Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Vánočka

0.0
Vánočka

Potřebné ingredience

1/2 kg polohrubé mouky, 10 dkg cukru- písek, 1 vanilkový cukr, 10 dkg rozpuštěného másla, 2 dcl vlažného mléka , 2 žloutky, špetku soli, 3/4 kostičky droždí, citronová kůra, mandle, rozinky, vejce na potření vánočky.

Postup přípravy

Do mísy dáme mouku, ve které uděláme důlek a dáme 3/4 kostičky rozdrobeného droždí, které musí mít pokojovou teplotu, na to nasypu 1/2 kávové lžičky cukru , 2 lžíce vlažného mléka a nechám vzejít kvásek. Když vzejde tak přidám zbytek cukru , citronovou kůru z jednoho citronu, žloutky a naliji na to rozpušténé vlažné máslo a mléko, také vlažné. Mléka dávám méně a přidávám , dle potřeby,jak je těsto husté, ale tato dávka je tak akorát. Těsto promíchám, dám rozinky namočené v rumu a nasekané mandle, to dle chuti - asi po menší hrsti. Těsto řádně propracuji a nechám kynout. Těsto by mělo být tužší . Dám na teplé místo kynout- asi 2 hodiny a potom udělám vánočky. PO druhém vykynutí je namažu vejcem a posypu mandlemi . Z tohoto poměru asi dvě menší , nebo jedna veliká. Pak je dám na plec vyložený pečícím papírem a zapnu troubu na 200 stupňů. Než se zahřeje trouba, tak je zamotáné nechám na plechu ještě kynout asi tak 3/4 hodiny. Pak je dám do trouby a po 10 minutách troubu snížím na 120 stupňů a pomalu peču- asi 50 minut. Když se to nahoře moc rychle peče, tak na ně dám alobal a ke konci sundám. Jestli jsou upečené zkusím propíchnutím špejlí.
Na mém obrázku jsou vánočky ze dvou kil.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Finem 23. 12. 2008, 22:00
DObrý den, před chvílí jsem dopekla podle vašeho receptu a vánočka byla krásná. Tak po 20 min. v troubě se mi ale zdálo že moc tmavne, tak jsem ji prikryla alobalem. Když jsem ji za 3/4 hod. vytahla a alobal sundala, chtělo se mi brečet. Byla úplně placatá. Výška se snížila na 1/2. A to fakt nepřeháním. Nevíte čím to mohlo být?
klient 23. 12. 2008, 22:52
@Finem Tak to se vám zdrcla, Když jste tam dávala ten alobal,tak byla asi dlouho venku z trouby , anebo jste s ní drcla. Moc mě to mrzí, ale přístě tam dejte ten alobal hned a před dopečením ho sundejte , aby více zhnědla ,ale vánočku nevytahujte. Jinak vám přeji krásné svátky a nezoufejte, příště se určitě povede. To se občas stane, chce to praxi a vychytat to. (andel) (stromecek)
eliskaXL 22. 12. 2008, 8:19
kráááásne!Jak je mozne,ze se vam nerozjedou?Me vzdy ten horni pletenec sjede,prestoze tam mam spejle :-$
klient 22. 12. 2008, 19:19
@eliskaXL Dobrý den, Eliško, mně se také rozjížděly , ale poradil mi jeden kuchař . Mám to nechat před pečením dlouho kynout a přitom kynutí se taky jedna třeba sveze do strany, tak než jí dám do trouby, tak ji srovnám. A trouba musí být opravdu vyhřátá a po těch necelých deseti minutách zmírnit teplotu . Ona tak potom už zůstane. A nemusím dávát špejle. Tak mi to poradil a opravdu to funguje. Tak ať se vám také podaří. Člověk se pořád učí i při tom pečení.Hezké vánoce Jana (banky) (andel) (stromecek)
eliskaXL 12. 2. 2009, 13:09
@klient jANI DIKY MOC ZA RADU!! :-)))PRISTI VANOCE TO URCO ZKUSIM!!

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie