Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

DORTÍK PLNĚNÝ ČOKOLÁDOVOU PĚNOU - MOUSSE

0.0
DORTÍK PLNĚNÝ ČOKOLÁDOVOU PĚNOU - MOUSSE

Potřebné ingredience

Suroviny-korpus: 120 g hladké mouky, 80 g jemného krystalového cukru, 8 g kypřícího prášku, 2 celá vejce, 40 g slunečnicového oleje, 80 g studeného mléka. Suroviny-čokoládová pěna: 350 ml horkého mléka, 120 g krystalového cukru, 30 g kukuřičné moučky, 30 g kakaového neslazeného prášku, 100 g hrubě nasekané hořké čokolády, 250 ml smetany ke šlehání, 10 g plátkového želé a trochu studené vody na změknutí. Ostatní suroviny: 2 ks kompotované hrušky nebo zmražený lesní ovocný mix (nemusí být) na korpus, čokoládová poleva.

Postup přípravy

Postup práce-čokoládový základ pro mousse:
Zahřejeme mléko a odstavíme bokem. V jiném kastrolku smícháme cukr, moučku a kakao, postupně přilijeme horké mléko, dobře vymícháme, na mírném plameni uvaříme a odstavíme. Do vařící směsi vhodíme kousky čokolády a mícháme až do rozpuštění. Zakryjeme kuchyňskou fólií a necháme vychladnout. Tuto přípravu je ideální provést den předem a nechat v ledničce.

Postup práce-korpus:
V misce vyšleháme vejce s cukrem a při stálém míchání přilijeme olej a mléko. Postupně přidáváme mouku s kypřícím práškem. Dobře spojené těsto vložíme do kulaté otevírací dortové formy (průměr 24 cm) s pečícím papírem a pečeme asi 20 minut při teplotě 180 st. C. Korpus vyjmeme z formy a odstraníme papír. Korpus vrátíme zpět do formy, pokapeme kompotovou šťávou a rozložíme hrušky nakrájené na kostičky.

Dokončení:
Ve studené vodě necháme změknout želatinové plátky a opatrně na mírném ohni s kapkou mléka nebo vody je rozpustíme. Předem připravený a vychlazený pěnový základ vyšleháme, spojíme s pevnou šlehačkou a nakonec rozpuštěnou želatinou. Vše pečlivě prošleháme a vlijeme do formy na korpus s nakrájenými hruškami. Povrch uhladíme a celé vložíme do ledničky alespoň na 6 hodin-nejlépe do dalšího dne.

Do dortíku ovoce dávat nemusíme, stačí ho potřít před plněním třeba jahodovým džemem, vynikající je i meruňkový. Zaležený a vychlazený dortík pak vyjmeme z formy, potřeme čokoládovou polevou a dozdobíme dle vlastní fantazie. Dobré pochutnání.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

yarkal 23. 6. 2018, 16:24
(Y) (Y)
laskonka333 20. 6. 2018, 18:38
(^) to musí byť mňam :-p
Evula.U 22. 6. 2018, 8:42
@laskonka333 Sonicko, je to mnamka (C) dekuji a preji krasne leto (plaz) (plavec) (L) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie