádlo znám, jsem holka z moravské vesnice, takže u nás se sádlo běžně dávalo do buchet i do vánočky (F)díky za výborný recept (K) a jak se znám, budu dělat častěji, nejen o Velikonocích (hello)
krišon 31. 3. 2018, 23:36
@bakyka Mám radost, že se vám povedl. (F) (F) (F)
backa 19. 3. 2018, 19:51
Výstavní mazance (Y) (Y)
krišon 20. 3. 2018, 12:20
@backa Díky (F) (F) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie