Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

VÁNOČNÍ HVĚZDA s marcipánovou ozdobou

0.0
VÁNOČNÍ HVĚZDA s marcipánovou ozdobou

Potřebné ingredience

Ingredience na korpus: 60 g hladké mouky, 120 g bramborové moučky, 180 g jemného krystalu, 2 KL kypřícího prášku, 6 žloutků, 6 bílků-pevně vyšlehaný sníh, KL nastrouhané citronové kůry z bio citronu, špetička soli. Ingredience na náplň: 2 PL nutely, 60 g másla, 60 g moučkového cukru, 1-2 PL mléka. Ostatní ingredience: 2 PL mascarpone na potření povrchu korpusu, hrst opražených a hrubě nasekaných lískových oříšků, marcipán na potažení.

Postup přípravy

Den předem připravíme z těsta dle popsaných ingrediencí korpus ve tvaru hvězdy, který pečeme zhruba 20-30 minut při teplotě 160/170 st. C.

Pak piškot podélně rozřízneme, naplníme připraveným krémem, potřeme také po obvodu, který můžeme posypat i oříšky. Na tenkou vrstvu z mascarpone vložíme vytvarovaný marcipánový plát, který jsem vyřízla podle formy. Povrch jsem ozdobila malými dvojbarevnými hvězdičkami – viz foto.

Hvězda slavnostně doladí vánoční stůl. Dobré pochutnání a příjemné prožití vánočních svátků.

Můj tip na potahovou hmotu z přídavkem medu, kterou používám velmi často:

Ingredience-potahová hmota:
400 g hladkého přesátého moučkového cukru, 30 g světlého tekutého medu, 15 g másla, 8 g želatiny (a trochu vody na její namočení), 4 PL vody.

Postup práce-potahová hmota:
Želatinu necháme změknout ve vodě. Na mírný oheň postavíme kastrolek s vodou a medem a pomalu v něm rozpouštíme máslo a vyždímanou želatinou. Do misky, nebo do nádoby robota nasypeme cukr, přidáme hmotu, dobře promícháme, spojíme (ručně, nebo v robotu) a nakonec na pracovní desce posypanou cukrem, v rukách propracujeme.
Potahová hmota musí být lesklá a pružná, kterou na závěr těsně zabalíme do igelitového sáčku a v suchém prostředí necháme odležet aspoň 24 hodin. V tomto balení vydrží i 1 měsíc, do lednice nedáváme.

Pokud si zvolíme jiný druh potahové hmoty, doplňuji pod receptem ingredience i postup na domácí medovou.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

yarkal 21. 12. 2018, 13:58
Nádherná vánoční hvězda (darecek) (stromecek)
Evula.U 28. 12. 2018, 14:27
@yarkal Dekuji (novy rok)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie