Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 354 návštěvníků)

Perníčky

0.0
Perníčky

Potřebné ingredience

Jedná se o perníkové těsto, které můžete zpracovat okamžitě po zadělání. Po upečení jsou asi den úplně tvrdé, pak samy změknou a vydrží tak i několik měsíců.

1 kg hladké mouky,
35 dkg moučkového cukru,
4 celá vejce,
12 lžic medu,
5 lžic rozpuštěného másla,
1 lžíce rumu,
2 prášky do perníku ( já měla jen prášky do pečiva, tak jsem přidala asi 1 lžíci perníkového koření),
3 lžíce kakaa.

Poleva : vaječný bílek, moučkový cukr, někdy přidám citron ( pokud mám), ale není nutné

Postup přípravy

Smíchejte nejprve všechny tekuté části a pak postupně přidávejte cukr, mouku s práškem do perníku a kakao. Promíchanou hmotu vysypte na vál a vypracujte hladké těsto, které se nelepí na ruce, ale není ani moc tuhé. Přiznám se, že nedávám všechnu mouku a těsto je malinko lepivější, tak jej dám ztuhnout do lednice. Při opakovaném vyválení pak používám na pomoučení válu tento zbytek.Pokuid je těsto moc husté, můžete rozředit medem.
Peču v předehřáté horkovzdušné troubě na 200°C kolem deseti minut. Ihned po vytažení z trouby potírám rozkvedlaným vajíčkem.
Důležité je nechat aspoň den perníčky na rovném podkladu, jinak se zkroutí.

A teď poleva, ta Vás zajímala nejvíc :-) :
Za ta leta, co zdobím jsem vychytala různé mouchy. Hodně mi pomohly slovenské časopisy Medovníčky, které vycházejí v předvánoční době a letos jsem natrefila v knihkupectví na super publikaci ( asi je to také časopis) Perníčky na celý rok, z něhož mám právě tento recept, který jsem zkoušela poprvé a jsem moc spokojená. Doporučuji všem začínajícím perníkářkám, najdete tam vše, co potřebujete vědět.

Návod na polevu : vaječný bílek přecedím nejlépe přes silonku ( punčochu) a do něj postupně přimíchávám prositý moučkový cukr přes husté sítko. Připravte se na to, že bílek pojme docela velké množství cukru. Míchám dostatečně dlouho, až je poleva pěkně bílá a krémově hladká. Ze lžičky pomalu stéká. Pokud se podaří namíchat polevu moc hustou, rozředím ji citronovou šťávou ( tu také nechám překapat přes sítko).
Hotovou polevou naplním pevnější mikrotenový sáček, těsně nad polevou pevně zauzluji a ustřihnu protější malinký rožek ( raději menší, zvětšit se dá vždycky). A můžu zdobit :-) .

Polevu barvím potravinářskými barvami. Dávám malinké množství ( hodně to barví ) do bílku a až pak přidávám cukr. Dá se i rozmíchat v několika kapkách vody a pak přimíchat do hotové bílé polevy.

Na větší plochy používám řidší polevu, která se rozlévá po perníku. Nanáším kávovou lžičkou, na menší plochy ze sáčku s větší dírkou a roztírám třeba párátkem.

Efekt zasněžené krajinky, který jsem použila, tuším, u loňských perníčků v mém albu ( velký zvoneček) dělám tak, že polevu naředím vodou, je pak hodně řídká a nanáším malou vrstvu.

Pokud mi poleva zůstane, dám ji do ledničky a na druhý den znovu rozmíchám a naleji do nového sáčku.

Moje dřívější chyba : polevu jsem šlehala a tím jsem ji moc provzdušnila, potom praskala a odlupovala se z perníčků.

Tak snad jsem popsala vše. Kdybyste ještě měly dotaz, recept doplním :-) .

Přidávám foto polevy ( jestli z toho něco poznáte, lepší by bylo video :-) ). Takovouto konzistenci používám na kontury a jemné zdobení.

Velkou lžící nadávkuji do pevnějšího zamrazovacího sáčku.

Pořádně zauzluji a přebytek ustřihnu. Když mi poleva zůstane, dám ji do lednice a při dalším zdobení znovu rozmíchám a vyměním sáček.
Ještě takový detail : ten proužek ze sváru opatrně sestřihnu ( zejména u špičky ), při zdobení by překážel. Ustřihnu malinkou špičku, pokud poleva neteče, zvětším ji.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

laskonka333 25. 10. 2013, 10:54
(Y) (Y) (Y)
jeremy 25. 10. 2013, 10:46
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
katryns 6. 12. 2011, 9:07
Dobrý den,za jak dlouho změknou?Já je pekla v neděli a mám je úplně tvrdé :-S Co jsem udělala špatně?Děkuji za radu K.
matesa 11. 12. 2010, 21:04
dobrý chtěla jsem se zeptat *-)ty dva prášky do perníku (pernicek)jsou jen perníkové koření nebo kypřící prášky do perníku? *-) *-) *-)mám je udělané už 4 den a jsou jak beton (N),přidala jsem knim i nakrájené jablko ale vypadáto že nezměknou +o(díky M.
Mar-keta 12. 12. 2010, 13:01
@matesa Marti, jsou to kypřící prášky do perníku. Já letos pekla už asi pětkrát a některé perníky mám měkké, jiné tvrdší. Nevím, čím to je. Jestli moukou, medem,...netuším. Postup a ingredience mám stejné, jen jsem použila jiné druhy mouky , 2 různé medy a kypřící prášky od dvou výrobců (hello)
pelunka 3. 12. 2010, 13:56
Dobrý den tak jdu péct opět vaše perníčky před týdnem jsem je upekla a mí chlapi už je skoro všechny zbaštili jsou senzační moc vám děkuji (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (F) (F) (F) (F)
Mar-keta 4. 12. 2010, 20:53
@pelunka Peťo, já budu péct zítra už šestou dávku ,-). Něco mi holky pojedly, něco jsem dělala pro děti do školky, pro mé prvňáčky do školy,...no prostě pořád mám málo :-). Už druhý týden do noci zdobím 8-|
vveronika79 13. 11. 2010, 20:45
Dobrý večer Markét, akorát jsem dopekla perníčky podle Vás a měla bych dotaz, mám je dát někam do krabičky aby změkly anebo změknou sami? A bude stačit nechat je na rovném povrchu přes noc? A do třetice, zdobíte je ještě tvrdé nebo až změknou? Moc moc děkuji za rady, ať se Vám dílko i nadále tak skvěle daří! (L)
Peťula L 12. 11. 2010, 13:07
Perníčky jsme zkoušeli poprvé a povedly se a okamžitě si přidávám váš recept do rodinných. perníčky opravdu krásně změkly a doufám,že brzy vypilujem i techniku zdobení (H) (Y) (Y) (Y) Díky za super recept (clamp) (clamp) (clamp) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3254483
dstepanek 12. 12. 2009, 19:13
Paní Markétko, teda SUPER RECEPT |:o) SUPER POPIS |:o) SUPER ZDOBENÍ |:o) No náááádhera, škoda to jíst :-# :-# :-# Zítra se do perníčků taky pouštím, jen mám strach z toho zdobení, nikdy jsem to neměla tak pěkné, bud to moc teklo, nebo to bylo tak husté,že mě pak boleli ruce, jak jsem sáček stále stlačovala. Co jsem ale chtěla- jak se tu řeší, jestli má někdo perníčky tvrdší- ted jsem četla rady nějaké maminky v časopisu Albert, že je nejlepší uschovávat cukroví v dobře uzavřené plast. nebo plech. krabičce, naopak papírovou zavrhuje, že odvádí potřebnou vlhkost- Tak toť zkušenost od jinud...pokud někomu pomůže. Mějte se a držte palce, zítra jdu na to (L)
Pucka 12. 12. 2009, 19:10
(stromecek)Tak už máme vaše (pernicek) perníčky upečené snad i změknou už se na ně těšíme jak si pochutnáme (andel) Lucie
Kcin 12. 12. 2009, 14:41
Milá Markétko (F), váš úžasný (clamp) popis výroby polevy mě zlákal tak, že to letos konečně zkusím :-). S vašimi obrázky to vypadá zvládnutelně i pro nás méně výtvarně nadané - nenadané :-|. Díky, Dana (hello)
poppysek 8. 12. 2009, 12:25
(Y) Dyť to je škoda jíst!!!!! (L) (F) Nádhera... (clamp) (clamp)
oranž 7. 12. 2009, 13:09
Vyzkouším, děkuju za rady (snehulak) (hello) (hello)
petra0308 7. 12. 2009, 12:42
(Y) (Y)prostě perfektní, druhý den měkké, malá se nemůže nabažit ;-) ;-) Taky budu asi péct další dávku. Díky, že jste se podělila o tak super recept (F) (F) (F) (F) (F)
hanka.p. 5. 12. 2009, 19:50
Dobrý den Markét, perníčky jsem upekla a jak píšete druhý den krásně měkkoučké (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) kluci mi už doma půlku ujedli, tak to vypadá, že budu muset dělat znova ;-) díky |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
Mar-keta 6. 12. 2009, 21:56
@hanka.p. Hani, jsem ráda, že se povedly. No já budu péct ještě jednu dávku po neděli ( už pátou). Holky mi toho taky hodně snědly ;-) (L)
kakluse 4. 12. 2009, 23:13
Dobrý večer,tak já jsem poprvé upekla perníčky dle vašeho receptu-vše proběhlo báječně,ale dnes jsem si jeden vzala a málem jsem si vylomila zoubek ;-)mužete mi doporučit nějaký fígl aby změkly.Díky ;-) (hello) (jidlo)
Mar-keta 6. 12. 2009, 21:58
@kakluse Netuším, kde se stala chyba. Já pekla postupně čtyři dávky a všechny mám měkké. Zkuste dát do krabice rozkrojené jablko (hello) (L)
Lucík21 4. 12. 2009, 21:20
Krása fakt jo (Y) (Y) (Y) (Y) Holky prosím chci letos poprvé upéct perníčky, kde seženu perníkové koření? Normálně mezi kořením v hypermarketech???
Mar-keta 6. 12. 2009, 21:54
@Lucík21 Přesně tam :-), ale i běžně v potravinách (L)
oranž 4. 12. 2009, 12:52
KRÁSA, KRÁSA (banky)
oranž 4. 12. 2009, 12:52
KRŚA, to je všechno rukama (pernicek) (pernicek) (andel)
Mar-keta 4. 12. 2009, 13:08
@oranž ...a ponocováním ;-). Chodím teď denně spát v jednu ráno, čekám, kdy padnu 8-| . Děkuji (L)
markit 4. 12. 2009, 8:40
Ahojky MArkét receptík vypadá skvěle |:o) |:o) |:o) |:o) zkusíme je dnes s holkama taky upéct (pernicek) snad se nám podaří (zajic) tak díky za receptík a my jdeme na první pečení perníčků ;-) (hello) (hello) Markéta a holky
Mar-keta 4. 12. 2009, 13:05
@markit Ahoj Markét :-), ať se zadaří |:o) (hello)
Haničko sluničko 3. 12. 2009, 13:48
Koukám, že odezva je úúžadná, tak až se mi probudí mrně (X) tak se na to vrhneme (Y) Snad se povedou alespoň z poloviny tak hezky jako Vám!! Hanka
Mar-keta 3. 12. 2009, 19:38
@Haničko sluničko (L) (L) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie