Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 35 návštěvníků)

PAMPELIŠKOVÝ MED

0.0
PAMPELIŠKOVÝ MED

Potřebné ingredience

400-500g pampeliškových květů,2 citrony,2l vody,2kg cukru krystal

Postup přípravy

Pampelišky natrháme v čistém prostředí kolem 11 hod.dopoledne, vyklepeme broučky a jinou havěť,opláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do 4l hrnce.Zalijeme 2 litry vody,přidáme omyté citrony rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut.Hrnec odstavíme a necháme 24 hodin vylouhovat.Druhý den přecedíme přes hustší cedník do čistého hrnce.Do šťávy přidáme 2 kg cukru a za občasného míchání vaříme 2 hodiny,i déle,dokud se med nezačne táhnout.JÁ HO MÁM VŽDYCKY ŘIDŠÍ,NEVÍM KDE DĚLÁM CHYBU,ALE I TAK JE VÝBORNÝ.Hotový med nalijeme do skleniček,uzavřeme a máme hotovo.Je výborný v zimě do čaje při nachlazení,nebo rozmíchaný s máslem na chléb.Dobrou chuť.
POZNATEK Z ROKU 2009-PAMPELIŠKY JSEM NEOPLACHOVALA,POUZE JSEM PEČLIVĚJI VYKLEPALA HAVĚŤ-I KDYŽ STEJNĚ SE TO VAŘÍ A SÍTUJE,TAK JE TO CELKEM JEDNO.VAŘILA JSME HO NÁSLEDUJÍCÍ DEN ASI 3 HODINY A MED JE KRÁSNĚ TÁHLÝ A NÁDHERNĚ MEDOVÝ.TAK ZKUSTE TAK.

Po vylouhování přecedíme přes síto

Do štávy přidáme 2 kg cukru

Máme-li hotovo,plníme do sklenic

Ze 450g pampelišek jsem měla 11 menších skleniček.Horké jsem je obrátila dnem vzhůru jako u marmelád,nevím,snad se to tím také zavařilo:)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Nia Chairman 7. 5. 2010, 7:39
tak mám dovařeno, paní Irena M. má pravdu, že pokud vaříte příliš dlouho, med tvrdne, to jsem se přesvědčila, když mi utekl na sporák :-S ( měla jsem malé hrnce) tak doufám, že mi neztvrdne i ve skleničkách (H)
Lukaníno 6. 5. 2010, 11:30
Tento med dělám už několikátý rok a přišla jsem na následující poznatek - snad to někomu pomůže: délka varu se nedá přesně určit, prostě čekáte, vaříte a hlídáte, jak houstne. Když se vám zdá, že by mohl být, odeberte trošičku do malinké skleničky (dávám štamprle) a nechte schladnout. Po schladnutí máte zhruba představu o konečné hustotě medu, tak buďto ještě vařit, pokud příliš teče nebo odstavit. Pokud vaříte zase příliš dlouho, med zhoustne a po vychladnutí ztvrdne, tak my opravdu takto už s úspěchem testujeme tu správnou hustotu (L)
Nia Chairman 6. 5. 2010, 11:20
včera jsem byla na pampeliškách a dnes uvidíme (X) ale už se těším jak si ho dám do čaje (radost)
Rejža 24. 4. 2010, 21:37
Vyzkoušela jsem med a je naprosto dokonalej.Jen ho mám teda dost hustej.Zítra dělám znovu (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Hanali 7. 5. 2008, 18:56
dnes jsem dodělala medík a je mňamkovej, máme ho jako karamelový medík. Já jsem po dvouch hodinách zjistila, že je nějak moc hustej, tak jsem tam přilila vodu na zředění a ono to hned ztmavlo a začlo prskat. Hned jsem to vypla. Naštěstí to dopadlo dobře. Je krásně hladkej, hustej tak akorát, tmavě hnědej a chutná jako karamel. Všichni se doma oblizují :-) . Děkuji za receptík (Y), Zítra ráno půjdu natrhat pampelišky a udělám ještě jednu várku, ale už bez přidávání vody :-D
zezuzezu 6. 5. 2008, 18:38
Tak jsem také zkoušela a dopadlo to moc dobře vařila jsem přesně 2 hodiny a měla jsem 600 pampeliškových hlaviček (F)
Martina 11 6. 5. 2008, 9:21
(Y) (Y) (Y) (Y) med je moc dobrý.dělala jsem z dvojitý dávky a mám ho i docela hustý.Neni řídký,že by tekl (clamp) (clamp)
MonnaK 6. 5. 2008, 9:22
@Martina 11 ahoj Marti, odpovídala jsem ti teď do včerejší diskuze "zahrádky" (hello)
Martina 11 6. 5. 2008, 20:15
@MonnaK (hello) (hello) četla jsem to a zhoustnul po přidání toho cukru? (F)
MonnaK 6. 5. 2008, 9:13
Tak jsem s tím včera pozdě večer zápasila... do půl jedný do rána.. (cinky) (noc). Nechtělo mi to houstnout... ale přece, když se luční med zahřeje, tak je taky řidší, že? :-) (Y). No, teď vychladlý sice není hustý jak by měl,ale je vynikající!!! Ještě dneska povařím a přidám cukr (včera už došel ;-) ). Med mám z kila pampelišek a 2 litrů vody(část se vyvaří), 1,5 kg cukru. Už kupovat med nebudu, když mě tento vyjde i s prací na 30,-Kč/ 1,5kg medu :-) Díky za tip!!!! (L) (L) (L) (jidlo) (jidlo) (jidlo)
JANA308 5. 5. 2008, 16:24
právě jsem medík dodělala,je ve sklenicích. :-) Jen mám trošičku spálený jazyk,jak jsem pořád ochutnávala ;-)
kaplerus 5. 5. 2008, 19:20
@JANA308 Tak děvčata,dnes mi tchýně řekla,že záleží na kvalitě cukru a že někdy jej vařila dvě hodiny a někdy hodin šest!!!! dokud nezhoustnul.Já asi tři a cukr byl z Normy 8o| 8o|
Jikyn 5. 5. 2008, 13:02
Lucko dělala jsem med loni i před loni a pokaždé byl taky řídky nevím čím to bylo (hello)
Zrušený účet 5. 5. 2008, 13:00
Lucko, já ho mám taky řídký, i v okolí kdo ho dělá, ho má řídký *-) Ale na vynikající chuti to samozřejmě nic nemění (Y) (Y) (Y)
Mourinka 5. 5. 2008, 12:56
Já ho mám taky vždycky řídký, jeden rok jsem ho dala do lednice a zase byl tak tuhý, že jsem ho z těch sklínek vytloukala div ne kladivem :-D
babus36 5. 5. 2008, 12:48
Dobrý den, v sobotu jsme taky vařili Váš med. Dopadla jsem stejně s tou hustotou jak píšete i vy. Ale chuťově je opravdu super. Taky nevím kde jsem u vaření udělala chybu, že nezhoustnul! Zdraví Gábina :-) (child12)
jad 5. 5. 2008, 10:38
Taky jsem ho dělala, je moc dobrý (Y) (Y) Jenom ho mám docela řídký, ale alespoň půjde dobře lít do čaje :-) :-)
noe 4. 5. 2008, 21:48
Ták,právě jsem ho nalila do sklenic :-) :-) :-)Luci mooc díky za recept ,netroškařila jsem a dělala ho rovnou z kila pampelišek,tak snad nám to na půl roku vydrží ;-)dala jsem i (P)do rodinných (hello) (hello)
MonnaK 4. 5. 2008, 21:55
@noe Katko, taky jsem natrhala kilo. Kolik jste dala toho cukru a kolik máte sklenic? Já teprve louhuju... přes noc (noc) ;-). díky :-$
hanaska 4. 5. 2008, 20:19
Přidávám se s velkým díky za bezva receptík (F) (F) (F) Medík je (Y) . Chci se jen optat, jak ho uchováváte. Je nutné ho mít v lednici? Děkuji a jdu si dát (C) s pampeliškovým zlatem.
kaplerus 5. 5. 2008, 10:13
@hanaska Já ho dala normálně do komory a používala až v zimě.Myslím,že jak se otočí dnem vzhůru¨vařící,tak se ty sklenky zavaří jako marmelády.Nic se s tím nestalo.
hanaska 5. 5. 2008, 12:44
@kaplerus Děkuji (F)
kysi 76 3. 5. 2008, 16:14
(Y)Za chvilku ho jdu vařit ;-)už se těším na tu dobrotu do čajíku (hello) (hello)
MonnaK 3. 5. 2008, 15:46
Tak nevím jestli špatně vidím, ale ty květy pampelišek se mají sbírat "rozkvetlé"? V prvním fotu mi přijdou jako "poupata".... *-)
Bona1 3. 5. 2008, 15:49
@MonnaK :-) :-) to jsou pampelišky už po vylouhování ony se trochu změní ;-)
MonnaK 3. 5. 2008, 15:50
@Bona1 dobře, děkuji... ;-) (L) (L) (L)
AjaZ 3. 5. 2008, 0:15
Tak by mě zajímalo, kde udělali soudruzi chybu, protože mi med ve skleničkách totálně zatuhnul 8o|. Vařila jsem ho něco málo přes 2 hodiny, má nádhernou barvičku, ale pořád byl takový řídký, ale na talířku kapička tuhla. Nalila jsem ho do flašek, a když jsem šla jednu po třech hodinách otevřít, abych viděla jak to vypadá, tak po medu ani stopa, ale plná flaška tvrdého karamelu, který budu tak týden rozpouštět, abys nemusela sklenice vyhodit :-D. Takže další pokus příště. Snad mezitím všechny pampelišky u babičky neodkvetou, než se tam pro ně dohrabeme (candle).
kaplerus 4. 5. 2008, 16:53
@AjaZ To teda nevím :-D :-D,já ho dělám asi 5 let a v životě jsem ho neměla hustší než dětský sirup ;-) ;-).Možná to bude ve vodě či cukru,fakt nevím.a to ho vařím 3 hodiny.No,taky na to budu muset přijít.Opakování,matka moudrosti :-D :-D.Varu zdar.Lůca
Nikra 3. 5. 2008, 14:38
@AjaZ Já jsem dnes bohužel dopadla úplně stejně jako Vy :'( a tuto otázku jsem si vyřkla taky :-D. Tak fakt nevím ;-)
wertzuiop 2. 5. 2008, 15:13
(clamp) (clamp) (clamp)dnes jsem dodělala med,no super,dělala jsem poprvé a to ze 600 g pampelišek na dvě kg cukru a vařila jsem dvě hodiny a mám ho nádherně hustý (Y),ted si na nás (chripka) nepřijde (C),ještě udělám jednu várku atˇ vydrží na další (zima).Moc děkuji za recept

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie