Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 285 návštěvníků)

Houskové kynuté knedlíky z domácí pekárny - fakt super jemné

0.0
Houskové kynuté knedlíky z domácí pekárny - fakt super jemné

Potřebné ingredience

150 ml mléka • 150 ml vody • 1 vejce • 1/4 kg hrubé mouky • 1/4 kg polohrubé mouky • 1/3 kostky čerstvého droždí • 2 lžičky soli • 2 rohlíky pokrájené na kostičky

Postup přípravy

Suroviny dáme do pekárny, tak jak jdou za sebou v seznamu přísad. Používám odměrky, které byly k pekárně pro tekutinu i pro polévkovou a čajovou lžičku.

Zapneme program kynuté těsto (na mojí pekárně míchá 30 minut a 1 h pak těsto kyne). 10 minut před koncem hnětení teprve přidám nakrájené rohlíky na kostičky, jinak by se příliš rozmašlovaly.)

Po vykynutí těsto vyjmeme z pekárny, uděláme 3 knedlíky a necháme si je asi 15 minut ještě dokynout na stole posypaném moukou. Mezitím si dáme vařit do hrnce vodu - mně to tak vychází, že akorát voda vaří a knedle jsou dokynuté. Vaříme z každé strany 7 minut ve vroucí osolené vodě. Celkem 14 minut. Né o moc víc, jinak se převaří a srazí se, jakoby zgumovatí!!!
Dostala jsem několik rad jak na to:
1) do vody dáme dolů tou stranou, která byla při dokynutí na stole nahoře - prostě obráceně než ležely
2) pokud děláme jen 2 knedlíky, vaříme asi 10 minut z každé strany
3) můžeme zkusit i píchnout do knedlíku špejlí, jestli je uvařený, špejle jakoby prorazí lehce, nezalepuje se - to ale většinou začátečnice pozná až po několika pokusech :))
4) opravdu nezáleží jen na Vašich ručičkách, ale poměrně dost i na droždí a na mouce - negativní zkušenost mám s moukou Fabulo z Plusu, knedle byly jakoby do šeda, takové nic moc. Naopak se mi osvědčilo droždí Linco, ale to bohužel byla náhodná koupě, u nás ho nikde nemají, takže používám Noli nebo Ferm, je třeba, aby bylo co nejčerstvější, jinak tak pěkně nekyne. Rohlíky se mi osvědčily zase spíš tvrdší, pekárna přece jen míchá jako drak, měkčí rohlíky víc rozmašluje do těsta, ale pozor, příliš suché tvrdé rohlíky zase rozdrobí jakoby na strouhanku, to taky není dobré. Pokud se Vám jako začátečnicím příliš nepodařilo, neházejte flintu do žita, zkuste změnit značku mouky či droždí a vyzkoušejte znovu. Mně to trvalo zhruba 10 pokusů, než jsem začala být s výsledkem víc než na 90 % spokojená.

Po vyndání propíchám asi 15x každou šišku špejlí, aby mohla uniknout pára a knedle se nesrazily. Poté nakrájíme na plátky a podáváme.

Tento recept mám z internetových stránek od Radůzy (Radky Znorové). Jen jsem podle mojí 80leté babičky odzkoušela půl na půl hrubou mouku s polohrubou a moooc se mi to osvědčilo, knedlíky byly krásně heboučké a bělejší. Těsto bylo malinko ridší než jen s hrubou moukou, ale neroztékalo se, nebylo třeba mouku přidávat.

A poslední rada od mojí tchyňky - pro ty, co raději hutnější knedlíky:
O víkendu jsem zasondovala v její kuchyni a dozvěděla jsem se, že když se těsto během kynutí "stlačuje", je pak pevnější, není v něm tolik velkých bublin a třeba u vánoček se doporučuje toto pomačkání udělat během kynutí až 4x, pak se prý nerozjíždějí při pečení. Samozřejmě těsto pak kyne déle, musíte si přivstat :) Hned jsem to vyzkoušela a je to tak, knedlíky byly s menšími bublinami, ale stejně dobré, trochu hutnější, ale ne tuhé. Já zadělávám v pekárně, takže jsem cca 20 minut před koncem kynutí asi 4x píchla 4 prsty do těsta, jakoby ho trošku ušťouchala dolů. Ono to znovu vykyne. Pak se těsto dá i více pomačkat či zpracovat při válení šišek, má to obdobný efekt. Když chcete mít ty velké bubliny, musíte zpracovávat do šišek velmi opatrně. Pak knedlíky nechte na vále ještě tak 15 min. nebo i trošku více vykynout a šup vařit. Nesmíte ale nechat překynout, pak se ve vodě srazí a jsou tuhé. To platí i u chlebíku v domácí pekárně, když ho máte po upečení propadlý, bylo tam moc droždí, těsto překynulo a při pečení se střed propadl. Tak snad jsem někomu kápla do noty.

Takto vypadají dokynuté šišky před vhozením do vody.

Jak vidíte, i můj největší hrnec je malý, tak máme knedlíky ve tvaru podle hrnce :)

Nikdy předtím, než jsem měla domácí pekárnu a tento recept, se mi kynuté knedlíky takto nepovedly, ani jsem je moc nezkoušela, když byl výsledek vždy nejistý. Teď už bych knedle nekupovala, domácí jsou opravdu nejlepší. Navíc tyto jsou ještě báječné v tom, že jdou krásně ohřívat v mikrovlnce (dám je na talíř nakrájené na plátky, cáknu na ně trochu rukou vodu, přiklopím poklopem a na nejvyšší stupeň mé mikrovlnné babičky - což je myslím 750 W - těch 6-8 plátků ohřívám asi 2-2,5 minuty). Jde to i v mikrotenovém sáčku. Taky je nakrájím na plátky a po porcích pro nás dva nastrkám do mrazicích sáčků do mrazničky. Naprosto báječné - během pár minut mám pak knedlíky připravené...

Vím, že všechny nejvíc zajímá, jak vypadají uvnitř :)), takže jsem vyfotila i detail a vkládám, sice později, ale přece...

a ještě jeden knedlíček zblízka...

Taky jsem pro vás vyzkoušela rozdělit těsto ne na 3, ale na 4 knedlíky. Protože nemám tolik hrnců, abych je vařila současně, vařila jsem nejdříve 2 a pak ty zbylé 2 - vždy 5+5 minut na každé straně. Knedle byly veliké (je vidět, že při vaření 3 šišek v hrnci jsou limitovány velikostí hrnce :)), ale ty, co jsem vařila jako druhou várku déle kynuly a byly na řezu spíše ovály než kola, takže možná na tuto verzi to chce malinko více mouky, ale chuťově stejně dobré a na povrchu hladké, jak měly dost místa kolem sebe při vaření.

a tady je detail řezu...

Další pokus - tentokrát přímo kouzelnický - musela jsem balit velmi opatrně, protože.....
SIMSALA BIM

Vzkoušela jsem tyto knedlíky se spirálou uvnitř podle Kristína S. (nigina) ID 177040. Tmavší část je obarvená obyčejnou mletou červenou paprikou, na chuti to bylo poznat možná jen proto, že jsem to věděla, téměř neznatelné.

A takto to vypadal na talíři s rajskou - jako obvykle jsem měla největší radost já, manžel to přijal s ledovým klidem, jako kdyby jim to dělali v závodce každej tejden :( Tak se musím podělit na MMB s Vámi, holky :)

recept je kdyžtak zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=88744

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

rapro 23. 7. 2018, 13:16
Dnes jsem udělala knedlíky podle Vás a jsou opravdu luxusní (Y) (Y) (Y).Konečně první knedlíky které se mi povedli na 100%.Doma byla jen samá chvála (L) (L) (L) Děkuji (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o)
bosca 17. 8. 2016, 22:15
Zkoušela jsem mnoho knedlíků,ovšem tento recept nemá chybu! (clamp) (Y) děkuji
krišon 5. 8. 2016, 7:24
Jsou skvělý (F) (F) (F)
lenule11111 4. 8. 2016, 22:30
Já dělám knedlíky z hladké a polohrubé mouky, tak vyzkouším i tento recept |:o)
actimel 4. 8. 2016, 20:46
Super recept jen chválim povedly se napoprvé
mimiky82 15. 11. 2015, 13:15
Tleskám (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Fakt výborné. Dala jsem sice sušené droždí, ale i tak byly luxusní ! ! ! (Y) (Y)
awarda 9. 9. 2015, 11:59
Jsou luxusní |:o) |:o) |:o)
Jarka1212 2. 6. 2015, 21:51
To jsou hodně luxusní knedlíky, dnes jsem je dělala akorát jsem neměla hrubou mouku, tak jsou jen z polohrubé a jsou bezkonkurenční. Kluk mi teď stávkuje s jídlem, ale jak ochutnal, tak to do něj padalo jak němci do krytu, fakt úplně nejlepší díky moc (Y) (clamp)
Kykča2 1. 5. 2015, 16:51
naprosto luxusni a ze nejsem zacatcnik jiny uz nedelam a to fakt MOC DEKUJIIIIIII (Y) (Y) (Y) [A] [A] [A] |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (L) (L) (L)
111muf 19. 4. 2015, 20:15
Díky za nejlepší recept (Y) na houskové knedlíky. Lepší domácí jsem nejedla a tak i já zarytá nakupovačka hotových knedlíků jsem začala dělat knedlíky domácí podle Vašeho receptu (jidlo) Velká 1 (child1) a chválím (kocka)
Bromovka 5. 3. 2016, 16:00
@111muf Milé dámy, všem moc díky, nějakou dobu jsem tu v receptech nebyla a vy i přesto dál objevujete a děláte knedlíky dle mé babičky, keré bude v květnu 90 let a pořád vaří! Sice už to není jako dříve, ale jak je mlsná, tak prostě nechce jíst dovážené jídlo z pečovatelské služby a vaření ji drží v aktivitě. Takže i za ni moc a moc díky (L) Martina
laskonka333 1. 11. 2014, 11:47
(Y)
mhelča 27. 10. 2014, 12:01
Moc děkuji za bezvadný recept. Knedle se nám povedly a moc chutnaly (Y) (Y) (Y) Recept mám uložený a knedle u nás budou už jen domácí :-)
P.A.V.L.A 22. 2. 2014, 17:04
(Y) (Y) (Y)
Fortice 25. 1. 2014, 14:14
Dnes jsem delala knedle podle Vas (Y) musim rict ze jsou uzasne |:o)krasne nadychane :-) konecne jsem nasla ten spravny recept na vyborne knedliky (Y)Diky Zuzka
Bromovka 22. 2. 2014, 16:13
@Fortice Potěšení i na mé straně (F) Já teď trénuju od tchýně bramborové knedle, takže ještě pár pokusů a možná to taky hodím na MMB (H)
SweetLove 29. 6. 2013, 12:35
Recept mě zaujal, komentáře také, ale nevím, co jsem udělala špatně.... Těsto se lepilo jak kanagon, bylo řídké, musela jsem přisypat ještě hoooodně polohrubé mouky, abych vůbec knedlíky splácala dohromady... Teď kynou, tak jsem zvědavá, co z nich bude a snad nebudou betoňáky... *-) Jela jsem dle receptury, ale něco se nevydařilo .... uvidíme, snad budou aspoň chuťově dobré, když už mě to splácání stálo tolik nervů ... :-|
Bromovka 21. 10. 2013, 14:42
@SweetLove No tak to opravdu nevím... vždy mi to plus mínus vyšlo stejně husté, přisypávám max. 1 lžíci mouky... leda že byste nedala 2 rohlíky, to by pak bylo potřeba přidat 100 g mouky navíc, i to jsem zkoušela a jsou také výborné. I mistr tesař... znáte to ,-)
Ivcakl 24. 8. 2013, 14:00
@SweetLove (flower) Tyhle knedlíky se prostě nedají pokazit, při postupu jsem pár kopanců udělala, třeba to, že jsem zapomněla na rohlíky... těsto bylo řídké bahno... , zjistila jsem to po 30 minutách kynutí, ale dala jsem to v pekárně znova na míchání, přidala ty rohlíky - sice to kynulo a míchalo se všechno znova -taky pěkné zpoždění s obědem místo ve 12 byl v 13,30, ale to jsem si tedy navařila.... manžel prý už jiné knedlíky doma nechce :-) (clamp)
maruska1 17. 2. 2013, 16:42
Dobrý den (flower)dnes jsem si na netu vyhledávala recept na knedlíky a upoutal mně váš . No tak jsem ho udělala a ouha opravdu skvělý recept , mněla jsem 3 větší a ted dělám další moc děkuji a tleskám (clamp) (clamp) (clamp)
Bromovka 19. 2. 2013, 18:32
@maruska1 Maruško, vítejte v klubu Knedlíky už nekupuju - protože domácí jsou lepší. Gratuluju! (flower)
Viki.za 1. 2. 2013, 12:01
Dnes jsem dělala poprvé knedlíky a jsou výborný! (Y) Měla jsem z toho docela strach, jestli se povedou, ale vše perfektní. Děkuji za recept :)
Bromovka 19. 2. 2013, 18:31
@Viki.za Gratuluju! A vidíte, mě se minulý týden jedna ze 3 šišek srazila... Takže komu se nepovede hned, nezoufejte, někdo vám to prostě nepřeje (třeba tchýně)? hi hi hi :-D :-D
hysr 24. 3. 2012, 21:34
Přeji hezký večer, uděluji obrovskou pochvalu . Dělala jsem poprvé v životě knedlíky,ještě k tomu podle ohoto receptíku a jsou luxusní. Sice ten tvar nic moc, ale to se časem podá (H) . Recept ukládám, a už se těším na další (Y). Mňamka
Bromovka 26. 3. 2012, 19:52
@hysr Gratuluju! Já na tom byla stejně... tvar není podstatný - ukryje to omáčka nebo zelí ,-) (flower)
hana.54 17. 3. 2012, 18:03
(F) s rohlíkama jsem si zničila první pekárnu, jak se zapracovává do těsta rohlík, pozor na to :-( odírá to povlak na míse, tak dávám rohlík po vykynutí ručně (L)
Bromovka 22. 3. 2012, 16:16
@hana.54 Jé, tak to já si ji zničila mícháním marcipánu, mám na několika místech ošoupanou teflonovou vrstvu, ale normálně v tom míchám těsta i peču chleba a dobrý. Cukr moučka a sušené mléko jsou opra vdu jako smirkový papír... Záleží asi, jakou jste měla značku - a koukala jsem, že se dá objednat i náhradní nádoba, já začala nakonec dělat marcipán podle Zdeňky (aero-orion), ten se zadělává v ruce...
Likovka 18. 2. 2012, 18:26
Martino, od té doby, co mám pekárnu a hlavně VÁŠ RECEPT [A], tak děláme tyhle knedle dost často.... až mooooc často ,-). Jsou fakt dobré |:o). Každý mi je ujídá (zajic), musím je schovávat, aby něco zbylo k obědu :-). Děkuji za recept.
Bromovka 26. 2. 2012, 23:31
@Likovka jé, děkují za chválu receptu, je to stejné jak u nás - zrovna o víkendu jsme měli ke svíčkové (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie