Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Sýrové dobroty 5

0.0
Sýrové dobroty 5

Potřebné ingredience

a oblíbená niva:-))

Postup přípravy

Niva:
NIVA V ŠUNCE A TĚSTÍČKU: 4 velké plátky šunky, 150 g sýra Niva, 2 vejce, 1 dl bílého vína, 120-150 g hladké mouky, špetka prášku do pečiva, pepř, sůl. Nivu nakrájíme na 4 špalíčky a každý kousek zabalíme do plátku šunky. Rozšleháme vejce s vínem, solí a pepřem. Do směsi zašleháme mouku s práškem do pečiva. Zabalené špalíčky protáhneme těstíčkem a smažíme na rozpáleném tuku z obou stran. Podáváme se zeleninovým salátem a bramborovou kaší.
SÝROVEC: 8 brambor, 2 stroužky česneku, 200 g sýra Niva, 3 lžíce mléka, 3 lžíce smetany. Brambory uvařené ve slupce nakrájíme na plátky a v míse okořeníme utřeným česnekem se solí, opepříme, osolíme. Brambory dáme do zapékací misky. V mléce a smetaně rozšleháme nastrouhaný sýr a nalijeme na brambory. Posypeme zelenou nebo sušenou bazalkou. V troubě pečeme asi 10 minut. Brambory můžeme prokládat šunkou, salámem nebo brokolicí. Je to dobré, když se opékají vuřty, párky, maso. Zkrátka dobrá příloha k očouzenému masíčku. Chce to zásobu pití.
FALEŠNÉ KARBANÁTKY: 150 g sýra Niva, 1/4 kostky droždí, 2 vejce, 2 lžíce vody, 1-2 stroužky česneku, 1/2 lžičky provensálského koření, strouhanka, sůl. Nastrouhaný sýr smícháme s rozdrobeným droždím, prolisovaným česnekem a kořením. Přilijeme vejce rozšlehaná s vodou, zahustíme strouhankou, podle chuti osolíme a důkladně promícháme. Lžící klademe do rozpáleného tuku kousky sýrové směsi a rychle po obou stranách opečeme.
OVOCNÝ SALÁT SE SÝREM: 150 g Nivy, 100 g Hermelínu, 150 g šunky, 1 pomeranč, 1 banán, 100 g hroznů, 1 šlehačka (100 ml), 1 lžíce citrónové šťávy. Všechny suroviny nakrájíme na malé kousky, promícháme s citrónovou šťávou a ušlehanou šlehačkou. Podáváme dobře vychlazený.
NIVOVÉ KOŠÍČKY: 150 g třené Nivy promícháme se 2 lžícemi hořčice a 100 g majonézy. Přidáme jemně nakrájenou cibuli. Plníme upečené košíčky z listového těsta, sypeme sekanými oříšky a poprášíme sladkou paprikou.
PLNĚNÉ KULIČKY NIVA: 100 g sýra Niva, 1/2 balíčku žervé nebo Lučiny, 80 g másla, hrstka ořechů. Máslo utřeme s Lučinou, přidáme nastrouhanou Nivu. Necháme chvíli v chladu ztuhnout, pak tvarujeme kuličky, do středu vmáčkneme čtvrtku vlašského ořechu nebo lískový oříšek a obalíme v mletých oříškách. Ozdobíme kouskem kapie, okurky a připíchneme bodlem. Před podáváním uložíme do chladničky.
SÝROVÉ KOULE: Strouhaný Eidam, strouhaná Niva, tavený sýr, pomazánkové máslo, sůl. Ze směsi tvarujeme lepkavé koule, které podle chuti obalujeme v paprice, mletých oříškách, zeleném pepři aj. Vkládáme do kornoutu ze šunky nebo salámu.
PIKANTNÍ SÝROVÉ KULIČKY: 100 g Lučiny, 100 g tvrdého sýra, 50 g Nivy, 70 g másla, 50 g šunky (šunkového salámu), 50 g pórku, sůl. Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou šunku (salám), drobně nakrájený pórek, strouhanou Nivu i máslo, Lučinu, sůl a vše promícháme. Tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném sýru. Můžeme zdobit kapií, oříškem.

ŘÍZEK Z NIVY: 100 g sýra Niva, 100 g šunkového salámu, pažitka. Sýr a salám rozemeleme, přidáme nasekanou pažitku a promícháme. Tvarujeme malé placičky a obalujeme jako řízek v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme rychle v rozehřátém tuku po obou stranách. Chutná s brambory i na chlebu. Zdobíme rajčaty a zeleninou.
SMAŽENÝ ČESNEKOVÝ SÝR: 150 g hrubě nastrouhaného sýra Eidam, 150 g hrubě nastrouhaného sýra Niva, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 4 stroužky utřeného česneku, bazalka nebo oregano, sůl. Vypracujeme sýrové těsto, tvarujeme placičky, obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Rychle smažíme v rozehřátém oleji.
KULIČKY NIVA: 200 g strouhaného sýra Niva, 50 g strouhaného tvrdého sýra, trocha pálivé papriky. Sýry smícháme, příliš hustou směs zředíme trochou mléka, ochutíme paprikou. Tvarujeme kuličky, obalujeme v nastrouhaných oříšcích a necháme v chladu ztuhnout.
SALÁT NIVÁČEK: Salátovou okurku nakrájíme na plátky, rajčata na čtvrtky, sýr Niva na malé kousky. Cibuli nastrouháme, zakápneme olejem, osolíme a opepříme. Vše společně promícháme, podle chuti okyselíme, osolíme. Salát necháme v chladu uležet.
VAJEČNÁ OMELETA S NIVOU: Vejce rozšleháme s troškou vody, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou. Usmažíme po jedné straně na pánvi s rozehřátým olejem. Na půlku omelety dáme plátek Nivy (Hermelínu), přeložíme druhou půlkou. Odstavíme a necháme chvíli dojít. Omelety klademe na krajíce chleba, ozdobíme cibulí, kečupem a petrželkou.
SMAŽENÉ SNĚHOVÉ KULIČKY: 200 g sýra Niva, 1 bílek, 3 lžíce strouhanky. Sýr rozmačkáme, promícháme s ušlehaným bílkem a strouhankou. Tvarujeme malé kuličky, obalujeme ve strouhance a v horkém tuku rychle usmažíme do zlatova.
SÝROVÉ KOULE: Nastrouháme 150 g Nivy a 150 g Eidamu, přidáme 3 žloutky, 4 rovné lžíce hladké mouky, 100 g drobně sekaného salámu Herkules a sníh ze 3 bílků. Opatrně sůl. Lžící vykrajujeme kousky, obalíme je ve strouhance a usmažíme. Hodně nabudou. Podáváme je na listech hlávkového salátu s bramborovou kaší.
SÝROVÁ POCHOUTKA PRO LABUŽNÍKY: 2 trojúhelníčky taveného sýra Niva, 4 sýry Lučina, 1 lžíce másla (Ramy, Flory), 2 lžíce bílého jogurtu, 1 malá cibule, 2 lžíce mletých vlašských ořechů, 1 lžíce celého pepře. Sýry rozetřeme společně s máslem a jogurtem. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a mleté ořechy. Podle chuti osolíme. Dáme trochu vychladit do lednice. Vychlazenou sýrovou směs vytvarujeme do malých bochánků a obalujeme v pepři, který rozdrtíme nahrubo (nebo použijeme pepř jako koření na steaky). Podáváme s tmavým chlebem, zdobíme plátky rajčat a listy hlávkového salátu.
KULIČKY S KOKOSEM: Nastrouháme 100 g Nivy, přidáme 50 g másla, 50 g tvrdého sýra, lžičku sardelové pasty, pepř. Promícháme, tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu.

SUŠENKY S NIVOU:Dobře promícháme nebo ušleháme 100 g másla, 100 g Nivy, 3 lžíce koňaku a 50 g mletých pražených burských oříšků. Mažeme na slané krekry.
CHUŤOVKY V ALOBALU: Do alobalu zabalíme plátky anglické slaniny, nakrájenou cibuli, plátek Nivy, šunkový salám a znovu anglickou slaninu. Pečeme 20 minut. Podáváme s kečupem, hořčicí, chlebem.
ZAPÉKANÉ TOASTY S UZENINOU A NIVOU: Na krajíčky tmavého chleba položíme uzeninu nebo anglickou slaninu nakrájenou na plátky. Nahoru dáme plátky Nivy a krátce zapečeme.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie