Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 51 návštěvníků)

Švestková povidla - z domácí pekárny či v troubě - zhodnocení vyzkoušených postupů

0.0
Švestková povidla - z domácí pekárny či v troubě - zhodnocení vyzkoušených postupů

Potřebné ingredience

podle Zuzka J. (zjelenice) ID 25040 jsem dala suroviny: 1 kg švestek, 1 lžíce octa, 25 dkg cukru, špetka lžičky mleté skořice, 1 roztlučený hřebíček, 2 pol. lžíce rumu (zdá se mi to ale docela sladké)

Postup přípravy

Švestky umyjeme, vypeckujeme. Pokapeme cik cak octem a dáme na hodinku odležet jen tak na stůl (ale nemusíme, nevím, k čemu to odležení je vlastně dobré :) Ponorným mixérem rozmixujeme v plastové misce a nalijeme do pekárny.
Zapla jsem program "Marmeláda", což je na mojí Moulinexce č. 9 - trvá to 1 h a 5 minut, z čehož jak jsem s překvapením zjistila to nejdřív 5 minut docela rychle míchá a pak už jen "peče", ani nepromíchne.
Po skončení jsem pustila znovu program "Marmeláda" a přidala jsem cukr a rum.
A ještě jednou program "Marmeláda" a pak už se mi to zdálo přiměřeně husté, takže jsem nalila do skleniček, které jsem si nahřála na plechu s vodou v troubě.
Pak jsem sklenice otočila dnem vzhůru a zabalila ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple - to jsem udělala podle paní Zuzky, ale jestli to k něčemu je dobré? :)) Asi aby se delším teplem zlikvidovaly případné mikroorganismy.
Tentokrát jsem zapomněla :(( přidat skořici a hřebíček, ale i tak jsou povidla velmi žravá, olizovala jsem pořád vařečku :)). Příště to napravím.
Dávka z 1 kg vypeckovaných švestek vyšla na necelé 2 malé skleničky (tipuju 0,33 l). I tak se povidla ve skleničkách při naklonění pohybují, nejsou tuhá úplně jako marmeláda - možná to chtělo ještě péct, ale nevěděla jsem, jak moc to zatuhne ve špajzu, takže 1. pokus je na zkoušku.

Tento recept jsem se rozhodla vyzkoušet v domácí pekárně proto, že máme povidla moc rádi, kupovaná nejsou žádný šlágr, od rodičů byly švestičky a všichni mě odrazovali od toho, že se musí stále míchat, že to prská, že je třeba stát u sporáku několik hodin, než se povidla svaří a podobně. Na internetu jsem našla jen od jedné paní info, že se musí projet pekárnou program vícekrát, aby se povidla odpařila a zahustila. Pravdou je, že spotřeba energie je asi nemalá, nemám představu, kolik Kč by to vyšlo.

***

Tak nyní jsem o něco chytřejší, protože jsem vyzkouščela ještě 2 další způsoby vaření povidel: začnu od začátku a zhodnocení dám na konec:

2. varianta: Pečení půlených švestek v troubě

od Zuzka J. (zjelenice) ID 25040 (Švestková povidla... ta nej... jen pro rozmlsané)
Tento recept mě popravdě příliš nenadchl. Švestky se pekly bez problémů a bez míchání. Pečou se rozpůlené švestky, po uplynutí určitého času se posypou polovinou cukru, pak další polovinou, pak se dopečou a rozmixují, příp. + koření a rum - dle originálního receptu. Sladká cukrová šťáva se celkem napekla na pekáč (ale šlo odmočit bez následků). Cukr nahoře jakoby nahořkl, slupka švestek se zapekla a při následném rozmixování zůstaly takové žužlavé kousky - nic pro mě, já nemám ráda kousky ani v marmeládách... Celkově se mi zdálo příliš přeslazené (na 2 kg švestek bylo 0,5 kg cukru).


3. varianta: Pečení v troubě rozmixované švestkové hmoty

od Zdenka V. (Zdenikv) ID 10361 (rada v komentářích)
Švestky jsem si umixovala ponorným mixérem jako při prvním pokusu v pekárně. Na 1 kg švestek 1 pol. lžíci octa a umixovat. Do pekáče jsem vložila 3 kg tohoto protlaku a dala péct na 190 st. C, zamíchla po 1/2 hodince, pak zase po 1/2 hodince, pak zase po 1/2 hodince (to jsem tam přimíchala 65 dkg cukru a 6 pol. lžic rumu, bez koření, to mi nechutnalo), po poslední 1/2 hodince pečení s cukrem a rumem bylo hotovo, nalila jsem do nahřátých šropubovacích sklenic, zavíčkovala, otočila dnem vzhůru cca na 10 minut a pak obrátila nazpět a nechala pod froté ručníkem vychladnout.

***

ZHODNOCENÍ:

Pokud si chcete udělat ňaminu a máte kilíčko nebo kilíčko a půl švestek, použijte domácí pekárnu a nechte ji 3-4x proběhnout cyklus marmeláda, o nic se nestaráte a máte sklínku povidel na mlsání. O ceně za el. energii tu mudrovat nebudu, spočítat to neumím.

Pokud získáte větší množství švestiček (já jsem si natrhalq hamoun asi 8 kilo :)), tak doporučuju variantu 3 - ta se stala vítězem mého subjektivního testu. Pekáč se lehce napekl v místech, kde byl okraj hmoty, šlo odmáčet bez problémů. Nic nezhořklo, proto jsem tam raději cukr dala až ke konci. Rum to navoněl. Po zhotovené krásně jemná konzistence. Varanta zvítězila taky proto, že mi více vyhovovalo mixovat studené švestky ve vyšší míse než horké švestky v nízkém pekáči, pak dohřívat (dost to prochladne a nemusely by dobře chytit skleničky).

Výběr právě toho nejvhodnějšího postupu je na Vás, příjené kuchtění přeje Martina

Rozmixováno a nalito do pekárny. Vešlo by se myslím i 1,5 g bez problémů, skoro vůbec to neprskalo.
Zdálo se mi, že slupky švestek se nerozmixovaly úplně na kaši, zůstaly tam jako malé kousíčky, ale nakonec po svaření byla povidla hlaďoučká, bez problému - rychlejší než špinit mlýnek je to tyčovým mixérem rozmixovat.

Po 1. cyklu to vypadalo takto, ale po promíchání byla hmota mnohem světlejší, tmavá jen na okrajích a nahoře před zamícháním.

Po 2. cyklu nezamícháno to vypadalo takto.

Po zamíchání to jakoby zesvětlalo...

Po skončení 3. cyklu takto - a to už se mi zdálo akorát - uvidíme.

Jak vidíte, pekárna není nijak zaneřáděná (nedávala jsem žádný alobal přes nádobu), jen pár kapiček na zadní straně.

Víko úplně bez poskvrny, nic neprskalo, lehce to probublávalo podle okrajů...

No a moc povidel z toho nebylo :( - ale nemůžeme z kila švestek chtít zázraky, že?

A nakonec byla provedena důkladná výstupní kontrola, která zkonstatovala, že všechno je v naprostém pořádku a chuťově na 1*

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Meggan12 9. 9. 2012, 13:20
Ahoj tak jsem vyzkoušela a napadlo mě,že nejprve pomixovanou hmotu rozpeču v troubě a pak dám na závěr do pekárny na program pečení,aby dohoustla s otevřeným víkem-místo do kastrolu na plotýnku.Nemám plyn,ale sklokeramický sporák,tak by mě to vyšlo nastejno a pekárenská nádoba má lepší povrchovou úpravu,než klasický hrnec.
Bromovka 13. 9. 2012, 11:29
@Meggan12 Asi se poveedly, co? Ještě se mi nestalo, že by se domácí povidla nepovedla.... Já nakonec skončila u varianty vše na hlubším plechu v troubě, nikam nic nepřelévám, prostě peču, dokud to není dost husté. (F) (hello)
renča9 6. 9. 2012, 13:34
Martinko včera jsem dělala povidla v domácí pekárně myslím že se povedly jen nejsou tak tmavé co jsem udělala špatně
Bromovka 13. 9. 2012, 11:27
@renča9 Hm, podle mě nic špatně není! Jestli jsou chutná a hustá tak, jak jste chtěla, tak je vše v pořádku. Mám některé várky hustší (dávám do buchet), některé řidší (rozetřu na třeba mřížkovvý koláč, lépe se to dělá). Popíšu si je podle toho, jak se mi jeví při nalévání do skleniček a pak používám. Nebo je to možná i tím, že jste dala méně cukru nebo ho dala až naposledy, čím déle se to s cukrem peče, cukr jakoby karamelizuje a povidla tmavnou. (flower) (hello)
Lenpod 25. 9. 2011, 14:24
Škoda, že jste nevyzkoušela také povidla vařená v hrnci se zesíleným dnem. Dělám to už roky, dle receptu pratety. Nemíchám! - to je přímo zakázané -) stříkala by a připalovala se! 2,5 kg švestek nechávám 24 hod ustát přímo s cukrem a octem, teprve poté se dám do odpařování vody. Slupka tím změkne, švestky dříve uvolní šťávu. Celou dobu se o ně nestarám, rozmixuji tyčovým mixérem a nalévám do sklenic. Příště nejspíš nedám žádný cukr a vyzkoušíme, jestli to půjde i bez něj. Koření také nedávám, mám ráda co nejpřírodnější produkty. (L)
Bromovka 1. 10. 2011, 9:44
@Lenpod Zajímavé... hm, tak to mě zajímá, náklady na 1 plotýnku jsou samozřejmě nižší nž na provoz trouby... takže příští rok půjde 1. várka na zkoušku do hrnce *-) Děkuji za další tip. Martina
Lenpod 1. 10. 2011, 15:38
@Bromovka Martinko, nevím jak to bude s energií , protože v hrnci je zase menší odpařovací plocha a tím pádem by to mělo trvat o něco déle než v troubě. Ale mně to tak vyhovuje: Naloupám švestky přímo do hrnce, zasypu cukrem, octem, nechám do 2. dne odležet a v témže hrnci nechávám povařit. Nejdříve s pokličkou, potom už bez pokličky. Až se mi zdá, že hmota dostatečně klesla, ponorným mixérem rozmixuji a je-li akorát hustá( (clamp), přelévám do skleniček a obracím dnem vzhůru. Připadá mi to jednoduché, bez hlídání,přisypávání,...,jestli příště zkusíte, uvidíte. Mějte se moc pěkně a příjemné zavařování (child8).
Cylka 24. 9. 2011, 22:07
Luxusní, už mám ze šesti kilo. Z kila a půl to ještě nestříká, ze dvou kilo je tak cca 20 stříkanců na víku pekárny - dají se lehce umýt. Mám pekárnu Eta Harmony. Mixovala jsem po prvním proběhnutém programu, jde to líp, než mixovat syrové. Pekla jsem na program pečení a ne na marmeládu. Přišlo mně zbytečné, aby to 14 minut jen míchalo. Z kila a půl stačil program 3x, ze dvou kilo jela pekárna 4x. Rum a perníkové koření Vitana /obsahuje badyán, hřebíček a skořici/ jsem přidala až na poslední program.
Bromovka 1. 10. 2011, 9:47
@Cylka No a tady je vidět, že každému vyhovuje něco jiného. Rodinka bude spokojená a vy víte, že jste tam nedala shnilé a plesnivé švestky, které samozřejmě v těch koupených povidlech nikdo nevybírá... Není nad domácí! Gratuluju |:o)
Kikina07 9. 8. 2011, 17:53
Moooooc spokojenost s povidly v pekárně,mňam mňam (F) (clamp)
Bromovka 1. 10. 2011, 9:48
@Kikina07 (L)
Janča 76 2. 10. 2009, 19:06
Martino tak mám hotovou první várku dle receptu podle paní Zdenky-mimochodem to vaše porovnání mi moc pomohlo- a povidla jsou úžasná.Jednu malou várku jsem dala do pekárny,ale i teď po 3 opakováních programu jsou řídká :-S Takže zítra jdu na další várku opět v troubě.Díky za všechny rady.Janina.
Bromovka 4. 10. 2009, 23:07
@Janča 76 Janičko, rádo se stalo, řekla jsem si, že letos vyzkouším různé recepty a ten nejlepší a nejpohodlnější pro zpracování pak trvale zavedu (H) Asi mi na té mateřské chybí nějaká administrativa (H) hi hi
Myšule 17. 9. 2009, 12:57
(flower)Tak hlásím,že jsem to taky zkusila a (Y).Už dělám další várku,tentokrát ze 3 kil (H) ;-). Nechala jsem je péct 4x. Jsem nadšená,že u toho nemusím hodiny stát (smich) (smich)
Bromovka 27. 9. 2009, 22:24
@Myšule Lenko, já jsem nakonec vyzkoušela 3 různé způsoby výroby povidel a musím konstatovat, že nejlepší byla varianta od Zdenky (viz komentáře). Do receptu doplním postupy všech a zhodnocení "testu". Martina
Zdenikv 7. 9. 2009, 21:28
Martino, kdybyste chtěla opravdu tuhá povidla, dejte je péct do trouby. Švestky namlít a dát na velký pekáč do trouby na 180 °C. Nechat péct, občas míchnout (tak jednou za 30 minut). Jakmile se bude za vařečkou dělat cestička přesunout do kastrolu a na sporáku zahustit do požadované hustoty. Nedávám žádný cukr, pokud chcete přidat koření, není problém. U sporáku stojíte tak 20 minut a je to. V troube se nepřipaluje a neprská. Dávám do trouby klidně 2 plechy nad sebe, aby byla využitá :-)
Bromovka 15. 9. 2009, 21:34
@Zdenikv Zdenko, děkuji Vám za radu. Zkoušela jsem včera recept na povidla z MMB (originální recept), kde se pečou švestky celé, nemíchají se a rozmixují se až nakonec po dopečení. Z opečených slupek zůstanou v povidlech žužlavé kousíčky, ať mixuju, jak mixuju, a to nás nenadchlo, ani ta chuť, kdy cukr trošku zkaramelizuje nás neuchvátila - jsem příznivce klasiky. Dneska jsem tedy udělala podle Vás - nejdříve namixovala, dala péct do trouby, ke konci přidala trochu cukru, pak po 2 hodinách celkem to bylo hotové a rovnou jsem nalila do skleniček. Zatím tento recept zvítězil v mém porovnávání - opravdu nic neprskalo, pekáč se trochu napekl, ale rozhodně méně než v předešlém receptu (obojí šlo ale bezvadně odmáčet) a hustotu jsem vypadá to trefila taky celkem dobře. Vzhledem k tomu, že mám ještě 5 kilo švestek, jdu zítra do další várky a až bude čas přidám celý popis všech 3 postupů a hodnocení :-) Takže ještě jednou díky - Martina
IVA 75 7. 9. 2009, 20:41
(Y) Potom to nalijete do skleniček, zavíčkujete a otočíte dnem ? a nesterilujete ?
Bromovka 7. 9. 2009, 21:18
@IVA 75 Ano, stejně jako marmeládu, zavíčkovat, otočit dnem vzhůru a bez dalšího sterilování. Paní Zuzka píše, že to zabalí do froté ručníku, aby to déle vydrželo teplé a víčka lépe přilnula - takže jsem to udělala stejně. Má to prý vyzkoušené...

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie